Tuesday, July 3, 2012

Politica pe blog(uri)


Nu stiu din ce motiv, unele bloguri, altadata agreabile si prietenoase in privinta continutului, s-au metamorfozat. Nu pe ici pe colo ci complet.
Erau bloguri pe care mie, cel putin, imi facea placere sa mai intru, sa mai citesc cate un articol despre una, despre alta. Sa mai admir o imagine frumoasa. Sa gasesc, eventual, cate-o informatie utila.

Am constatat ca, de un timp, pe ele nu mai sunt de gasit altceva decat postari politice. De parca nu era de ajuns multimea de publicatii online care nu fac altceva decat politica, de diverse culori. Publicatii online la ale caror articole majoritatea comentariilor sunt ale postacilor de serviciu, scrise, unele intentionat agramat altele pe bune si din care rabufneste ura cea mai infecta si relevand persoane cu un IQ de maimuta sau care disimuleaza acelasi nivel de "inteligenta". Cum presa scrisa s-a cam transferat in online, gasesti ce sa citesti, cu continut politic, cu prisosinta, pe
zeci de site-uri. Se mai adauga si televiziunile de stiri care tot asta fac pe site-urile lor.

Exact ce mai lipsea era ca si blogurile personale sa vireze spre politic. Si nu vorbesc despre bloguri de politiceni sau analisti politici. Acelea deja intra in categoria bloguri de nisa si oamenii aia stiu despre ce vorbesc.
Desigur, fiecare e stapan pe blogul lui, doar e un jurnal personal in fond, si posteaza pe el ceea ce considera ca are de spus si crede ca il reprezinta.

Pentru mine, ca si pentru multi altii insa, blogul este un mod de a mai "evada" putin din viata cotidiana. O oaza de liniste, in care vorbim mai mult, mai putin sau chiar deloc despre noi sau despre chestiuni care ne intereseaza si ar putea, eventual, interesa si pe altii. Pe multi dintre noi, blogurile ne reprezinta si din punct de vedere al pasiunilor pe care le avem ca oameni: literatura, cinema, fotografie, handmade, desen, sport, informatii si curiozitati. Nu vorbesc despre blogurile nisate care sunt cu totul altceva.

Toti suntem traitori in tara asta care e chinuita de guvernanti, de zodia nefasta sub care uneori pare ca s-a nascut ori din alte pricini. Toti avem pareri despre politic, simpatii, antipatii...dar ce e mult strica. Chiar si eu mai subliniez pe blog unele intamplari din sfera politicului atunci cand sunt extrem de importante, insa incerc sa le prezint pe un ton cat de cat neutru, ca pe o simpla relatare, ca si cand as comenta un instantaneu fotografic al evenimentului. Eu de fapt vreau sa marchez acele momente, sa nu le uit. Nu ma intereseaza dezabateri politice pe blog, nici pe bloguri, in general.

Imi produc o oarecare tristete acele bloguri si nu cred ca doar pe mine ma incearca sentimentul asta. 
Dar cum am spus, fiecare face pe blogul lui ce doreste. Si daca vrea politica, atunci politica sa faca!

27 comments:

  1. Bine punctat dragă Elly. Stai să vezi nebunie-n blogosfera basarabeană unde, chiar și minori se avântă-n analize politice, nu doar în blogurile personale ci și-n platformele de opinii.
    Eu am evitat de asemenea politica, am mai atins-o dar foarte puțin și-n moc acid-vesel, la bășcălie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai am ajuns sa nu mai pot intra pe unele bloguri. De fapt intru dar ies imediat ce dau cu ochii doar de "politica". Ce sa comentezi la articolele respective? Mai bine te abtii pentru ca in aer se simte ceva cam ca la inceput de anii '90, cand izbucneau si-n familii scandaluri din motive de culoare politica. Macar atunci oamenii aveau scuza ca era ceva nou libertatea asta de a a-si manifesta pareri si simpatii politice. Dar dupa peste 20 de ani...vad ca pofta a crescut :)
      Si chiar asa, zici, basarabenii simt politic asa, din frageda adolescenta? M-ai facut sa zambesc. Sa-mi trimiti un link, doua...sa ma amuz si eu. Sau sa plang? ;)

      Delete
    2. Da, uite o platformă de opinii basarabeană unde și eu sunt autor, aici îmi găsești articolele mele:
      http://vox.publika.md/alexandru.filimon
      În rest vezi numai ce autorași sunt p-acolo. Și cât de răi, cât d eporniți împotriva noastră a românilor. De mine au tras unul, altul să scriu și p-acolo și cred că nu mai public că-mi e greață oricum de politică.

