Saturday, July 28, 2012

Blogosferă, trezește-te!


In ultimele zile blogosfera a luat foc. Nu stiu cati ati observat fenomenul dar e cat de poate de real. Si nu numai blogosfera. Insusi dragul de Facebook nu mai este prietenos, adica nu-si mai indeplineste chiar scopul principal al existentei sale, nu mai este amabil, nu mai este tolerant, oameni care pana mai ieri erau prieteni astazi fie se ignora politicos, fie s-au injurat si au incheiat orice relatie, fie, ceea ce este cel mai grav, relatiile sunt la cutite. De abia zilele acestea existenta unui buton "dislike" ar fi fost si inca ar fi perfect justificata.

Draga cititorule, ratacind printre bloguri, nu simti o senzatie cam neplacuta? Ceva, asa, ca si cand ai mesteca in acelasi timp fiere in mixaj cu piatra acra si cu particule fine de nisip? Incerci sa te amagesti si sa-ti spui ca poate e asa doar azi. Maine iti spui acelasi lucru. Poimaine la fel, insa derapajul pare a fi definitiv. Politica a pus stapanire pe unele bloguri, pe unii oameni. Povestea a inceput de la protestele din ianuarie, insa s-a amplificat iar atitudinile s-au radicalizat peste masura de cand ruleaza pelicula "Suspendarea".

Multi vor motiva ca a avea o opinie inseamna a avea o atitudine cetateneasca. Poate ca da, dar asta ar include si verticalitate, demnitate, ar insemna aducerea unor argumente de bun simt, ar insemna sa propui ceva concret daca te consideri atat de bun cetatean, sa nu jignesti fara motiv real cel putin o jumatate de țară, adicătelea ar presupune si macar oleaca de respect. Pentru ca exista viata si dupa 29 iulie. 
Exista viata si dupa referendum. Cu sau fara Traian Basescu, Romania trebuie sa mearga inainte, trebuie sa-si vada de viitor. Si noi, ca traitori in aceasta tara, la fel. Si inevitabil, si chiar daca doar virtual, ne vom reintalni unii cu altii.

Inclusiv blogosfera va exista dupa 29 iulie. Unora dintre noi ne va parea rau pentru vorbele rostite. Unora poate ca nu.  Blogurile devenite cam peste noapte tribune politice sunt din ce in ce mai izolate. Trebuie sa recunosc ca si eu le cam ocolesc. Mai intru ca sa vad pana unde s-a ajuns. Nu-mi place. Am acea senzatie descrisa: amar-acru-nisip care-mi produce un scrasnet virtual de dinti.

In ultima perioada, prin prisma celor petrecute, am vazut caractere si "caractere". Cei mai multi cred cu tarie in ceea ce afirma, si chiar de n-o fi cea corecta, e opinia lor. Insa cea mai ilara mi se pare "politica" celor alunecosi, duplicitari. A celor care, pentru a nu-si pierde amicii din blogosfera, se prostitueaza. Ii gasesti pe un blog de o "culoare" unde ii vezi cum sunt de acord cu cele expuse, sunt chiar fani. Apoi, surpriza!, ii regasesti, la scurt timp, pe un altul, desigur blog de cealalta "culoare", unde sustin si parerile de acolo, cu aceeasi "pasiune" si "forta".

Blogosfera, trezeste-te! Pentru ca exista viata si dupa referendum. Paról!

50 comments:

  1. Din păcate dat-am și eu peste asemenea cazuri de blogări/comentatori duplicitari.
    Cred că va fi isterie și după 29 chiar dacă nu la acea intensitate.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, Tury, o chestie atat de gretoasa... Eu cand am gasit prima data asa ceva, am zis ca poate n-am inteles eu bine ce scrie omul ala acolo. Ca m-am prostit eu.
      Nu se termina nebunia, a avut grija propaganda. Iar unii oameni prea pun mult suflet cand ar fi nevoie de fapt de mai multa ratiune ;)

      Delete
  2. Sincera sa fiu, evit cat pot blogurile pe care apar articole serioase despre politica. Bloguri pe care intram candva sa ma relaxez, astazi sunt pline de mizerii politice, care nu ma intereseaza.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si tu? Astea au devenit noua sperietoare a blogosferei :)
      Exact aceeasi senzatie... Corect.
      Sper sa se mai linisteasca apele dupa. Macar cat de cat.

