Saturday, July 7, 2012

Poveste... cu parfum de magnolie


Mi-e dor. Mi-e dor de seninul adanc al ochilor tai, in care ma rataceam ori chiar ma pierdeam. Mi-e dor de nesfarsitul spatiu atat de usor, fluid, mereu in transformare pe care mi-l ofereai...
Nu stii cat de dor imi este. 

Curand sunt trei ani de atunci. De cand ne-am vazut pentru ultima oara, de cand m-ai imbratisat, m-ai privit cu insistenta si cu infinita dragoste si mi-ai spus: "Sa te intorci!"
Aveam atunci convingerea ca voi veni, ca ma voi intoarce la tine. Si tocmai de aceea, cu un zambet abia schitat, ca sa nu-mi simti vulnerabilitatea, ca sa nu ma vezi cat eram de indragostita, ti-am promis. Ti-am promis ca ma intorc la tine. 

Ca va fi din nou o vara frumoasa, calda, plina de soare, ca aerul va fi parfumat cu miros delicat de alge verzi, panglici transparente, amestecate cu magnolii roz, ca inima mea va tresalta din nou de fericire, vazandu-te. Ca voi tresari
infiorata cand ma vei privi si ma vei imbratisa asa cum numai tu stii, ca te voi privi la randu-mi cu iubirea ce-mi incalzea de fiecare data sufletul, racorindu-ma, contopindu-ma cu tine.
Imi promisesem ca voi purta acel minuscul costum azuriu decorat cu perle, in cinstea ta. Stiu ca ai fi facut totul ca sa fiu fericita. Stiu.

Numai ca evenimente independente de vointa mea au facut imposibila intalnirea noastra. Alti ochi s-au hranit din privirea mea, alte brate m-au cuprins. Timpul s-a dilatat si s-a comprimat parca dupa bunul sau plac. Si eu n-am mai fost decat o papusa, fara vointa. Timpul nemilos trecea dureros, sfasiindu-ma intre doua iubiri.
Pana ce amintirea ta s-a estompat. Pana ce am uitat de promisiune. Imi mai aminteam de tine doar cand adieri senine ma faceau sa simt in nari parfumul acela, de magnolie roz, de iasomie si tuberoza. Iti mai aduci aminte, marea mea?

Da, marea mea, iubirea mea...azi iti cer iertare. Vreau sa ma ierti. Trebuie sa ma ierti ca nu m-am tinut de cuvant. Doi ani la rand. Si nici anul acesta nu voi ajunge la intalnire. Am diamante in colt de ochi, stii? Din viata mea au ramas doar cateva cioburi. Celalalt a fost neglijent. In iuresul starnit a spart si a imprastiat in cele patru vanturi toate sperantele si toate visele mele. A alungat pana si iluziile.

Marea...Sunt indragostita de ea, de infinitul ei, de nelinistea si linistea ei, de parfumurile care mi-o amintesc. Le mai imbrac cand si cand acum, in zilele de vara. Doar ape de toaleta. La cat e vara de fierbinte, doar astfel de parfumuri pot purta: fresh, acvatice sau floral delicate. Si de fapt acestea sunt si recomandate vara. 
Printre preferatele mele se gasesc doua ape de toaleta. Una de zi, una de seara, iar cel  mai curios lucru e ca datele lor de nastere sunt foarte apropiate dar relativ indepartate in timp. 
Da, e drept, sunt old-fashioned, si odata indragostita de anumite parfumuri le raman credincioasa. 

