Saturday, May 11, 2013

Divinul Marchiz de Pubol


HAPPY WEEKEND! - Ediţia 18 este gata de start! Deci, dacă este weekend, este:
Happy Weekend
Tot ceea ce trebuie sa faceţi este să postaţi, în cursul weekend-ului (SÂMBĂTĂ şi DUMINICĂ), fiecare pe blogul său, la alegere:
- o fotografie sau o mini-galerie de max. 5 fotografii, preferabil cu legendă (descriere) sau
- 2-3 glume/bancuri/anecdote ori un clip amuzant sau
- 1-2 citate/replici care v-au impresionat/amuzat şi pe care doriţi să le împărtăşiţi şi altora, eventual ilustrate cu o fotografie elocventă.
_________________________________________________________________


       Termometrul succesului este gelozia colegilor de breaslă     


"Am o gândire Daliniană: singurul lucru de care nu se va sătura lumea niciodată sunt lucrurile scandaloase", mărturisea la un moment dat marchizul de Pubol.

"La vârsta de șase ani, vroiam să fiu bucătar. La șapte ani, vroiam să fiu Napoleon. Și ambițiile mele au crescut în mod constant de atunci încoace."

Aproximativ la această vârstă micul Salvador avea deja mari dileme: bucătar sau Napoleon?

N-a ajuns nici una, nici alta. Bucătar era probabil prea puțin...Napoleon deja ajunsese altcineva.
Cred că v-ați întrebat cine este marchizul de Pubol. Vă spun imediat.


Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech vine pe lume pe 11 mai 1904 în Figueras, Spania. Încă de mic dovedește o mare înclinație către pictură.

Luis Buñuel și Salvador Dali într-o fotografie făcută, cel mai probabil, în 1930. Se cunoscuseră la Academia de Arte din Madrid, în 1921.

"Când am fost la Picasso eram atât de emoţionat şi plin de respect, de parcă aş fi fost la însuşi Papa", spune Dali după ce îl întâlnește, în 1926, la Paris, pe marele Picasso, pe care îl diviniza.

La vârsta la care îl întâlnește pe Picasso

Apoi, mai târziu, declară:
"Picasso este pictor - sunt şi eu. Picasso este spaniol - sunt şi eu. Picasso este comunist - nici eu nu sunt."

Despre bani:
"Plăcându-mi banii așa cum îmi plac mie, devin nici mai mult nici mai puțin decât mysticism. Banii sunt o glorie."

În 1929 Dali o cunoaște pe Gala, care era cu 10 ani mai în vîrstă decât el, femeia ce-i va deveni muză și alături de care va trăi peste 50 de ani.

"O iubesc pe Gala mai mult decât pe mama mea, mai mult decât pe tatăl meu, mai mult decât pe Picasso şi chiar mai mult decât banii."

Salvador Dali și Gala

"În copilărie atât de mult m-am crezut geniu, încât până la urmă am și ajuns."

Așa a fost. A ajuns genialul Salvador Dali, părintele suprarealismului. Excentric, megaloman, un geniu conștient de propria sa genialitate. 

"De fapt, este o singură diferență între un nebun și mine. Nebunul crede că este sănătos. Eu știu că sunt nebun." 

Posesorul uneia dintre cele mai reușite mustăți din lume, cunoscut fiindcă o lustruia cu ceară, Dali avea multe ciudățenii. 
Cât a locuit la New York se plimba pe străzi cu un clopoțel pe care-l agita ca să atragă atenția asupra sa iar despre el vorbea la persoana a treia spunându-și "divinul Dali" sau pur și simplu "divinul".

În 1975 Dali primește un titlu nobiliar și devine Marchizul de Pubol, după numele castelului în care locuia.

"În fiecare dimineață, când mă trezesc, experimentez din nou plăcerea supremă: aceea de a fi Salvador Dali. 
Pictura este o parte infinit de măruntă a personalității mele."


Și totuși...pentru pictura sa suprarealistă îl cunoaștem, cu toții, azi. 

Meditative Rose

================================================
  

Nu uitaţi! La sfârşitul postării voastre faceţi trimitere către această pagină, specificând:
"Postarea participă la  jocul HAPPY WEEKEND! - Ediţia 18."
ATENȚIE! Dacă ediția curentă n-a fost încă publicată la momentul când vă pregătiți postarea, rog preluați link de la ediția anterioară a HAPPY WEEKEND! "
Introduceţi în formularul de mai jos nume şi link (acestea vor apărea în tabelul ce se va genera automat).