      Delete
  3. Cred ca trebuie sa se trezeasca toata lumea.
    Hahaha...la alegerile trecute ( din 6 decembrie- Sfantul Nicolae) am primit un telefon de la o prietena (era ora 21.30) si-mi spune: " Sic, a iesit Basescu ! " Si apoi a comentat subiectul inca juma' de ora. Eu deja ma plictisisem si nu intelegeam de ce o parere politica personala ( a mea) , a trezit atatea sentimente contra , asa ca am scurtat conversatia spunand "felicitari" ( discutia se purta de parca ea ar fi castigat alegerile!) si cand sa inchid, isi aduce aminte ca de fapt ma sunase sa-mi zica "la multi ani" ! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asta ar fi si mai bine. Dar noi fiind in blogosfera si situatia fiind cum este...am zis sa-i trezesc putin macarpe cei de aici.
      Ideea ar fi ca ei, cei cativa, se citesc intre ei. Nu stiu cum de nu-si dau seama.
      Stiu si situatii ca aceea descrisa de tine.

      Delete
  4. boh...
    eu nu intru deloc. chiar nu ma intereseaza! ma duc frumusel maine imi fac datoria de cetatean al acelei tari desi nu traiesc acolo, dar asa simt ca trebuie, si gata. unde pun eu stampila consider ca e fix problema mea. iar parerile altora si motivatiile nu ma intereseaza. si eu am tv, ma uit, inteleg ce se petrece ca nu-s tuta, deci chiar nu vad rostul discutiilor...mai ales in contradictoriu!
    pffffffff....mai ca era sa ma enervez :)))
    pop....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asta da atitudine cetateneasca, Geanina! Nici nu e nevoie sa te felicit, stii ca procedezi corect.
      Dar vezi, tu, multi simt nevoia sa se implice cat mai adanc in probleme :))
      Te pup si eu!

      Delete
  5. Dar ce e cu referendumul asta... ca eu nu prea inteleg?!
    Ok, doua tabere de prostanaci isi dau la "gioale", ce-ar trebui sa facem acum?
    Cu sau fara Basescu, romanul isi merita soarta. Asa popor, asa conducatori...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dar tu nu ai televizor? :)) Sau, hai, macar sa fi citit in blogosfera ;)
      Hai ca m-ai amuzat.
      Daca te gandesti ca a ignora referendumul si a sta acasa e o solutie...iti dau o veste trista.
      Nu este asta solutia. E important sa te duci, orice stampila ai pune pe buletin.
      Vad ca, din pacate, propaganda isi arata "roadele" si coltii. Pe multi i-a facut sa considere ca orice ar face nimic nu se intampla. Nu e adevarat. Imobilismul nu a dus niciodata la schimbare.

      Delete
    2. Pai cum si-ar fi putut arata "roadele" propaganda daca mie nu mi-a pasat o clipa de tot ceea ce s-a intamplat pe la TV?! Crezi ca alegerea de a ma duce sau nu la vot imi este influentata in vreun fel de o sleahta de incompetenti?
      Mi-e sila ca oamenii ajung sa fie indobitociti de televiziune si de retelele alea idioate de socializare... Mi-e mila ca puterea nu sta, niciodata nu a stat, in mainile poporului...

      Delete
    3. Eu vorbeam totusi despre altceva in articol ;)
      Pai tocmai asta inseamna un referendum. Pentru o zi puterea sta in mainile poporului.
      Nu trebuie sa ne amagim ca puterea poate apartine poporului tot timpul anului. Cineva trebuie sa conduca o tara si asta se face prin reprezentanti, in toata lumea si de cand lumea. Nu stiu ce tara iti doresti, dar ceea ce doresti nu se afla pe Pamant :)
      Sa inteleg ca n-ai votat niciodata nimic... Adica nu ti-ai exercitat acest drept niciodata?

      Delete
    4. Draga Elly, nu as fi vrut sa intervin, pentru ca gandindu-ma la situatia politica din aceasta tara, ma constip. Dar chiar si cu acest risc, vreau doar sa iti spun ca in 29 iunie, intradevar, puterea sta in mainile poporului. Dar sti despre ce putere este vorba? sincer... Eu voi merge la vot, pentru ca, consider ca este o obligatie cetateneasca si morala. dar voi pune stampila pe ambele optiuni. Asta ar trebui sa faca toti romanii care spun ca nu vor merge la vot, pentru boicotarea referendumului. Sa vada "cel de sus" ca opinia publica poate fi si proprie fiecaruia dintre noi, nu doar manipulata. Cel mai mult imi face rau afisul electoral cu mesajul: Vrei o tara ca afara? Pai daca vroiam o tara ca afara, mi-o alegeam legat la ochi cu degetul pe harta. Dar ma lungesc, si nu-mi sta bine. Mesajul meu este: Gandeste-te bine care este puterea ta, in ziua de 29 iulie.

