Tuesday, October 23, 2012

Olănești toamna - văzut prin ochii mei


Am lipsit putin din blogosfera. Sper ca nu mi-ati observat lipsa, sau macar nu prea tare. Nu va speriati, n-am fost bolnava, nici n-am avut vreo problema. Adica nu mi s-a intamplat nimic rau, nici neplacut.
Doar am fost plecata putin de acasa. 
Acum cateva zile, prietena mea cea mai buna, care sta mai mult singura acasa fiindca cel cu care isi imparte viata are un job ce-l duce prin toata tara sau prin lume cu zilele sau chiar cu saptamanile, mi-a propus sa facem o mica iesire, doar noi doua. Iesiri in trei, impreuna cu partenerul ei am mai facut, chiar destule, dar doar noi doua singure n-am mai
iesit de cand eram in facultate. 
Unde sa iesim, unde sa iesim? Era o mare intrebare. Dupa ce ne-am gandit amandoua cate doua zile, fiecare in parte, adica patru zile in total (glumesc!) am hotarat sa mergem pe Valea Tisei. Nu tocmai in Maramu' ca era prea departe,  deci stati blanzi, ci pe Valea Tisei din Valcea. Da, ne-am hotarat se mergem la Olanesti din mai multe motive. Fiindca eu n-am chef de frig si acolo clima se stie ca e foarte blanda, fiindca era cat de cat mai aproape si fiindca e o statiune vie in orice anotimp al anului. Si inca un motiv foarte important: e o statiune unde preturile nu sunt exagerate. Motivul principal pentru care cineva ar alege sa mearga la Olanesti, adica izvoarele vestite, nu ne-a interesat. Absolut deloc.

Am pornit. Pe drum, peisajul era superb. Culorile toamnei, o nebunie, dupa cum se vede si din imagine. Vreme foarte frumoasa, drumul excelent. Traficul, fiind zi de luni, nu prea intens. Ce m-a frapat insa a fost faptul ca am intalnit destul de multe masini de politie.
 
Vremea, ieri dimineata, s-a potrivit sa fie excelenta asa ca am ajuns cu bine in Ramnicu Valcea.


Ne-am prelins, asa cum era si firesc, pe langa gogoloiul care este mall-ul din capitala valceana. Deci am cotit spre Olanesti. Chiar la intersectie, inainte de a porni in linie dreapta spre Olanesti, iti sare in fata o cladire care impresioneaza nu neaparat prin dimensiuni ci prin culori: albastru-verde, aproape un fel de turquoise in ansamblu. Imi place turquoise, deci si aceasta cladire care habar n-am ce este.


Dupa cca. 18 km de la Rm. Vâlcea, te afli in Olănești. Nici nu cobori din masina ca aerul puternic ozonat se simte, iti intra in nari, vrand-nevrand, inca inainte de a ajunge. Am coborat din masina in buricul Olanestiului, chiar pe pod, si desi dupa cum vazusem in niste imagini de pe net, aveam o idee destul de clara unde se afla pensiunea unde voiam sa innoptam, eu, neavand de lucru si ca sa mai socializez, am luat interviu catorva pensionari, iesiti ca musculitele la soarele bland al miezului de zi, pe banci. Am constatat ca oamenii se simteau bine sa fie bagati in seama. Dupa sondajul de opinie foarte reusit zic eu, fiindca 100% au raspuns ca n-au habar, si chiar daca mai aveam inca trei pensionare pe care sa le interoghez, mi-am zis sa le iert. Mi-era mila de nestiinta lor si de faptul ca intrebarea mea parea sa îi puna in mare incurcatura. Niciunul nu avea habar despre pensiunea noastra. Ne-am amuzat si m-am urcat in masina indreptandu-ne in directia pe care o banuiam. 
A fost perfect, aleea principala spre izvoare era exact ceea ce banuiam si ceea ce trebuia.
Am parcat cam greu in parcarea minuscula a pensiunii, unde nu incap mai mult de vreo 5 masini. 