62 comments:

 1. nu stiam chiar toate cugetarile lui, insa pictura lui ma fascineaza continuu!
  weekend frumos draga mea! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ooo...pai are mult prea multe ca sa fie toate tinute minte :) Am facut o selectie :)
   Multumesc, draga Mona! La fel!

   Delete
 2. Iată un biped cu mustăţi aproape ca ale mele! :)
  Happy Weekend şi miausalutări lui Tiger! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. :) Cam asa ceva, sa zicem ca seamana ;)
   Salutari i-as transmite eu lui Tiger...dar... Nu ai vazut ce s-a intamplat? Acum cateva zile...
   Weekend placut!

   Delete
  2. Miaoouuu!
   Sunt încurcat în gânduri şi circumstanţe, ca să nu-ţi spun cât de trist sunt, draga mea Elly.
   De când miorlăi pe aici, în virtual, sau în lumea care există, dar este imaterială, am avut mulţi amici şi prinţese cu blană care au plecat către stele. Te compătimesc pentru pierderea şi durerea suferită, iar pe Tiger, ca şi pe Serafina, Taras, Pisu, Chiţirel, Efi la Gata Naturalista, Huffle Mawson, Explorer Cat şi mulţi alţii, nu numai că nu-i uit, dar atunci când bipezii mei dorm, eu mă strecor la fereastră, mă uit la cerul înstelat şi vorbesc cu ei, cu şi despre stele.
   Să nu crezi că nu-mi place fin-mustăciosul Dali. Sper totuşi să nu vadă bipezii mei poza aia cu flori în mustăţi, căci, cine ştie ce le-o trece prin cap! :)

   Delete
  3. Tu iti dai seama ce e in sufletul meu? De abia ti-l facusei prieten pe Tiger si...s-a dus la stele. Te va astepta sa vorbesti cu el. Iti multumesc pentru cuvintele frumoase, ca de la suflet de motan la alt suflet de motan.

   Delete
 3. Teribil, revin cu comentariul! ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toți bărbații menționați aici (mai puțin Buñuel), începând cu Éluard, care i-a fost soț, continuând cu Picasso și, firește, cu ”divinul” Dalí , au iubit-o pe Gala, pseudonimul Elenei Ivanovna Diakonova. Au fost geloși pe Dalí din cauza Galei, care nu era nici foarte frumoasă, nici foarte tânără, dar avea ceva-ul acela pe care artiștii îl văd dincolo de orice banală aparență, o fascinație exrcitată asupra lor, începând cu incerta dată a nașterii, care se presupune a fi 7 septembrie (contrazisă de unii cu 7 martie sau 26 august), care continuă cu o calitate rară: aceea de știi să fi muză!...Dar azi e ziua lui Salvador Dalí , cel născut și numit așa ca să slaveze lumea de inestetic și platitudine, de pseudoartă, deoarece, nu-i așa, ”pentru a fi pictor de geniu, trebuie să fii spaniol, să o ai pe Gala ca soție și să te numești Salvador Dalí ” ! (citat din The Secret Life of Salvador Dalí, scrisă de el însuși, o carte pe care am citit-o în timpul studenției).
   Te felicit pentru articol, e briliant, mă bucur mult că l-ai abordat pe divinul Dali atât de prietenos, ești grozavă! Happy Weekend, un car de gânduri bune și multă relaxare îți doresc, draga mea prietenă! Imbrățișări dragi și sincere! :)

   Delete
  2. Da, Gala, atunci cand a cunoscut-o Dali era casatorita cu Paul Eluard :) Atata a iubit-o Dali, chiar a divinizat-o, incat a reusit sa o cucereasca definitiv, pe viata :) A fost cea mai frumoasa intamplare a vietii sale fiindca a foat o iubire cara a tinut pana ce moartea i-a despartit. Mie mi se pare ceva extraordinar findca nu exista multe astfel de iubiri. Poate ca si Picasso a admirat-o, chiar nu aveam informatii :) Dar sunt convinsa ca si Gala era o femeie deosebita, cu calitati speciale, chiar daca nu era o frumusete. Iar faptul ca a pastrat in jurul ei un anume mister cred ca a facut parte din farmecul ei :)
   Un asemenea eveniment al acestei zile nu puteam sa-l trec cu vederea. Unul dintre cei mai mari artisti ai lumii a meritat macar o privire usor amuzata asupra vietii si creatiei sale :) M-am bucurat ca am gasit ocazia potrivita azi, intr-o zi frumoasa de mai si de weekend :) Mi-a facut o placere deosebita sa concep un astfel de articol, putin mai neconventional :) Asa cum cred ca si lui Dali i-ar fi placut :)
   Multumesc pentru apreciere, Mirela draga!

