Thursday, July 19, 2012

Diete bio, ovo-lacto-vegetariene, raw vegan. Doar mituri?


Stiati ca in Romania sunt circa 30 de bloguri pe care se "propovaduieste" despre hrana vie, adica raw vegan? Asta daca, de cateva zile incoace, numarul lor n-o fi crescut peste noapte. Citind un astfel de blog te simti ca fiind putin sectant, cel putin asta este sentimentul pe care il incerc eu si de aceea am folosit cuvantul acela specific religiei.

Ce-ar insemna genul acesta de hrana pentru cineva care (inca) nu stie despre ce e vorba?
Este o dieta bazata pe alimente crude, neprocesate si despre care se crede ca ar aduce mari beneficii organismului uman.
Ce-ar intra in aceasta categorie de alimente? Nimic altceva decat o mare varietate de seminte, legume, cereale in stare cruda (starea "cruda" inseamna cereale incoltite care s-a dovedit deja ca nu sunt in totalitate sanatoase), la care se mai adauga fructe, toate proaspete, adica nepreparate, fara a se apela la foc adica. Pe langa asta se mentioneaza ca aceste alimente e bine sa provina din agricultura biologica, pe cat posibil.

Pana de curand am fost bombardati cu beneficiile hranei bio si cu teoriile despre cat de buna este ea pentru organism fiindca nu contine E-uri si nici hormoni de crestere sau pesticide. In paralel, se discuta despre ovo-lacto-vegetarianism, care exclude complet carnea, pana si cea de peste.
De curand, in Romania, suntem asaltati de acest mai nou curent, raw vegan, desi curentul a aparut prin anii '60.

Nu stiu cum se face, dar in cea mai neagra perioada a tarii din punct de vedere economic, ne gasim sa ne punem tichie de margaritar. Nu vreau sa se inteleaga ca as avea ceva cu cei care aleg aceste tipuri de diete. Nu am nimic nici cu sustinatorii curentului bio, nici cu ovo-lacto-vegetarienii, nici cu raw veganii. Fiecare poate manca ce si cum isi doreste, cum crede ca se simte bine, ca ii este benefic pentru propria sanatate si pentru confortul spiritual. Si daca-si si permit din punct de vedere financiar, e strict problema lor.
Mi se pare insa absurd sa se faca o reclama exagerata acestor genuri de diete pentru ca toate, daca te hotarasti sa le aplici in viata cotidiana, sunt destul de costisitoare si nu si le poate permite oricine. In plus, rawveganismul face apel la tot felul de alimente crude care nu sunt caracteristice acestor locuri. Hrana vie trebuie sa fie autohtona ca sa contina energia acestor locuri. Toate elementele aduse din alte tari nu o contin, ceea ce le face sa-si aduca un aport calitativ destul de slab in alimentatie.

Unii se lauda ca acest regim le-a adus beneficii. Nu stiu cat este de adevarat, Poate fi bun sau, la fel de bine, poate fi o capcana sau poate el nu functioneaza pentru oricine, cum nimic nu este valabil  pentru toti oamenii.
Ca functioneaza decat la inceput, deci aparent sau doar pentru unii, rezulta si din ceea ce declara chiar o persoana care are un blog si o afacere in domeniul raw vegan. Nu dau numele nici al persoanei, nici al blogului pentru ca nu vreau sa functioneze ca un fel de reclama mascata. Persoana, o voi numi U., a adoptat acum cativa ani dieta raw vegan. A slabit initial cca. 35 de kg. Apoi, in timp, nu prea lung, un an-doi a "reusit" sa puna la loc acele peste 30 de kilograme.  Nu e incurajator deloc, daca motivul pentru care cineva alege acest regim este unul din ratiuni ce tin de silueta.
Unii sunt vrajiti de acest regim doar vazand niste documentare sau citind un blog.  Altii citind un articol bine ticluit plasat intr-un cotidian.

