Tuesday, July 17, 2012

Prințesa câmpului


Cat vezi cu ochii, o intindere galbena, galbena ca soarele. Un galben aproape infinit, ireal, dand impresia ca soarele ar fi pogorat pe pamant si s-ar fi topit, intinzandu-se ca un ocean de miere aurie pe zeci de hectare. Dar daca te uiti cu mai multa atentie iti dai seama ca nu e soare... nu e aur... nu e miere, desi pare a fi cate putin din toate. 
E un camp nesfarsit de floarea soarelui, prea-frumoasa printesa a campului.

Si daca privesti si mai atent observi ca se afla in mare suferinta. Vremea, anul acesta, nu ii este prietena. Soarele, pe care atata il iubeste, o ucide. O ucide clipa de clipa.
Câmp de floarea-soarelui (fotografie personală)

Legenda florii-soarelui
Am vazut acum aproape trei saptamani un frumos camp de floarea-soarelui, cel din imagine. L-am fotografiat din mersul autoturismului. Am realizat fotografiile la ceas de pranz, cand soarele deja parjolea si era abia ora 12,30. Inca de atunci se observa o usoara ofilire. Pura intamplare, am discutat, peste doar cateva zile, cu un inginer agronom. Mi-a spus ca daca nu va ploua in cca. o saptamana, cultura de floare este compromisa, pentru ca desi inflorita, si chiar daca se produce polenizarea, fiindca nu este deloc apa in sol, aproape totul sau chiar totul e pierdut in sudul tarii.
A trecut de mult acea saptamana. Din toata tara, de pe unde sunt culturi de floare, vin vesti ingrijoratoare. Daca nu va ploua...

Va las sa admirati acel camp de floare. Nu cred ca azi mai arata asa de frumoasa pentru ca nu au venit de atunci decat cateva picaturi de apa, cat sa-si astampere setea cateva vrabiute. Dar imi imaginez dezastrul...

Am cautat legenda florii-soarelui. Inca din antichitate exista o multime de versiuni, care de care mai frumoase. Atat de diferite insa totusi ceva le uneste: in absolut toate, printesa campului e o fata frumoasa indragostita de Soare. Redau si eu in imaginea alaturata una dintre aceste legende.


28 comments:

  1. Cata dragoste si sacrificiu pentru soare.
    Si eu stiam de povestea fetei frumoase indragostite de Soare.
    In ceea ce priveste culturile si vremea care le ucide, e greu.
    Cu toate ca, acum multa vreme se confruntau cu aceeasi situatie in anotimp, totusi aveau irigatii. Daca omul a distrus tot si nu au intretinut sistemele de irigatie. Si, acum, fiecare pe cont propriu cu lotul lui, probabil le e dificil sa fac investitii in acest sens.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stii ca am gasit vreo cinci legende? Asta numai la o cautare superficiala.
      Irigatiile au disparut de atata timp incat am si uitat de ele :( Nu au cum face investitii pentru loturi mici. E imposibil. Infrastructura in materie de irigatii a fost distrusa aproape complet. Ar trebui refacuta si bani nu sunt.

      Delete
  2. cat de frumoase sunt.Chiar ieri am admirat lanuri intregi de floarea soarelui.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erau superbe si cum umblu cu aparatul cam tot timpul dupa mine, n-am ratat sa fac trei fotografii :)
      Multumesc. Pe unde le-ai admirat, inca aratau OK? Ca eu sunt tare ingrijorata.

      Delete
    2. Aici is abia inflorite si proaspete.Nu ratez o sedinta fota intr un lan;)

      Delete
    3. "Data de nastere" a fotografiei este 27.06.2012...exact trei saptamani :) De-abia inflorisera, ai dreptate.

      Delete
  3. Asa stiam si eu - conform legendei, floarea-soarelui se invarte dupa soare.

    Dar, in drumurile mele de saptamana trecuta (aprox. 1.600 km), am trecut pe langa culturi de floarea-soarelui ce erau orientate in directia opusa soarelui...

    In alta ordine de idei, anul asta a inceput cu un rateu la rapita, acum urmeaza floarea-soarelui si, foarte probabil, porumbul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu se poate! :) Poate ca soarele nu-si facea datoria ;) :)

      Da, dupa gerul cumplit care a distrus rapita (uite ca mi-am amintit de Caragiale!) a venit acum si asta. Si porumbul e terminat, nu doar "probabil".
      Pe mine ma ingrozeste ca vor sari preturile. Si e un lant...