   Delete
 4. Dali, unul dintre favoriții mei, atat pentru pictura sa, cat si pentru istoria vietii sale, absolut fascinante amandoua. Asta m-a facut sa scriu si eu cate ceva despre el. http://zinnaida.ro/2012/01/pictura-si-femeia-lui-dali/

  Frumos articol, Elly, inspirat, ca de obicei. Weekend placut !

  ReplyDelete
  Replies
  1. A avut o viata fascinanta, interesanta. A lasat scrieri foarte interesante, care constituie lecturi captivante.
   Am sa citesc articolul la care faci trimiterea. Multumesc mult, Zina draga!
   Happy weekend iti doresc!

   Delete
 5. Stii ca eu am facut cunostinta cu Dali?!
  Desigur, la "muzeul statuior de ceara", adica aci în Amsterdam la "Madame Tussauds" :)))))))
  Avea "traznitul" un cocos pe umar... :))
  Happy WW draga mea, te pup si sa ai un weekend fain!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Si ce poti sa ne spui? Arata ca in poze sau nu? :))
   Era cu adevarat un mare excentric, un traznit, cum bine spui :)
   Multumesc, Minnie draga!

   Delete
 6. O prietenă de-a mea spunea că nu se simte deranjată de comentariile răutacioase ale invidioşilor. Numai un om de succes este invidiat. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sunt multe vorbe de duh care subliniaza acest lucru, adica faptul ca nu-i de niciun folos sa se necajeasca cineva pentru invidiile din jur. Se mai zice ca e mai grav sa nu se vorbesaca despre cineva decat sa se vorbeasca, orice s-ar vorbi ;) :)

   Delete
 7. Un tip cu fizionomie aparte care spune multe despre personalitatea lui. Excentric ca si picturile sale!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Da...un adevarat personaj :) Despre excentricitatea lui cred ca e foarte mult de vorbit :))

   Delete
 8. un articol tare-tare dragut!
  :) Minnie spune ca l-a cunoscut pe Dali, ma grabesc sa adaug ca si eu :)) tot într-un muzeu al statuilor de ceara , însa în Spania,- in Barcelona.
  Am vizitat multe expozitii si muzee dedicate operei Dali, însa - cu toate ca am fost în Catalania, nu am ajuns inca la muzeul din orasul lui natal Figueres. Poate cândva... Nebunia lui este fascinanta!
  Un weekend minunat iti doresc! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ma bucur ca si tu si Minnie l-ati cunoscut, astfel puteti depune marturie ca era asa cum l-am zugravit eu aici :))
   Poate candva vei ajunge si la muzeul din orasul sau natal. Nebunia lui frumoasa, inteligenta...talentul...toate sunt fascinante.
   Multumesc, Carmen draga! La fel!

   Delete
 9. Dali...divinul cu mustața cuceritoare. Happy weekend! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Cred ca a cucerit toata planeta...sau aproape. Oamenii care sunt mai nebuni decat noi ne fascineaza ;) Merci, Kristi!

   Delete
 10. In Bucuresti am cunoscut pe cineva cu o colectie de picturi impresionanta, era un adevarat muzeu. Numai o rama costa dublul salariului meu de atunci (anii '80...). Printre altele avea expusa o bucata dintr-o paleta de culori a lui Dali...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Iti dai seama ca bucata ai de paleta isi mareste valoarea an de an :) Cat despre rame...te cred.

   Delete
 11. Din păcate, noi nu suntem îndejuns de nebuni.
  Gândeşte-te cum ţi-ar sta cu un clopoţel,
  pe care să-l agiţi când mergi pe stradă!
  Frumoasă postare!
  Weekend plăcut!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Cred ca mi-ar sta bine ;) :))
   Dar mai cred si ca unii mi-ar da o calduroasa recomandare pentru un spital din acela...stii de care. ;)
   Multumesc mult!