Nu prea inteleg de ce trebuie sa schimbam alimentatia traditionala romaneasca. Strainii care ne viziteaza sau care gusta la targuri internationale mancarea romaneasca o adora, pentru ca este gustoasa si apetisanta iar noi vrem sa o inlocuim, sa o dam uitarii. 
Aceste diete, despre care tocmai am scris, nu cred ca sunt in totalitate gresite. Elemente din ele pot fi aplicate in alimentatie. Insa niciunul, in totalitate, nu mi se pare ceva ce poate fi pentru toata viata. Din motive de bun simt, de costuri si apoi pentru ca, de pilda, eu nu as fi dispusa sa pregatesc la fiecare masa cate ceva, fiind o mare risipa de timp. Si ca mine, presupun ca gandesc si altii.
M-am documentat putin ca sa scriu articolul dar nu ca sa pot aduce argumente pro sau contra. Nu sunt pro, nu sunt contra. Sunt pentru echilibru fiindca in toate este dovada de intelepciune sa iei ceea ce pare interesant, ceea ce este bun si folositor.

Am intentionat sa scriu un comentariu la un articol al Vienelei, dar pentru ca raspunsul meu devenise too big, am ales sa scriu acest articol. Chiar riscand sa fiu pusa la zid de catre adeptii celor trei curente.

48 comments:

  1. Mai depinzi si de mostenirea genetica. Ficatul meu nu proceseaza, durerile imi cresc considerabil, mai mult de doua saptamani nu pot tine asa ceva, analizele nu se modifica in bine. Cine poate, oase roade:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna, Robert!
      Ti se pare ca tin vreo dieta din asta?? Cine poate, sa tina, cum bine spui.
      Am 47kg la 1,62m. Daca, prin absurd, as vrea sa adopt asa o dieta, cred ca as muri in doua-trei saptamani. Urasc semintele incoltite, ciorbele reci, chiar si improvizatiile gen hrana de post. As manca cu scarba hrana vegana. Asta nu inseamna insa ca sunt vreo carnivora.
      Multa sanatate!

      Delete
  2. Fierul din produsele de origine animala ( carne, ficat etc.) se absoarbe mai bine in organism decat din produsele vegetale. Deoarece contribuie la formarea Hemoglobinei in organism e foarte important. Persoanele care nu consuma carne sau alte produse de origine animala sunt predispuse la anemie.
    Ideea e ca trebuie sa consumam carne, dar sa nu facem excese, valabil si pentru alte alimente de altfel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma refer la dezechilibre. Sunt de parere ca dieta trebuie sa fie echilibrata, sa contina cate putin din toate, pentru ca organismului uman toate ii sunt necesare.

      Delete
    2. Si eu tot la dezechilibre. Sunt unii care nu consuma carne deloc.

      Delete
    3. Stiu si cele doua diete care mi se par niste extreme asta fac: interzic consumul carnii.
      Personal cred ca e o greseala. Eu nu sunt o mare consumatoare de carne, probabil ca as putea sta si cateva saptamani fara sa consum. Dar nu vad rostul cata vreme e ceva firesc si un element de care totusi avem nevoie in alimentatie.

      Delete
    4. cristi, teoria cu fierul absorbit numai din carne, am auzit-o numai in Ro. 3 medici occidentali au zis ca fierul bine absorbit este din legumele verzi, sau colorate: brocoli, spanac, frunze de patrunjel, etc. Gatite sau nu.

      Delete
    5. Cristi consider ca s-a exprimat corect. Nu a folosit cuvantul "numai". Cel putin asa stiu si eu, ca fierul continut in carnea rosie si oua se absoarbe mai usor si mai eficient decat cel din legume. De aceea regimurile vegetariene sunt contraindicate copiilor.