      Delete
    5. @Mean...E bine ca ai votat. Mai poti exersa. Chiar si azi :)

      Delete
    6. @Ciprian...Ia un laxativ ;)
      Nu inteleg ratiunea pentru care vrei sa ti se anuleze votul. Mai manipulat decat asa...
      In fine, eu sunt satula de sofisticării din astea. Normal, face fiecare ce doreste, dar parca prea va cautati justificari pentru actiuni care nu au.
      Eu m-am gandit de mult timp foarte bine. Votez DA.
      Daca voi credeti ca "aia de sus" au habar de asemenea explicatii...tu si altii, caci nu esti singur, va faceti iluzii. Lucrurile sunt ori albe, ori negre.
      O duminica placuta!

      Delete
    7. Nu mai inteles. Eu sunt de parere ca Base trebuie sa plece. Direct in inchisoare daca se poate. Dar nu sunt de acord cu argatii care vin la putere in locul lui. De asta, imi anulez votul, pentru ca nu am ce sa votez. Schimbare?... nu va exista.

      Delete
    8. Ba te-am inteles perfect, Ciprian. La asta ma si refeream cand scriam "sofisticării". Vreau sa folosesc sansa asta. Daca nu se poate, nu se poate, dar incerc.
      Ai tu altii mai buni care sa vina? Astea sunt alternativele pe moment. Daca erau altii mai buni, erau. Nu sunt, ne multumim cu ce avem.

      Delete
  6. Bună vreme tuturor.
    Opinii şi opinii. Unii pro, alţii contra, unii hai !, alţii Stai ! unii îi bagă în seamă, IO trec pe lângă ei fără să înregistrez ce spun. Citesc şi unele şi altele doar pentru a mă amuza. IO ştiu ce am de făcut nu doar de ieri, de azi. Ceea ce fac fac "cu iluzia că sunt slobod să fac ce vreu" (citatul complet este ca antet pe blogul meu).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna, Liviu!
      Asta este, opinii pot exista, de toate partile. Dar si decență de care, insa, cei mai multi au uitat ca trebuie sa existe si ea. De aici toata tulburarea care este in spatiul online...
      Eu stiu ca ceea ce faci, faci foarte bine.
      Mergem la referendum :)
      Weekend placut sa ai!

      Delete
  7. Dragă Elly, la noi nici nu e necesar să existe opinii politice divergente, ca să dau un exemplu, pentru ca ura să explodeze și să fie alimentată din belșug. Unii te înjură în blogosferă, așa, că le-a cerut cineva să îi facă acest ”serviciu”. Și apoi dau fuga pentru a-i mulțumi celui care și-a pus viitorul pe băț, promițându-i și-o cafea, drept răsplată... Nu permit să îmi pună etichete cei care n-au dat mâna, în realitate, cu mine. Care nu mă cunosc, de fapt. Nu, nu-i iert. Butonul ignore funcționează atât de ușor și eficient!
    Poți să ai opinii și fără să-ți umpli blogul și peretele fb cu înjurături.
    Să ai o zi bună, draga mea!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mirela, inteleg ceea ce vrei sa spui. Da, exista grupuri de presiune pe Facebook si chiar in blogosfera. Grupuri carora nu inteleg la ce le foloseste acest comportament. Cum am si scris in articol, maine-poimaine, dupa ce va trece acest vartej nebun, ne vom revedea unii cu altii si o atitudine de batjocorire nu poate face decat ca aceasta reintalnire sa devina aproape imposibila.
      Ai dreptul sa ignori aceste manifestari, aceasta insemnand si o sanctionare a respectivelor conduite iesite din firescul cotidian. Sa speram ca de luni lucrurile vor reintra cat de cat pe fagasul normal.
      Multumesc. La fel sa ai!