Parcarea e pazita de doua statui care par rude cu acelea de pe Insula Pastelui, doar ca putin mai frumoase si mai mici precum si de o buturuga uriasa, si nu glumesc, puteti sa va dati seama de acest lucru prin comparatia cu dimensiunea masinii.
Ne-am cazat rapid, domnisoara mignonă care ne-a intampinat cu un zambet dulce de copil si care nu cred sa fi avut mai mult de 18-19 ani, avea dublu rol: de ospatarita si de receptionera. Ne-a prezentat camera, totul OK. Ne-a luat si banii ceea ce chiar a fost bine, ca sa stim o treaba. Nu, n-a costat mult o noapte de cazare, doar 75 de lei la conditii foarte bune, de hotel de 3 stele. Exista chiar si internet wireless in toata pensiunea, dar mi-am zis ca macar o zi sa fac pauza, daca tot eram plecata la odihna. Dar si din respect fata de pietena mea. Dupa ce-am intrebat-o pe domnisoara cum merg lucrurile cu restaurantul de la parter, a plecat. Am iesit pe terasa care ni s-a parut foarte frumoasa si colorata.


Peisajul de sub balcon e chiar micul bazar al statiunii.


Ce ni s-a parut amuzant a fost ca domnisoara vanzatoare din fotografia de mai jos, care se vede ca e atarnata de telefon, era in pozitia asta si pe la ora 14,00 dar si pe la ora 18... Nu am reusit sa aflam daca avea telefonul cuplat la incarcator...dar pe mine nu m-ar fi mirat.


 Pe balcon, la fereastra, era  o frumoasa muscata rosie ca sangele.


Dupa ce eu m-am saturat de facut poze de la balcon, am coborat la micul restaurant de la parter. Foarte curat, dar cam gol, fiind zi de luni. Cum aveam pofta de o ciorba de burta, si cum si aveau, asta am si luat. Cu smantana. Daca era doar o idee mai calda era perfect. Oricum a fost foarte buna.


Am pornit apoi la o plimbare prin aerul tare al dupa-amiezii. Am facut cateva fotografii.  Mai intai de copaci plini de culoare...




Aceasta e albia, aproape secata, a pârâului Olănești. Cerul era atat de albastru incat parea a se reflecta in pietrele din albie...


Peste tot se aflau afisaje si mici reclame: pe stalpi, pe cabluri, pe diferite constructii mai mari sau mai mici... Mi s-a parut foarte bine. Decat sa umbli ca bezmeticul intreband...


Am mai facut cateva fotografii cu ceea ce se gaseste de vanzare la micii negustori ambulanti: siropuri de fructe de padure, diverse ceaiuri, fructe si legume la preturi rezonabile pentru o statiune, icoane mai mult sau mai putin conventionale. 
Mă refer, in special, la cele ce dau iluzia de adancime si de tridimensionalitate...




După cum se observa, n-am fotografiat izvoarele, n-am fotografiat alte lucruri pe care oricum le puteti gasi oricand pe net la un simplu click. Am fotografiat doar ceea ce am vazut eu din statiune...ceea ce am vrut sa vad. Adica Olăneștiul toamna.

Ne-am plimbat pana s-a intunecat, pana ce fotografiile n-au mai iesit bine...aparatul meu avand limitele lui in conditii de intuneric. Una dintre ultimele imagini e a unei mici si cochete terase care cred ca ziua inca mai era animata, chiar si acum, in octombrie.


In ansamblu, trebuie sa spun ca statiunea arata destul de bine, cu hoteluri renovate, multe altele noi, cu destule pensiuni, unele dragute, altele mai putin si cu multe, foarte multe restaurante, toate oferind meniul zilei de la 13,5 la 15 lei. Ceea ce mi s-a parut convenabil. Olanestiul inca era populat, chiar si seara, chiar si intr-o zi de inceput de saptamana.

Masa de seara tot la restaurantul pensiunii am luat-o. Eu am avut chef de niste creier pane dar domnisoara cu zambet dulce si-a cerut scuze ca n-aveau. Cum n-am vrut sa renunt definitiv la ideea de "pane" am luat o portie de cascaval pane. Care s-a dovedit excelent. Prietena mea a luat o portie de rulou de piet de pui cu cascaval, tot pane. Si despre care mi-a spus ca a fost foarte bun dar pe care n-a fost in stare sa-l termine, fiind si ea tot cam ca mine de mancacioasa.