      Delete
    6. elly, asa stiam si eu din Ro. Am plecat mai la vest, dupa caini cu covrigi in coada, si aici supriza! Mai sa ma contrazic cu medicul. Si nu numai cu generalistul, ci si cu pediatrul, ba si cu o dr de la locul de joaca.
      Dau un email, prietenei mele din copilarie, fost medic in Ro, actual medic in alta tara cu alti covrigi in cozi de caine, care imi explica pe limba mea, asa se preda la medicina din RO:
      -carne, ca asta e cu fier(ouale au 50-60gr si nu se consuma in cantitati mari)
      -fier din pastile
      Dar testele de ultima generatie arata ca si fierul din legume se absoarbe f. bine. De ce? fierul se asimileaza prost in absenta vitaminei C ( si cica ar fi si niste enzime care ajuta la asimilare!!!). Asa ca o leguma cruda, contine echilibrul perfect de fier, vitamina C, si acele enzime, si ca unii oameni absorb bine din carne, dar multi nu, altii absorb bine din brocoli, altii nu, asa ca ea mi-a recomandat (in dulcele stil occidental) sa mananc o diversitate de carne si legume(bine colorate in verde), ca din una din ele tot voi asimila.
      Si m-am luat de ea, ca de ce vine medicul din scoala romaneasca cu asa idee?(ca parca biata femeie e vinovata, dar am nimerit pe ea sa imi descarc oful). Raspunsul a fost dur: scoala romaneasca preda cu 30-50 ani in urma, dar unii medici sunt dedicati si citesc in plus protocoale noi, rapoarte noi, cercetari noi.
      Si mi-a aratat cateva diferente intre ce a invatat ea in facultate ( a terminat acum 7-8 ani), si care inca se predau asa, si studii si rapoarte actuale.
      Sunt constienta peste 20 ani, ca lucrurile se vor schimba, si nu numai datorita farmaceuticii, cercetarii, cat si a calitatii alimentelor.

      Eu am fo vegetariana. Si tot prietena asta a mea, medic, mi-a atras atentia ca la copii, nu recomanda vegetarianismul, si nu din problema fierului, ci ca fiind in crestere metabolismul are o cerinta complexa (ea a zis de proteine si inca niste chestii cu cuvinte din alea sofisticate), asa ca la copil ii ofer o diversitate - sa asimileze corpul singur, natural, tot ce are nevoie.

      Delete
  3. Pacat de articol - n-am citit decat titlul si am sarit direct la comentarii.

    Stii ca-mi place cum scrii, deci insemnarea e OK. Doar ca eu nu cred in diete.

    Avem un organism perfect adaptat pentru toate tipurile de hrana (pe scurt, suntem niste porci - adica omnivori), mai putin cuie, sticle, betoane... Desi, istoria ne-a aratat ca, daca esti perseverent, te poti obisnui si cu dintr-astea... Prin urmare, trebuie sa mancam de toate, pentru ca organismul sa-si poata sintetiza cele necesare.

    Atat timp cat nu sarim calul si mentinem un echilibru (banuiesc c-ati citit pe net despre cretinul, ca altfel nu-l pot numi, mai ales ca era din Romanica, care, incapabil sa se abtina de la mancare, a recurs la operatie de micsorare a stomacului pentru a slabi si, imediat ce s-a recuperat si a putut pleca acasa, a bagat in el un pepene intreg, pana a plesnit si a murit), nu este necesara nicio dieta.

    Dietele nu reprezinta altceva decat regimuri alimentare dezechilibrate, gandite sa contracareze un stil alimentar deja dezechilibrat prin excese. Ori asta e o tampenie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))) Esti amuzant...dar stiam ;)
      Pai eu cred in diete? Nici eu nu cred in ele. I-am raspuns mai jos Geaninei apropos de asta.
      Nu este un articol despre diete in sensul de a le sprijini :)
      Despre cretinul ala n-am citit, acum nici n-am sa mai citesc, n-am timp de pierdut cu tampenii despre oameni ce nu-si pot controla deloc instinctele.

      Poate totusi citesti articolul :))

