Thursday, March 14, 2013

Ce știți despre Ordinul Iezuit?



Ignatius de Loyola
Alegerea lui Francisc I (cel de-al 266-lea papă) a adus în prim plan multe discuții. Nu referitoare la alegerea papei, dar probabil și în această zonă de interes, cât mai ales referitoare la ordinul iezuit.

Nu știam mare lucru despre acest ordin decât vagi informații ce mi-au parvenit, în timp, despre spaniolul Ignatius de Loyola (1491-1556), beatificat, canonizat în 1622 si devenit sfânt, principalul fondator și primul superior general al Societății lui Isus, cum se numește ordinul iezuit și alte informații despre ordin.  Multe nu foarte liniștitoare.  
La fel ca în cazul Francmasoneriei (de a cărei inființare ordinul iezuit n-ar fi strain) despre care, ca  și despre iezuiți, circulă tot felul de legende, zvonuri, teorii ale conspirației. Doar un click și se pot găsi o mulțime de site-uri cu diverse informații.

Biserica ordinului iezuit, Il Gesu, din Roma (1568-1580) - (interiorul este deosebit de frumos)
Câteva informații certe despre ordinul iezuit
Pe lângă cele trei voturi (promisiuni) obișnuite (ascultare, castitate, sărăcie), iezuiții l-au introdus și pe al patrulea vot, cel de ascultare necondiționată față de papă.
Cunoscuți ca propagatori ai culturii, iezuiții au înființat multe instituții de învățământ accesibile tuturor categoriilor sociale. Unii dintre cei mai vajnici misionari, iezuiții au contribuit la răspândirea creștinismului mai ales în noile continente (America de Sud).

Sigla Societății lui Isus
Călugării iezuiți s-au implicat în primenirea Bisericii Catolice după șocul Reformei protestante. Tot ei au fost promotorii Contrareformei, în scopul restabilirii credinței catolice în țările trecute la protestantism. 
În România, în Transilvania, au fost de un sprijin real bisericii greco-catolice. Universitatea din Cluj este cea care continuă tradiția colegiului iezuit care funcționa încă din vremea lui Mihai Viteazul.
Ordinul a trecut prin multe furtuni concretizate prin mai multe desființări, interziceri, reveniri. 
În lume dar și în România unde sediul Societății lui Isus de azi este în Cluj.


Câteva informații interesante, teorii, legende, bârfe:
  • Iezuiţii sunt armata secretă a bisericii Romane, ei fiind adesea numiţi "Miliţia Papei". De fapt, liderul iezuiţilor este numit "Iezuitul General". El este diferit de oricare alt lider de ordin catolic, deoarece Iezuitul General nu este supus Episcopilor şi Cardinalilor, el răspunde numai înaintea Papei. 
  • Contele de Monte Cristo, al lui Alexandre Dumas l-ar întruchipa chiar pe Iezuitul General, care își duce la capăt răzbunarea pentru suprimarea ordinului iezuit din 1773. La revenirea din 1814 a ordinului iezuit, Iezuitul General i-a pedepsit pe toți monarhii Europei, dându-i jos de pe tronuri. ”Contele de Monte Cristo”, se spune că este doar o satiră care personifică ordinul Iezuiţilor care îşi recâştigă puterea în Franţa.
  • Ordinul iezuit are un singur scop: conducerea lumii si reconstruirea templului lui Solomon.
  • Iezuiţii au vrut războiul din Vietnam, pentru a “curăţa” acest stat de budişti.
  • John F. Kennedy ar fi fost ucis de iezuiți pentru că dorea să pună capăt războiului din Vietnam şi dominaţiei CIA.
  • La numai 3 ani de zile după ce Papa Clement XIV suprimă ordinul iezuit, în 1776, Adam Weishaupt, un evreu iezuit, înființează organizaţia subversivă "Illuminati". 
Despre această organizație (Illuminati), Eric Jon Phelps, scrie în cartea sa, "Vaticanul Asasinilor": 
"Aceşti 41 de ani, dintre suprimarea lor din 1773 de către Papa Clement XIV şi reabilitarea lor de către papa Pius VII în 1814, au fost aur curat pentru Societatea lui Isus (Iezuiţii).  Fiii lui Loyola au conspirat pentru pedepsirea tuturor duşmanilor lor, incluzându-i pe preoţii Dominicani, perfectarea tainică a sistemului de legătură dintre iezuiţi şi Francmasonerie, crearea alianţei între Casa Rotschild şi Illuminati; pedepsirea şi absorbţia Cavalerilor de Malta. Ei (Illuminati) au folosit-o pe Regina ortodoxă Ecaterina a Rusiei şi pe lutheranul Frederick al Prusiei pentru a cuceri Polonia şi a o diviza, bula de suprimare a ordinului Iezuit neavând niciun efect pe teritoriul Romano-Catolic.
Ei ar fi provocat Revoluţia Franceză, au decapitat un rege Bourbon şi o regină Habsburgică ca pedeapsă că au fost expulzaţi din Franţa şi Austria.
Cu ajutorul lui Napoleon, care era francmason, au alungat Bourbonii de pe tronul din Spania şi pe Braganzas de pe tronul lor din Portugalia. Ei au încercat chiar să smulgă teritoriul Israelului de sub stăpânirea musulmană, precum cruciaţii de odinioară". ( Eric Jon Phelps, Vatican assasins: “Wounded in the House of MyFriends,” p. 205 (2001) )

