Monday, February 13, 2012

Tristan si Iseut - Poveste de iubire si moarte


Exista lecturi care ne marcheaza si ne urmaresc in tot cursul vietii.
La varsta adolescentei (vreo 12-13 ani), am descoperit, in cartile din biblioteca familiei, un minunat poem in proza, nascut din nemuritoarea legenda a lui Tristan si a Isoldei sale. 
Poemul poarta numele "Tristan si Iseut"
Imagine din filmul Tristan & Isolde(Yseult) - 2006
Cartea, o editie din Colectia "Romanul de dragoste", tiparita in 1970... mai cuprinde intre copertile sale inca doua cunoscute povesti de dragoste.
Intotdeauna mi s-a parut foarte straniu ca acest poem, de o frumusete aparte, salbatica, nu are un autor. Nu unul declarat.
Din prefata se afla raspunsul la aceasta uimire. Pentru ca poemul sa fie adus la forma publicata, au fost necesare indelungate cercetari ale tuturor versiunilor legendei pastrate si transmise, unele fragmentar, de-a lungul multor secole.
Acela care, cu o modestie rara, a izbutit de a pune cap la cap piesele unui puzzle fascinant, a fost Joseph Bédier (n.1864-d.1938), un istoric literar francez, specializat in literatura medievala, preocupat de originea miturilor si de reflectarea si influenta lor in literatura universala.
Talentul, nu doar acela de istoric, ci si cel literar desavarsit, dar, in principal, iubirea omului de litere pentru legenda celtica a lui Tristan, a creat o adevarata bijuterie, caci "Tristan si Iseut" asta este.
Bédier a incercat, si a si reusit, sa evite orice amestec de vechi cu modern. Poemul e scris intr-o limba arhaica...in graiul vechilor cronici franceze... ale mijlocului de intunecat secol XII...
„Boieri dumneavoastra, placu-va sa auziti o poveste frumoasa de dragoste si de moarte? Este despre Tristan si Iseut regina. Ascultati cum cu bucurie si cu mare durere se iubira si dintr-aceasta în aceeasi zi murira, el prin ea si ea prin el.”
Astfel incepe poemul lui Joseph Bédier. O invitatie mai placuta la lectura nu cred ca se poate inchipui.
Imagine din filmul Tristan & Isolde(Yseult) - 2006
Din primele pagini personajele prind viata, de parca le vezi aievea: pe Tristan, sub platosa cavalerului iar pe Iseut in lungile rochii, ambii parand a fi abia coborati de pe zidurile catedralelor gotice.
Legenda si poemul ii inzestreaza pe ambii cu insusiri absolut remarcabile astfel ca era imposibil ca intalnirea dintre cei doi sa nu se produca...ei find predestinati...
Din filele cartii "ies", rand pe rand, alte personaje ca regele Marc, credincioasa si iscusita Brangien, monstri, cavaleri vicleni si tradatori, cealalta Iseut...
Atat in legenda, cat si in poem, iubirea fara seaman, patimasa, dintre Tristan si Iseut primeste "aura" unui fel de blestem. 
Fiind, in fond, o iubire vinovata, spre a putea fi inteleasa si salvata de stigmatizarea societatii, ea devine urmarea unui accident produs de catre o tanara servitoare nestiutoare.
Bautura (vinul din plante), pe care cei doi indragostiti o beau din greseala, nu e o bautura vrajita obisnuita. Efectul "bauturii de dragoste" ii urmareste intreaga viata si staruieste si dupa moarte, iubirea lor fiind o fatalitate.
Imagine din filmul Tristan & Isolde(Yseult) - 2006
Povestea lui "Tristan si Iseut" este chiar aceea a iubirii ideale pe care, mai mult sau mai putin marturisit, fiecare dintre noi o visam, ne-o dorim. Este povestea iubirii universale.

Trebuie sa marturisesc ca am citit si recitit poemul de-a lungul a cativa ani, de vreo 10-12 ori, sperand parca, de fiecare data, sa aiba un alt deznodamant. L-am citit pana ce cartea  in care se afla s-a destramat in fascicule...si asa este si astazi...
N-am s-o reintregesc niciodata. Consider ca, asa, "muncita", e mai pretioasa, are o anume noblete...
Daca nu ati citit acest minunat poem...niciodata nu-i tarziu. Nu stiu insa unde mai poate fi gasit...poate doar in biblioteci sau anticariate... Nu s-a retiparit, dupa cate stiu... 
E adevarat, in cinematografia mondiala s-au facut cateva ecranizari dupa aceasta poveste de dragoste, dar, credeti-ma, niciun film nu egaleaza poemul lui Bédier. Pentru ca lectura unei carti ramane imposibil de inlocuit.

Ati citit vreo carte care sa va fi marcat viata in vreun fel?

13.12.2012

9 comments:

  1. Am trecut prin diferite faze ale cititului, de la aventuri la capă și spadă, romane polițiste, romane psihologice... Din fiecare nu lipsea iubirea... Și, da, cel mai mult m-a marcat ”Cel mai iubit dintre pământeni” o capodoperă despre devenirea umană...

    ReplyDelete
    Replies
    1. E firesc sa te fi marcat, este unul din marile romane ale literaturii romane si, poate, cel mai bun al lui M.Preda...cantecul sau de lebada...

      Delete
  2. Am citit si mi-a placut Mandrie si Prejudecata de Jane Austen, un roman sensibil si romantic, care mi-a oferit o lectie de viata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. E un roman exceptional, care de peste 200 de ani continua sa ofere lectii de viata :) Stii ca romanul se afla pe locul 2 în topul Celor mai iubite cărţi în Marea Britanie??

      Delete
  3. Nu stiam ca este un roman atat de iubit in Marea Britanie. A fost una dintre cele mai indragite romane pe care le-am citit. Desi cred ca eram prea tanar pentru un astfel de roman. (l-am citit la 19 ani :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sa stii ca aceasta mare dragoste si apreciere pentru roman se explica, poate, si prin imensul serviciu facut de catre acesta Angliei si culturii engleze, in plan international...Asa ceva, la un moment dat, devine inestimabil...
      Nu erai prea tanar. E un roman pentru un inceput de drum, de viata :)

      Delete
    2. Asa cum am scris si mai sus, mi-a oferit o adevarata lectie de viata si am avut ce invata.

      Delete
  4. Am citit povestea lui Tristan si a Isoldei pe cand aveam vreo 10 ani, ca de altfel majoritatea legendelor romanesti, grecesti, germane, rusesti,spaniole, datorita bibliotecii din cartier. Este o poveste minunta, am vazut o singura varianta de film, si nu m-a incantat , asa ca am refuzat sa vad alte tentative . Este absolut superba.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna seara!
      Da, este o poveste perfecta prin perfectiune...daca imi poate fi ingaduit jocul de cuvinte :)
      Si foarte potrivita pentru aceste zile in care iubirea pluteste in aer...:)
      La fel ca tine, o singura versiune de film am vazut, care nu m-a multumit. Filmul perfect mi l-am regizat eu insumi cu foarte mult timp in urma...Poate ca Bédier nu a stiut, dar a fost un geniu literar.

      Delete