Monday, March 17, 2014

ZeList - un fel de Zero cu ifose


Ce este ZeList? Majoritatea celor care dețin un blog sau mai multe cunosc că ZeList este un fel de clasament după un “ceva” ce se cheamă punctaj. Care punctaj înseamnă... Oare ce înseamnă?
Chiar așa! Punctajul din topul ZeList înseamnă ceva? Are relevanță? Cuantifică ceva? Este cu adevărat un instrument util? Unul dintre răspunsurile oficiale ar fi că ZeList măsoară notorietatea în blogosferă. Care notorietate? Și de ce în blogosferă?!

Multe întrebări... Știu. Și mai știu că am și câteva răspunsuri dar nu din cele așteptate.
Am peste doi ani de activitate în zona aceasta numită blogosferă. Suficienți cât să fi constatat că ZeList e un mare zero care mai este și toxic. De ce? Pentru că acel punctaj se bazează pe nimic altceva decât linkuri. Orice altceva prin care ZeList se autojustifică este apă de ploaie. O abureală. Totul înseamnă doar linkuri. Deci poziția ZeList e traducerea în punctaj a unor linkuri.
Cum să ajungi să ai linkuri ca să urci în ZeList?
Pentru asta s-au inventat câteva metode, unele perverse chiar. Dar și infailibile, le-aș putea spune. Infailibile pentru că intențiile/scopurile sunt atât de frumos ambalate încât chiar pot păcăli. Ca în cazul oricărei escrocherii. De aici toxicitatea.
Deci, iacată de unde provin linkurile care contribuie la poziționarea în ZeList:

1.  Lepșe 
Mie, una, nu-mi plac, nu mi-au plăcut niciodată. Pe lângă că ele interesează foarte puțin (chiar dacă la nivel declarativ altceva se spune), sunt total irelevante și doar un prilej de a posta ceva într-o zi fără inspirație.
Rar accept câte una dar doar dacă îmi pare a avea un oarecare potențial și dacă e de la prieteni pe care nu-i pot refuza. Și n-o perpetuez.

2. Guest post-uri 
Înseamnă publicarea de postări pe un alt blog, deci o găzduire a unor articole, de obicei pe bloguri considerate a avea vizibilitate mai mare. Nici cu această metodă nu-s de acord. Cum să postez pe blogul meu ceva care nu ma reprezintă? Mai este blog personal? În niciun caz. 
Mărturisesc că am răspuns cu greu unei unice provocări de acest gen după multe insistențe ale persoanei cu propunerea.

3. Jocuri blogosferice 
Știu perfect despre ce vorbesc, chiar eu am avut un astfel de joc pe blog. Mă refer la Happy Weekend. A fost conceput ca ceva relaxant, nu neapărat amuzant. Am renunțat pentru că munceam prea mult pentru el. Chiar dacă părea, poate, că luam informații sau glume și câteva imagini și le aruncam pe-acolo, nu era deloc astfel (cine a avut ochi să vadă știe) și sufeream că percepția generală era de ceva facil, gen socializare. De fapt nu linkurile mă interesau și am renunțat la el conștientă fiind că voi pica în ZeList cu multe, multe poziții, ceea ce s-a si întâmplat.  
Cât despre jocurile de pe alte bloguri, am participat la unele o vreme. Cand am ajuns la saturație, am ieșit.

4. Link exchange (LE)
În blogosferă asta era (nu știu cât mai este) o adevărată afacere, o oportunitate care tot din dorința de a urca în clasamentul ZeList a fost născută. Ca mulți alții, dețin o astfel de listă, relativ mică. Dar știu cazuri când pe bloguri se află adevărate ferme de linkuri. Pentru cine nu cunoaște, linkurile pot fi și cumpărate. Pe bani, nu cu zâmbete.

5. Concursuri, campanii
Generează linkuri pentru toate părțile implicate.

6. Amicițiile/Prieteniile care obligă
Poate n-ar trebui s-o spun dar există și această situație. Când te vezi link-uit undeva, efectul imediat e acela de a te simți obligat să postezi un link către cel care te-a menționat. Pot oferi un tip: pentru ZeList doar linkul către un articol contează, are efect. Cei mai mulți postează link către pagina principală (home) a blogului, ceea ce-i fix egal cu zero mai ales dacă respectivul se află și în blogroll.

7. Blogroll-uri
Ca și LE, aceasta e o sursă de bază în sensul că ambele oferă linkuri permanente pe când celelalte metode oferă linkuri doar pe o perioadă limitată. 

Trebuie știut că pozițiile din ZeList nu au valoare reală. E un clasament fals. După care, la fel de fals, se orientează companiile, agențiile de publicitate sau individuali care cumpără reclamă. De aceea bătălia pentru poziții fruntașe în ZeList. Un cerc vicios.
Pentru că nu conteaza cât scrie cineva, cum scrie, căți vizitatori are, câte comentarii. Tot ce are importanță pentru topul ZeList e ca blogurile să aibă linkuri. Cât mai multe.

Unii vor zice că poate e mai relevant traficul. Nici el nu este decat în unele cazuri. Pentru că traficul mai poate fi generat și artificial, free sau cumpărat pe bani. Deci simulat.  

Blogosferă? Notorietate?  
Sunt noțiuni care în situația dată, după cele expuse foarte simplu mai sus, par să fi devenit inadecvate. Pentru că blogosfera e un spațiu închis, notorietatea din interior e destul de puțin relevantă.
ZeList măsoara popularitatea unui blog/blogger în interiorul blogosferei, nu în afara ei, unde se află majoritatea clienților saloanelor de styling ori a cumparatorilor de vacanțe exotice.
Alta ar fi situația dacă blogurile ar fi link-uite de către presa scrisă.  
Cert este că încă nu s-a inventat un instrument pentru măsurarea unei notorietăți reale.

