Friday, March 2, 2012

Din nou un român in centrul unui scandal internaţional


In aceasta seara cautam pe internet informatii despre un peste de apa dulce (plătica) si pe langa informatiile respective am mai gasit ceva.
Nu pot sa trec peste acest articol care a aparut intr-o revista medicala de etica, asociata Oxford.

"Un român de la Oxford face valuri în presa internațională. De data aceasta nu este vorba de o realizare profesională lăudabilă, ci de un veritabil scandal. Prestigiosul Jurnal de Etică Medicală, al cărui redactor-șef este românul Julian Săvulescu, a publicat un articol în care se argumentează că uciderea nou-născuților este legitimă și ar trebui judecată în termenii avortului.
Parintii ar trebui sa aiba dreptul sa puna capat vietii nou-nascutilor pentru ca sunt "irelevanti din punct de vedere moral", nefiind "persoane propriu-zise" astfel ca, din punct de vedere etic, acest lucru nu ar fi diferit de un avort, se precizeaza in articolul publicat in Journal of Medical Ethics, revista editata de profesorul roman Julian Savulescu, director al Centrului de etica aplicata Uheiro de la Oxford.

Potrivit Daily Telegraph, autorii articolului sustin ca nou-nascuti nu au "dreptul moral la viata", iar parintii ar trebui sa poata sa le puna capat vietii daca atunci cand se nasc se descopera ca au dizabilitati grave, insa si in celalalte cazuri, mai precis in toate in care este permis avortul.

Savulescu, redactorul-sef al revistei, a declarat ca academicienii au primit amenintari cu moartea dupa publicarea articolului. Potrivit acestuia, cei care au facut aceste amenintari sunt "fanatici care se opun chiar valorilor unei societati liberale".

Intitulat "Avort post-nastere: De ce ar trebui nou-nascutul sa traiasca?", articolul a fost scris de doi fosti asociati ai lui Savulescu, Alberto Giublini si Francesca Minerva.

Dintre argumente:
  • "Statutul moral al unui bebelus este echivalent cu cel al fetusului, in sensul ca ambilor le lipsesc acele proprietati care justifica acordarea unui drept la viata unui individ".
  • "Atat fetusul cat si nou-nascutul sunt fiinte umane si potentiale persoane, dar niciunul nu este o 'persoana' in sensul de 'drept moral la viata'".
  • "Consideram ca 'persoana' inseamna un individ care este capabil sa isi atribuie propriei existente (cel putin) cateva valori de baza, asa incat, lipsa acestei existente sa reprezinte o pierdere pentru ea".
  • "Nu este posibil sa faci rau unui nou-nascut prevenind ca acesta sa isi dezvolte potentialul de a deveni o persoana intr-un sens moral relevant".
  • "Ceea ce numim 'avort post-nastere' ar trebui sa fie permis in toate cazurile in care este permis avortul, inclusiv in cazul in care nou-nascutul nu are dizabilitati".
  • "doar 64% dintre cazurile de sindrom Down" din Europa sunt diagnosticate inainte de nastere
  • Odata ce astfel de copii sunt nascuti, "parintii nu au nicio optiune decat sa pastreze copilul"
  • "Sa cresti astfel de copii ar putea fi o povara de nesuportat pe familie si pe societate, cand statul se ocupa de ei"
  • Savulescu a declarat, in apararea celor doi profesori, ca argumentele lor nu sunt "in mare parte noi".
  • "Scopul revistei nu este sa prezinte Adevarul sau sa promoveze anumite perspective morale. Ci este de a prezenta argumente rationalizate, bazate pe premize acceptate la scara larga".
Cine sunt cei doi autori

Minerva a fost cercetator asociat la Centrul de Etica Aplicata Uehiro de la Oxford pana in iunie anul trecut, cand s-a mutat la Centrul pentru Filosofie Aplicata de la Universitatea din Melbourne.

Giublini, student invitat la Universitatea Cambridge, a tinut un discurs la Scoala Martin de la Oxford, unde Savulescu este de asemenea director. Si el a fost la Melbourne, la alta universitate.

Savulescu a lucrat la ambele universitati din Melbourne inainte sa ajunga la Oxford in 2002."
 
Articol preluat de pe HotNews.ro 
 
02.03.2012

6 comments:

  1. Mă tem că bibicu' nu cu presa are nește problemuțe, ci niște uriașe disfuncții le nivel encefalic, sper reversibile, căci dacă sunt ireversibile atunci nu subiect de presă tre' să fie ci al comunității științifice a psihiatrilor și psihologilor... :|

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu am pus corect titlul articolului. Savulescu doar a publicat articolul ce a declansat scandalul.

      Delete
    2. Tocmai fiindcă l-a publicat. Bun, înțeleg că pe unii nu-i interesează că prin publicitate negativă devin mai celebri, doar să fie celebri invocând libertatea de expresie, respectiv faptul că sunt niște ”opinii științifice”. Dacă pentru el merită să fie mai cunoscut prin asta, atunci greșit-am oare în afirmații? :)

      Delete
    3. Nu stiu, cred ca omul isi ia o papara pe care n-o merita, Ciprian. Nu despre asta e vorba. Cei care au scris articolul, daca nu-l publicau acolo, il publicau sigur in alta revista. De gen sau nu. Scandalul este declansat de ideile propagate de cei doi, Minerva si Giublini. Nu stim exact articolul integral. Eu ma feresc sa dau sentinte. Desigur ca ideile care se intrevad sunt ciudate. Insa nu se stie...si eutanasia a fost combatuta mult timp...si acum este acceptata. Adevarul e ca nimeni nu detine adevarul absolut... Am convingerea ca aceste idei vor naste pana la urma ceva...nu stiu cat de pozitiv pentru societatea umana.

      Delete
  2. Practica asta se numeste eugenie. A fost inventata in Grecia antica si a fost practicata multe sute de ani. Bebelusii la care se referea articolul acela sunt cei nascuti cu diformiati sau care au diferite boli ce le-ar impiedica supravietuirea.
    Autorul a pus pe tapet o problema delicata dar interesanta. Daca avortezi un fat care are o boala genetica este altceva decat a ucide un nou-nascut care are aceeasi boala? Omorul este tot omor in ambele cazuri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stiu ce nume poarta, stiu despre Sparta, stiu in general despre ce se scrie in articol, totusi unele chestiuni pot fi scoase din context, la asta ma refeream mai sus.
      Acela despre care spui se numeste avort terapeutic si se decide de catre medici, in caz de malformatii si boli genetice grave depistate prin analize. Totusi, exista multe boli genetice, la fel de grave, care nu intotdeauna se pot detecta in stadiul de fat. Articolul celor doi autori la asta se refera, se pare...

      Delete