Alberto Rivera (1935-1997), un activist anti-catolic, el însuși fost iezuit, a scris și el foarte mult despre teorii ale conspirației din lumea catolică, în special despre iezuiți. 
Despre secretele iezuiților a scris și Edmond Paris: "Istoria secretă a iezuiților", o lucrare foarte interesantă care se găsește aici



Nu vreau să cred nimic rau, nici să insinuez. Dar o vorbă românească din bătrâni spune că "Nu iese fum fără foc"...




21 comments:

  1. Păi a tot ieşit fum, până s-a albit şi s-a ales acest prim papă neeuropean. Despre Iluminati s-au făcut nişte filme. Ei ar fi spus că suntem prea mulţi oameni pe Terra şi nu ajung resursele pentru toţi. Se pare că ei numesc preşedinţi prin lumea largă...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu as vrea sa fac presupuneri insa istoria ordinului e suficient de stranie incat sa dea de gandit. De ce dintre atatia potentiali papi...sa fie ales tocmai un iezuit? Cred ca e o intrebare...

      Delete
  2. Pe mine ma ingrozesc genul acesta de "adunari" sa nu zic "adunaturi".Prea se cred perfecti ...
    Nici n-am stiut cat de importanta a fost ziua de ieri pentru intreaga lume.:))
    Eu mi-am vazut doar de lumea mea.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. A fost foarte importanta pentru planeta, ai dreptate. Nici nu banuim noi exact cat de importanta.
      Stiu, Angi...iti urez din nou "La multi ani!" Te pup!

      Delete
    2. Ai dreptate Angi,insa ca sa reduci din aceste "adunari" sunt necesare "adunari" cu intentie buna.Cata vreme ei merg pe ideea "dezbina si condu" chiar reusesc sa duca la capat planul.

      Delete
  3. a. "Ei (Illuminati) au folosit-o pe Regina ortodoxă Ecaterina a Rusiei şi pe lutheranul Frederick al Prusiei pentru a cuceri Polonia şi a o diviza...[...]"
    Cred că e o greşeală de traducere : Ecaterina nu era..."regină", era "ţarină" sau, mai bine zis, "împărăteasă". "Ţar" vine de la "cezar" (lat. "caesar" = titlu dat împăraţilor romani).
    b. Foarte interesant ce am citit mai sus.Merită dezvoltate ideile, prin citirea cărţilor.Numai că, pentru a înţelege mai bine, trebuie citite multe alte cărţi cu tematică conexă.Mulţumim lui Elly pentru trecerea succintă în revistă a "isprăvilor" iezuitice din decursul istoriei!
    c. Întotdeauna am sperat într-o apropiere între Vatican (Sf.Scaun) şi Biserica Anglicană.Ori, cum noul Papă este argentinian, e greu de crezut că se mai poate face ceva, din cauza disputei Malvinelor...