Foto personală
M-am intalnit cu Magnolia de la Yves Rocher cu destul de mult timp in urma. Unele parfumuri au privilegiul de a juca un rol in viata noastra. Apa de toaleta Magnolia, creata de catre Yves Rocher in 1983 este un astfel de parfum. Flaconul este de forma ovoidala aplatisata, de culoare alb-laptoasa, inchis cu un mic ou bordat cu auriu in care se ascunde capacul cu surub, nu cu vaporizator, un alt detaliu ce da atemporalitate. 
Cum desurubezi capacul se simte explozia notelor de top, un amestec delicat si proaspat de magnolie si mar verde, apoi odata aplicat, in inima parfumului se simt notele de mijloc: tuberoza, crin, gardenia si mai ales, iasomie. Se adauga, ca o aluzie, un parfum discret ca de pubere de sapun fin ce da si o senzatie de "ceva cunoscut", o amprenta proprie a parfumului. Este echilibrat, elegant dar sexy, cu o nota puternica de verde, ce-i ofera prospetime si feminitate cel putin 4 ore, odata aplicat. Dupa acest cocktail de flori albe, notele de baza sunt de lemn de santal, patchouli, mosc, vanilie, lichen si cedru. Este destul de persistent deoarece notele sale de baza se simt si dupa 5-6 ore de la aplicare.
Din pacate, productia sa in Franta, tara natala, a fost oprita cu cativa ani in urma insa se produce sub licenta in alte tari europene. Intre timp s-a schimbat designul capacului, din forma de ou modificandu-se in forma cilindrica.
Clasic, floral si atemporal, Magnolia poate fi purtat toata ziua, fiind potrivit pentru toate orele parfumate ale verii, este un parfum distins si discret, special, chiar daca azi nu mai e atat de "fashionable" cum era in anii '90. Te duce cu gandul la Marea Mediterana, la briza, la aer si soare.
Daca il gasiti, incercati-l! Este perfect daca va plac parfumurile florale, discrete dar cu personalitate iar pretul este mai mult decat accesibil. Nu veti regreta.


Aceasta poveste despre Orele parfimate ale verii a fost posibila datorita Clublui povestii parfumate, gazduit cu gratie de Mirela.

Au mai scris pentru Povestea parfumata:

29 comments:

  1. Frumoasă declarație de dragoste adusă Mării!
    Și eu iubesc Marea, nici eu nu m-am ținut de cuvânt anul trecut și probabil nici anul acesta nu o voi întâni... :(
    Ea ne va aștepta însă, cu drag...
    Un weekend frumos!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Din pacate asa s-a intamplat...
      Poate anul viitor. Stiu ca ne asteapta.
      Weekend minunat si tie, draga mea!

      Delete
  2. Aceeaşi promisiune i-am făcut-o şi eu mării acum 3 ani... Şi cu toate că mor de dragul ei, amintirea acelei brize reci de septembrie ce îmi mângâia trupul îmi mai astâmpără din dor. Uneori mă gândesc că poate nici chemarea ei nu a fost suficient de pătrunzătoare. Altfel de ce i-am renega îmbrăţişarea blândă?
    Amuzant e că sunt mai degrabă un iubitor al muntelui. Cu toate acestea, marea întotdeauna mi-a dat acel rar sentiment de descătuşare...
    Sincer, am fost prins în mrejele poveştii tale, motiv pentru care mi-a şi luat ceva timp până când să mă dezmeticesc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Observ ca suntem mai multi cei care nu reusim sa ne tinem de promisiune :) Eu chiar iubesc marea, cu adevarat. Imi place si muntele insa ma plictisesc acolo foarte repede.
      Ma bucur mult ca te-a "prins" povestea mea. Inteleg ca ti-a placut :)
      Sa ai un weekend cat se poate de placut!

      Delete
  3. Minunata poveste! Parca ar fi spusa unei fiinte.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Ma bucur ca ti-a placut. Marea poate fi si ea o fiinta, de ce nu? :)
      Multumesc! O duminica minunata sa ai!

      Delete
  4. Elly! Povestea ta m-a cam... naucit! Nu era suficienta caldura?! :) Marea! Mi-e dor de mare!!! Si n-am vazut-o de prea multi ani!
    "Apa" "Magnolia" imi placea si mie... si m-a "zvarlit" in trecut! Intr-un trecut frumos, dar trecut! Hm... Cineva, pe undeva, scria ca putem scapa de trecut numai daca il luam cu noi in viitor! Eh, desi nu vreau sa scap de trecut multe trairi si intamplari din trecut imi sunt "readuse" in prezent de lucruri care par marunte: cum ar fi o "apa de magnolie" - marea si "apa de magnolie" nu le pot disocia in amintire :)