      Delete
  4. ai riscat!! te pun la zid...:))
    culmea, intamplator, pur si simplu eu sunt in acest moment la o dieta :) pffff...
    dieta dukan...
    e mult sa-ti explic ce implica dar daca esti curioasa poti sa citesti....
    ideea e ca usor usor ( dupa luni bune) revii la modul tau normal de a manca insa trebuie sa tii pe viata de 3 lucruri....
    -o zi din saptamana sa mananci doar proteine
    -o lingurita jumate de un fel de tarate in fiecare zi
    -miscare...20-30 min
    eu ...m am ambitionat sa o incerc! :)
    la sfarsit o sa-ti spun daca a dat si rezultate :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am spus ca sunt constienta de riscuri! :))
      Am citit putin despre dieta Dukan, adica cea pe care o tii :)
      Nu se incadreaza in ceea ce inseamna dietele descrise in articol. E o dieta umana as putea sa spun. Iti permite sa mananci aproape orice. Singurul lucru care mi se pare destul de neplacut e ca trebuie sa mananci fulgii aia fara gust, de ovaz. Pe care nu i-as putea manca decat cu mare greutate, probabil. De fapt, poate doar amenintata :))
      Cea bio e relativ OK, dar e costisitoare.
      Pe mine, personal, ma revolta dietele ovo-lacto-vegetariana si cea raw vegan. Care te condamna sa nu mananci carne si cealalta nici sa nu prepari prin foc nimic. Se stie ca societatea umana a evoluat de la descoperirea focului.
      Deci dieta ta e si ea OK. E una pentru controlul siluetei. Eu n-am probleme de gen, ai vazut cat de "mare" sunt :))
      Poate daca aveam tineam si eu vreo dieta de genul celei pe care o tii...asta nu neg. Desi sincer, nu cred in diete. Cred, totusi, ca multe tin de vointa... :) Asta apropos de rezultate.

      Delete
    2. fulgii sunt partea cea mai usurica....ii pun in iaurt si merge ca uns....
      de fapt dieta asta nu-mi da foarte mari batai de cap. deja m -am obisnuit...
      in ceea ce te priveste, tu esti o norocoasa....:P

      Delete
    3. Atata noroc sa am si eu! Ca alte noroace nu am :))
      Daca poti inghiti fulgii de ovaz, e bine pentru tine. Eu i-am incercat la o amica. Chiar de doua ori: si uscati dar si fierti si amestecati cu arahide pisate si putina miere. N-am putut sa inghit decat cu mare greutate cate-o lingurita :((

      Delete
  5. Interesant cum pui tu problema. Mancarea romaneasca traditionala este gustoasa, este delicioasa, dar nu ti se pare si mult prea grasa, plina de calorii?
    Mie mi-ar placea sa pot sa fiu vegetariana, poate m-as simti mai energetica decat acum... Insa ador carnea(mai ales de curcan, pusi si peste) si branzeturile. Dar nu cred ca imi fac bine... Toate mancarurile imi cad greu la stomac(mai ales cele pe baza de sosuri sau prajeli, de aceea le cam evit).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu e atat de grasa, cata vreme se pastreaza un echilibru. Exista feluri de mancare potrivite pentru vara cum altele sunt potrivite pentru iarna, cand organismul are nevoie de altceva. La fel pentru anotimpurile de tranzitie. Pentru fiecare perioada trebuie gasit ceva adecvat si asta se realizeaza prin putina imaginatie si adaptare. Poti evita prajelile inlocuindu-le cu o calire a respectivelor componente. Sosurile se pot face cu foarte putina grasime ca sa fie light. Pentru gust se utilizeaza mai multe condimente vegetale, care cu cat sunt in cantitate mai mare cu atat dau mai multa savoare mancarurilor.
      Nu mancarea noastra e grasa. Problema e ca, noi, romanii, mancam cam mult :)) Asa, generalizand putin.

      Delete
    2. Elly, mi-e greu sa cred ca toti romanii se rezuma vara la salate si pepene(asa cum declara bloggerii sus si tare ca procedeaza). Sunt unele mancaruri care se gatesc indiferent de anotimp:ciorbe, mancarea de fasole(uscata sau verde), orez(pilaf cum il numim noi), tocanite etc.
      Ma rog, poate se adapteaza la criza...si consuma mai putin, mai renunta la ulei(ca e scump). :D Multi, e adevarat, incearca sa manance mai light, isi cumpara tot felul de tigai(probabil ca le stii din reclamele de la tv).
      Observ ca la moda e acum mancarea chinezeasca, japoneza si italiana. Cam spre ele s-au orientat romanii. Si spre fast-food.

