Sunday, October 7, 2012

Womb (2010) - Despre iubire in alt fel


Eva Green
Daca Eva Green e o tipa OK pentru scopul propus, de ce ar dori cineva ca o asemenea odd face ca a lui Matt Smith sa nu se piarda? Ce-a fost in capul celor ce s-au ocupat de casting...n-am sa inteleg. Matt Smith putea fi altcineva. Oricine
altcineva. Exista o gama extraordinara de actori la fel de buni. Sau mai buni.

Matt Smith
Astfel incepusem sa gandesc privind...Poate gandeam cam aiurea. Cred. Pentru ca gandeam din punctul meu de vedere, nu al personajului Rebecca (Eva Green). Indragostita defintiv de tanarul Thomas (Matt Smith). 
Aproape statica, cu gesturi unele labartate si pe lung si pe lat desi nu par importante sau doar ghicite altele esentiale, pelicula intriga. N-as fi vazut-o, habar n-aveam de existenta ei pana azi-noapte. Apropos, ultimul film intreg pe care l-am vazut a fost "Eu cand vreau sa fluier, fluier." Ce m-a determinat sa vad un film dupa o pauza de vreo doi ani? Doar Catalin, lipsa somnului si mai ales, articolul lui.

Dupa nenorocire, Rebecca nu pare sa faca nimic. Nu poate. Doar iubeste sfasietor. Cu o iubire care-i seaca sufletul, care a inmarmurit-o si care o determina sa ia o decizie ciudata. Atat de controversata incat nu e aprobata de nimeni. Doar iubirea ei conteaza si e neschimbata desi timpul trece neiertator.
O statuie vie...asta a devenit Rebecca in timp... mistuita de un singur gand. Pe care pana si constiintei ei ii e greu sa si-l marturiseasca. 

Economia de mijloace e intr-un flagrant contrast cu toata risipa ce se face azi in cinematografie. 
Fara machiaje complicate, fara decoruri deosebite, fara efecte speciale. Nimic spectaculos. Interesant este ca nu deranjeaza absolut deloc. Poate doar uratele pulovere nordice, tip jaquard, ale lui Thomas. Povestea in sine e mai importanta ca orice, povestea face totul. O iubire aproape autodistructiva. O decizie si un secret care sufoca si aproape distruge viata celor implicati. 
Filmul nu incearca sa raspunda la intrebarea daca o asemenea decizie, in fond egoista, este etica sau nu. Imaginile curg lent si doar prezinta simplu, cu un firesc, care ar putea fi considerat straniu, niste intamplari care aluneca spre un deznodamant implacabil. Personal as fi gasit un altul dar se pare ca maghiarul Benedek Fliegauf sau poate scenaristul nu au avut suficient curaj desi nu cred ca nu i-a tentat.

Womb(2010) e un film care da o tema grava de reflexie, un film greu digerabil, care trebuie vazut. O drama sci-fi intunecata si interiorizata despre o iubire uriasa care conduce protagonista la un gest disperat care nu numai ca nu e considerat ca fiind etic de catre societate dar, din pacate, se dovedeste a fi total inutil. Si al carui rezultat e chiar mai dureros decat realitatea initiala.


26 comments:

  1. am scris și eu acum ceva vreme despre el:

    http://octocat.org/2012/08/13/womb-2010-oficial-filmul-meu-favorit-din-toate-timpurile/

    după cum spune și tiltul...cel mai bun film!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iulia, tind să cred la fel...aflandu-mă încă sub influenţa lui (l-am văzut în urmă cu doar câteva zile). 'Cel mai bun film' pare o descriere foarte aproape de realitate.

      Delete
    2. @ Iulia, am citit. Este oricum foarte bun. Si interesant. Mi-a placut ca ai pastrat tacerea :)

      Delete
  2. Mi s-a făcut pielea de găină citindu-ţi articolul. Eu m-am axat doar pe ce am simţit din film, în timp ce tu ai combinat atât de bine raţiunea cu simţirea încât ai descris totul într-un mod absolut perfect. Iar asta mă bucură dintr-un simplu şi singur motiv: încă simţi. Este dovada de care mai aveam nevoie ca să ştiu concret lucrul ăsta. Oricât de mult ai încercat să păstrezi calmul şi detaşarea scriind rândurile astea, eu unul simt destule din ele, citindu-le.