      Delete
  8. Sper din tot sufletul ca de luni totul sa revina la normal, pentru ca eu una m-am saturat de tensiunea din blogosfera si mai ales de pe facebook, pentru ca, sa fiu sincera, nu prea intru pe bloguri care dezbat subiecte politice. Insa pe facebook e prapad, acolo sa vezi dezlantuire de ura si resentimente.
    Visez la linistea de odinioara, la oameni calmi, relaxati si zambitori.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si eu sper acelasi lucru. Sau macar sa se mai atenueze.
      De aceea am si scris acest articol. Nu mai pot circula prin blogosfera sau pe FB de atata politica. Daca opiniile ar fi exprimate macar cu o doza de umor si inteligenta, ar fi mai suportabil. Dar rar se vede asa ceva. Nu pot intelege ura nemarginita, rautatea gratuita si jignirile fara numar pe care le tot vad.
      Happy Weekend iti doresc! Sperand ca taifunul va trece :)

      Delete
  9. Am citit jumatate si stiu ce vrei sa spui, facebook=ul nu mai e demult prietenos, lasand la o parte ultimele luni despre care stim, care au fost ideile, dar peste toate acestea vezi ca are partea lui periculoasa este un fel de spionaj, unele persoane incep sa iti afle punctele sensibile si sa atace. Nu e tocmai placut sa iti faci prieteni si sa se foloseasca de prietenia pe care ai aratat-o pe facebook. Am inceput si eu sa am oarecare prudenta, iti spun nu neaparat de 29 iulie, dar si o expunere excesiva lasi sa intre in spatiul tau tot felul de oameni care te pot rani sau hartui sub o forma sau alta. Nu e placut sa deschizi facebook ul de dimineata si sa vezi ca cineva te ia la misto sau cine stie ce trasnaie asa "sincera" iti tranteste. Chiar daca suntem in spatele unor computere trebuie sa avem o decenta, un oarecare respect, nu poti sa spui orice si sa faci afirmatii fara sa aibe temei doar ca asa consideri tu sau aceasta este parerea ta. Sa nu ma crezi exagerata, ca de obicei accept si opinii contra, clar fiecare cu opinia lui, dar sa aibe o decenta, sa isi asume opinia, si sa nu fie atac la persoana sau sa fie vreo acuzatie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asa este, insa un ultimele zile pare ca totul a luat-o complet razna. Am impresia ca si FB se va inchide vazand atata rautate. Daca ceva va reusi sa distruga FB, cred ca ura romanilor unii pe altii va fi reesponsabila de asta.
      Pana acum am fost ferita de comentarii neplacute pe FB. Sper sa nu se intample nici de acum inainte. Sunt o persoana cat se poate de decenta si toleranta si astept sa existe reciprocitate. Daca nu va (mai) fi, la fel de decenta este si ignorarea.

      Delete
  10. Eu am preferintele mele, cred ca le stii, dar respect pe toata lumea. Nu consider ca eu am dreptate si restul nu.Politica este subiectiva si fiecare are dreptatea lui in afara de cei care - cum ai spus si tu - habar nu au de ce sunt de o parte sau de alta a baricadei
    Jignirile si trivialitatile nu le accept si nu ma opresc asupra lor. Iarde comentat laele nici nu poate fi vorba!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hapi, nu le stiu, si, sincer, si de-ar fi opuse celor ale mele, nu cred ca asta este important. Eu te citesc fiindca imi place ceea ce gasesc acolo, pe blogul tau. Si pentru ca nu gasesc politica ci lucruri care se pot intampla oricui, adica viata.
      Mi-as dori ca toti oamenii sa inteleaga ca ura n-a dus niciodata la nimic bun, constructiv. Opiniile pot fi exprimate corect si foarte pertinent fara insa a se recurge la injurii, insulte. Fara a considera ca numai unii detin adevarul absolut.

      Delete
    2. E bine ca nu stii!
      Inseamna ca nu m-am exprimat in asa fel incat sa ii irit pe altii :)

      Delete
    3. :) Nu-i problema. Tot nu ma intereseaza. Nu judec niciodata oamenii dupa opinia politica. Eu detest nebunia la care s-a ajuns.

      Delete
  11. Eu am un singur slogan : VARA NU VOTEZ :X

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai un slogan care nu stiu ce satisfactie iti aduce. Poate doar ca-ti da ocazia sa parafrazezi un nume de melodie la moda. Si, sincer, nu stiu de cand te-ai sucit ;)
      Multi tocmai de la cei tineri si foarte tineri asteapta ceva, o schimbare, ca o gura de aer proaspat. Pare ca mai au muuuuult de asteptat :))

      Delete
  12. Daca punem atata patos in politica, gandete-te cam ce s-ar intampla daca ar fi vorba de religii, sa incepem sa facem prozelitism ! Eu am un exces de simt civic, mi l-am mai si expus pe alocuri, dar incerc sa pastrez decenta. DA, votez1 Si bine ca n-am facebook, sa ma mai oripilez si acolo... Bun articolul tau, obiectiv.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doar unii pun, Adelina :)
      Bine ai venit pe blog, ca acum realizez! :)
      Pai si cand vine vorba despre religie sau religii e la fel de rau. Cred ca daca s-ar deschide o dezbatere publica despre ce religie sa ne alegem si sa fie impusa una anume sigur ca ar iesi alt razboi. Poate asa sunt romanii, pasionali ;)
      Foarte bine ca votezi, poate acum te afli acolo sau deja ai facut-o. :)
      Multumesc pentru apreciere :)
      O duminica frumoasa!

