Tuesday, July 31, 2012

Ecou șoptit


Din noaptea aproape neagră răzbesc până la mine câteva zgomote de departe, de foarte departe și flash-uri mai mult presupuse. Nu cred că va fi ceva. Prea lungă așteptarea. După asemenea așteptare nu mai speri nimic.
Privesc afară pe fereastra larg deschisă. Zgomotele par că au plecat deja și liniștea vine spre mine ca o șoaptă mută din toate părțile. E doar o simplă noapte neagră. Deocamdată nimic altceva. Liniștea mormântală mi-a dat deodată senzația că aud șoapte...șoaptele tăcerii. Sunând straniu. Atât de straniu că au părut pentru o fracțiune de secundă că sunt reale. Am tresărit, am ascultat, am insistat. Nimic. Dar pentru acea farâmă de clipă am crezut că e ceva în neregulă cu mine. Că aud ceva ce nu există. Am aprins lumina și din nou am ciulit urechile. Nu, nu eram nebună și instanataneu am zâmbit. Ceva se auzea, era real. Din depărtări necunoscute venea zvon de lacrimi ale cerului. Acum știam ce auzisem. Fantasmele picăturilor căzute în vecinătăți își trimiteau ecoul șoptit, ca într-un vis tulburat, neobișnuit.

Fără niciun fel de avertisment, fără vreun semnal luminos, se aude explozia unui sunet imediat dispersat în noapte. Apoi
întunericul capătă instantaneu culoarea fulgerului, un roz-gălbui difuz, ca și linia orizontului mai mult ghicită, către apus.
Tabla acoperișului dădu prima de știre. O rafală rară și mult așteptată coborî grabită. Însă timid, cu teamă, de parcă noi, oamenii, sătui de îndelunga așteptare, aveam la îndemână o nuia, s-o certăm bine pentru prea marea întârziere.  Cele câteva picături căzute pe tabla însetată, înca încălzită a acoperișului, cred că s-au și evaporat în chiar clipa căderii. N-am nici cea mai mică îndoială că așa este. Liniște? Au încetat? mă intreb dezamăgită. Toată casa doarme. La unii dintre vecinii de peste drum e o lumină aprinsă. Uite că mai e careva fără somn la ora asta târzie, ca și mine!
Am ieșit afară, în fața casei. Încurajate parcă, picăturile par să îndrăzneasca mai mult, vin deodată mai dese. Micile sunete individuale de abia auzite, de mai înainte, se adună într-unul mai mare, unul singur, ca-ntr-un cor madrigal. Un sunet coerent, atât de plăcut auzului. Fulgerele și micile tunete sunt puțin mai dese acum, acompaniază corul picăturilor și mă încântă. Nu credeam să-mi placă atât de mult să aud cântecul ploii. Nu mă omor, în general, după ploaie, după manifestările ei, însă acum mi-e tare dragă. Ceea ce nu cred că se întâmplă cu micul meu pechinez care știu sigur că și-a ascuns micul trup tremurând prin unul dintre cele câteva unghere preferate. Să nu vadă, să nu audă. 

Sunt singura care bântuie ca o fantomă întreaga casă.
Wow, un tunet mai sănătos sparge întunericul cerului. Până și "muzica" lui sună divin. Totuși, observ că aproape nimic nu mișcă. Am deschis toate ferestrele casei, mai puțin una, am îndepărtat și toate perdelele ca să intre aer răcoros și proaspăt. Aerul pare curat, răcoros, dar numai în momentul când stau efectiv în cadrul ferestrei. În rest...nemișcare totală. Nicio adiere nu se simte. Plouă dar plouă ciudat. Fără o adiere, cu rare fulgere printre tunete răzlețe. Privind acele ceasornicului de perete realizez că ploaia se dă în spectacol de mai mult de-un sfert de oră. Am simțit, în sfârșit, o prima adiere. Abia acum. Sper să țină cât mai mult. Era nevoie.

Am sperat la prea mult. Corul cantă tot mai slab. De parcă celor din care e format le-au obosit brusc vocile și așa firave. Bubuiturile sunt și ele tot mai slabe și parcă mai rare. Se îndepărtează. Ba nu, s-au răzgândit, se apropie din nou. Grafice ale unor funcții foarte complicate se desenează pentru câte o fracțiune de secundă pe cerul întunecat. Lumina electrica a unui stâlp face și ea o breșă în întunericul nopții. Când și când pare că becul o să se stingă definitiv. Tunetele, acum rărite, au deschis pofta cocoșilor care încep să cânte și ei din stânga ori din dreapta, într-o intrecere clar inegală. Adica ei deja cânta mai tare decât tunetele care s-au potolit de tot. 
Adio ploaie! Atât a fost. Aproape o oră de ploaie ezitantă, doar cât să se racorească puțin pamântul, să se potolească praful. Dimineață, după vreo două-trei ore de la răsăritul soarelui, nu va mai fi nicio urmă din biata ploaie. Unii, cei care au dormit adanc, nici nu vor ști că a fost. 
Ca să mă contrazică, câte-un zgomot îndepărtat se mai burzuluiește...doar așa, ca și un om certăreț, care mai bombăne puțin după cearta tot de el provocată. Din inerție și obișnuință...