Un blogger are notorietate dacă blogul său e viu, adică dacă are în jurul său o comunitate. Care e cu atât mai relevantă cu cât e formată din mai puțini confrați și mai mulți cititori din afara blogosferei. Am să mai spun ceva care va părea un adevăr cam dur. Dar care sper să fie corect citit și înțeles.
Nu bloggerii între ei ar trebui să se citească deși sunt foarte utile schimburile de experiență. Dar, măcar dacă e să se citească, să o facă de plăcere, fără reciprocități impuse/obligatorii, fără supărări și tristeți, invidii sau chiar ranchiună (exprimată prin răutați și eliminare din blogroll) când reciprocitatea e în mare suferință sau pare să fi încetat. Motivele pentru care apare lipsa de reciprocitate nu prezintă prea mare importanță. Cel mai adesea s-ar putea să fie vorba doar de o acută lipsă de timp. Sau “nepotrivire de caracter”, ca să mă exprim plastic. Sau cu totul alte probleme.44 comments:

 1. Zelistul este o prostie. Și mulți știu asta. De exemplu, i-au trebuit două luni ca sa depuncteze blogul meu vechi. Pana atunci au fost săptămâni în care chiar a fost notat bine. În condițiile în care nu mai postam nimic și aveam 5 vizitatori pe zi.
  Notorietatea în blogosferă este relativă. Și fragilă. Iar blogosfera nu este decât oglindirea vieții reale. Cu patimi, compromisuri, trădări și uneori cu minciună. Nu zic că nu are și părțile ei frumoase, dar cine o consideră o zonă idilică se înșeală amarnic.

  ReplyDelete
 2. Doamne Elly cata dreptate ai!
  Ma confrunt cu toate punctele pe care le-ai mentionat!

  ReplyDelete
 3. Presupun ca eu nici nu exist. In ZeList. Nici ca m-ar interesa, de altfel. Stiu ca ceea ce ai spus e adevarat: cei din afara blogosferei ar trebui sa ne citeasca, dar eu am intalnit (virtual) oameni faini in blogosfera. Nu prea ma intereseaza ce zic altii sau scriu altii, daca vreau citesc, daca nu inseamna ca ori nu ma intereseaza subiectul, ori chiar nu am timp sa fac asta. O buna perioada de timp, nu am scris si nu am citi un blog - tocmai din lipsa de timp. Totusi, recunosc ca am primit lepse (cred ca una sau 2), am participat la concursuri sau jocuri blogosferice, dar numai pentru ca am vrut. Cand nu am mai putut, am lasat-o balta.

  Sonia are si ea dreptate cu partile bune si rele. Ca orice in viata, nimic nu e perfect.

  ReplyDelete
 4. Ai pus punctul pe I. Urmaream saptamanal locul meu in zelist si desi traficul crescuse foarte mult la un moment dat, eu continuam sa ocup un oarecare loc peste 60 de mii in clasament. Apoi am urcat vertiginos desi am inceput sa scriu tot mai putin, sa nu mai particip la jocuri, din lipsa de timp si altele. zelistul n-are nici o relevanta in conditiile in care, unii care se afla in fruntea clasamentul lor pur si simplu abereaza. M-am intrebat de multe ori ce ii face asa de populari pe unii care nu scriu nimic pe blog, nimic in sensul de valoros. Tu mi-ai raspuns la intrebarea la care eu aveam raspus, dar nu vroiam sa-l constietizez.
  Bravo, cu postarea asta aproape ca mi-ai readus cheful de scris.

  ReplyDelete
 5. Cu zelist sunt lămurită, dar și cu felul în care acced unii în topurile pe care eu demult nu le mai iau în seamă. Nu mă interesează, nu văd sensul acestor clasificări. Ar mai fi ceva, dar prefer să nu zgândăresc ”orgolii”. Repet, disprețuiesc clasificările blogosferice. Nici sfaturile pe care, cei cu o poziție babană în caricaturile astea de topuri, mi le dau atunci când nu le cer și nu le doresc. Nu mă încarc negativ niciodată și nici sfaturile lor nu le accept, decât atunci când le cer eu însămi. Cred că cei care s-au cocoțat cine știe cum în topurile astea, sunt ”căutați ”mai mult pentru poziția lor, nicidecum pentru calitatea postărilor.
  Blogosfera nu este chiar oglindirea vieții reale, prietena mea cea mai bună neavând nici blog, nici cont pe facebook, doar soțul său are. Asta nu înseamnă că nu rămâne cea mai bună prietenă, ba chiar mă citește când are timp. Ca să dau doar un exemplu.
  Cât despre lepșe, nu am timp de așa ceva. Jocurile sunt haioase, HW putea continua măcar odată pe lună. Povestea parfumată pot spune că a devenit o frumoasă raritate, fiind un gen de întâmplare literară dorită de membrii clubului. Un lucru mi-este clar: blogul nu e tava pe care să te dezbraci în public, așa că pe blogurile unde sunt fotografiați ei făcând baie în piscină, pe mine și pe cei pe care-i respect n-ai să ne vezi. Și încă ceva: nu mă interesează să figurez în blogrollul celor pe care nu-i vizitez și nu-i citesc.
  Elly, eu sunt de părere că ai făcut o treabă bună aici. Mai povestim noi, o seară frumoasă îți doresc! :)