      Delete
    3. Nu, eu ma refeream la feluri de mancare perfect romaneasca, potrivita cu anotimpul. Nimic despre fițele de pe bloguri (salatele lui Pește prajit și tot felul de chnezisme ori macaronisme). La mine acasa vara se mananca multe ciorbe de legume, ghiveci de legume, orez (nu-mi prea place cum suna pilaf) cu carne de pui, varza calita, care poate fi si fara carne, mancarica de cartofi, da fasole teci, tocanita de ciuperci cu orez si ficatei de pasare...Adica numai mancaruri gatite. Din cele mai simple.
      Nu ma omor dupa salate ca fel de mancare principal. O salata simpla de rosii sau castraveciori poate fi, dar ca garnitura. Sau una de vinete, dar mai rar. O fac cu maioneza si e mai grea.
      Urasc fast-food-ul. Dar cred ca eu si familia mea suntem o exceptie :))

      Delete
    4. Ma bag si eu ca musca in lapte :)
      Nice si mancarea romaneasca se poate prepara mai usor si cu mai putine bombe calorice. Exemplu: sarmalele sunt gustoase cu soia, cu ciuperci si cu alte chestii daca le condimentezi bine. Ceapa se poate cali cu foarte putin unt. Mai nou i-am cumparat lu maica-mea o tava in care poate cali ceapa fara ulei, se coace frumos.Supele , ciorbele - noi nu punem grasime in ele iar smantana nici atat. Doar ce lasa eventual carnea- daca faci ciorba de vacuta sau altceva
      Si ar mai fi multe alte preparate care la baza - nu sunt foarte healty dar fiecare le poate gati dupa bunul plac, improvizand.......

      Delete
    5. In primul rand, bine-ai venit pe blogul meu, Hapi!
      Si-n al doilea rand, pe blogul meu orice parere este binevenita :)
      In legatura cu mancararurile, este exact ceea ce incercam sa sugerez si eu. Se pot face multe artificii pentru a o face mult mai usoara si ceea ce ai indicat este cam ceea ce facem si noi. Mama mea s-a nascut la tara si povesteste ca in copilaria sa uleiul si zaharul nu erau la discretie precum si de multe alte alimente rafinate de azi. Cu toate astea, mancarea era buna si gustoasa si mult mai sanatoasa, fiindca a gati nu insemna atatea prajeli, rantasuri, sosuri...
      Multumesc pentru comment.

      Delete
  6. "Ce e val, ca valul trece" ...
    Liberi sunt tot şi toate dar nu aş renunţa în ruptul capului la o ciorbă de burtă şi continuarea vine firesc ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si aceste mode. Corect! :))
      Omenirea e pe pamant de multe mii de ani...ai dreptate.
      Ciorba de burta imi place si mie :)

      Delete
  7. eu am crescut cu sorici si pomana porcului de Craciun, nimeni nu-mi va lua placerea asta :D
    Fiecare cu "nebuniile" lui, eu sunt inebunit dupa tochitura putin afumata din moldova.


    Si acum ca sa fiu cu ai care sustin ca suntem cruzi fata de animale, si plantele au suflet! Pe principiul daca nu strga ajutor...nu inseaman ca n-are suflet dar el saracul guita! Daca nu guita asta nu inseamna ca n-are suflet planta :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si eu am crescut tot traditional. Nu am in cap tot felul de fițe :)

      Da, sa zicem ca ai dreptate, teoretic. Cu totii, animale si plante, vietuim pe pamant. Dar trebuie sa ne si hranim ca sa traim ;) :)

      Delete
    2. asta implica ca nu e gresit sa mancam si animale...

      Delete
    3. Exact! Stiu ca exista tot felul de curente...pline de o mila ipocrita fata de iarba si rechini :)...dar ai ramane surprins sa constati ca unele dintre acele persoane nu manifesta aceeasi mila si compasiune fata de semenii umani :(

      Delete
    4. Ba stiu...oameni care au mai mare grija de catel decat propriul copil :))

      Delete
    5. :))))))
      No comment! Doar atat: Q.E.D.