30 comments:

  1. Mi-a placut la nebunie!
    Mi-a placut atat de mult, incat mi-a dat peste cap toate planurile pentru un review la "The Dark Knight Rises".

    Pur si simplu a trebuit sa scriu asta: http://cronicauneimortianuntate.blogspot.ro/2012/07/ultimul-rege-al-marii.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. M-ai lasat fara cuvinte.
      Uite ca nici nu stiu ce sa scriu :) Decat ca ma surprinde putin si ma bucura acest fapt.

      Delete
  2. Si mie-mi place ploaia cateodata.Am mereu pate de ea, tunete si fulgere...... asa ca depinde de dispozitie. Seara e chiar binevenita.
    Imi place sa fac baie , sa stau in cada cu apa fierbinte si s-o audpe tiglele casei :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pe acolo, pe la tine, se pare ca ploua des. Cat despre o cada cu apa fierbinte...la noi e fierbinte totul, si fara apa :))
      Dupa o seceta atat de prelungita, am ajuns sa ma bucur de ploaie si de toate manifestarile ei, desi nu ma topeam dupa ea. Anul asta am ajuns sa o reevaluez ;)

      Delete
  3. Parodiind:"ce sa fie? ce sa fie?/ a trecut acceleratul..."Si la mine tot cam asa a fost, m-am pregatit de marea furtuna, am dat jos ghivecele sa nu mi le ia vantul si... abia s-au zburlit trei frunze-n pom.Poate la noapte o sa fie mai cu noroc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. N-a fost totusi ceea ce se cheama "mult zgomot pentru nimic" pentru ca manifestarile au fost relativ modeste, nimic care sa anunte vreo furtuna. Dar imi doream sa fie mai mult. Nu cred ca din acea ora a plouat, efectiv, mai mult de 45 de minute, dar o ploaie destul de delicata, ca sa zic asa. A mai plouat seara ceva mai mult. A fost bine :)

      Delete
  4. N-am crezut că poate exista excitare meteorologică, însă ai reușit perfect să-mi creezi o erecție climatică. Ura mea față de căldură și față de soare (vechii Egipteni m-ar fi decapitat dacă ar fi știut cât îl detest eu pe Ra), nu poate fi descrisă în cuvinte, așa că ce-am citit aici m-a uns la suflet. Încerc să-mi găsesc cuvinte, care totuși ar fi de prisos... Îmi doresc ploaia și frigul cel puțin la fel de mult că și tine, iar dacă aș mai fi putut avea vreo urmă de îndoială cu privire la sentimentele pe care mi le împărtășești în legătură cu soarele+caldura, acum s-a spulberat. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) Esti fantastic! Nu am probleme mari din cauza soarelui in sensul ca insolatie n-am facut niciodata. Nu as spune chiar ca-l detest dar anul asta m-a terminat, m-a suparat rau. Urasc sa fiu mereu transpirata. A trebuit sa stau ascunsa in casa prea multe ore in cursul unei zile ceea ce e foarte enervant. Am ajuns sa-mi doresc zapada, acum in toiul verii :))

      Delete
  5. Uauuu! Elly! Frumos, foarte frumos ai scris - sa-mi permiteti exprimarea!
    Imi plac... enorm furtunile! Imi place cand tuna, imi place cand fulgera! Imi place cand ploua torential! Ceea ce ai scris mi-a trezit zeci de amintiri! Sper sa gasesc timpul necesar si sa descriu furtunile pe care le-am trait! Imi plac furtunile atat de mult incat intr-o zi - cu ceva ani in urma - in varful Postavarul - am stat in... mijlocul furtunii! Lumea se adapostise si cei care erau cu mine ziceau ca-s nebuna, ca m-ar putea trazni! Nu m-a atins fulgerul, nu m-a daramat vantul! A fost... demential! Senzatiile cu greu le pot descrie! Dar, pe scurt: mie imi plac foarte-foarte mult furtunile!

    Randurile tale mi-au "starnit" dorul de o furtuna! :) Acum vreo doua zile m-au pacalit cateva tunete indepartate... Dar s-au stins pana sa ajunga deasupra mea :) Dar stiu ca vor urma altele, care vor fi aproape-aproape!
    Gata, ma opresc aici! :)

    Inca ceva: Mi-ar placea sa se reactiveze "Vineri 13" :) (da, stiu ca ti-am mai scris despre aceasta)

    Viata fericita!