După ce am mai cascat putin gura la X-Factor care era pe sfarsite si la cateva imagini fugare de pe toata puzderia de canale disponibile, am reusit sa adorm ceva mai tarziu de miezul noptii, dar asta probabil doar fiindca eram foarte obosita dupa atata plimbare.  Prietena mea a adormit mai repede.

Ne-am trezit devreme, pe la 7 si un sfert, si fiindca trebuia dar si pentru ca oricum n-am mai fi putut dormi. Pe sub ferestre aparusera cei care adunau gunoiul si faceau zgomotul caracteristic. Dar cel mai important zgomot il facea o mică armată. Aceea formata din oamenii care treceau cu sticlele catre izvoare.
Interesant este ca am vazut pana si masini de Constanta... 

După ce ne-am facut micile bagaje, ne-am luat la revedere, de data asta nu de la dulcica domnisoara ci de la un tanar care-i luase locul. In parcare statuile erau la locul lor, pazisera foarte bine masinile.


Deși aerul era cam rece, o noua zi își lua avânt... Pe drumul de intoarcere, abia trezit si cam somnoros, adică destul de tarziu, caci era trecut de ora 8, soarele rasarea foarte frumos...parca direct din intuneric... 



N-am uitat sa va spun, am păstrat insă pentru final. Pensiunea la care am stat se numeste Rubin. Poate ca cineva este interesat. As recomanda-o oricui. Cu multă căldură. Apropos, in pensiune a fost și căldură.

48 comments:

  1. Frumoasa plimbarea de toamna, banuiesc ca si relaxanta... Am trecut si eu prin Olanesti, parca am si oprit un pic, luna trecuta, pe 15 septembrie. M-a impresionat Defileul Oltului, nu-l mai vazusem, cred, din copilarie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, a fost destul de placuta. Eu nu ma omor dupa sejururi la munte dar pentru o zi-doua este OK, n-am timp sa ma plictisesc. Mi-a placut fiindca au fost si conditii bune de cazare, mancarea la restaurant a fost bine pregatita si la preturi accesibile. Si toamna parca totul pare mai frumos, culorile sunt superbe.

      Delete
  2. ma bucur ca ai avut parte de o calatorie atât de placuta! imaginile asta spun ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. A fost foarte bine. Mai ales ca am fost impreuna cu prietena mea cu care nu am timp sa ma intalnesc prea mult. Si nici foarte des. Am povestit, ne-am mai amintit diverse, intr-un cuvant a fost minunat.

      Delete
  3. Ce draguta plimbare ai avut Elly! Bravo! N-am fost niciodata la Olanesti, dar ma bucur sa aud ca s-a renovat si este primitoare :). Vad ca toamna s-a instalat tare bine acolo, se vede din fotografiile tale...care app, sunt foarte frumoase! O seara placuta si la cat mai multe iesiri de acest fel :)!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adevarul e ca nu ma plimb prea des, mai ales in ultima vreme. Nu prea m-a indemnat nici inima, cum se spune, pentru ca am avut destule necazuri. Dar n-am putut-o refuza desi initial asa am cam vrut. Sta prea mult singura acasa si a dorit o mica evadare.
      Sa stii ca statiunea arata destul de bine. Nu e de vis, inca se mai pot face multe, dar e pe drumul cel bun. Olanestiul toamna mi-a placut grozav...
      L-am mai vazut candva, dar vara.
      Multumesc, mi-a fost drag sa le fac. Mai am destule...poate voi mai avea vreo ocazie sa mai postez din ele.

      Delete
  4. colorata toamna la Olanesti...ai facut o alegere buna,sunt sigura ca ti-ai incarcat cu adevarat bateriile :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toamna arata superb si acolo. A fost o calatorie destul de placuta :)

      Delete
  5. Cand vad asemenea fotografii imi reamintesc ce tara minunata avem!
    Ce aparat folosesti? Ai schimbat ceva la ele - luminozitate, culori?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, avem o tara frumoasa.
      N-ai vrea sa stii ce aparat folosesc :)
      E unul deja vechi, un Canon...Deocamdata nu am hotarat sa arunc cu banii dupa unul mai scump. Ar fi prea mult pentru ce fac eu ;)
      N-am facut decat o editare a luminozitatii si autocorectul care se impun oricum.