    ReplyDelete
    Replies
    1. a) Doar am preluat bucata de traducere, cu link, nu e opera mea si nu mi-am permis sa fac modificari. Era imparateasa, e drept, fiindca Rusia era un imperiu. :)
      b) Si eu am gasit ca e foarte interesant. Adevarul e ca materiale sunt enorm de multe, am incercat sa fac o oarecare sinteza, ca sa nu plictisesc prea mult cititorul. Cred ca iezuitii au avut mereu o activitate interesanta si au fost permanent in miezul problemelor.
      c) Speranta, asa cum bine banuiesti, va ramane doar speranta. Desi, iezuitii si-au dorit intotdeauna sa repare cumva falia provocata de Reforma. Poate ca si de aceea au aparut ca ordin.
      Locuitorii insulelor Falkland tocmai ce au votat pentru apartenenţa la Marea Britanie. Acum vreo doua zile... Deci...

      Delete
  4. Interesant articolul tau. Cateva date aveam si eu despre iezuiti.
    O seara frumoasa, Elly.

    ReplyDelete
  5. Foarte interesant articolul tău. Te pune pe gânduri...
    Nu m-am gândit la faptul că ieri a fost o zi importantă pentru omenire, dar.. aşa este. Şi vom vedea...
    Noapte bună, Elly!

    ReplyDelete
  6. interesant , nu stiu chiar mare lucru , ce am mai citit asa...sporadic !

    ReplyDelete
  7. Nu stiam mai nimic, dar dupa ce am auzit despre noul papa, am intrat putin pe net sa ma documentez. Articolul tau mi-a spus ceea ce imi scapase. :))

    ReplyDelete
  8. Sărăcia nu mai face demult parte din trăsăturile oricărui ordin.
    Conform Bibliei, Templul lui Solomon va fi reconstruit după răpirea drept-credincioşilor, în timpul necazului cel mare. Dacă vor mai fi atunci iezuiţi pe Terra, e de rău pentru ei :)

    ReplyDelete
  9. Stiu cate ceva, dar nu stiu ce sa cred pentru ca informatiile sunt diverse si adesea contradictorii. Am raspuns pe blog (printr-un documentar, aproape! care poate plicitisi pe cei neinteresati), pentru ca aici as fi ocupat prea mult spatiu care iti apartine :)
    Interesant articolul. Cititorii pasionati de o tema nu s-ar plictisi citind, cat de lung ar fi articolul. Eu nu m-as plictisi din “prea multa informatie gasita intr-un singur loc” , in aria de interes :)
    Din scrierile unora dintre episcopii de Transilvania nu prea rezulta ca iezuitii au sprijinit greco-catolicii; multe surse afirma ca razboiul din Vietnam l-au vrut americanii, pentru a-i alunga pe comunisti - dar cine mai poate azi ajunge la adevar?
    Din punctul meu de vedere “Iluminatii” urmaresc sa scoata religia din mintea oamenilor ca de condus Lumea… se bat multi pe “functie”! ;)
    Faptul ca noul papa e din acest ordin nu cred ca favorizeaza in vreun fel membri; iar numele ales, Francisc I, se pare ca a uimit pe foarte multi, fiind primul (daca judec corect acest “intai”) care-si alege acest nume al intemeietorului Ordinului Fratilor Minori (cunoscut, simplu, ca Ordinul Franciscan – sunt trei ordine franciscane: minori, capucini si minoriti), Francisc de Assisi, calugari numiti cersetori sau predicatori, care traiau in saracie; Francisc iubea foarte-foarte animalele :) si urmarea, intre altele, si egalitatea intre oameni. Poate-o fi de bine!
    Zi frumoasa iti doresc!

    P.S. Decat la Argentina, mai bine au ales cei din Insulele Falkland U.K., unde economia e mai… bazata. :)

    Tre’ sa plec… Poate a 3-a oara-i cu noroc! Daca nu, mai incerc sa postez comentariul spre seara. :(((

    ReplyDelete
  10. Cine stie cu adevarat realitatea?
    Pentru a rezista,uneori unii calugari trebuie sa se supuna....poate ca acest Papa si ordinul iezuit uneori a gresit fortat de imprejurari.Sau poate chiar cred ca fac bine...cine stie? Numai viitorul va arata ce,cum,de ce.
    In toate religiile si ordinele astea au fost si pacatosi,in fond unde nu sunt?
    Dar asa este,nu iese fum fara foc.
    In privinta lui Francis de Assisi exista un film pe internet si merita vazut.E un film excelent.O sa il caut si o sa pun linkul la mine pe blog.