      Delete
    3. Merci, Tury. Am sa citesc mai pe seara si dezbatem curand subiectul :)
      Si mie mi-e la fel. Adica nu spun ca nu vreau sa stiu ce se intampla, ca e necesar sa stiu pe ce lume sunt. Dar de la asta pana la a deveni portavocea unui partid, indiferent de culoarea sa, e cale foarte lunga. Chestiune care nu ma pasioneaza.

      Delete
    4. Absolut! Portavoce sub nici o formă.
      Revin eu în blogul meu, acolo e mai fain. Veselie să fie!

      Delete
    5. OK :) Asa sa fie, ca e mai buna decat toate! Si-o berulina ;) Sau sa-i zic suc de hamei?? ;) :))

      Delete
    6. Da, răcori... ups, am greșit: berocăritoare! =))

      Delete
    7. Lasa...e bine oricum :)) Rece sa fie! ;)

      Delete
  2. Replies
    1. :)) Tu, ca de obicei esti tare! Ai opinii foarte puternice! Si curaj! :)

      Delete
  3. Ce s-a intamplat zilele astea?

    Pe de-o parte este explozia de bloguri care s-au trezit ca e nevoie (chipurile) sa ia atitudine politica, pe de alta parte este revolta celor care nu mai vor politica.

    Prin urmare, (aproape) toata lumea scrie despre politica - de-o parte sau de alta a baricadei.

    Nu erau suficiente televizorul si ziarele.

    P.S. Nu vreau sa fiu inteles gresit (in sensul ca-mi fac reclama), dar sa stii ca si asta avem in comun ( :))) ) - lipsa de apetit politic. Daca vrei vrea sa citesti orice, chiar si tampenii, Cronica te asteapta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai am observat tendinta de mai mult timp si voiam sa scriu asta, am tot amanat, am zis ca e ceva trecator, dar de cateva zile mi-a ajuns. E peste orice inchipuire!! Le-a gasit "atitudinea", ce sa spun! Deodata, asa.
      Am sa mai trec pe la tine. Nu promit ca reusesc sa citesc epopeea copiilor, stii tu, dar sunt altele destul de interesante pe acolo. Mi-am bagat un ochi deja ;)
      Merci.

      Delete
  4. uneori cotidianul ne fură și ne trântește la pământ, din punct de vedere uman, devenim astfel niște fiare care vrem să urlăm la Lună... Dar nu ne judeca prea aspru pe noi cei ce folosim cuvinte grele, fiindcă ne doare și astfel ne mai descărcăm, suduind... Ai dreptate, pe fond, dar poți înțelege foarte bine... sper... :) :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stii vorba aceea? "Unde dai si unde crapa"? Nu ma refer la tine, Cip. In niciun caz! Oricum blogul tau era de opinie si asta de cand te cunosc si anterior, adica de foarte mult timp. Stai linistit!
      Fenomenul semnalat de mine se petrece pe alte bloguri care s-au schimbat radical de scurt timp.
      O seara buna! :)

      Delete
    2. Știi, te puteai referi și la mine. Dreptul tău la opinie despre ceva e de la sine înțeles. Și chiar te-aș ruga să mă mai tragi de mânecuță dacă ceva nu ți se pare în regulă.
      M-am regăsit uneori printre cei care înjură și nu-s tocmai mândru de asta. Deci o mică ”mea culpa”, chiar dacă e la tine pe blog, nu strică. Zic. :) :*

      Delete
  5. Politica pentru mine nu este deloc un subiect interesant si nu ma "atrage" chiar deloc :)) am gasit si eu pe diverse bloguri articole despre politica, dar ori ma pierdeam pe la jumatate ori nu le citeam decat primele cuvinte :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne ofera destula politica publicatiile online. Eu mai citesc, pentru comparatie, cateva articole din publicatii de diferite culori, spre a-mi face o imagine de ansamblu despre unele evenimente care sunt mai importante. In rest, o cam ignor :) Dar, din pacate, e cam multa, exagerat de mult se scrie pe subiecte politice sau care se vor asa.

