Sunday, April 8, 2012

Magnificul



In anul 1449 (1 ianuarie) vede lumina zilei, in poate cea mai de vaza familie din Firenze (Florenta), familia Medici, un baiat, Lorenzo.
Lorenzo de Medici
Familia Medici, proprietara a bancii Medici, cu filiale in toata Europa, cunoaste imbogatirea din comertul cu materiale textile. Familia se bucura de relatii importante cu lumea politica a vremii si cu Vaticanul, care-i sprijina ascensiunea.
Micul Lorenzo a fost educat in profund spirit umanist, studiind latina si autorii clasici, fara a se lasa deoparte importanta unei dezvoltari fizice armonioase, studiind arta calariei si a vanatorii.
Datorita familiei Medici si a altor familii foarte bogate si influente, in nordul Italiei (Firenze, Milan, Venezia, Genoa, Roma) cultura si economia cunosc o dezvoltare fara precedent. Aceasta epoca va capata numele de Renastere.
Inca de la varsta de 15 ani, tanarul Lorenzo va primi diverse misiuni diplomatice. Rolul sau va deveni deplin la varsta de 20 de ani, cand tatal sau trece prematur in nefiinta.
Lorenzo de Medici, ca politician si conducator al Republicii Florentine devine cea mai proeminenta figura a Renasterii italiene timpurii. Si-a dedicat intreaga viata propasirii artelor, culturii, iar moartea sa, la 9 aprilie1492, inseamna sfarsitul epocii de aur a Florentei.
Michelangelo Buonarroti
Pentru toate meritele sale, Lorenzo de Medici a fost supranumit Magnificul (Il Magnifico).

Unul dintre cei mai importanti artisti ai Renasterii, Michelangelo Buonarroti, (1475-1564) este trimis de copil in atelierul lui D. Ghirlandaio, unde va studia sculptura, apoi, vazandu-i primele lucrari, care l-au impresionat profund, Lorenzo de Medici il invita in casa sa. Acolo, Michelangelo isi va desavarsi educatia si va crea primele sale opere de o forta si frumusete inegalabile.
Michelangelo a fost sculptor, pictor, arhitect si poet. 
Dupa moartea patronului sau, Lorenzo Magnificul, Michelangelo pleaca la Bologna apoi la Roma, unde-si continua prodigioasa activitate pana la venerabila varsta de aproape 90 de ani.
O parte din lucrarile lui Michelangelo pot fi admirate in clipul de mai jos:


"Este ora 21:14, este Ora MWB!"

Articol publicat pentru "Ora MWB" - un joc interactiv.

08.04.2012


4 comments:

  1. Să înțeleg că îți place istoria? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imi plac foarte multe lucruri printre care se numara si istoria :)

      Delete
  2. Multe persoane spun că urăsc istoria, pe când eu am părerea asta (despre istorie): http://bciprianmp.wordpress.com/2011/05/12/dimensiunea-umana-a-istoriei/

    ReplyDelete