Wednesday, October 31, 2012

Blogging à la Chinezu


Sunt un blogger mic. Pot spune că mă interesează mediul 2.0 însă recunosc că nu-s la curent cu foarte multe evenimente. Astfel că, absolut întâmplător, am descoperit acum exact 11 zile, pe blogul unui confrate, un articol despre o inițiativă în 2.0, care dădea startul, pentru cine era interesat, la un campionat de blogging, fix pentru bloggerii mici. Am simțit că-s de-a lor, mai ales după ce am citit eu pe-acolo cam ce voia inițiativa asta și mi s-a părut tentant. Așa că, pe repede înainte, mi-am făcut un cont fără să știu exact cum voi proceda mai departe. Știam că după o simplă informare am să mă lămuresc mai bine. Ceea ce s-a și întâmplat. Am aflat așa: 
Blogal Initiative a fost inițiativa lui Chinezu, adică Cristian China-Birta, "mare maestru de isprăvi 2.0", cum își zice chiar el. Și-am mai aflat că scopul principal ar fi profesionalizarea bloggerilor mici precum și acela de a arăta clienților că social media le poate aduce beneficii prin campaniile pe bloguri. Nu m-am mai băgat până acum în așa ceva dar pentru toate trebuie
să existe un început, nu? 
Deci am făcut contul și după cateva zile am ajuns în clasament pe undeva pe la locul 60 dar fără să particip la vreo campanie. Doar cu ceea ce făceam în mod normal. Am găsit prezentă acolo, în clasament, o listă măricică de bloggeri, cca.160, care în astea 10 zile a ajuns la 180. Înseamnă că mai sunt oameni interesați. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine! Stiți cum e? Ca la cozile de pe vremea cealaltă. Dacă se dădea ceva interesant, coada se forma foarte repede. Cam așa și aici. Deci...clar e ceva ce merită!
Azi mi-am dat seama că am ajuns în ultima zi de campanie Blogal Initiative și încă nu mi-am conceput articolul prin care să-mi anunț participarea la Campionatul Național de Blogging. Care, surprinzător, se desfășoară pe o perioadă nedeterminată.

Articolul îl cam scrisei eu da' cică mai trebuie ceva. Altfel treaba nu funcționează. Mecanismul care pune articolul și participarea mea în mișcare trebuie să aibă cel puțin 6 elemente: 3 super-tari și altele 3 care pot fi îmbunătățite. Așa, ca să se pupe, ca dinții unui fermoar. 
Să încep cu ceea ce consider atrăgător, stimulant:
1. Primul lucru care mi-a plăcut, fiindcă altfel nu ma băgam, este că nimeni nu te obligă la nimic. Nu ești obligat să participi la toate campaniile, ceea ce mi se pare corect, pentru că sunt campanii care nu se potrivesc oricui, cel puțin din ceea ce am văzut până acum. În plus, pentru o campanie poți scrie și de mai multe ori dacă mai ai ceva de adăugat sau ți-au venit idei noi. Sau poți încerca să participi la cât mai multe campanii pentru a puncta.
2. Al doilea element interesant este că poți participa la Campionat chiar și fără să participi la vreuna dintre campanii dar punctând prin postările curente de pe blog.
3. Tot un punct tare ar fi acela că se propun campanii foarte diferite, din care fiecare poate să-si aleagă ceea ce crede că i se potrivește.
4. Un avantaj important este că poți deveni mai vizibil pentru mediul 2.0, implicit pentru clienții campaniilor.
5. Punctajul adunat poate fi transformat în produse sau servicii. Deci încă un motiv care stimulează o participare cât mai activă.

Ca orice lucru care se află în faza de testare, regulamentul Campionatului trebuia să aibă și mici hibe. Pe care, după ce noi le semnalăm, am convingerea că vor fi luate în considerare.
1. Unul dintre punctele tari este, în același timp, după părerea mea, și unul dintre punctele slabe. Mă refer la punctarea oricărei postări de pe blogul personal. Este foarte bine însă nu cred că cineva care participă la campanii poate ține pasul cu altcineva care publică pe blog cate 6-10 articole pe zi. Eu am făcut un simplu calcul: 30 zile x 10 articole/zi = 300 puncte... Și din acele sute de postări câte au conținut original, câte sunt relevante și chiar merită punctul? Pentru că, pe de altă parte, sunt bloggeri care concep 1-2 articole/zi, muncite cu adevărat și nu pare corect.
2. Premiile campaniilor. Unele sunt neatractive, nu stimulează participarea. În cazul câștigării campaniei ce faci cu niște obiecte nefolositoare? Avem de fapt o opțiune: alegem să nu scriem despre...
3. Publicarea a mai multor articole pentru o campanie e OK. Dar cred că s-ar impune o limită.
4. Clasamentul cred că ar trebui să fie unul mixt, în care punctajele din campanii și cele obținute din postările curente de pe blog să reprezinte niște ponderi.
5. Perioada nedeterminată de desfășurare a Campionatului. Mă gândesc că trebuie să existe totuși un interval după care să se declare vreun câștigător...

Cam atât... Mi-a ieșit un fel de fermoar. Cred că funcționează.
Deci, să fac inventarul:
- Am evidențiat puncte care mi se par tari dar și altele care mi se par de îmbunătățit.
- Am pus link.
- Mi-am plasat widget.
Mă inscriu oficial în Campionatul Național de Blogging. Wish me luck!

17 comments:

  1. succes, Elly draga! :) mult, mult succes, îti doresc, cu tot dragul!

    ReplyDelete
  2. Te sustin cu mare drag. Pentru ca meriti! :)

    ReplyDelete
  3. :)
    sa fie cu noroc!
    ai punctat extraordinar! fermoarul functioneaza sus, jos...perfect! :))

    ReplyDelete
  4. Bafta sorela :D Frumos review :)
    Dupa ce m-am inscris o buna perioada n-am mai verificat ce se-ntampla pe-acolo ... Iar cand am intrat, m-am trezit pe locul 12 ... ceea ce mi s-a parut incredibil.
    Asa ca mi-am propus sa acord mai multa atentie, sa particip la campanii si am reusit sa urc pe 3.
    Nu stiu daca e mare branza pentru altii, dar pentru orgoliul meu de blogger in formare este motiv de mare mandrie :D

    ReplyDelete
  5. Succes, Elly!
    Uau! Numai citind am senzatia ca mi se aduna ochii la centru! :) Mi se pare destul de mult de munca! De aceea iti doresc si spor, multe idei si... SUCCES! Bafta!

    ReplyDelete
  6. Iti doresc sa ai succes, Elly draga!

    ReplyDelete
  7. Interesting, I wish you good luck in the championship.

    ReplyDelete
  8. Ik wens je veel succes in deze wedstrijd! :))))

    ReplyDelete
  9. Mult succes, se vede ca esti implicata 100% in blogging. :)

    ReplyDelete
  10. Succes Elly
    Cine scrie 5-6 articole pe zi? Oaw.....erau zile in care scriam zilnic (adica unul pe zi), dar ma uit si la calitate.

    ReplyDelete