      Delete
  8. Am comentat si la Vienela. Eu mananc normal, doar fara porc, tocaturi, prajeli pentru ca mama trebuie sa tina un anumit regim. Daca vreau sa slabesc, nu mai mananc seara dupa ora 18. Sunt de acord cu tine: hrana trebuie sa fie autohtona.
    Nu cred ca exista ceva cu adevarat bio: solul este poluat, aerul si apa- la fel...deci bio de unde? Imi garanteaza cineva ca apa cu care stropesc plantele respective nu este poluata?
    Am facut un master de ecologie in Germania. In fosta RDG, aveau niste depozite cu deseuri radioactive. Pe dealurile respective au crescut totusi niste plantute, pe care le-au consumat animalele si pe acestea oamenii; a crescut procentul bolilor cancerigene!
    Deci, sa ma lase cu bio ! Dixit !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nimic nu cred ca e bio. Nu poate fi 100% bio nici macar ceea ce produc eu in gradina. Din cauza panzei freatice si a aerului ori a apei de ploaie.
      Deci iti dau perfecta dreptate.
      Inteleg ca si despre cele doua regimuri extreme ai o parere "foarte buna" ;)

      Delete
  9. Mi-a plăcut mult îndemnul tău la ...echilibru! aşa şi trebuie să procedăm şi ne.ar fi mult mai bine!
    Şi mi-a plăcut când ai spus că "hrana vie" trebuie să fie autohtonă, din energia pământului unde trăim. Foarte adevărat! De-ast nu se vor compara niciodată roşiile din magazin, cu cele culese din curtea părinţilor. Cele mai bune roşii din lume!
    O zi bună!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc mult, Alex! Daca ar exista mai mult echilibru in toate aspectele vietii noastre am duce-o cu mult mai bine si lumea ar fi mai frumoasa.
      O zi buna si tie!

      Delete
  10. COnceptul de bio e destul de vag, si e unul de marketing. In zilele actuale, nu stiu cate produse sunt cu adevarat bio, chiar daca scrie bio.

    Despre carne si alimentele preparate. Omul s-a deosebit de celelalte mamifere prin faptul ca mananca alimente preparate termic. Este singurul de pe pamant care isi prepara alimentele. Eu presupun ca asta a fost un factor al evolutiei omului de nu a ramas la stadiul de maimuta ocupata toata ziua sa isi gaseasca mancare. Ba mai mult, pot sa zic ca omul care e are preocuparea cea mai mare mancarea - intra in regres.

    Un alt argument pt consumat carne: sa ne uitam in istoria lumii. Cate popoare sunt vegetariene? Cate popoare sunt raw sau vegane? Raspunsurile ce le-am gasit eu sunt putine: o mare parte a Indiei e vegetariana, dar gateste alimentele, ar mai fi cateva insule unde animale
    sunt putine, dar acolo a aparut...canibalismul.

    Pe de alta parte, eu nu consider alimentatia romaneasca rezonabila, multe alimente sunt supra-preparate, prea mult fierte/gatite, si se omoara multe din elementele lor nutritive, asa ca ma inspir si din modul de alimentatie al japonezilor ( sunt considerati din cei mai longevivi din lume): si ei consuma mult crud. DAR NU TOTUL.

    Un alt factor, care nu l-am vazut aici expus este ca mancarea gatita e mai ieftina. Mie imi da posibilitatea sa gatesc 1 data pe sapt. si in rest sa mai adaug o salata/ceva ce imi ia 10-20min in bucatarie.

    Un alt factor care trebuie expus: mancarea supra-procesata a aparut in ultimii 100 de ani. La fel, un nr exagerat de cancere, diabet, probleme ale colonului etc. Chiar daca sunt si alti factori indirecti ( de ex. nu se mai moare de pneumonie si de TBC multumita apei potabile, canalizarii; sau poluare, stres, radiatii etc), am gasit cateva tratate oncologice unde pacientii care au scos zahar, faina, redus proteina animala au avut o evolutie mai buna.

    Nu mai stiu ce sa mai adaug. Ati zis multe lucruri f. bune. Pana la urma, un om sanatos, fara probleme de greutate, plin de energie, nu are nevoie sa isi schimbe regimul alimentar. Plecand din Ro, mi-am dat seama ca obsesia romaneasca cu mancarea a aparut din disperarea unora de a nu se imbolnavi, si ajunge la spital. Discutand cu medici occidentali, am mai descoperit obsesie romaneasca: "mai bine mai gras decat slab". Medicii aici spun: "mai bine mai slab decat gras".