    Mii de ore parfumate iti doresc!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Zambesc pentru ca m-am gandit la eventualitatea asta. Dar asa am simtit. Mi-e dor de mare, atat de dor...
      In afara de povestea naucitoare, nu-i asa ca Magnolia e o apa deosebita? Pentru mine ea e primul meu produs parfumat adevarat, de firma si de calitate, pe care l-am avut. Nici nu stiu daca nu cumva s-a mai schimbat intre timp, ceea ce ar fi posibil, asa cum s-a schimbat ceva si la flacon. Poti crede ca inca mai este putina in flaconul pe care l-am fotografiat?
      Ma bucur ca ti-a trezit niste amintiri si ca, la fel ca pentru mine, ele sunt legate strans de mare.
      Iti multumesc pentru apreciere si iti doresc o duminica cat se poate de frumoasa!

      Delete
  5. Dupa primele fraze citite am crezut ca ai patit ceva, din moment ce dai detalii despre viata ta intima, tu, care nu spui niciodata nimic concret. :))
    Mi-e dor si mie de mare, dar nu cred ca as putea scrie atat de frumos despre ea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, a patit ceva - a scris cea mai tare insemnare pe ziua de astazi. Nu cred sa fi citit altceva azi care sa mearga mai bine cu "torta" aprinsa de afara.

      @Ellie White: daca ai chef de o alta poveste de la mare - http://cronicauneimortianuntate.blogspot.ro/2012/07/poveste-de-la-mare.html

      Delete
    2. @Vienela - Sa stii ca abia dupa ce am scris-o mi-am dat seama ca va voi baga in ceata, cum se spune :) Imi pare putin rau dar mai ales bine pentru ca inseamna ca povestea mea a captivat.
      Mie mi-e un dor de mare care ma imbolnaveste. Din pacate, anul acesta nu pot face mai mult de o declaratie :) Care ramane doar o declaratie, cat ar fi ea de frumoasa :)
      O duminica minunata iti doresc si-ti multumesc!

      Delete
    3. @întuneric - Ma bucur enorm ca ti-a placut atat de mult. Declaratia aceasta...daca incep sa o recitesc, ma face sa plang. Asa ca ma abtin de a o reciti. Pentru ca, asa cum i-am spus Vienelei, ma imbolnaveste dorul de mare.
      Iti multumesc din suflet pentru ce cuvinte minunate ai gasit la adresa scrierii mele. Poate ca e prea mult :)
      Iti multumesc si pentru link, voi veni imediat sa citesc.
      O duminica cat se poate de frumoasa sa ai!

      Delete
  6. La fel ca si Vienela, cand am inceput sa citesc, am avut impresia ca citesc o declaratie de dragoste catre o anumita persoana.. foarte frumoasa declaratie adusa marii. Eu, din nefericire, doar anul acesta o sa vad marea pentru prima data...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Desi nu asta am vrut acum ma bucur ca mi-a reusit asa ceva. Am scris-o intr-un suflet, eram in criza de timp si ma omora caldura.
      Dar este o declaratie de drgoste, asta am vrut sa fie, dar fata de mare. De-ai sti cat iubesc marea!
      Daca vezi marea anul acesta pentru prima data nu-i rau. Mai bine mai tarziu... Te vei indragosti de ea...dupa cum deja te cunosc prin intermediul blogului tau :) Si-mi vei povesti dupa ce te intorci. Abia astept!
      Weekend placut in continuare!

      Delete
  7. Salutari din Rimini!Te pup!
    Mirela
    PS. Da, ai un vizitator din Emilia-Romagna, asa ca Salutti din Rimini! Te pup!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ce surpriza, Mirela!
      Ma bucur ca ti-ai gasit o clipa de ragaz sa ne "intalnim" aici :)
      Deci pe acolo v-au dus pasii. Cred ca e foarte frumos si ma bucur pentru voi
      Iti multumesc si te pup si eu!

      Delete
  8. frumos povestita dragostea ta pentru mare. sincer ma asteptam sa fie un el :)
    zi faina...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Of...nu credeam sa va fac chiar una ca asta :) Declaratie a vrut sa fie, dar pentru un fel de "ea"...
      Dar ma bucur enorm ca ti-a placut.
      Iti multumesc si la fel iti doresc!

