Monday, February 13, 2017

Mai sunt la modă poveștile?


Mare păcat că Hans Christian Andersen nu se mai află astăzi printre noi. Cu siguranță ar fi fost foarte interesat de ceea ce a devenit Europa și lumea, în ansamblu, iar pentru potențialii săi cititori, scrierile sale de azi ar fi fost ceva extrem de interesant.

Cu spiritul său de observație mereu treaz, astăzi, când societatea a devenit atât de efervescentă, genialul scriitor ar fi surprins și mai multe aspecte sociale, ar fi scris cu mult mai multe povești pline de miez. Poate și foarte multe pamflete, poveștile nemaifiind chiar la modă în zilele noastre.

Ar fi scris, fără îndoială, foarte mult fiindcă și azi avem Crăiese ale zăpezii, prințese deranjate de boabe de mazăre, fetițe cu chibrituri, mici sirene, rățuște urâte precum și Împărați dezbrăcați. Și, tronând peste toate, corectitudine politică, pe care Andersen a sesizat-o încă de pe atunci.

Fiecare poveste a sa e specială, fascinantă și, cel mai important, valabilă în orice vremuri. Ca mulți alți creatori de literatură, Andersen este atemporal. Ceea ce înseamnă că a reușit să redea esența umanului. Fiecare scriere a sa demonstrează că lumea nu s-a schimbat prea mult în vreo două sute de ani. Suntem doar alți oameni care jucăm, mai mult sau mai puțin inspirat, în aceeași piesă. Căci ce altceva este viața?!?

Aveți, n-aveți chef de-o poveste marca H.Chr.Andersen, vă ofer propria versiune a celebrei povești a Împăratului dezbrăcat. Vizionare placută! :)




5 comments:

  1. Cum sa nu mai fie la moda povestile?! E plin de povesti! Trebuie doar sa se incumete cineva si sa le scrie. :)

    P.S. Am voce la chip acum. :) Felicitari!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Diana, ma cam gandeam (in titlu) la povestile-povesti. Cele cu care am crescut oameni mari cu totii. Sincer si cu mare parere de rau, chiar nu prea mai cred ca sunt la moda. Poate doar la gradinita mai afla copiii despre cateva dintre aceste minunate povesti. In rest, doar copiii cu drag de lectura si cum in zilele noastre nu mai sunt prea multi... Este oarecum trist pentru ca ele au un rol extraordinar de important in educatie. Dar parca nici educatia nu prea mai e la moda. ;) :)
      Da, iata ca acum ai si vocea. :) Nu stiu cat se muleaza pe imaginea mea si pe imaginea creata despre mine...dar asta este. Alta nu am.
      Multumesc mult, Diana! <3

      Delete
  2. a. Vocea povestitoarei, desi foarte radiofonica, adica buna ca dictie, expresie si melodicitate, nu a reusit totusi sa ma adoarma ca in cazul vocilor care deapana povesti la emisiunea "Noapte buna, copii"... Cauza o fi poate chiar o adaptare a vocii la ce se spune in povestea de mai sus, mai stii ?!
    b. Nu cred ca voi comenta mai mult de teama "sa nu-mi inzapezesc situatia", cum zicea Toma Caragiu, si sa ma trezesc cu DNA-ul sau cu vreun serviciu pe la usa. Nu, nu cu unul de ... "catering"! :)))
    c. Andersen nu a avut chiar asa de mare "priza" la sufletul meu, comparativ cu Fratii Grimm (apud Charles Perrault). La vremea aceea, am fost impresionat de fetita cea cu chibrituri si, pe masura ce citeam, am tot sperat intr-un alt final, unul fericit, de poveste... Am tot sperat ca va aparea o "Erata" candva, care va indrepta finalul tragic. Din pacate, si in viata, destinul este de cele mai multe ori potrivnic, iar o "Erata" ca sa apara ramane doar de domeniul Sperantei celei care nu moare ultima ci, as vrea eu, niciodata...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ce incantare sa gazduiesc asemenea frumoase comentarii. <3
      1. Asa cum raspundeam si Dianei, mai sus, iata ca acum ai si vocea. :) Nu stiu cat se muleaza pe imaginea mea si pe imaginea creata despre mine...dar asta este. Pai... intentia nu a fost sa adorm pe cineva. ;) Intentia e aceea de a oferi o poveste extraordinara pe care am "imbracat-o" in acest video/slideshow cu o seama de ilustratii de exceptie, ale unui ilustrator deosebit. Am observat ca toate filmuletele (animate sau nu) care istorisesc aceasta poveste, sunt populate cu imagini din acelea tip "cartoon" si chiar de nivel mai scazut, ca sa zic asa, imagini care pe mine nu ma satisfac din punct de vedere estetic. Si neavand la dispozitie vreun actor, m-am utilizat chiar pe mine. :))
      2. Daca "m-am utilizat" bine, sau pe-aproape, atunci eu sunt multumita. Nu ma astept ca acest clip sa faca vreo mare cariera pe Youtube dar el reprezinta o alternativa la ceea ce exista deja...si chiar sunt o multime de versiuni. Apropos de "serviciii", uite, in momentul asta nu m-as supara sa vina un serviciu din asta cu hrana aici, sa-mi bata la usa. Pentru ca, iata prefer sa raspund la comentarii in loc sa merg la bucatarie sa mananc. ;)
      3. Dar...adevarul e ca am si ales in mod foarte special aceasta poveste. E cum nu se poate mai potrivita in timpurile pe care le traim. Imi plac si multi alti scriitori de povesti, nu fac discriminari. Insa Andersen e exact pe sufletul meu. Povestile cu final trist, cu drame, cu final in coada de peste...reprezinta insasi viata. Ai vazut cum se numeste, in subtitlu, blogul meu mai nou? Exact asta e viata. De aceea mi-au placut mereu si micile povestioare ale lui Garleanu din ciclul "Din lumea celor care nu cuvanta". Sunt niste mici bijuterii. Triste, da, dar atat de adevarate... Insa iubesc si Speranta, un mit care ma fascineaza fiind cel despre Cutia Pandorei. Am scris si despre asta...candva. :) Dar iubesc conceptul de speranta. :)
      Iti multumesc din suflet pentru comentariu! <3

      Delete
  3. După căsătorie, viața mea a fost atât de grea, încât soțul meu a început să urmărească alte femei pentru că nu i-am dat un copil după ce am așteptat câțiva ani. Mi-am văzut căsnicia dispărând. Am făcut tot posibilul pentru a schimba situația, dar nimic nu a funcționat până l-am întâlnit pe Dr. DAWN, un vindecător spiritual. Dr DAWN mi-a salvat viața și căsnicia. acum am 3 copii. Sunt recunoscător Dr. DAWN și de aceea îmi las mărturia oricărei persoane care suferă de probleme conjugale și de fertilitate. E-mail de contact: dawnacuna314@gmail.com
    Whatsapp:+2349046229159

    ReplyDelete