      Delete
  4. Mâine merg să îmi fac poze cu această floare.
    E pur și simplu superbă! :)
    O zi faină!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ar fi bine sa mergi mai repede sa faci pozele. Pana n-o ucide complet soarele.
      Da, e foarte fotogenica, ori mi-a iesit mie bine.
      Multumesc mult! O zi frumoasa si tie!

      Delete
  5. De cand imi doresc sa fac si eu fotografii cu un lan de floarea soarelui... Am vazut, in urma cu vreo 3 saptamani, cateva flori intr-o galetusa, la intrarea intr-o biserica, cine stie, poate erau de vanzare...dar mi-au atras atentia prin frumusetea si veselia ce o inspirau. Alaturi de mac, e floarea mea de camp preferata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imi pare rau ca nu am reusit sa fac fotografiile decat frontal, ceea ce le face sa para cam fara perspectiva, ca in tablourile lui Klimt. Mi-as fi dorit sa pot face unele vazand lanul din stand in picioare. Imaginea ar fi avut profunzime. Ar fi fost si mai frumos, cu siguranta! Si mie imi place floarea-soarelui. Adevarul e ca fac fotografii fara un scop anume. Doar fiindca ador peisajul ori obiectele respective...ori pentru ca imi par interesante.

      Delete
  6. Sigur erau indreptate spre soare florile si nu spre tine :P... probabil se rugau sa fie udate. E cam ingrijoratoare seceta aceasta, care insoteste cam toate anotimpurile... daca o tine tot asa va ajunge Romania un desert. :|

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu cred ca se va intampla chiar sa devenim deșert...mai mult sudul tarii este afectat de seceta. Si asta de mult timp...

      Delete
  7. Nu stiu ce alte legende mai sunt, dar tot pe asta o stiam si eu:) Cat despre ofilire...din pacate foarte adevarat...culturile se usuca prea devremea, mult prea devreme pentru a putea fi culese, dar nu se stie niciodata ce intorsatura de situatie o sa fie. La fel ca mai-iunie...dupa o luna intreaga de ploaie au urmat 2 caniculare :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mai sunt legende, am ramas surprinsa. Ce e interesant e ca nu prea seamana :)
      Daca nu ploua foarte repede...orice intorsatura de situatie va fi inutila.

      Delete
  8. minunate sunt campurile de floarea soarelui! Sunt flori care impresioneaza, prin "tinuta" culoare, forma si parfum. Nu degeaba reprezinta tema celor mai mari pictori :) si fotografi! fotografia ta este deosebit de reusita, parca ar fi din revista!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc, Carmen. Fotografia e facuta din mersul autoturismului. Pe cel ce conducea, l-am rugat sa incetineasca putin ca sa pot fotografia. Am sperat sa iasa frumos campul, dar abia acasa am putut sa-mi dau seama exact :)

      Delete
  9. frumoasa povestea florii-soarelui,frumos campul inflorit...

    ReplyDelete
  10. Vai, toate se uita la mine si eu nici nu m-am pieptanat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))) Daca florile-soarelui te plac, te plac si nepieptanat ;)

      Delete
  11. Cand eram copil se intampla sa mai fac rost de cate o palarie de floarea soarelui. Crede-ma ca imi era mila sa mananc semintele, sa nu ii rapesc frumusetea.
    De parca nu ne era deajuns criza, ne mai confruntam si cu seceta. Vai de noi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Te cred, mai "prindeam" si noi cate una, asa, mai verde, si mancam semintele mai mult crude...aproape lapte, cum s-ar spune...
      E un an sarac din punct de vedere agricol. Trebuie sa ne obisnuim cu gandul...

      Delete
  12. Magnifica poza! :X:X:X Legenda o stiam, dar ma bucur ca am recitit-o :D
    O zi minunata, te pup!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am ramas surprinsa sa gasesc o multime de legende, destul de diferite.
      Imi pare bine ca-ti place fotografia.
      La fel iti doresc! Multumesc :)

      Delete
  13. floarea soarelui este floarea mea preferata!
    este superba fotografia,dar si legenda este frumoasa.
    Alina.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alina, bun venit pe aici :)
      Ma bucur ca ti-au placut si fotografia si legenda :)

      Delete