Tuesday, July 10, 2012

Manipularea prin imagini


sursa foto
Am postat acum cateva zile un articol despre minciuna in vorbe si imagini.
Postarea de miercuri, de la Wordless Wednesday (WW), nu ma asteptam sa devina emblematica pentru ceea ce poate insemna manipularea prin imagine, mai ales ca nu am intentionat acest lucru.
Participarea mea de la WW, joc cu imagini ce se desfasoara la initiativa lui Carmen, a fost conceputa ca un fel de "joc in joc", o provocare ce continea cerinta stabilirii unor diferente intre un numar de trei fotografii.
Am avut doua variante:
- Sa raspund fiecarui comentariu in parte
- Sa raspund printr-un comentariu mai mare, tuturor, pe pagina postarii.
Nu am ales niciuna din variante pentru ca m-am gandit ca este mai bine sa postez o explicatie ca raspuns la acea provocare.

In postarea de miercuri am postat trei fotografii ale aceluiasi loc, fotografii facute in trei zile diferite: 18.05.2012, 24.05.2012 si 27.06.2012. 
La intrebarea mea am primit destul de multe raspunsuri si va multumesc tuturor celor ce v-ati aplecat cateva clipe asupra fotografiilor si le-ati analizat.
Am constatat ca, unui mare numar dintre cei ce-ati comentat, v-a placut mult a doua imagine. Era si normal, e imaginea superba a unui camp de flori pe care se gaseau o puzderie de ochiul boului de camp, albastrele, cateva spice de grau si, lucrul cel mai frumos, doi maci rosii ca focul. Imaginea e completata, in departare, de niste case si o biserica.
1...........................2..........................3
Daca v-a placut aceasta imagine am conchis ca aveti suflete extraordinare, pentru ca pe majoritatea v-a intristat disparitia campului de flori si aparitia unei constructii.

Se cuvine sa va raspund care e situatia acestor trei imagini. 
V-ati gandit vreodata ce se afla dincolo de o fotografie? Eu mereu ma gandesc. 
Ei, bine, dincolo de aceste fotografii e altceva decat poate parea a fi. Imaginile nu se continua cu un camp de flori. Fotografiile sunt ale unei curti, cuprinsa intre alte curti cu case, curte in care pana anul trecut se gasea o casuta foarte mica si foarte darapanata. In exact aceeasi perioada, anul trecut, cineva a cumparat de la fostii proprietari terenul, a demolat casuta in ruina si a turnat o fundatie. Fundatia este ceea ce se observa dincolo de flori, in prima imagine. Daca va uitati cu atentie, din beton "rasar" fire de otel beton.
Trebuie sa va spun ca intre prima si a doua fotografie diferentele sunt cele 6 zile scurse si unghiul sub care sunt realizate. In acest interval toate plantele au crescut vizibil. Nu au acoperit fundatia, era imposibil. Micul "camp de flori" se afla inaintea fundatiei. Doar unghiul face sa para ca e un adevarat camp cu flori.
La inceputul lui iunie familia proprietara a locului a reaparut si dupa ce a curatat terenul de toata vegetatia, a adus materialele si a inceput de urgenta constructia casei. Mi-a parut rau cand florile de camp au disparut dar trebuia sa recunosc ca era ceva necesar si firesc.
Deci nu e chiar asa de grav. Nu as dori sa mai fiti intristati cei care ati deplans agresiunea umana asupra mediului. La modul general, agresiunea aceasta exista dar aici nu este. 
In ansamblu, cu totii ati observat ca sunt niste diferente. Cei care ati opinat ca acolo va fi o casa si ca totul va fi bine ati fost cei care ati intuit realitatea din imagini. Unul din acest gen de raspunsuri chiar il voi cita:
"Casuta asta poate fi visul de-o viata al unui om. Macii si musetelul au disparut, dar cu siguranta un om gospodar ii poate face sa apara, pe ei sau alte surate flori, deci eu nu vad motive de tristete. De ce o constructie trebuie sa fie neaparat ceva urat? Doar n-o sa traim in copaci... abia ne daduram jos de-acolo :)"
Asa este, cei care au cumparat locul muncesc din greu in strainatate tot timpul anului. Strang bani si se intorc sa continue ceea ce-au inceput. Sunt o familie tanara, au in jur de 30 de ani, si el si ea. Sigur au si copii insa nu i-am vazut inca.
Au fost comentarii foarte frumoase iar unele chiar amuzante, pline de fantezie si am sa citez si unul de acest fel:  "A pus cineva seminte de casa..si acum creste ...ca florile :)".

Am citat doar doua comentarii dar asta nu inseamna ca nu am apreciat absolut toate raspunsurile. Le-am apreciat pentru ca, desi nu toate s-au apropiat de adevar, am inteles si eu ca imaginile sunt cumva inselatoare devenind interpretabile.
Sper ca v-a placut acest joc si sper ca va place ceea ce se afla dincolo de fotografii. E de fapt o poveste a unei vieti de familie ce abia se aseaza pe fagasul sau firesc.

La inceputul postarii vorbeam despre minciuna sau manipularea care se pot realiza prin imagini. Postarea mea e un foarte bun exemplu in sprijinul acestei teorii. Abia dupa ce am primit primele comentarii...am zambit si am inteles ca postarea a putut induce in eroare. 

6 comments:

  1. :))
    adevarul ca ne-ai cam manipulat !
    noapte faina....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fara intentie, Geanina!
      Cum am spus, abia dupa primele reactii am inteles ca s-a intamplat ceva de genul...
      Multumesc! O zi buna!

      Delete
  2. :)Ne-am lasat manipulati, tu nu ne-ai promis nimic la alegeri:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) Ai dreptate, Robert!
      O zi placuta iti doresc!

      Delete
  3. Eu nu ma simt deloc manipulata. Imi place sa privesc cu atentie, iar la sfarsit sa compar parerea mea cu a altora. Din acest motiv nici nu am citit inainte comentariile celorlalti.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nici n-a fost asta dorinta mea. Asa s-a intamplat.
      Comentariile nu prea le citesc nici eu, in principal pentru ca nu-mi place sa ma las influentata. Le citesc pe sarite, uneori.
      Dar vazand ce-a iesit m-am simtit datoare sa raspund printr-un intreg articol :)

      Delete