Tuesday, April 2, 2013

Farmecul curățeniei de primăvară




Simțiți? Mirosiți? Vedeți? A venit primăvara cu adevărat. Natura se înnoieste: își așterne covoare minunate de iarbă pe pămant, își pune flori în pomi  și prin gradini dar și printre firele de iarbă, se decoreaza cu lăstari verzi și cu insecte mai mult sau mai putin zumzăitoare, pune soare pe acoperișuri și în ferestrele caselor, în blana necuvântătoarelor blănoase și pe chipurile noastre; își îmbujorează obrajii cu căldură și-și fardează ochii cu azur. Oriunde privesc, ochii mei se bucură. Natura a angajat Primăvara sa-i facă curațenia generală.

Stiu ca vine vremea pentru curatenia de primăvară si in casă. De fapt a și sosit. Nu sunt o fanatica a curățeniei. De aceea si fac tot timpul cate ceva, cât de mărunt, pentru ca atunci cand vine vremea curateniei generale de primavara lucrurile sa nu fie dramatice pentru mine si mama. Mai am si cateva trucuri, as spune, pentru a intretine curatenia fiindcă ca a face curatenie generala intr-o casa nu-i deloc o treaba simpla ci necesita destul timp, rabdare și, ce-i mai important, putere de munca.
Cam ce trucuri? Pai pot sa va spun, nu-i mare secret. Nu trebuie pentru asta decat cateva minute pe zi. 
  • Dau cu matura de cate ori mi se pare ca e cazul si mi se pare ca este cam la 3-4 zile. 
  • Sterg apoi praful la maxim doua zile prin toata casa si obligatoriu dupa maturat. 
  • Adun tot ceea ce nu este pus in ordine. Inclusiv in fotoliul meu, unde stau si blogaresc. 
  • Nu am foarte multe obiecte decorative in casa fiindca aduna praful. 
  • Nu țin nimicuri gen suveniruri peste tot, nici măcar pe frigider (adica vestitii magneti). Doar intr-un mic dulăpior personal marturisesc ca e cam dezordine dar acolo nici Dumnezeu nu mai stie ce am.
Impreuna cu mama am planificat deja curatenia generala de primavara, adica ne-am facut in linii mari planul de bataie. Mai ramane sa si vedem cand va fi exact pentru ca vremea se cam anunta ploioasa iar noi, locuind la casa, avem nevoie sa nu ploua.  
Am pus totul la cale si am si stabilit deja la ce ajutoare de nadejde sa apelam. Le-am si gasit! Farmec ne va ajuta sa facem totul perfect, ca la carte. E clar ca lumina zilei: cu ajutoare ca Nufăr si Triumf - împreună facem casa lună!

In fiecare cameră vom incepe cu covoarele, perdelele, draperiile. Exista un produs Nufar si pentru ele.
Vom continua cu stergerea si curatarea ferestrelor cu Nufăr Verde geamuri. Curațăm si pervazurile, usile si apoi podelele. Trecem apoi la inlăturarea panzelor de paianjen cu o matura acoperita cu o carpa moale. Aspirarea peretilor se impune. Toate obiectele din camere, inclusiv cele decorative, se vor sterge de praf. Se vor curata tapițeria, canapelele, fotoliile. Curatam si prizele, corpurile de iluminat, intrerupatoarele, pe unde este cazul. 
Plantele le vom scoate afara, le vom toaleta si le vom stropi prin pulverizare frunzele. Imi place sa sterg (sa spal de fapt) jaluzelele metalice (din aluminiu) pe care se cam aduna praful. Imi place sa le vad stralucind si pe ele, si geamurile.
De asemenea, nu-mi va scapa spalarea caloriferelor.

Farmecul gospodăriilor românesti consta si intr-o bucatarie care sa sclipească de curatenie. Deci nici bucataria noastră de românce talentate la gătit nu va scapa acestui adevarat asalt. Desi, si aici, facem tot timpul o curatenie de intretinere, mai mult decat necesara. Permanent. Bucataria noastra e locul in care ne manifestam talentele culinare, atat eu ca si mama, dar in care trebuie sa spun ca nu prea luam masa.
In bucatarie nu am jaluzele, perdele, nimic de genul. Nici macar usa caci la renovare, acum cativa ani, am renuntat la ea. Deci vom curata mobilierul pe interior si exterior. Apoi pentru chiuveta, grătare, gresie și faianţă,  instalaţii , aragaz, frigider, hotă, cuptor cu microunde, veselă vom folosi Triumf Degresant.  Stergem ferestrele si usa debaralei, scurgatorul pentru vase. Peretii bucatariei sunt complet imbracati in faianta deci spalarea lor e relativ usoara. Curatam tavanul de eventualele panze de paianjen. Apoi curatam caloriferul si bucataria e gata din nou de folosit in conditii perfecte de igiena si curatenie.

Nu e ultima ca proritate, fiind o incapere foarte importanta in fiecare casa, dar ceva trebuia sa ramana la sfarsit. Nu? La baie ma refer, ea fiind locul cu care ne intalnim de cateva ori pe zi, in propria intimitate si in care ne simtim noi inșine si unde chiar ne rasfatam. Baia o pastram permanent curata si igienizata. Totusi, la curatenia generala vom proceda la o igienizare in amanunt a cazii, chiuvetei, faiantei, gresiei, closetului si tuturor instalatiilor aferente. Pentru chiuveta, gresie și faianţă, cadă, instalaţii sanitare folosim Triumf Degresant precum si Nufar Dezinfectant baie. Nu avem jaluzele, nu avem mochete, nici perdele decat perdeaua de la cada de baie. Deci baia se va rezolva cu usurinta. Vom curata fereastra, usa, mobilierul, oglinda, masina de spalat. Apoi trecem la stergerea tevilor, tuturor suporturilor, corpurilor de iluminat. Peretii, ca si la bucatarie, sunt complet imbracati in faianta deci si aici e o sarcina relativ usoara. De pe tavan vom vâna eventualele panze de paianjen. Mai ramane spalarea caloriferului care si ea e simpla. Caloriferul este de tipul uscator de prosoape, model pentru alegerea caruia mă felicit de cate ori îl vad.
Apoi vom echipa baia cu tot ce trebuie: sapunuri, deodorant-dezinfectant pentru closet, prosoape de toate categoriile, hartie igienică...toate noi, proaspete.

Abia aștept ca întreaga casă să miroase a curat, a proaspăt, să fie plină de farmec. Va fi ceva de muncă însa cu o buna planificare, cum deja ne-am facut, curatenia generala de primavara nu va fi cel mai greu lucru. Nu-i asa?



Articolul face parte din campania BlogalInitiative care sprijina campania de primavară a Farmec.




27 comments:

  1. Iti dai seama ca nu am de unde sa stiu eu de campaniile voastre, dar asa as vrea ca si aici sa vina primavara! Imi este dor de usi deschise si aer cald! Meteorologii anunta ca de poimaine se raceste si mai tare vremea de parca acum ar fi cald! :(((

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aici, la noi, primavara chiar a venit. Chiar daca intr-o zi e caldura ca de vara si in alta nu prea. Azi, de pilda, e putin cam vant si soarele e mai zgarcit. Va veni si la voi cat de curand :) Cred ca imediat dupa acest val de frig anuntat acum.
      Minnie, draga mea, nici nu ar trebui de fapt sa stii despre campanii, as putea trece acest lucru sub tacere. Dar fiind un articol care totusi, cat ar fi de util ca sfaturi, el se incadreaza intr-o campanie si eu consider ca trebuie sa specific acest lucru.
      Am sa ma rog sa vina Primavara si voi :)

      Delete
  2. "Ies gospodinele
    Iuți ca albinele,
    Părul le flutură,
    Toate dau zor.
    Unele mătură,
    Altele scutură
    Colbul din pătură
    Și din covor." (Rapsodii de primăvară de George Topîrceanu)
    Spor la treabă !

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Deocamdata am facut planul de bataie. Cred ca vom trece la actiune chiar de saptamana viitoare.
      Multumesc mult pentru suport! Avem intr-adevar nevoie :)

      Delete
  3. Oo daa curatenia de primavara ...
    treaba in casa nu se termina niciodata... praful de capitala e ca o furtuna de nisip in desert :)) bine, comparatia e mult prea mare...
    o sa iau aminte la produsele recomandate de tine, produsele romanesti sunt chiar foarte bune.
    daca a venit primavara cu farmecul ei... e rost si de ceva munca, nu?
    iti urez spor la treaba!

    ReplyDelete
  4. si eu trebuie sa ma ocup de treaba asta si ma doare capul numai cand ma gandesc!
    dar la mine e greu sa incep, ca dupa merge treaba struna....:)
    pop fata harnica!