      Delete
  9. Sper sa te intalnesti cu dragostea ta, marea, cat mai curand, daca anul acesta nu e posibil, precis la anul va veti intalni!
    Iti doresc sa te bucuri de toate orele parfumate ale verii si viitoarelor veri!

    ReplyDelete
    Replies
    1. La anul sper sa fie asa. Poate pana atunci se mai schimba cate ceva...
      Multumesc pentru urare. Toate cele bune iti urez si eu!

      Delete
  10. Ma faci geloasa! Cred ca ne e dor de acelasi lucru! Doar ca tu stii s-o spui mai frumos! O vara minunata, draga Elly!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc, Florentina :) Ma faci sa ma emotionez putin.
      Vara racoroasa iti doresc :)

      Delete
  11. Revin, de data asta din Cluj, draga Elly!
    Ce suflet mare ai față de...mare, ce mult o IUBIM , dragă Elly! Eu am întâlnit-o în vara acesta și mi-aș dori ca și tu să-ți întâlnești marea măcar câteva zile. Se spune că dacă vrei, poți. Și tu vrei...Enorm! Așa că vei putea.
    Superb articol, dar și parfumul. Unde e acest parfum, Elly? Nu e de găsit...nu se mai face oare? Te îmbrățișez! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Desi imi place si muntele, trebuie sa recunosc ca marea o iubesc intr-un mod special. Nu voi ajunge anul acesta. Nu am cum. Poate doar sa se intample vreo minune.
      Articolul a iesit o adevarata declaratie de dragoste, stiu :)
      Cat despre apa de toaleta Magnolia, inca se produce, dar nu in tara-mama. Eu nu l-am gasit decat pe un site ce vinde parfumuri. Un site romanesc, insa nu l-am cumparat, e posibil sa nu mai aiba calitatea pe care i-o cunosc eu. Sa stii ca e(ra) o apa de toaleta foarte buna, ti-ar placea, e discret dar plin de personalitate.
      Multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase!

      Delete
  12. Superbă declaraţia! Ai avut dreptate, mi-a plăcut foarte mult şi-ţi împărtăşesc sentimentele faţă de mare. Anul acesta nu am reuşit să ajung decât 2 zile s-o văd şi-mi pare tare rău. Nu cred că m-aş plictisi sau sătura niciodată de mare.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stiam ca iti va placea. Mai ales ca se potrivea cu postarea frumoasa gasita la tine :)
      Macar ai reusit sa ajungi. Eu nu. Dar sper ca la anul sa se intample. La fel o iubesc. Enorm.
      Multumesc, draga mea.

      Delete
    2. În fiecare an mergeam de 1 Mai şi apoi măcar de 2 ori pe timp de vară. Anul acesta am fost nevoită să schimb "programul" dar la anul sper să recuperez! :D O zi faină, Elly! Te pup!

      Delete
    3. Am mers si de 1 Mai, si in iulie dar din experienta am constatat ca prefer marea de august, cand soarele e putin mai bland.
      O zi cat mai placuta si tie! Pupici :)

      Delete
  13. Elly, eu iti voi scrie despre acest superb parfum. Nu stiu daca poti numi un parfum "superb", dar pentru mine el este la superlativ fata de toate parfumurile pe care le-am avut de-a lungul timpului...
    Am facut cunostinta cu el in '84, primit cadou din Germania, si l-am utilizat numai la ocazii speciale, asa de mult imi placea. Prin '90-'91 s-a gasit la noi, in Romania, si rezerva de 250 ml. Mi-am cumparat una - si de atunci ii duc dorul!
    L-am cautat anii trecuti in Germania, Franta, chiar la reprezentanta Yves Rocher din Paris (este pe Champs Elysees), producatorul, insa ... nimic.
    Exista multe alte parfumuri care contin urme de magnolie, dar niciunul nu este ca cel amintit de tine.
    Tie iti aduce minte de Mare, mie de ... tinerete. Ma bucur de faptul ca mai exista cineva care asociaza acest parfum cu amorul, chiar si daca acesta este pentru ... valuri inspumate.

    ReplyDelete