    **
    Am de transmis un mesaj - o urare pe care ai primit-o pe blogul semnat de mine - la Happy Weekend!editia a 19-a
    Acesta e mesajul, care m-a cam pus in incurcatura: “o saptamana frumoasa iti doresc Elly---!!!--Ioan Flenchea”
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diana, multumesc pentru aprecierea entuziasta :)
      Sa stii ca astept sa citesc povestirea despre ploile si furtunile tale. Eventual cum ai stat in plina furtuna :)
      Nu stiu ce sa spun legat de "Vineri 13". As putea incerca, dar mai spre toamna, dupa vacanta. Mai e cineva interesat...mai vedem.
      Cat despre acel mesaj, multumesc pentru ca mi-ai spus. Da, l-am vazut ieri seara si eu. Are o explicatie :) Ti-o voi spune, dar nu aici.

      Delete
  6. Superba imaginea, are o semnificatie deosebita culorile din aceasta imagine, culoarea fulgerului spre exemplu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Era singura imagine potrivita cu ceea ce a fost atunci, noaptea, pe cer. Fulgere roz, foarte frumoase.

      Delete
  7. ploaie .. ce e aia? :)) [frumos text]

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ploaia e o manifestare din ce in ce mai rara :))
      Multumesc. Ma bucur ca ti-a placut :)

      Delete
  8. Frumoasa poezia ploii... O ploaie promitatoare de mai bine - de care m-am bucurat ca un copil :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Te-ai bucurat ca si mine :)
      Am crezut ca am cam exagerat eu dupa ce am scris articolul. Ma bucur ca ai simtit la fel :)
      Multumesc!

      Delete
  9. Aceleasi zgomote ciudate pe un fond straniu au venit si la noi. Am fost la fel de mirata si curioasa ce se va intampla cu natura mult prea suparata pe noi, in ultimul timp.
    Da, in final la noi in Bucuresti a venit ploaia, mana cereasca pentru pamantul surpat de seceta.
    Da, primii stropi de ploaie si o adiere racoroasa.
    As fi vrut sa ies in ploaie asa cum faceam cand eram copii, sa imi tarsai picioarele prin baltile de pe strazi, sa ies in ploaie si sa imi ridic mainile spre cer drept slava.
    .
    Foarte frumos Elly, ai un talent deosebit si o sensibilitatea aparte. Felicitari!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am iesit si in ploaie vreo 10 minute, s-o incurajez putin ;)
      Nu a fost puternica, as fi fost fericita daca ar fi plouat ceva mai mult. Asa, doar am urmarit cu mare atentie toate manifestarile si le-am transpus in aceasta postare. Ma bucur ca ti-a placut. Multumesc!

      Delete
  10. Credeam ca am fost singura in noapte, ca am ascultat singura zgomotele casei si ale strazii spalate de ploaie. Munceam la un articol. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poti fi sigura ca, macar partial, nu esti singura care bantuie noaptea :)
      Bravo tie ca lucrai la un articol! Eu uneori nu ma simt in stare sa fac nimic. Nu dorm, pur si simplu.
      Darploaia asta si cum s-a desfasurat, mai ales ca a venit dupa un timp prea indelungat, era pacat s-o ratez. Am avut toate simturile ascutite si am inregistrat totul :)

      Delete
  11. Felicitari Elly pentru fotografie si pentru povestire ! Am citit " cu sufletul la gura " ! :)
    Micutul tau este fooooarte "curajos" ! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc, draga mea!
      Pufuleț, fiindca asa se numeste, e inspaimantat de tunete si fulgere. Uneori nici nu il poti gasi pe unde se ascunde :))

      Delete
  12. M-ai atins la coarda sensibilă. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc, Iulia! Si tu pe mine cu aceasta marturisire ;)

      Delete
  13. Elly, ca de obicei, mă bucur mult să citesc rândurile scrise de tine pentru că au miez, exprimă mult, emoționează...adică ai talent și ești creativă. Te îmbrățișez! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc, Mirela! Postarea mea este descrierea amanuntita a ploii din noaptea trecuta. A fost o ploaie usoara, rapida, dar atat de frumoasa! Nu stii cu ce placere am urmarit-o, simtit-o si apoi am descris-o. Pentru voi :)
      Numai bine. Te imbratisez si eu cu drag!

      Delete
  14. Fantastica seara , plina de zbucium si contraste , un zbucium interior asortat cu un zbucium exterior....frumos ecou..elly..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ce frumos ai descris ceea ce ai citit! :) Multumesc!

      Delete
  15. am uitat sa ma semnez ---cu respect ioan flenchea ---

    ReplyDelete