Sunday, March 25, 2012

Ziua Nationala a Greciei si Zorba, The Greek




Astazi, 25 martie, (inca) este Ziua Nationala a Greciei. Se sarbatoresc cu fast 191 de ani de independenta castigata dupa după opt ani de razboi șs patru secole de dominațte otomana. Desigur, anul acesta, natiunea greaca nu trece prin cele mai faste momente ale existentei sale ca natiune. Dar asta nu face sa uitam ca poporul grec este leganul culturii, civilizatiei si al stiintelor pe acest continent. Cine nu a auzit de marii scriitori si dramaturgi ai antichitatii grecesti, cine nu a auzit de Legendele Olimpului, de  filosofii greci, de Tales si Pitagora? Cine nu stie unde a luat nastere democratia? Cine nu a auzit de prima academie, Academia lui Platon, care a functionat, cu succes, cca. 1000 de ani?
Este zi de weekend si asa cum sta bine unei zile de odihna, va aduc in atentie unul dintre cele mai extraordinare filme din industria cinematografica, o capodopera. As putea spune ca nu este un film, ca este un poem in imagini, muzica si cuvinte (uneori chiar si in ne-cuvinte)...caci in acest film uneori gesturile actorilor sunt geniale. nici macar nu au nevoie de cuvinte...
Zorba, The Greek (1964) este acest film.
Si este grecesc, aproape in totalitate. Realizat dupa romanul exceptional al lui Nikos Kazantzakis.
Distributia: Anthony Quinn, Alan Bates, Lila Kedrova si Irene Papas, care fac niste roluri extraordinare.
Regia: Mihalis Kakogiannis
Muzica: Mikis Theodorakis
Filmat aproape in totalitate intr-un peisaj specific grecesc, "Zorba grecul este un film despre oameni cu sange fierbinte si oase solide, despre salbaticiune si inadaptare umana, despre semnificatiile vietii. Totul in acest film, inclusiv muzica lui nostalgica si incredibil de frumoasa, se prezinta la scara mare. Singurul lucru care ii lipseste este culoarea." – spunea George Angeli in1965 (Films and Filming).
Va las sa va delectati cu un mic fragment din acest minunat film (Zorba's Dance) :


"Este ora 21:14, este Ora MWB!"

Articol publicat pentru "Ora MWB" - un joc interactiv.


25.03.2012


6 comments:

  1. Ador muzica greceasca, iar filmul este superb!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma bucur. Da, filmul este o lectie despre cum se face cu adevarat un film :)

      Delete
  2. :)... buna seara,
    mai presus de muzica este izvorul acesteia, iar daca rulati de la min. 4:03 (link-ul de mai jos) veti intelege poporul grec mai bine decat o fac ei, descoperind in ce le sta puterea si nu ma refer la cea fizica, ci la cea spirituala...

    cu acest stil de viata si-au pastrat identitatea cu un imperiu otonam in coasta si cele x falimente prin care au trecut, fara aceasta atitudine ar fi fost stersi ca natie...

    ma ghidez dupa principiul: "rade de viata altfel va rade ea de tine"... dar nu am reusit vreodata sa am aceeasi voluptate, iar dupa un dezastru sa fiu orientat spre conservarea relatiei si sa rostesc cu aceeasi traire:
    "teach me to dance!... will you?"
    "I never loved a man more than you..."
    "did you ever see a more splediferous crush?..."
    "you can laught... nothing left..."
    ... si dans... :)

    http://www.youtube.com/watch?v=V4RV63njQsw

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) buna seara si bine ai revenit!
      Multumesc pentru aplecarea asupra acestei postari :)
      Exact acest lucru am cautat sa-l aduc in atentia celor ce eventual ar accesa postarea mea. Nu stiu cati si ce au inteles. Eu stiu despre ce am scris :)
      N-as putea spune ca un om precum Zorba imi trezeste o admiratie profunda :)
      Insa personajul este fantastic, atat in roman cat si in film. Poate ca niciun alt actor n-ar fi reusit ceea ce-a reusit Quinn...sa te faca sa iubesti un personaj care este in fond un iresponsabil, un matur imatur, cu o bucurie de a trai extraordinara...si a reusit asta fiindca el insusi era asa...:)
      Am vazut filmul de cateva ori, secventa ce mi-o indici o stiu pe dinafara, cum se zice. Multumesc :)

      Delete
  3. din punctul meu de vedere, poporul grec si-a pierdut undeva, in secolele de asuprire otomana, legatura cu trecutul. de la Greci, in momentul de fata, recomand cultura, filosofia si ruinele unui popor care-si traieste drama (prin nestiinta, prin neputinta, prin ignoranta).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pe undeva cred ca ai dreptate, Alex.
      Marele popor grec al antichitatii s-a balcanizat prea mult... ca si, noi, romanii de altfel... As putea spune ca se afla cam in aceeasi postura in care se afla si poporul egiptean :)
      Dar ceea ce reprezinta totusi Grecia pentru cultura europeana e de necontestat. Iar urmasii de azi stiu sa fructifice extraordinar de profitabil mostenirea lasata/primita :)
      Am fost acolo...stiu :)

      Delete