    ReplyDelete
  11. Nimic din ce se intampla la Vatican nu e intamplator. Pe langa faptul ca institutia papala este o afacere cu multe cifre, este si de o importanta covarsitoare in ordinea mondiala.

    ReplyDelete
  12. Un articol documentat.
    Eu știu atât cât e tangențial cu artele. Se știe că ordinele călugărești catolice au sprijinit construcțiile ecleziastice ale evului mediu și nu numai. Ei stabileau și anumite canoane religioase care vizau modul de distribuire al motivelor religioase etc, dar aveau și școli, da, ce-i al lor, e al lor, au înființat școli bune în Europa. Mă bucur că în preajma Sfintelor Paști s-a ales un Papă și da, Habemus Papam! E bine să fie pace peste tot, sunt sigură că și tu așa crezi. O zi senină să ai, dragă Elly!

    ReplyDelete
  13. filmul se numeste Brother Sun,sister moon si am postat linkul pe blogul meu cauzesiefecte.blogspot.ro

    ReplyDelete
  14. Citesc acum blogul sursa contrainformatii....totusi,nu se ia in considerare forta suprema,care in niciun caz nu se afla la iezuiti si nici la vreun ordin sau religie - ei doar il fac subiect tabu prin obisnuirea de a-L pomeni pe Dumnezeu in comunitati restranse.Acea forta suprema este constiinta universala divina sau Dumnezeu,Allah etc.Daca facem o incursiune in trecut cei care au atins nivele inalte catre divin - si nu ma refer aici la sfintii creati de biserica ci cei care au infaptuit acte demonstratoare de divin - sunt cei care s-au jertfit si s-au intrecut pe ei insisi in acte de binefacere,acte ce nu se pot face decat intr-o atmosfera a suferintei prezenta in societate.Aceste trepte, inalte de indumnezeire sa le zicem, nu au avut loc la cei care au incercat sa traiasca pe caldut si bine,asa cum doreste majoritatea oamenilor sa traiasca.Poate ca divinitatea permite acestor faradelegi existente sa se desfasoare pentru ca omul sa invete sa faca fata celor mai grele conditii si sa-si descopere potentialul uman de bunatate.Nu cred ca in puritatea cereasca pot ajunge cei care gandesc si se comporta negativ, de aceea e necesar ca omul sa aiba o gandire pozitiva si in cel mai crunt moment de suferinta.A evolua spiritual exact asta inseamna : sa ajungi sa fi curat in suflet si gandire indiferent de circumstante.Iar asta nu se obtine decat trecand etapele (constatare,analiza, razvratire,infrangerea ego-ului,pocainta, smerenie, acceptare...toate au explicatie in trupul energetic uman,blocaje si deblocaje) pentru ca in final sa se obtina omul divin complet care se poate mentine in Imparatia Cereasca - energia pura.

    ReplyDelete
  15. Stii ca nu-s omu' care sa se apuce sa descoasa teorii ale conspiratiei, in doar cateva zeci de randuri. :)) Mi-ar trebui ore doar ca sa intru in substrat. Asta-i subiect de discutat la o cafea, sau dupa caz...la o bere. :)
    Un lucru e cert. Alegerea in premiera mondiala a unui iezuit in post de Papa, care pe deasupra sa fie si primul sud-american, naste semne de intrebare. Eu cred ca vom incepe sa dibuim dedesubrurile in urmatoarele luni.

    ReplyDelete
  16. Nu prea cred în teoria conspirației, în niciun domeniu. Spre deosebire de ortodocși, catolicii pun pe față problema banilor și a puterii politice. Pt asta îi respect.
    În plus, nici ortodocșii nu sunt feriți de scandaluri de toate felurile.

    ReplyDelete
  17. nu stiam nimic despre acest lucru...multumesc pentru informatii...foarte interesant articolul

    ReplyDelete