Sunday, March 4, 2012

Ghid de blogging - un ghid de bun simţ


Nu scriu "uşor"...adică nu "articulez" cele câteva fraze ale unui articol din fuga tastelor şi apoi arunc, neglijent, cu un simplu click, cu ele în oameni prin puterea internetului atotstăpânitor şi atoateştiutor...
Datorită unei educaţii oarecum de modă veche, am respectul faţă de semen adânc înrădăcinat şi nu pot face asta.
Pentru că ştiu că vorba doare. Pentru că ştiu că adesea răneşte mai mult decât o palmă.
De aceea, înainte de a posta un articol, cât de mic, îl "bibilesc" în amănunt, ceea ce se traduce prin a vâna şi apoi corecta toate eventualele scăpări de litere, de virgule, puncte...erori de aşezare în pagină.
Citesc şi recitesc de câteva ori frazele articolului şi încerc să le receptez ca şi când nu ar fi scrise de mine...ci le-aş citi ca fiind zămislite de gândirea şi mâna altcuiva...Uneori reformulez. Până sunt mulţumită.
Sunt o admiratoare a formei, a conţinutului, şi, în ultimă instanţă a logicii. Asta deoarece am citit texte foarte logice însă complet nedigerabile. De aceea poate, pentru amatorii sau profesioniştii logicii nu am întotdeauna o logică perfectă, fapt pentru care îmi cer aprioric iertare.
Apoi aleg titlul...care trebuie să spună ceva...să însemne ceva...să fie în concordanţă cu textul...nu neapărat să fie incitant.
Abia după aceea ...mă decid...adică dacă să apăs pe butonul "Publicaţi".
Sunt perfect conştientă că a publica un text, fie el foarte personal, fie un pamflet sau o simplă relatare a unor fapte/evenimente înseamnă respect şi responsabilitate faţă de cei ce vor avea acces la el.
Cu acest statement neoficial am pornit la drum când am decis să am un blog.
Cum şi de ce am ajuns blogger am povestit deja într-o altă postare, "De ce scriu pe blog" , care acum apare ca fiind în strânsă conexiune cu cea de azi.  

Pătrunzând în blogosferă am descoperit o întreagă lume. O lume virtuală, absolut fascinantă, în spatele căreia se află oameni. Cu caractere, preocupări şi interese foarte diferite...un mozaic uman. La fel ca în viaţa reală.
Ca şi în lumea reală, şi în blogosferă am aflat că nu toţi reuşesc şi nici nu vor să respecte regulile dictate de ceea ce numim bun simţ. Pentru că unii sunt rebeli, pentru că întotdeauna vor exista voci care ies din rând...uneori doar în scop de a provoca şi pentru că întotdeauna vor exista persoane care mai şi trişeaza...ca în orice "joc"...
Bloggeri începători sau cu state vechi, am convingerea că ne dorim cu toţii ca blogosfera sa fie un spaţiu care să ne reprezinte pasiunile, interesele, visele, în care să ne respectăm reciproc şi să fim respectaţi în social-media. Ca lucrurile să "funcţioneze" cât mai bine, mai corect, poate că ar fi nevoie de nişte reguli.
În acest sens, grupul Most Wanted Blog a iniţiat o interesantă dezbatere pe care şi eu, ca membru al grupului,  am mediatizat-o cât mi-au permis mijloacele.
Despre un cod deontologic al blogosferei româneşti se tot discută de ani buni. Pare ceva utopic, limitativ  şi chiar inutil, la care cei mai mulţi s-au opus. Din start.
Departe de mine gândul de a pleda pentru o blogosferă fără sare şi piper, un mediu aseptic. Tocmai diversitatea de opinii face ca blogosfera să fie un spaţiu fascinant.
Dar poate că blogosfera va deveni un spaţiu şi mai prietenos dacă cei ce sunt părticele din ea vor fi mai responsabili iar lipsa de respect va absenta pe perioadă nedeterminată.
Se va obţine asta prin stabilirea unor reguli grupate într-un soi de cod? Ar fi ideal, deşi, personal, mă îndoiesc.
De aceea nu ştiu dacă un cod foarte strict ar fi potrivit şi ar avea şi adepţi...
Bloggingul de aceea şi are atâta succes, pentru că este o activitate neîngrădită, o "tribună" unde oricine doreşte "poate lua cuvântul". Pe propria răspundere. Blogul este un instrument de opinie. 
Este nevoie totuşi de câteva reguli de bază şi de bun simţ, după care această activitate, în majoritatea covârşitoare un hobby, să se ghideze. Adică doar nişte reguli orientative căci nu au cum şi nu pot fi nişte reguli în sensul de legi.
Ar trebui să fie mai degrabă un mic îndrumar pentru folosirea responsabilă a spaţiului virtual, adresat deopotrivă celor ce au deja vechime în blogging sau celor ce de-abia şi-au făcut un blog. Adică un ghid de blogging.
Posibil să nu fie toată lumea în acord cu mine. Sau poate că da. Ceea ce pot să spun este că m-am documentat suficient inainte de a scrie acest articol şi vorbesc în cunoştinţă de cauză.
Iar îndemnul Think before you blog! mi s-a părut foarte potrivit pentru a promova această campanie iniţiată de grupul M.W.B.