      Delete
  13. Mi se pare cam trist sa vad ca aproape toti blogeri vorbesc ba de Basescu, ba de Nastari greu mai vezi ceva original in ziua de azi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai e cam greu sa nu te implici deloc. Implicarea e OK, dar facuta in termeni decenti, nu sa se ajunga la insulte.

      Delete
  14. toti vorbesc despre politica..dar cati vb despre istoria romaniei ?care ai de unde invata cate ceva sau desre altceva unde ai posibilitatea sa inveti ?sa iti desvolti creierul ?nimeni nicaieri... ! o generatie ratata..generatia Facebook sunt curios cum o sa gandeasca la 30 de ani

    ReplyDelete
    Replies
    1. Esti sigur ca ai citit articolul acesta?
      Eu nu vorbesc in el despre istorie :(

      Delete
  15. Si nu cred ca se va termina cu referendumul.
    Vorba aia, the show must go on!

    Iar eu (ma) intreb: WHY?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da...si mie mi-e teama. Galceava a intrat prea mult in sangele romanilor.

      De ce? Pentru ca nu stim sa fim obiectivi, nu stim sa acceptam o alta parere... Vorbesc la modul general.
      Eu una...sunt de-o toleranta rara :)

      Delete
  16. Eu cred ca balciul nu se va termina cu referendumul.
    Vorba aia, the show must go on.

    Iar eu (ma) intreb: WHY?

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) Cred ca a parut ca intra comm-ul la Spam. Nu?
      Ai fost la vot?

      Delete
  17. interesant articol ---oricum ceea ce vedem nu este decat un joc -- adevarul este ca pamantul este scena- oamanii sunt actorii-scenaristi sunt destinul-iar regizor principal -DUMNEZEU-nu exista intamplare..totul este destin pentru evolutia omului si a societati in ansamblu---cu respect Ioan Flenchea........

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc, Ioan! Putem considera totul un joc, insa, din cand in cand, mai avem si noi ocazia sa participam la el. Pacat ca n-o facem...

      Delete
  18. sunt curioasa dupa ce se va sfarsi cumva tot scandalul asta, ce subiect va apare, pentru care sa ne scoatem iar ochii?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ăsta nu cred că se sfarșește total. Va ramâne mult timp ca un foc mocnit.
      Nu te îngrijora! :) Se gasește! Cred ca deja e ceva pe teava ;)

      Delete
  19. ma bucur sa vad cel mai echilibrat articol al tau pe aceasta tema... ;)

    lipsa tolerantei fata de opinia celuilalt este criza reala in romania, unde interlocutorul este mai degraba tentat sa sara la bataie decat sa iti dea "dreptul" (spun astfel desi il consider elementar)la o parere proprie, iar dupa 20 min de argumente expuse partile sa-si intinda mana afirmand: "m-ai convins" sau "ma bucur ca am discutat desi avem pareri divergente". ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uneori ma invinuiesc ca sunt asa. Sunt si oameni ce chiar nu merita toleranta.
      Dar sunt agasata de nebunia din blogosfera si de pe FB...incat un indemn la buna intelegere mi s-a parut potrivit.
      P.S.- Credeam ca ai disparut ;)

      Delete
  20. Eu imi mentin afirmatiile :)) Cum am mai spus (chiar pe blogul tau o data daca retin bine) politica ma plictiseste pur si simplu nu ma pasioneaza absolut deloc si unde gasesc ceva despre politica apas fara nicio retinere back sau esc sau alt+f4 sau 'x'

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doar pe la mine ce mai citesti cate-o fraza ;) :))
      Mai trebuie sa stim si ceea ce se intampla. E nevoie. La varsta ta nici eu nu eram prea interesata. Nu ca acum as fi cine stie ce, dar se mai schimba putin lucrurile cu vremea. Implicarea apare pe negandite.

      Delete