  ReplyDelete
 6. Elly, scriem pentru că ne place. Când scrii pentru linkuri sau comentarii ori popularitate pe Zelist, nu mai e plăcere.
  Mie chiar îmi plăcea și ceea ce scriai pentru HW, și să scriu pentru HW și să-i vizitez pe aceia care scriau în cadrul acelui joc. După ce te-ai oprit tu, în scurtă vreme mi-a pierit cheful și mie. Poate că nu trebuia, oamenilor le place să râdă, să se destindă. Asta e !
  Cât despre linkuri... Eu am blogrolluri la blogurile mele din două motive mari și late: 1. consider că așa le pot arăta bloggerilor prețuirea pentru munca lor de pe blogul respectiv; 2. Am acces ușor la blogurile pe care îmi place să le citesc cu adevărat cu regularitate. Linkurile din articole mi se par firești dacă le trimit spre cineva care a avut un articol sau o fotografie legată de chestiunea abordată.
  Lepșele mă amuză și răspund la acelea care mi se potrivesc și se potrivesc și blogului pe care le postez. Le privesc ca pe un joc și mie îmi place să mă joc. :D

  ReplyDelete
 7. M-am uitat si eu de curiozitate o data si intr-adevar e un fel de 0, gasesti mai mult link-uri. Valoarea unui blog nu sta in asa ceva, si in sufletul pe care il depui, si in oamenii pe care ii descoperi in acest spatiu. Sincer imi pare rau ca nu mai scrii HW, stiu ca insemna mult efort, si timp insa rezultatul era fantastic: aduceai zambete in suflete, cel putin in al meu, si nu spun asta ca sa te perii. Pupici!

  ReplyDelete
 8. Legat de ZeList, nu mă pot pronunţa. Ştiu că e un soi de clasament care este întocmit conform unor factori necunoscuţi. Am întrebat în stânga şi-n dreapta, dar se pare că nimeni nu ştie (sau refuză să mă informeze). La un moment dat, mă gândeam că are legătură cu numărul de unici, dar am constatat că nu-i aşa. Dacă tu crezi că e un zero, aşa o fi. Ai coerenţă în ceea ce ai scris.
  Mă bucur că şi alţii susţin ceea ce ţi-am spus (primul, probabil) despre HW.

  ReplyDelete
 9. Imi place sa citesc unele bloguri pe care le si urmaresc atat cat imi permite timpul.De scris nu pot spune ca scriu prea mult,mai pun cate o imagine,chiar doua::),invat foarte multe lucruri de la oameni mai destepti decat mine,mai indemanatici decat mine.Inloicuieste chiar tv-ul.
  Ma simt bine si fara sa stiu de ce sunt pe mai stiu eu ce loc.
  Pupici!

  ReplyDelete
 10. Stiam ca pe zelist apar numai blogurile inscrise de autorii lor - si mare mi-a fost surpriza cand am aflat blogul acolo, desi nu l-am inscris…
  Zelist - zici tu (oricum nu-mi bat capul sa aflu ce si cum) :) - “acorda” vizibilitate prin nr-ul de link-uri; altele ofera vizibilitate prin altceva… Pentru ca si “difuzarea” tuturor articolelor de pe blog pe FB, G+, altele se face tot pentru vizibilitate; inscrierea blogului pe fel si fel de site-uri - toate blogurile, most wanted etc; feedburner s.a - sunt tot pentru vizibilitate…
  Unii aleg o cale, altii alta, altii pe toate… E treaba fiecaruia, dar din cate mi-am dat seama cei mai multi cauta sa fie vizibili… De ce nu, in fond? Se scrie de placere, ok, dar sa citeasca si altii - poate ii intereseaza…
  Hm. Zici ca dupa zelist se orienteaza cei care vor spatiu de publicitate… Sunt unii in pozitii fruntase pe zelist si n-au reclame pe bloguri/siteuri…

  Cei care citesc un blog nu sunt numai cei “ai casei” - sa zic asa - ci sunt si multi veniti de pe aiurea - intamplator sau nu… dar acestia isi iau info si pleaca, nu stau sa scrie comentarii (asa fac si eu cand ajung pe un blog/site unde gasesc ce ma intereseaza). Uneori ajung pe un site unde nu gasesc info care ma intereseaza; desi “tag”-ul se potriveste acolo (continutul) e cu totul altceva… asa ca nu pierd timpul, ci plec mai departe. Vizibilitatea e data si de timpul pe care il petrece cineva pe un site…
  Urmeaza… pentru ca n-am vrut sa scriu un comentariu mai lung decat articolul. :)

  ReplyDelete
 11. Da, asa este, zelist masoara popularitatea in interiorul blogosferei.
  Nu stiu, sunt multe de spus pe tema asta, nu mai stiu ce e important si ce nu, dar totul porneste dupa parerea mea de la ce vrei sa faci si spre ce te indrepti cu blogul. Daca intentionezi sa castigi bani din el, categoric te intereseaza tot felul de aspecte, trafic, vizitatori etc. Daca scrii ca si hobby, te intereseaza mai putin. Oricum disperarea bloggerilor dupa pozitii fruntase a inceput sa ma enerveze, asa ca incerc sa stau in banca mea calma :)).

  ReplyDelete
 12. Uitasem: cei care vor bani din reclamele plasate pe blog nu prea au de ales: trebuie sa fie - fireste! - foarte vizibili si aleg toate “mijloacele” (perfect de inteles)… Hm - din nou. Nu dau click pe nicio reclama intalnita. :( As face-o, dar se blocheaza PC-ul (browserul) si n-am chef de asa ceva (oricm face pe nebunul)…

  Blogroll - am ales blogurile care imi plac, desi unele le accesez prea rar. Putin imi pasa daca cei ale caror bloguri le am in blogroll il au pe al meu: daca mie-mi place al lor nu-i obligatoriu ca lor sa le placa al meu. Si, poate le place, dar de ce sa-si umple “pagina” cu link-uri si sa se incarce blogul lor greu? :)
  Lepsele - imi plac si nu prea, dar cand sunt nominalizata direct nu refuz, din respect pentru cel care ma nominalizeaza - daca ma anunta, pentru ca s-ar putea sa nu observ la timp.
  Jocurile - imi plac! De-as avea timp - dar mai ales “tehnica” - as participa la toate cele care-mi ies in cale! :))
  Concursurile si campaniile ma plictisesc ingrozitor… Cine stie in ce conditii m-as inhama la asa ceva…

  Am scris adesea: citesc cu placere ce scriu altii, imi plac si textele lungi, dar sa scrie ceva interesant (din punctul meu de vedere).
  Un blogger poate avea notorietate si atunci cand nu are o comunitate (vizibila sau ba) in jurul lui si aceasta se poate intampla si cand “vine” in "blogosfera" fara notorietate, dar mai ales cand “vine” cu notorietatea… :)

  Ai scris un articol foarte interesant, din punctul meu de vedere. Succese!
  Saptamana minunat sa o petreci! Pupici!

  ReplyDelete
 13. Îmi plac astfel de articole. Îmi plac pentru că îmi lămuresc întrebările pe care nu aveam curajul să le pun nimănui, ştiind că oricum voi primi răspunsuri subiective. E un an mâine de când scriu. De când am învăţat cum se "dă un link", expresie ce mă făcea să plâng, neştiind că un lucru simplu poate fi complicat pentru un altul ce nu a auzit în viaţa lui de nimic de genul acesta. Mi-am făcut blogul singură, singură i-am dat faţă, am ales culori, etc. Lucruri banale. Aşa am ales şi blogrollul. În blogspot avem optiunea aia care ne arată dacă cineva a scris ceva nou şi mie tare îmi convenea, aşa că n-am avut pretenţia să fiu adăugată în casa lor doar pentru că mie mi s-a năzărit să pun tot felul în al meu. Nu spun cât m-am bucurat, fără ipocrizie, la început când mă vedeam pe ici-colo. Nu am scris lepşe dar mi-am publicat primul articol la Vienela. Nu ştiu dacă şi ce poziţie aş avea în Zelist, dar nici nu-mi pasă. Tu ştii cum vin eu la citit, cam ca tine. Târziu în noapte sau dimineaţa şi o fac pentru că aflu lucruri. Dacă nu-mi place un articol pe undeva ies. Am avut supărările mele provocate de discuţii între bloggeri dar acum am ajuns la un echilibru. Cum spun mulţi: blogul trebuie să fie ceva plăcut şi să nu te simţi vinovat pentru plăcerea ta. De aici şi gândul să mă mut pe WP, să le fie altora uşor cu mine. Doar că, conform statisticilor cei ce mă onorează la citit sunt mul mai mulţi decât bloggeri. De asta mi-am retras gândul schimbării şi rămân pe blogspot. Cel putin o vreme. Blogul tău de pe WP e fantastic de îngrijit. Mulţumesc pentru informaţii!

  ReplyDelete
 14. Zelistul si felul in care functioneaza imi sunt complet straine...
  am obsevat si nedumerita am ramas, ca, in jumatatea de an cat am lipsit blogul meu a scazut foarte putin in Zelist dar cum spuneam, am constatat asta si atat pentru ca nu cunosc si nici nu vreau sa cunoasc mecanismele pe baza carora functioneaza...
  ai dreptate cand spui ca adevarata valoare a unui blog e data de varietatea cititorilor sai...
  eu am (din pacate) din ce in ce mai putin timp pentru blog, nu prea mai am cum sa citesc bloguri din acest motiv si observ ca de vizitat ma viziteaza dor vechi prieteni apropiati ai blogului meu care trec pe la mine chiar daca eu trec rar pe la ei, dovada ca blogul meu e lipsit de valoare...
  pentru mine asta e ceva secundar, atata timp cat postez ce imi face placere si inca mai exista bloggeri care se bucura de ceea ce apare pe blog, in fond asta e tot ce conteaza, repet, pentru mine...

  ReplyDelete
 15. Zelist este important pentru cei care vor sa faca ceva bani din reclame. Altfel, nu are niciun rost sa fortezi linkuri in stanga si in dreapta. Daca vrei sa scrii doar de drag pe blog, scrii, si nu te preocupi de pozitia in zelist sau alte clasamente minunate sau sa bati oamenii la cap sa te adauge in blogroll. Mi-am inscris blogul pe zelist, am fost curioasa pe ce pozitie sunt :) Speram sa primesc mai multe informatii din clasificarea lor, dar este complet inutila.
  Imi place articolul tau, ai punctat foarte bine cateva chestii pe care rar le vezi scrie in "blogosfera".

  ReplyDelete
 16. Ignoranța mea e TOTALĂ! Nici nu știam că există individul ăsta, "ZeList"! Mă încearcă o rușine de mine însumi vecină cu penibilul! Cum să nu știu că "cineva/ ceva" măsoară un alt "ceva"?!
  Sunt de peste șase ani prin zonă! Am trăit fără ZeList și nu mi-am propus ever să devenim prieteni! Scriu pentru că-mi place (și ajută să te lași de fumat :) )! Citesc și revin doar către blogurile care-mi trezesc un interes deosebit! Unii mă citesc mai des, alții mai rar, cei mai mulți deloc! Nu văd blogosfera ca pe o competiție, mai mult un imens Forum, o Agora modernă!
  Altfel... Long Life ZeList!

  ReplyDelete
 17. Nici n-am auzit pan-acuma de "zelist", am crezut mai intai ca e ceva ZEN(am venit de pe facebook aici), apoi am crezut ca e o gluma de-a ta gen "the list". Pe blogul meu ma bucur de comment-uri, mai ales atunci cand sunt intrebari sau cereri de lamuriri. Nu vreau sa ajung in topuri, vreau sa comunicam cat mai multa informatie utila cat mai multor persoane. Pentru articolele "siropoase" sau pentru jocuri nu am timp sau rabdare intotdeauna, dar "face" bine din cand in cand. Atata timp cat nu vand si nu cumpar nimic, "topurile" lor ma lasa rece... Apropo, stiti ca sunt primul care a sapat o groapa si cand am pus inapoi pamantul, nu mi-a ajuns sa o umplu(vezi straturi inaltate)??? "Pistruiatul" sau "Roscovanul" ar trebui sa vina sa ia lectii...

  ReplyDelete
 18. In prezent particip numai la "Miercurea fara cuvinte" pentru ca imi face placere. Daca as participa la alte jocuri blogosferice, ar insemna in fiecare zi sa am o tema impusa de altii pe blog. Si nu-mi place sa mi se impuna ce postez.

  ReplyDelete
 19. Blogul meu pe care nu mai postez de doi ani sta bine in topul lor si nu inteleg de ce.Cui ii foloseste ZeListul?

  ReplyDelete
 20. Sunt atatea bloguri minunate aflate prin coada clasamentului fiindca autorii scriu numai pentru suflet, nu si pentru trafic! am avut odata curiozitatea de a rasfoi niste bloguri de vedete din fruntea listei si n-am gasit nimic valoros asa ca n-am mai intrat niciodata. Uneori numele vinde, doar ca nu prea are ce.

  ReplyDelete
 21. ZeList face clasament după relaţionarea pe care o ai în blogosferă. Mai mult, nu am reuşit să aflu, nici de la ei! Mie îmi foloseşte, strict, pentru a-mi ordona blogurile. Chiar dacă, nu reuşesc să înţeleg ... salturile!

  ReplyDelete
 22. Nu am mai intrat pe zelist de foarte mult timp, ce e drept, recunosc, cand am aflat de el, la inceput, am intrat si eu sa vad ce si cum, dar dat fiind faptul ca nu intelegeam niciodata cum cresc sau cum scad am renunt la a mai verifica acea lista de mult :))

  ReplyDelete
 23. Eu ma regasesc intru totul in postarea ta. Si daca mi-a fi sclipit ideea vreodata sa scriu despre ze list este EXACT ce spui tu mai sus cu all inclusive.

  Numai pt ca mai indeplinesc anumite "obligatii", recunosc foarte putine si ma refer la cele blogosferice , nu inseamna ca-mi si place.
  Eh, ze list.

  Mi se rupe de el cand imi vad traficul in google analitics si nu-s sparta de reclame si de linkuri. Si-acum ca sa nu supar pe cineva ar trebui sa spun ca n-am nimic cu cei care pun saptamanal 100 sau 10 linkuri absolut tapite si inutile, da mi se cam rupe-n talpa la ora asta.
  Nopate buna Elly :)

  ReplyDelete
 24. (ca sa nu vobesc in totala necunost de cauza am si o dilema....) Totusi parca Tudor Chirila e pe primul loc pe-acolo....si nu stiu care-i faza, doar el n-are lepse si chestiile enumerate. O mai fi ceva. Traficul cu adevarat mare?

  ReplyDelete
  Replies
  1. La Chirila e vorba de blogurile care au link pe prima pagina spre blogul lui. Si sunt foarte multe. :))

   Delete
 25. Frumos şi documentat articoul tăul Elly :) !
  După părerea mea este păcat să pierzi prea multă energie pentru căutări şi descoperiri "zelistice"

  ReplyDelete
 26. Nu am mai intrat pe zelist de foarte mult timp, ce e drept, recunosc, cand am aflat de el, la inceput, am intrat si eu sa vad ce si cum, dar uitasem de el pana am vazut postarea ta!

  ReplyDelete
 27. desi cerd ca sunt inscrisa pe acolo nu m-a interesat niciodata vreun top sau ceva de genul asta. drept dovada habar nu am cum stau in topuri.
  frumos articol, Elly! m-ai facut sa zambesc....:)

  ReplyDelete
 28. Ha ! Ha ! Zau, eu nu sunt inscris la nici un fel de Zelist, dar am dat Google din totala curiozitate si vad ca am acolo in aceasta clipa un ranking de pozitia 789, pe cand tu esti la 1200 !! Ha ! Ha ! Zau, asa ceva mi se pare chiar comic, mai ales considerand ca eu nu scriu nimica pertinent la nimica, nici macar nu am vreun interes clar artistic literar sau fotografic, jurnalistic sau comercial nici atata, si pur si simplu scriu pe toane si daca am timp de pierdut. Cred ca e bazat pe unde faci comentarii, si poate si la ce bloguri dai link, naiba stie, pt ca am observat ca punctajul cel mai mare l-am acumulat legat de un comentariu pe care l-am facut recent pe un blog legat de o tema serioasa, insa care folosea niste termeni destul de po (r) no. Dar zau, sincer, nu am cautat asta expres, pur si simplu s-a intamplat, mai ales ca era de 8 martie, si venise acolo vorba de denumirea unor organe genitale feminine, si nu am rezistat sa nu comentez, cu referinte la etimologie in diverse limbi straine, si diverse culturi si teme de opere de arta ! Si pe urma daca am scris si eu un articol legat de acea intamplare care m-a pus la un efort de research asa de serios, am dat link la acel blog si pe blogul meu, dar nu a fost din motive de ranking, ci pt ca pur si simplu mi s-a parut corect sa dau link, daca tot adresam acel subiect intr-un articol de pe blogul meu, ca sa se vada de unde si pana unde mi-a venit ideea, care altfel mie nici nu mi-ar fi trecut probabil niciodata in mod asa spontan original prin cap. Dar daca nu faceam comentariul ala, si nu dadeam nici linkul ala, zau, cred ca ramaneam si eu pe la 1400 pe undeva ! Ce inseamna, totusi sa te atasezi de cine trebuie...dar zau, mi se pare asa o chestie ff laborioasa, adica nu as avea niciodata rabdarea sa fac asa ceva in mod organizat. Presupun ca daca as fi interesat de publicistica, desigur ca as face asta la nivel organizat, ba chiar as cauta si programe speciale ca sa faca asta in mod automat pt mine, sau tot felul de gaselnite de acest gen, numai ca eu nu sunt, dar nu pot da vina pe cei care sunt interesati de publicistica, deoarece este un domeniu de activitate profesionala chiar deosebit de important. Si cine e interesat trebuie sa participe la asa ceva, cf ultimelor gaselnite, ba chiar sa se asocieze cu unii care promoveaza noi gaselnite tehnice de acest gen. Reprezinta desigur o treapta de profesionalism mai inalt in blogging, nu e ceva total de desconsiderat. Pt mine insa atat blogging-ul cat si interpretatul de vise vor ramane la nivel de activitate de amator, nu am de gand sa dezvolt competente cvasi-profesionale in acest domeniu, de fapt nu am de gand sa mai dezvolt competente in nici un domeniu, pt ca eu personal m-am saturat de cate competente trebuie nu numai sa dezvolt dar si sa documentez in mod birocratic ca am dezvoltat, de nivel ca petrec mai mult timp la serviciu scriind despre ce fac decat fac, o activitate pur birocratica, insa care pare necesara de cate ori se dezvolta o birocratie. Si tehnologia pare mereu a ramane efectiv in urma rapiditatii dezvoltarii birocratiei, nu cred ca a reusit sa fie ea conducatoarea tendintei de birocratizare umana, insa efectiv cred ca spaimele contemporane legate de ca la un moment dat vor exista roboti care sa faca ce fac oamenii chiar imping oamenii sa isi demonstreze utilitatea in orice domeniu profesional dezvoltand structuri din astea efectiv deosebit de birocratice, structuri care sunt considerate chiar motor de dezvoltare de civilizatie umana numai daca ne putem gandi la birocratia Egiptului Antic, sau la alea pe caste din India, sau chiar si cea mai simplificata desi devenita si ea oneroasa la un moment dat de la vremea Imperiului antic Roman. Si blogosfera pare a avea si ea acest fel de tendinta, ca doar e facuta din oameni...ff birocratic si totodata inestetic, chiar posibil neplacut, desigur, din punctul de vedere al unui artist, (ca tine), sau al unui om in vacanta, (amator, pierde vara asa ca mine), insa total inteligibil din punct de vedere social agregat uman.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rudolph, ai citit si prostia aia de Zelist Top in dunga.:)
   Esti pe pozitia 789, dar totul e datorita linkurilor. Doar linkurile au importanta.
   La mine ala e punctaj si e 1,200, nu 1200. Pozitia e 376 saptamana asta.
   Oricum, n-ai prea inteles ce spuneam in articol desi mai clar de atat nu se putea.

   Delete
  2. Si, da, esti inscris in Zelist, altfel nu ai fi in top. Daca nu te-ai inscris tu, cineva a facut-o...

   Delete
  3. Ah, sorry, nici nu am remarcat punctaj vs pozitie ! Habar nu am sa ma fi inscris eu personal in Zelist. Poate m-a inscris prietena mea, cand m-am laudat ca imi fac blog ? De fapt habar nu am, ca sunt inscris in atatea chestii cu adresa aia de email, si programe de kilometri de avioane, si abonamente de reviste, etc, etc, cred ca 1-3 din mapamond are adresa mea de e-mail, dar oricum vad ca nu primesc prea mult Spam, adica nu de nivel intolerabil.

   Delete
 29. Numele meu este Diana Stones, locuiesc și lucrez în Marea Britanie. Viața mea s-a întors !!! După 2 ani de căsătorie ruptă, soțul meu m-a lăsat cu doi copii, am simțit că am terminat totul, aproape că m-am sinucis pentru că ne-a lăsat cu nimic, am fost emoțional în tot acest timp. Mulțumesc unui mare casator de vrăji numit Dr. Ilekhojie pe care l-am cunoscut online, care mi-a adus soțul înapoi la mine. Într-o zi credincioasă, în timp ce navighez pe internet, am dat peste câteva mărturii despre dr. Ilekhojie. Unii oameni au mărturisit că și-a readus iubitul Ex înapoi, alții au mărturisit că restabilește pântecele, vindecă cancerul și alte boli, mulțumesc! contactați Dr. Ilekhojie gethelp05@gmail.com sau sunați la +2348147400259

  ReplyDelete
 30. CUM ÎȚI ÎNȚELEZĂ MULȚI EX ÎNAPOI CU AJUTORUL DR Ilekhojie ....... Numele meu este Muna Vassel, din Canada, vreau să spun lumii că există o casetă de vraja online reală și eficientă, care este puternică și autentic, numele lui este Dr. Ilekhojie, m-a ajutat recent să-mi reîntâlnesc relația cu soțul meu care m-a părăsit. Când l-am contactat pe dr. Ilekhojie, mi-a aruncat o vrajă de dragoste și soțul meu care a spus că nu are nimic de făcut. cu mine din nou, m-a sunat și a început să mă roage să revin. el se întoarce acum cu atâta dragoste și grijă. Astăzi mă bucur să vă anunț pe toți că această cască de vrăji are puterile de a restabili relația ruptă și de a le readuce. pentru că acum sunt foarte fericit cu soțul meu. Pentru toți cei care citesc acest articol și au nevoie de ajutorul său, dr. Ilekhojie poate oferi, de asemenea, orice tip de ajutor, cum ar fi soluționarea cauzelor de divorț, a cauzelor de judecată, a vrăjii, a protecției spirituale. Mulțumesc! adresa de e-mail de contact: gethelp05@gmail.com sau sunați la +2348147400259

  ReplyDelete
 31. Ce minunată și simplă casetă de vrajă care mi-a readus bucuria și fericirea în viața mea! Vă dau această mărturie pentru că sunt atât de fericită, vreau să-i mulțumesc dr. ISIKOLO pentru marele lucru pe care l-a făcut în viața mea, El a adus fericirea înapoi în viața mea, nu am crezut niciodată în roțile de vrăji până când viața mea nu s-a destrămat când iubitul meu de 6 anii au decis să-l numim renunțat aproape când vrem să ne căsătorim. Am fost atât de descompunător emoțional, în măsura în care nu am mai putut face nimic rezonabil, după 2 luni de durere, înainte ca un vechi prieten de-al meu să mă fi prezentat într-o casetă de vrăji pe linia numită Dr. Iwisa, asta după ce am fost înșelat de diverse roți false de vrăji . Mi-a fost prezentat în DR ISIKOLO un adevărat vrăjitor Caster. În mai puțin de 48 de ore am văzut minuni, iubitul meu a revenit la mine și viața mea a revenit exact ca un puzzle finalizat, iar după 1 lună mai târziu ne-am căsătorit și a fost ca un vis pentru mine, deoarece am crezut că l-am pierdut pentru totdeauna . Vă mulțumesc DR ISIKOLO că m-ați ajutat, dar, mai ales, la Onestitatea Dvs. și la rezultate rapide exacte. e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com Puteți de asemenea să-l Whatsapp la +2348133261196.

  ReplyDelete
 32. DR ISIKOLO cel mai bun vrăjitor casetă reface relația mea ruptă și recomand cu drag DR ISIKOLO oricui are nevoie de ajutor.
  Soțul meu m-a părăsit pentru o altă femeie acum 3 luni și de atunci viața mea s-a umplut de dureri de durere și de rupere cardiacă, deoarece a fost prima mea iubire cu care mi-am petrecut toată viața. Un prieten de-al meu mi-a spus că a văzut câteva mărturii ale unui caster vrăjitor, numit DR ISIKOLO, pe care îl poate readuce pe iubitul în câteva zile, îl râd afară și mi-a spus că nu mă interesează, dar din cauza dragostei pe care prietenul meu a avut-o pentru mine, ea l-a consultat pe marele preot în numele meu și spre cea mai mare surpriză a mea, după 2 zile, soțul meu m-a sunat pentru prima dată după trei luni că îmi lipsește și că îi pare atât de rău pentru fiecare lucru prin care m-a făcut să treacă. A revenit pentru mine și acum suntem fericiți împreună. Încă nu pot să cred, pentru că este de-a dreptul incredibil. Mulțumesc DR ISIKOLO că mi-ai readus iubitul și, de asemenea, iubitului meu prieten care a intervenit în numele meu, pentru orice persoană care ar putea avea nevoie de ajutorul acestui mare preot, aici este adresa de e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com Puteți să-l Whatsapp pe +2348133261196

  ReplyDelete
 33. Mă numesc Ivette, am un iubit cu care mă întâlnesc de 5 ani. S-a trezit într-o dimineață și mi-a spus că relația s-a terminat. Am fost în lacrimi timp de o lună. Eram atât de confuz și cu inima frântă. I-am trimis pe sora mea și pe cea mai bună prietenă a mea Sue să pledeze în numele meu, dar el a insistat că relația s-a încheiat și că s-a săturat de mine. Până într-o zi foarte bună când am auzit de Dr Ajayi, am citit câteva mărturii pe site-ul lui, așa că am decis să încerc. L-am contactat și mi-a spus lucruri care trebuiau făcute pentru ca el să facă o vrajă, la început mă gândeam dacă ar trebui să o fac, m-am hotărât să încerc. Am făcut ceea ce mi-a spus Dr. Ajayi vrăjitorul, apoi nu la 7 zile distanță de nicăieri, iubitul meu, care m-a părăsit fără niciun motiv, a venit la mine acasă într-o seară și a implorat să mă primească înapoi, chiar a venit cu el. frate și a cerut iertare. După atâta durere de care am trecut, iubitul meu tot s-a întors. Sunt atât de fericit, totul datorită doctorului Ajayi. Îl poți contacta pentru orice fel de lucru cu vrăji. Cred că el te va vedea prin problemele tale de RELAȚIE.