27 comments:

  1. A im pune reguli într-un spațiu necontrolat și necontrolabil este într-adevăr o utopie. TOTUL ține de educație sau de ceea ce urmărești prin blog... Restul sunt nuanțe pe care le putem fierbe ”la foc mic”, rețete de ”succes” prescrise de atotștiutori sau zgomot de fond. Deci e o opțiune individuală a fiecăruia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deci, in mare parte, esti de acord cu ceea ce am scris :)

      Delete
    2. Exact și nu neg utilitatea unui astfel de ghid, dar vor exista și cârcotași, că altfel, ce fel de ”rumâni neaoși” ar mai fi?? ;)

      Delete
  2. Nu cred ca o sa apucam noi ziua cand se vor face reguli si reglementari pentru bloguri, pentru ca sunt personale, prin urmare fiecare scrie ce si cum vrea din pacate.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bianca, daca vrei si crezi ca poti ajuta la acest proiect, esti libera sa o faci, pentru ca tocmai aici va fi punctul forte al proiectului, al Codului, faptul ca a fost scris de bloggeri!

      Delete
    2. @Bianca,e foarte adevarat ca sunt personale...asta spun si eu. De aceea demersul este cu atat mai dificil...si o reusita cat de mica ar fi cu atat mai valoroasa...

      Delete
  3. Da, blogul este si poate fi folosit ca un instrument de opinie, un instrument destul de delicat si usor de folosit in scopuri care de multe ori nu tind decat inspre manipularea si modificare opiniei publice! Sper si eu ca prin acest Cod sa reusim nu doar sa responsabilizam putin bloggerii ci mai ales sa-i facem sa.si aprecieze munca si sa.si ia in serios ceea ce fac!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chiar azi am "dat" peste un astfel de blog...creat de foarte curand, presupun ca in pur scop de influentare a opiniei publice, pe termen scurt. Nu pot spune mai mult. Mi-a lasat o impresie extrem de neplacuta...

      Delete
  4. Toţi cei care participăm la acest proiect suntem de acord cu regula bunului simţ în blogging... Îndemnul din final vine nu numai ca o concluzie firească, ci este cu adevărat un motto potrivit pentru această campanie. Dacă îl respecţi ca blogger, îţi respecţi cititorii. Felicitări!:)

    ReplyDelete
  5. Imi place ca vezi blogosfera ca pe o lume fascinanta, din pacate insa multi o vad inutila.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sincer eu chiar asa o vad. Insasi faptul ca m-ati adoptat atat de repede in MWB mi se pare extraordinar :)

      Delete
  6. mie mi-a plăcut tare mult abordarea ta pentru că şi eu cred mult în bunul simţ. ai un vot pisicesc. ;)

    ReplyDelete
  7. Cei șapte ani de acasă se resimt și pe bloguri, indubitabil!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, din pacate...
      Am intalnit "locuri" (ca nu mai zic ca-s bloguri), unde oamenii aproape ca se injurau...