      Delete
  6. O atingere trecatoare a unui eveniment nu ma deranjeaza, dar cand intra in amanunte, cand da sentinte sau posteaza cateva zile la rand doar articole pe teme politice, ma simt atat de plictisita incat fac eforturi sa termin de citit. Sincera sa fiu, nu mereu reusesc. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cat se poate de corect ceea ce spui. Asa e in ordine. Cum am spus, si poate ai observat, despre subiecte pe care le consider importante sau de semnalat, scriu si eu cate ceva. Dar o singura data si fara a avea pretentia ca e o parere avizata. E doar o simpla marcare a evenimentelor si chiar strecor cate o ironie la adresa unor chestiuni care par scapate de sub orice control.
      Dar a scrie in permanenta despre acelasi si acelasi subiect nu numai ca devine extrem de plictisitor dar mi se pare deja fixatie. In fine, poate nu intelegem noi ;) :P

      Delete
  7. Bine punctat, Elly! Mama ei de politica! Ce bine ca nu ma pricep la ea!


    P.S. Pot sa te adaug in blogrollul meu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merci. Lasa, ca nu-i vreo mare pierdere, nici eu nu ma pricep cine stie ce.
      Da, poti. Am vazut, e OK :)

      Delete
  8. Intr-un fel sau altul, constient sau nu, cu totii facem politica. Nu cunosc nicio persoana care sa refuze o discutie de idei politice sau o dezbatere pe domeniul social.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu refuz o discutie...doar ca nu imi fac blogul tribuna pentru vreun partid. Asta era ideea :)

      Delete
  9. Excelenta viziune.Si mie mi s-aintamplat chestia asta- sa intru pe 2-3 bloguri pe care le citeam cu placere si brusc sa dau peste articole politice. Dar nu asa, frumos transate, explicate, cu bun simt, nu doar o opinie.
    Ci un intreg arsenal de vorbe urate si jigniri. Insigari, etc. Chiar am ramas masca. Si unei persoane i-am spus ca mi se pare nitel ciudat "virajul" si s-aapucat sa-mi explice atitudinea "cetateneasca" etc. Hai sictir, adica sa-i injuri pe toti dintr-un partid si sa ii faci in toate felurile, oricat ar fi de (presupus)corupti, e atitudine cetateneasca?
    Nu ma deranjeaza un articol doua cu o parere dar nu suport acele postari insitagoare si pline de ura. Poa sa fie blogul maicii teresa. Eu cred ca atunci cand discutam politica si religie iesla iveala foarte multe aspecte din caracterul nostru!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu e o senzatie destil de neplacuta? Ca si cand ai mesteca simultan ceva fiere amestecata cu piatra acra? Iti spui ca poate e doar azi...Maine la fel...Dar "virajul" se dovedeste definitiv.
      Atitudinea cetateneasca inseamna sa fii vertical, sa aduci argumente de bun simt, sa propui ceva daca te crezi atat de bun, sa nu jignesti fara motiv o intreaga parte de lume. Ceea ce "politicienii de pe bloguri" nu au si nici nu stiu ce inseamna. Am ocolit acele bloguri de atunci. Am verificat, isi pastreaza "directia"...
      Din pacate, am vazut multe "caractere" in ultima perioada. Am vazut si altele duplicitare. Cea mai haioasa mi se pare "politica" celor alunecosi. Nu vor sa-si piarda amicii din blogosfera si se prostitueaza. Pe un blog de o culoare sunt de acord cu cele scrise, chiar foarte. Apoi, ii gasesti pe altul, de culoare opusa, sustinand si acele "pareri" cu aceeasi "forta" :)))
      Asta ti s-a intamplat sa gasesti?

      Delete
  10. Nu, asta nu am gasit, doar vehementa si indarjire cand vine vorba de politica. E drept ca in "cercul" meu stramt maxim 2 persoane fac politica. Iar o persoana adica un blog scrie moderat , argumentat si nu are hateri pe-acolo pentru ca nimeni nu simte ca acel blog ar fi agresiv. Deci se mentine o atmosfera ok si-mi e usor sa citesc in continuare si sa astept sa mai treaca valul
    Pe blogurile care au mereu politica in cartea de "bucate" nu intru. Pur si simplu......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indarjire si vehementa, ambele demne de o cauza mai buna. Si culmea, cand vine vorba de politica sau religie, cum bine ai scris mai sus. Ori despre avort ori eutanasie...Astea doua tot la religie ducand.
      Amici cu opinie am si eu. Iar pe "acelea" periculoase mai intru doar din cand in cand, spre a vedea daca si-au revenit :)

      Delete