   Delete
 12. Un exemplu de modestie:). Numai bine!

  ReplyDelete
 13. Imi place foarte mult pictura, am primit in dar de la strabunica mea peste 6 tablouri minuntate. Nu stiu ce valoare au dar pentru mine au o valoare de milioane.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sa te bucuri de ele! :) Probabil au o oarecare valoare. Ar trebui sa stii de cand sunt, cine le-a pictat...si poate afli ceva in legatura cu valoarea lor :)

   Delete
 14. L-ai descris pe Dali excelent! I-am vazut tablouri prin muzeele vizitate. Este fascinant!
  Poza lui Dali ( cu floricelele) este realizata de Philippe Halsman. Are o intrega galerie de portrete ale lui Dali!
  http://www.magnumphotos.com/C.aspx?VP3=CMS3&VF=MAGO31_10_VForm&ERID=24KL535KMJ
  Poate o sa povestesc si eu despre fotograf. :)
  Happy weekend!

  ReplyDelete
  Replies
  1. El insusi cred ca a reusit sa ne lase noua o descriere suficient de reala. Prin cartile sale, caci a scris niste carti, extrem de interesante. Am sa vizualizez galeria de fotgrafii. Multumesc! Doar sa am o clipa de ragaz. Sper ca maine sa se poata. Da, sa ne faci o poveste despre fotograf, nu e deloc o idee rea :)
   Multumesc, draga Nicole!

   Delete
 15. Faină postare. Îmi plac textele în care ne oferi informaţii de acest gen! Măcar aşa să mai învăţ şi eu câte ceva, că singurică rar caut date despre personalităţi pe internet.
  Happy Weekend, Elly!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Multumesc, Alexandra! Ma straduiesc sa elaborez materiale care sa aiba o oarecare relevanta si ma bucur ca sunt apreciate...:)
   Da, uneori prinde bine sa aflam din zbor cate ceva interesant. ;)

   Delete
 16. Minunat articol!
  Iar Dali a fost si este....:)
  L-am cunoscut si eu tot la Barcelona.
  Seara faina sa ai!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mai am putin si aflu ca toata lumea l-a intalnit/cunoscut ;) Numai eu nu :(
   Merci, draga Geanina!

   Delete
 17. Dali a fost cu siguranta un geniu si un excentric.Mi-au placut mereu excentrtismul sau , m-a amuzat iar pictura i-am admirat-o mereu.

  Un geniu nebun...

  ReplyDelete
  Replies
  1. A fost dar ii si placea sa pozeze in excentric. Stia ca imaginea vinde si e creatoare de succes mediatic. Intelesese perfect rolul televiziunii, al mediei in general. Pai nu putem decat sa ne amuzam. :)

   Delete
 18. La pictura ma uit si inteleg, inteleg ca n-o inteleg, dar am apreciat mereu talentul de a picta, iar la Dali carisma, desi l-am cosiderat din totdeauna un prea plin de sine. Poate ca a fost un avantaj acest prea plin de sine. Oricum acest post e complet si plin de informatii inspirationale. Te imbratisez, draga mea. HW!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Te-as ruga sa ma ierti daca nu am sa reusesc sa particip saptamana asta la jocul tau. Tocmai am ajuns la Londra dupa 3000 de km si 36 de ore nedormite care m-au obosit teribil. sunt un mic zombie care chat-uieste. Sper totusi, dupa cateva ore de somn odihnitor sa fiu in stare sa ma alatur cu o postare Happy Weekend-ului.

   Delete
  2. A stiut sa-si vanda imaginea. Dar chiar era un mare excentric, ins genial si caruia ii placea sa scandalizeze. Nu-i nimic, inteleg foarte bine ca esti obosita. Nici n-ai avea cum sa nu fii dupa un asemenea drum :)
   Bine ai ajuns! ;)

   Delete
 19. Postarea ta este foarte interesanta, se vede ca ti-ai facut temele. Iti urez un week-end cat mai linistit!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Incerc sa mi le fac intotdeauna :) Nu stiu insa si cat reusesc...voi stiti mai bine :)
   Multumesc, draga mea!

