Tuesday, May 14, 2013

Σ' ΑΓΑΠΩ / S’AGAPÓ / TE IUBESC


Mozaic din Grecia antică "Ulise și sirenele" - fragment

De câte ori îl vedea cântând la televizor mama găsea ocazia de a ne povesti. Și repovesti. Cu bucurie și o oarecare mândrie, își amintea despre fata aceea, fostă colegă cu cel care cânta la televizor... 
Venite de pe malurile Dunării, aduse de drumurile profesionale ale tatălui, acea fată, împreună cu sora sa, lucraseră un an ca suplinitoare la grădinița unde preda pe atunci mama. E o amintire frumoasă...din anii '70...

Am crescut ascultându-i vocea inconfundabilă. Am crescut înțelegând altfel anumite poezii, eu care nu sunt cititoare de poezie. M-a făcut să îndrăgesc o anumită zonă a muzicii folk...deși eu, trebuie să recunosc, nici mare amatoare de folk nu sunt. 
Astfel am crescut crezând că Nichita Stănescu pentru el a scris Ce bine că ești, Emoție de toamnă, De dragoste sau, mai ales Ploaie în luna lui Marte... În legătură cu Ploaie în luna lui Marte încă am dubii. Cred că Nichita, atunci când a scris-o, știa ceva și despre Paula Seling ... Pentru că eu cred că nu se potriveau alte versuri acelei melodii...și cu siguranță nici alte voci... Și nici nu știu care versiune interpretativă este mai frumoasă, ambele atingând perfecțiunea.

Firește că despre inegalabilul Nicu Alifantis este vorba în tot ceea ce am scris mai sus.
Nicu Alifantis cu tatăl său - sursa aici

"Deși n-am mai vorbit grecește de la 5 ani, într-o bună zi, anul trecut, mi-am luat inima-n dinți și am făcut această încercare. O poezie absolut superbă. Sunt convins că tatălui meu i-ar fi plăcut foarte tare cântecul ăsta. