Friday, January 6, 2012

Boboteaza

Astăzi este Boboteaza. Creștinii merg la biserică, se roagă și iau agheasmă.
- Oamenii merg dimineață la biserică şi iau apă sfinţită de preot. Conform tradiției, agheasma te vindecă de boli și te apară de rele.
- De Bobotează, nu se spală rufe.
- La Bobotează se sfinţesc toate apele, iar preotul va merge să arunce crucea. Mai mulţi bărbaţi sar în apă pentru a o aduce la mal, iar cel care o va găsi va avea noroc tot anul.
- În noaptea de Bobotează, tinerele fete îşi visează ursitul. Ele îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi o bucăţică de busuioc (acesta se poate pune şi sub pernă).
- Fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează pot fi sigure că se vor mărita în acel an.
- La ţară, în Maramureş, bătrânii spun că nu e bine să arunci gunoiul până nu îţi calcă preotul în casă. Dar dacă o faci imediat după ce a plecat preotul, vei scăpa de toate relele pentru întregul an.
- În Bucovina, tinerii satelor umblă pe străzi mascaţi, ca babe şi moşnegi (strămoşii), colindând pe la toate casele, mai ales pe la cele unde locuiesc fete de măritat. Vizita strămoşilor asigură belşug în casă şi peţitori mulţi fetelor de măritat.
- Ziua de 6 ianuarie e propice purificării (credinţă transmisă de la celţi), înlăturării farmecelor şi blestemelor. La ţară se stropesc animalele, grajdurile şi grădinile cu agheasmă, pentru a le apăra de duhurile rele.

No comments:

Post a Comment