      Delete
  6. foarte frumoase pozele, in Olanesti mergeam cand eram mica cu ai mei parinti :) Defileul Oltului il vad in fiecare an in drum spre Sibiu, insa prin Olanesti nu am mai oprit de foarte mult timp. Cred ca mi-ar placea sa merg cateva zile :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc! Defileul Oltului mi se pare si mie extraordinar!
      Pentru cateva zile e OK. Sunt o multime de locuri bune de cazare si unde se poate manca bine.

      Delete
  7. Elly draga, multumesc pentru plimbare! De fiecare data descoper lucruri în Romania atat de noi si necunoscute mie! Sper ca te-ai odihnit si te-ai relaxat!
    O noapte buna draga mea!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, m-am odihnit. A fost frumos, a fost bine :)
      Multumesc!

      Delete
  8. Foarte frumos. Si eu ma pregatesc de-o scurta iesire la munte si inca nu m-am decis unde. Poate-ti calc pe urme :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu trebuie sa iei articolul ca pe-o recomandare. E doar experienta mea si am vrut sa o impartasesc cu voi :) Dar daca te hotarasti, nu cred ca vei regreta. :)
      Multumesc!

      Delete
  9. Doamne cat de frumos. Ma bucur foarte mult ca ai facut aceasta mica iesire. Ai reusit sa mai lasi gandurile si sa te bucuri de ceea ce ne ofera frumoasa toamna cu paleta ei de culori. O zi frumoasa iti doresc si la cat mai multe iesiri!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma bucur ca ti-a placut :)
      Sa zicem ca da...pentru o zi si ceva am mai uitat... :)
      Desi complet nu le-am putut lasa deoparte...
      Multumesc!

      Delete
  10. plimbaretelor!! ce mi-e dor si mie de o iesire cu fetele :P
    parca te simt mai relaxata... :))

    ReplyDelete
  11. citind, mi-am dat seama cât de încordată sunt!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poate faci o mica iesire undeva... E posibil sa ajute :)

      Delete
  12. Am fost la Olanesti acum multi ani, pensiunea asta unde ai stat tu nu cred ca era.E o statiune frumoasa, dar apele alea medicinale sunt groaznice, nu le-as bea nici daca as sti ca mor!Si parcul de pe faleza e frumos.Imi inchipui ce splendoare de culori avea acum...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nici eu nu cred. Presupun ca n-are mai mult de 4-5 ani. Dupa cum arata.
      N-am avut treaba cu apele. Nu ne-au interesat.
      Era frumos, mie mi-a placut. :)

      Delete
  13. Chiar m-ai suprins cu relatarea despre Olanesti. Acum cativa ani treceam pe acolo si statiunea arata destul de neingrijit. Ma bucur ca s-au ocupat de renovari si alte face lifturi. Merita. Superba ultima fotografie! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, e relativ OK. Sigur ca mai sunt multe de facut, dar pentru o iesire de weekend e destul de bine.
      Multumesc, Dana! Toate fotografiile de inceput si sfarsit sunt facute prin parbriz, din mersul masinii :) M-am mirat si bucurat ca au iesit atat de bine.

      Delete
  14. Frumoasă ieșire!
    Ți s-a observat lipsa, dar din astfel de motive să tot lipsești. Să-ți mai iei vacanțe, merită! ;)
    Toamna e fotogenică, arată bine în toate fotografiile, mai ales dacă peisajul e generos, iar acesta este. Avem și noroc de o toamnă însorită, fără ploi.
    Mi-era dor de o stațiune pe care n-am văzut-o de un car de ani și mă bucur că o revăd în fotografiile tale! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu ma trage pe mine inima chiar asa :) A insistat ea prea mult...si n-am mai putut s-o refuz. Toamna asta a fost deosebit de frumoasa, asa este.
      Desi, stii cata nevoie este de ploaie? :( Sunt ingrijorata.
      E o statiune normala, care s-a schimbat insa destul in ultimii ani si s-a schimbat in bine. Ma bucur ca ti-a placut. Multumesc!