    Asa ca, mai bine mancam mai putin, dar de calitate.


    semnat: o fosta vegetariana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. In primul rand, bun venit pe blogul meu! :)
      Am specificat de doua ori ca mancarea neprocesata e mai costisitoare si ca bani si ca timp. Am crezut ca se deduce ca aceea gatita este mult mai ieftina, din ambele considerente.
      Prin ceea ce ai comentat ai adaugat valoare si lamuriri suplimentare articolului meu. Am incercat sa fie cat mai complet dar stiu ca putea fi si mai complet. Problema e ca deja devenise prea mare si oamenii isi pierd rabdarea citind mult. Eu, care mereu sunt in lipsa de timp, ocolesc uneori articolele foarte lungi.
      Cred totusi ca alimetatia romaneasca este cea mai potrivita pentru noi. Sunt o multime de feluri de mancare care pot fi gatite fara multe grasimi, inlocuind carnea cu un amestec apetisant de orez, oua, verdeata si rosii. Fara rantasuri, cu sosuri usoare, compensandu-se aparenta lipsa de gust prin condimentare, multa ceapa si verdeata. Dar trebuie si macar putina pricepere pentru asta.
      Sunt perfect de acord: Mai bine mai putin si bun decat mult si nesanatos.
      Toate cele bune!

      Delete
    2. din pacate, la alimentatia romaneasca este si un factor psihologic.
      Mancatul prea mult, gatitul prea mult, cumparatul prea mult, prea multe feluri prost asociate - toate au si componenta psihologica, cu care trebuie luptat, si nu numai, trebuie inteleasa si acceptata.

      O sa incerc sa dezbat problema asta, mai pe larg, si mai clar, dar la mine pe blog, pt ca e clar o divagatie.

      Iar f. interesant, ar fi sa incurajam alimente cu adevarat traditionale, modul de gatit traditional, produse locale, lucruri care astazi sunt neglijate de o mare parte de oameni. Ma gandesc aici ( nu la sarmale, tochituri,cozonaci, mesele romanesti cu maioneza si carne), ci la urzici, spanac, stevie, la fructele de padure: afine,zmeura, coarne, etc. la esenta postului religios si culinar, la vanat, la faptul ca la tara/bunicii sacrificau doar 1 gaina pe sapt. (si hraneau familii numeroase de 2-3 generatii), si porc 1 data pe an, pestele insa era important, aveau mai multe seminte in gradina: seminte de canepa, de in, nuci, alune de padure crude ( neprajite/nesarate), grau incoltit ( sau arpacas - magia colivei) etc. iar condimentele excelau: patrunjel, marar, hasmatzuchi, leustean, cimbru, busuioc, menta, ceapa/usturoi, toate cu proprietati medicale preventive atat de cunoscute si atat de neglijate de presa online. Imi mai vin in cap, cateva citite din cartea lui Mencinicovschi: magia unui pahar de vin la masa, sau varza murata, sau prazul( a scris jumatate de pagina despre continutul prazului si 2 despre avantajele verzei murate).
      Pe site-urile cu alimente raw-vegan vazui f. multe plante/condimente aduse din exterior - apai astea nu mai au asa multe valori nutritive.

      Ce lipsesc ca aprecieri in bucataria romaneasca: gatit la abur, si ca minim 50% din masa sa fie din cruditati.

      Delete
    3. Pai despre asta spuneam si eu intr-un comentariu, ca mancam prea mult (ca un efect al cumparatului si gatitului prea mult, nu?)
      Sunt pentru verdeturile autohtone. Sunt suficente si pentru toate gusturile. De pilda, mie imi place mult stevia, loboda, mai putin spanacul si urzicile, fiindca sunt cam fara gust. Multa verdeata ca si condimente, cele la care te referi sunt o multime din care ne putem alege.
      Chestiunea cu carnea foarte multa o cunosc. Stau la casa, am pasari, candva cresteam si porc dar am renuntat, de cand tata s-a imbolnavit de inima si i s-a recomandat un regim sarac in grasimi. La noi in gospodarie nu se cresc pasari in nestire, cu zecile, pentru a taia mereu cate una. Am cunostinte care asta fac. Pe langa zeci de pasari pe care le taie, intr-un an mananca si 2-3 sau chiar 4 porci, nu mititei, ci la cca. 150 de kg. Mi se pare ceva monstruos pentru o familie formata din 4 persoane, in medie.
      Ceea ce se petrece si pe acele site-uri raw vegan ma uimeste. Seminte si legume din toate cele 4 vanturi...ce legatura au acelea cu noi, cu aceste plaiuri? Desigur ca niciuna si aportul lor in alimentatie e fara iportanta ori poate chiar usor nociv.
      Multumesc pentru parerile pertinenete!