   Delete
 20. Auzisem de Dl.Dali,dar ca a fost asa ticnit nu stiam.Am citit cu mult interes.Vad ca unele mari genii au cate o muza,de obicei mai in varsta. O duminica placuta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. :) Asa a fost. Ma bucur ca ti-a starnit interesul. Asta am si dorit. Muzele...s-ar putea sa fie nevoie sa fie astfel. Au mai multa experienta :)
   Multumesc, draga mea!

   Delete
 21. super tari mustatile acelea :)
  duminica frumoasa !

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nu degeaba au fost caracterizate ca fiind cele mai grozave mustati ever :)
   Multumesc, Cami!

   Delete
 22. Are dreptate kristi!Dali...divinul cu mustața cuceritoare!!!
  O zi frumoasa!

  ReplyDelete
 23. Interesant articolul tau !
  Dali, un geniu si un excentric,l-am admirat mereu!
  O zi cat se poate de placuta!

  ReplyDelete
 24. "În copilărie atât de mult m-am crezut geniu, încât până la urmă am și ajuns." - :)Asta-i cheia succesului, încrederea.
  Am savurat acest articol, să știi! Un weekend liniștit, Elly! Mulțumesc.

  ReplyDelete
 25. Cât orgoliu într-un singur om. Dar măcar era sincer în privinţa asta.
  Şi a avut dreptate că lumea nu se sătura niciodată de lucrurile scandaloase, televiziunile fac rating bun din scandaluri mici şi mari.

  ReplyDelete
 26. Cu opera lui Dali am facut cunostinta in 2010, pe vremea asta, cand am vizitat orasul sau natal, Figueres si muzeul ce-i adaposteste creatiile, Muzeul-Teatru Dali. Am fost pe loc cucerita de tablourile sale si am incercat ulterior sa aflu mai multe despre personalitatea sa excentrica. M-a fascinat personajul, trebuie sa recunosc. Cel mai mult m-a atras pictura sa celebra: Gala – nud, privind marea care, la o distanta de 20 m se transforma in portretul lui Abraham Lincoln. Am stat in holul muzeului minute bune admirand-o... Am vizitat pret de 3 ore muzeul, insa eram foarte adormita pentru ca nu-mi bausem cafeluta de dimineata, tin minte ca desi imi placea la nebunie, abia asteptam sa ies sa cumpar o cafea energizanta. Suvenirurile erau foarte scumpe in muzeu...
  La intoarcerea in tara i-am dedicat si eu pe blog un articol care insa nu s-a bucurat de mare succes. Dezbateam tema geniului si oamenii nu am parut interesati. :)) Deloc. :))
  La un timp dupa aceasta am vazut la televiozor un interviu cu Dali. Foarte serios omul, nicidecum exuberant cum m-as fi asteptat eu. Si parea chiar chipes. :P

  ReplyDelete
 27. Fascinanta opera lui Dali; am vazut doar vreo 2 tablouri intr-un muzeu, in rest le-am gasit intr-o galerie virtual pe net sa le admir; nu am 'sapat' in viata lui si chiar mi-au placut citatele, foarte interesante si amuzante :)
  Happy Weekend!

  ReplyDelete
 28. Eu cunosc opera lui foarte putin, dar m-au amuzat parerile sale. :)
  Multumesc Elly!

  ReplyDelete
 29. E bine sa ne amintim / sa reamintim ca mereu au existat nebuni geniali, geniali dezinvolti, genii neintelese...; dar si false genii..
  Genialii recenti nici nu au sansa de-a fi originali...

  ReplyDelete
 30. ...nu stiam prea multe despre artist; m-a descumpaneste ca "s-a facut" marchiz.

  ReplyDelete
 31. Se pare ca era la fel de iscusit in gandire ca si in ale picturii... :)

  ReplyDelete
 32. O postare minunata, Elly. Auzisem de excentricitatile lui Salvador Dali si ca umbla pe strada imbracat in costum de scafandru. Ii cunosc cateva dintre picturile lui celebre care au revolutionat pictura. Artiolul tau a completat ceea ce stiam eu intr-un mod foarte placut. Iti multumesc si iti doresc o seara minunata.

  ReplyDelete
 33. Dupa ce am urmarit cateva emisiuni de MasterChef, inclin sa cred ca Dali s-ar fi descurcat de minune in bucatarie, cu imaginatia lui si cu felul in care si-a transpus gandurile pe panza. Minunat articol, minunatul Dali!

  ReplyDelete