      Delete
  15. Extraordinar! Ma bucur ca te-ai ozonat intr-o zona atat de frumoasa si pitoreasca. Ceea ce se reflecta in fotografii parca este total diferit de ceea ce stim noi de oraselele din Romania.
    Mallul din Valcea m-a impresionat, chiar cool.
    Pensiunea de asemenea emana caldura prin culori calde si ambient primitor.
    O toamna de vis si relaxare maxima intr-o vestita statiune balneara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mall-ul din Rm. Valcea e o constructie foarte originala ;) E frumusel si in interior.
      La pensiune chiar ne-am simtit bine, personalul a fost foarte amabil, a fost bine.
      Multumesc, Anca!

      Delete
  16. Bună Elly!
    Mulțumesc pentru frumoasele poze,nu am mai fost din 2005!
    O zi excelentă și plină de bucurii îți doresc!
    Cu mare drag!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cam demult ;) Eu am mai fost acum vreo 4 ani ultima data.
      Multumesc, ELENA! Numai bine!

      Delete
  17. Daca veneati in Maramu era si mai frumos :) Dar si asa sunt niste poze superbe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sunt convinsa ce era foarte frumos, mi s-a mai recomandat. Dar e cam departe...totusi. Poate alta data :)
      Multumesc!

      Delete
  18. Foarte frumoasa prezentare! N-am mai fost demult la Olanesti, trebuie sa merg neaparat in viitorul apropiat. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma bucur mult ca ti-a placut. Sigur ca e o destinatie care nu trebuie ignorata. Pentru cateva zile de relaxare e un loc foarte potrivit :)
      Multumesc, Cristi!

      Delete
  19. Foarte frumoase imaginile si ai descris atat de frumos incat m'ai facut sa ma simt ca si cand as fi acolo...notat pentru "colindat" cu prima ocazie :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sa stii ca nu e o alegere rea. Ai pe unde colinda daca-ti place miscarea.
      Multumesc!

      Delete
  20. ce evadare frumoasa!!!!! si foarte folositoare informatiile! mi-a placut tare mult "vacanta prin ochii tai", in acest caz, Olanestiul! si mi-ai amintit de evadarile cu prietena mea, cand fugeam cate o zi departe de oras si reuseam sa ne incarcam bateriile cat ai clipi! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probabil ca nu vei reusi sa ajungi vreodata la Olanesti dar e bine de stiut ce comori sunt in tara noastra. :)

      Delete
  21. Pozele sunt foarte frumoase... N-am mai fost la Olanesti de vreo doi ani, si-atunci am nimerit vara, cand totul era de un verde-crud-monoton.

    N-am stat in Olanesti, dar am mancat fix la restaurantul care apare in imaginile tale. Foarte buna mancare!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dar sa stii ca si peisajele si locurile erau frumoase asa ca fotografiile nu puteau iesi altfel :)
      Vara am mai fost si eu si chiar si iarna. Dar toamna e prima data.
      Deci nu am laudat micul restaurant degeaba :)
      Multumesc!

      Delete
  22. N-am mai ajuns de multa vreme la Olanesti. Pare Ok statiunea din pozele tale ...
    Cum se prezinta per total?
    Exista un parculet ceva, un loc de joaca pentru prichindei?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Statiunea chiar e OK. E innoita in multe aspecte. E destul de curata, pensiuni si hoteluri foarte multe si care arata bine. Pentru ca sunt noi sau foarte noi sau renovate. De mancat se mananca bine si nu foarte scump... Exista si un parc insa legat de locuri de joaca pentru copii nu stiu dar cu siguranta trebuie sa existe. :)

      Delete
  23. simplyuniqueword@wordpress.comThu Oct 25, 09:33:00 AM 2012

    Elly, iti multumesc mult mult pentru frumoasa plimbare de dimineata (pt mine:) niste fotografii superbe, niste randuri foarte frumoase si totul atat de ordonat incat eu chiar m-am simtit la o plimbare langa un ghid :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma bucur ca m-ai considerat chiar ghid :) Asa o lauda mai rar :)
      Multumesc mult si ma bucur ca articolul ti-a facut placere :)

      Delete
  24. Superb.. nu am mai fost la Olanesti de cand eram mica... Mi-ai dat o idee de iesit in familie.. sa-mi plimb prichindelul prin Olanesti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai poti sa te duci din nou. Cat inca vremea este buna, chiar merita :)
      O sa-i placa si prichindelului tau, sunt sigura! :)

      Delete