    Şi pe mine m-a enervat alegerea lui în rol principal masculin. Cred că au vrut să fie cineva care să arate foarte ...nordic - să pară într-adevăr de acolo. Pentru rolul ăsta ar fi trebuit ales cineva (dacă există actualmente printre actorii tineri), care să aibă ochii şi privirea pătrunzătoare a lui Mel Gibson din Braveheart...
    "Dramă sci-fi" - perfect spus.
    "O iubire aproape autodistructivă." - superb spus.
    "[...]urâtele pulovere nordice, tip jaquard[...]" - aici nu-s de acord. Îmi plac puloverele lui.:))

    All in all, mulţumesc pentru tot. Vizionare (după 2 ani - mă bucur că am reuşit eu asta), menţionare, articol.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sper ca ai scris nefiind inca foarte influentat :)
      Daca m-ai fi vazut privind...
      Mda...pe mine la un film ma intereseaza mult si distributia. Eu cred ca are o mare contributie.
      Pai astfel de drama este...eu asa o vad. Si tot ce-am scris vad ca e valabil si azi. Nu-mi place genul ala de pulovere. Croiala lor dezavantajeaza pe oricine.
      Ma bucur ca te-am bucurat ;)

      Delete
  3. Eu nu l-am vazut dar am citi pe wiki despre subiect. Nu cred ca ar fii pe gustul meu. Dar nu poti spune niciodata, niciodata!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu citisem nimic, doar referiri fara legatura cu subiectul filmului.
      Nici eu n-am crezut ca-l voi vedea. :)

      Delete
  4. Daca spui ca e cel mai bun film...incerc sa-l vad si eu ,cu toate ca nu prea sunt un fan ...cinematografie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. N-am spus ca e cel mai bun ci ca e foarte bun. Depinde, e posibil sa nu-ti placa ;)

      Delete
  5. am citit ce a scris catalin,am citit ce ai scris tu,am citit si depre film...
    recunosc,acum sunt de doua ori mai curioasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Daca il vezi...as fi curioasa cu ce ochi l-ai vazut.

      Delete
  6. m-ai facut chiar curioasa! trebuie sa vad acest film...:)

    ReplyDelete
  7. interesanta tema, multumesc pentru calduroasa recomandare. Am sa incerc sa-l vad si am sa-ti transmit si parerea mea :))
    sa ai o seara minunata!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am incercat sa pastrez suspansul :)
      Daca-l vei vedea chiar as fi curioasa cum ti s-a parut. O seara frumoasa, Carmen!

      Delete
  8. M-ai facut mai mult decat curioasa, desi nu prea ma mai uit la filme. Dar vreau savad cu ochii mei ce anume are atat de special acest film. Vad ca sunteti destul de multi de aceeasi parere.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu nu ma mai uit deloc. Dar am citit un articol care m-a intrigat si m-a facut curioasa. Articolul mentionat. Filmul trebuie vazut fara idei preconcepute :)

      Delete
  9. Trebuie sa-l vad! Sunt deja curioasa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Si eu sunt curioasa cum ti se va parea ;)

      Delete
  10. M-ai facut curios..Acum tre sa il scot sa vad ce stie filmul in totalitate :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stie cate ceva! Ma bucur ca am reusit sa te fac curios. :)

      Delete
  11. Imi place aceasta actrita, dar intr-un singur film :)))) ... poate va parea ciudat insa mie cel mai mult mi-a placut in film alaturi de Daniel Craig. Acolo am vazut cat e de frumoasa, fina, delicata ... dedicata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu acum am vazut-o prima data pe Eva Green. Nu m-am uitat la film pentru actori desi in locul lui preferam pe altcineva, pe oricine altcineva. Filmul ar fi avut inca un atu.

      Delete
  12. M-ai facut curioasa! Cred ca o sa-l vad si eu!
    Vin cu o propunere, in caz ca nu l-ai vazut pana acum, The Intouchables! Un film despre prietenie si sacrificiu!
    Toate cele bune! Seara placuta!

    ReplyDelete