      Delete
  8. Cei care o vad inutila ar trebui sa mearga la un oftamolog si apoi sa arunce din nou o privire

    ReplyDelete
  9. Respect și asumarea lucrurilor scrise sunt lucrurile esențiale pentru o „autostradă” a blogosferei curată și fără incidente! Felicitări pentru articol; te cred că te-ai documentat! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. M-am documentat mult in legatura cu precedentele dezbateri din blogosfera legate de aceasta chestiune (stabilirea unui cod de reguli in blogging). Din pacate unii o vad ca pe amenintare la libertatea de opinie, si, in general la libertatea care exista in blogosfera. Toate acestea m-au facut sa devin usor sceptica cu privire la reusita demersului...
      Multumesc :)

      Delete
  10. Pot sa iti spun cu certitudine ca exista un cod de reguli in blogging. Insa nu sunt generale. Dar exista. Acele reguli sunt exprimate de fiecare provider de domenii pentru blog. Cum e si blogger si wordpress si etc... Daca te vei uita atenta, cand faci "sign up" pentru un nou blog, ti se prezinta un set de conditii si reguli, la care dai accept fara sa citesti, ca de... "e lung scrisul". Insa iti sunt prezentate conditiile si regulile care ar? trebui respectate. Prin asta, providerii sunt eliberati de raspundere.

    Cu aceasi certitudine pot sa iti spun ca indiferent daca se va adopta un set de reguli generale in blogosfera, nu vor putea fi impuse. Adica, va depinde totul ca si pana acum, de bunul simt al fiecaruia. Impunerea unui set de reguli in acest sens nu va fi posibila never-ever-after.

    Ca si ghid de blogging, imi place, e buna ideea, remarcabila chiar.

    Si as mai da un sfat celor "amenintati": Puteti scrie pana si despre pornache intr-un mod civilizat si cu bun simt. Trebuie doar sa vreti.

    Am spus!

    ReplyDelete
    Replies
    1. M-am documentat si eu inainte de a scrie. Ai vazut ca am si mentionat asta. Ai dreptate in mare parte. Am citit o multime de materiale despre subiect, parerile convergand spre un "NU" destul de hotarat :)
      De aceea am asociat termenul de ghid, care mi se pare cel mai potrivit, cu bunul simt.
      Totusi ideea, am spus, nu e noua, se tot incearca de cativa ani...deja de prin 2005-2006, din timp in timp...si a starnit mereu controverse, in principal fiindca se preconizau pedepse.
      Multumesc pentru comentariu. Mi-a placut mult. Chiar ai citit cu atentie ce-am scris :)

      Delete
    2. Si pentru ca traim in democratie, mai exista si optiunea: Think before you read!

      Spun asta in ajutorul celor care ne gauresc retina. Daca blogul tau este ostentativ, pune un indemn care sa ma anunte: "Eu sunt blogul de care ti-a zis Elly sa te feresti"... sau ceva de genul.

      "Artistii" care detin astfel de bloguri si nu au un avertisment legat de asta trebuiesc raportati. Raportati providerului care le ofera spatiu de joaca, desigur. Astfel vor fi radiati din circulatie. Desigur, vor putea circula in continuare, pe stradute si trasee ocolitoare, dar macar autostrada (cum spunea un conferentiar mai sus) ramane curata.

      Delete
    3. Sa stii ca nu neaparat cu acestia, cu "artistii", e de dus lupta, desi sunt o categorie si ei.
      Ma refer la "virusii" din blogging...si nu spun mai mult ;) :)

      Delete
  11. Cineva spunea mai sus ca nu poti impune reguli intr-un spatiu necontrolabil. Indraznesc sa spun ca devine incontrolabil cand fiecare seamana vant, cum ai spus tu prin alta parte. daca am avea grija, fiecare ( din nopu cuviantul asta, o insemna ceva!) de bucatica lui, lucrurile ar deveni controlabile.

    ReplyDelete