      Delete
  11. Parerea mea o cunosti deja. Spusa cu alte cuvinte, dar reprezentand cam aceleasi idei. Foarte bine documentat articolul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sigur si sunt de aceeasi parere cu tine :) M-a starnit controversa aceasta legata de diete. Am inceput sa raspund la tine dar ceea ce scriam devenea din ce in ce mai stufos...incat am renuntat. Si m-am mutat aici, intrand mai mult in miezul problemei. Caci este o problema, grava, dupa parerea mea.
      Multumesc.

      Delete
  12. Dragă Elly, bine te regăsesc!
    Eu cred că omul s-a rdicat în două picioare odată cu vânătoarea și descoperirea focului. Sunt împotriva extremelor, ori regimurile astea exclusiviste sunt extreme culinare care fac mai mult rău. Trebuie un regim echilibrat și variat, omnivor...cum spune cineva mai sus. Dar fiecare e liber să aleagă. Eu aleg pentru mine și ai mei, restul, cum doresc!
    O zi minunată îți doresc!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bine te-ai reintors, Mirela!
      Perfect in acord cu ceea ce spui. Ma bucur ca nu mi-am luat niste "pietre" cum imi era putin teama ca sa va intampla. :))
      Extremele nu fac bine in niciun aspect al vietii. Desigur ca nu pot indica celuilalt ce sa faca cu propria viata, propria famile. Fiecare suntem liberi sa decidem pentru noi si ai nostri.
      Dar articolul se vrea si un semnal de alarma, care ar trebui sa dea de gandit.
      Multumesc mult! La fel!

      Delete
  13. mai vreau sa adaug ceva la articolul tau. Nu am vazut dezbatut asta.
    Focul in bucatarie are rolul lui. Dezinfecteaza!! In conditiile in care pana acum 50 ani, cea mai mare parte a globului nu avea o apa potabila ( cu clor) si nu avea canalizare, prin fierbere/semigatire, se puteau folosi si alimente de calitate incerta. In conditiile in care sapunul a fost folosit in spital de prin anul 1800, si de populatia de jos dupa primul razboi mondial, o mancare gatita a dat sansa noua, de a ne naste.
    La 60 gr mor enterovirusurile, salmonella, virusul gripei, de la 80gr la 100gr pneumococii, la 130gr, expus pt cateva minute, mor TBC, hepatite, etc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sa stii ca articolul nu s-a vrut nici macar atat de amplu cat a iesit. Initial am dorit a comenta la o postare a Vienelei, postare si ea generata de o alta postare de pe un alt blog. Un fel de principiul dominoului, asa :)
      Desigur ca acel regim raw vegan e o nenorocire. Nu stiu cum de oamenii nu inteleg. Am spus, poate ca partial, anumite principii si elemente (alimente) pot fi preluate din el dar in totalitate nu aduce niciun beneficiu.
      Putem scrie multe insa, cam am mai subliniat, riscam sa se transforma in ceva prea lung, evitat de catre eventualii cititori interesati de subiect.
      Dar ai dreptate si in acest commment. E corect.

      Delete
  14. stai ca gasii pe google o chestie: streptococii mor la 58 gr, fiert timp de 10min. (aveam o dilema, haha).

    ReplyDelete
  15. si despre componenta psihologica, am scris un articol separat:
    http://arakelian.wordpress.com/2012/07/23/relatia-intre-om-si-mancare/

    e f. interesant sa incercam sa cautam alimente bazice, traditionale romanesti, uitate; moduri de preparare, si valorile acestor alimente.

    ReplyDelete