  E-mail: drajayi1990@gmail.com
  Viber / Whatsapp: +2347084887094

  ReplyDelete
 34. După căsătorie, viața mea a fost atât de grea, încât soțul meu a început să urmărească alte femei pentru că nu i-am dat un copil după ce am așteptat câțiva ani. Mi-am văzut căsnicia dispărând. Am făcut tot posibilul pentru a schimba situația, dar nimic nu a funcționat până l-am întâlnit pe Dr. DAWN, un vindecător spiritual. Dr DAWN mi-a salvat viața și căsnicia. acum am 3 copii. Sunt recunoscător Dr. DAWN și de aceea îmi las mărturia oricărei persoane care suferă de probleme conjugale și de fertilitate. E-mail de contact: dawnacuna314@gmail.com
  Whatsapp:+2349046229159

  ReplyDelete
 35. Sunt aici pentru a depune mărturie ce a făcut dr. Ajayi pentru mine, deși nu cred că nu va funcționa până când nu i -am dat un proces la care am fost căsătorit cu soțul meu de 10 ani acum, fără a fi capabil să rămân însărcinată, m -am rugat lui Dumnezeu întrebând el să -mi trimită un ajutor destin până când într -o zi credincioasă, cel mai bun prieten al meu a venit în casă pentru a mă vizita, nu am știut niciodată că a venit cu un farmec pentru a -mi lua soțul de la mine, deoarece nu am putut să -mi nască soțul meu nu mai stau înăuntru Casa cu mine este întotdeauna cu cel mai bun prieten al meu pe care l -am plâns și îmi doresc căsătoria înapoi, așa că am intrat online pentru ajutor, locul în care am citit despre lucrurile minunate pe care le -a făcut dr. Ajayi pentru a ajuta oamenii să se confrunte cu genul meu, așa că l -am contactat pe dr. Ajayi și cu mine am urmat instrucțiunile date de dr. Ajayi, spre surprinderea mea, aproximativ o săptămână mai târziu, soțul meu s -a întors acasă cerșind pentru iertarea mea, l -am iertat că acum plecăm fericit, cel mai mult, sunt acum însărcinată după zece ani fără sarcină totul Mulțumesc dr. Ajayi care mă ajută. Contactați Dr Ajayi pe WhatsApp: +2347084887094 sau e -mail: Drajayi1990@gmail.com

  ReplyDelete
 36. Mă numesc Eliza, soțul meu de 5 ani m-a lăsat cu bebelușul nostru de 2 ani pentru că l-am confruntat că a înșelat pentru că a stat noaptea târziu afară, înainte să știu ce se întâmplă soțul meu locuia cu o altă femeie, m-am întâlnit cu o prietenă care mi-a prezentat Dr. Ajayi un puternic vrăjitor. I-am spus Dr. Ajayi situația mea și a fost făcută o vrajă de dragoste, în 3 zile soțul meu s-a întors acasă și trăim din nou o viață fericită. contactați Dr. Ajayi pe Whatsapp: +2347084887094 pentru rezolvarea problemelor dvs. maritale.

  ReplyDelete
 37. Numele meu este Lonut Gheata Am fost oportun sa scriu Dr. Ajayi care este un om spiritual puternic la care poti alerga daca ai nevoie de ajutor, el este vrajitorul perfect care te poate ajuta sa-ti rezolvi problemele vietii. îl poți contacta pe e-mailul lui :drajayi1990@gmail.com și îl poți contacta și pe numărul lui WhatsApp / Viber: +2347084887094 el m-a ajutat să-mi recuperez fosta soție după 5 luni de separare, aveam îndoieli, dar Dr Ajayi a reușit să curgă îndoielile cu rezultate bune. Dr Ajayi pregătește, de asemenea, ierburi pentru orice fel de boală, ierburi pentru a vindeca impotența la bărbați, ierburi pentru a vindeca fibromul, ierburi pentru a rămâne însărcinată, ierburi pentru boli de rinichi, leac pentru diabet și orice fel de problemă de sănătate Dr Ajayi are plante medicinale pentru ei.

  ReplyDelete
 38. Aceste sărbători au dezvăluit cu adevărat cât de singur aș fi fost dacă planul unei despărțiri oribile a căsniciei mele ar funcționa. Copiii noștri sunt cu toții liniștiți și acum că ar trebui să mă bucur de viața alături de soțul meu, el a fost dus de recepționerul din biroul lui. 25 de ani de căsătorie aveau să se piardă pentru că o altă femeie a decis să-mi vrăjească soțul. Am devenit disperată și m-am alăturat comentariilor unui grup de femei care au primit ajutor de la doctorul Ilekhojie. Mi-a explicat despre magia neagră care lucrează asupra soțului meu, ceea ce a fost confirmat și de un viitor povestitor cu câteva zile înainte de atunci. Dr Ilekhojie mi-a spus tot ce aveam nevoie pentru a sparge magia întunecată și în 3 zile, soțul meu s-a schimbat și a început să se comporte ca niște oameni care se aflau în pauză. A devenit Sergi cu care m-am căsătorit acum 25 de ani. Lucrurile sunt normale acum și sunt atât de fericit că mi-am avut toată familia împreună în vacanța trecută. Mulțumesc doctorului Ilekhojie că nu m-a dezamăgit. Vorbește-i despre problemele tale în căsătorie și obține soluții. E-mail: gethelp05@gmail.com sau Telefon/Whatsapp (+2348147400259)

  ReplyDelete
 39. Eram atât de confuză și devastată când soțul meu m-a lăsat fără un cuvânt, aveam nevoie disperată de el înapoi pentru că l-am iubit atât de mult. Așa că o prietenă de-a mea mi-a făcut cunoștință cu dr. Ilekhojie, care odată a împăcat-o pe ea și pe iubitul ei. Am vorbit direct cu doctorul care m-a asigurat de împăcarea cu soțul meu după ce se face un ritual pentru a ne restabili conexiunea pierdută. Exact 3 nopți mai târziu, soțul meu s-a întors brusc acasă și a început să plângă și să-și ceară iertare și să spună cât de mult i-am fost dor de mine și de copiii noștri. L-am acceptat înapoi și acum suntem o familie fericită de atunci. Dacă aveți vreo problemă în relație, vă sfătuiesc să îl contactați.
  WhatsApp: +2348147400259
  Sună: +2348147400259
  E-mail: (gethelp05@gmail.com)

  ReplyDelete