    ReplyDelete
  5. Eu tot aman curatenia generala ca e primara mai lenesa si fara farmec aici la nemti :))
    Dar panzele de paianjeni le-am vanat zilele trecute

    ReplyDelete
  6. Eu mi-am făcut curățenie în noul atelier, dar mai am câte ceva de aranjat. După care urmează cea din casă...Poate chem o femeie, sunt care fac mult mai bine ca mine și nici nu e scump. Eu mereu uit de balustradele balcoanelor sau câteva mici detalii de pe la ramele termopanelor! Hărnicie, hărnicie de primăvară! Felicit fata harnică, o seară minunată de aprilie îți doresc! :)

    ReplyDelete
  7. Sa stii ca Triumf de la Farmec chiar este foarte bun...iar daca nu folosesti manusi uneori iti ia si pielea de pe tine, nu doar grasimile:)))) Astept sa vina primavara, sa nu mai ploua,ca sa pot trece si la curatenia generala.

    ReplyDelete
  8. Spor la treabă, draga mea! Eu folosesc tot o marcă românească, din Bacău, de care sunt foarte mulţumită. pupici

    ReplyDelete
  9. Am avut si eu azi o tentativa, dar m-am lasat pagubasa...

    ReplyDelete
  10. Asa e, foarte multe romance care nu stau locului o clipa, harnice, gospodine, aproape obsedate de curatenie, de a-si vedea casa impecabila. Aici o includ si pe mama mea, cum altfel. :P

    ReplyDelete
  11. Azi a venit primavara.Dar maine pleaca, incep iar ploile.Poate pana in mai se face si vreme frumoasa de curatenie.;)

    ReplyDelete
  12. Curăţenia asta generală o fac mereu împreună cu soţul. Ne alocăm 2 zile şi mutăm, ştergem, spălăm, rearanjăm totul.
    Triumf degresant e foarte bun!

    ReplyDelete
  13. Am obosit doar citind! :) cu bebe mic in casa noi suntem nevoiti sa facem curatenia "mare" o data la 2 zile, cu spalat de mobila, parchet, geamuri, sters praf si toate cele!....ma mai mir ca e prea scurta ziua!

    ReplyDelete
  14. ce bine ca la mine, marea curatenie de primavara s-a încheiat cu succes :)
    nu cunosc nici unul di nprodusele pe care le descrii aici, de aceea mi-e greu sa spun ceva pe aceasta tema, însa reclama pe care le-o faci e buna! ;)
    Spor la treaba, urez gospodinelor si tie, Elly draga!

    ReplyDelete
  15. spor la treaba draga Elly,spor pe care mi-l doresc si mie! :)

    ReplyDelete
  16. După cum scrii despre curăţenie, se pare că te pricepi.
    Vii şi la mine acasă? Oricum, să ai spor!

    ReplyDelete
  17. Te asteptam cu drag:))
    O zi buna!

    ReplyDelete
  18. Programul meu pentru curatenia de primavara e scurt si cuprinzator: totul, de sus in jos si de la stanga la dreapta ! In ceea ce priveste produsele de curatenie, Triumf pentru curatat masina de gatit este colosal !
    Vreme buna sa avem, ca de program si produse nu ne plangem !

    ReplyDelete
  19. Triumf il stiu de mult, o perioada nu l-am mai gasit, dupa aia am descoperit Nufarul pentru baie si ala pentru haine patate curatate impecabil.
    A plouat prin Galati, sper sa fie doar o toana si sa pot sa sterg geamurile, incet incet ne apucam si noi.

    ReplyDelete
  20. Spor la treaba Elly! Nu cunosc produsele despre care ai scris, asa ca nu-mi pot da cu parerea.
    Probabil cand se va mai incalzi afara o sa fac si eu o curatenie generala. Desi cred ca va fi curatenie de vara atunci :))! Pana atunci, micile trucuri zilnice mentin casa curata.

    ReplyDelete
  21. La curatenia generala ma ajuta mereu baietii. Ionut este meticulos, bibileste fiecare obiect in parte, iar Mihai este foarte iute. Le impart sarcinile in asa fel incat sa profit la maxim de calitatile lor.

    ReplyDelete
  22. Daca ne lasa vremea... o sa incepem si nii curatenia de primavara....

    ReplyDelete
  23. Draga Elly, desi la Galati cerul a fost impanzit de nori...am simtit, daaaaa, am si vazut primavara in toata splendoarea ei.

    ReplyDelete
  24. Se poate?! :) Daca totul este planificat si cu ajutorul produsele recomandate, reusiti sa terminati curatenia !

    ReplyDelete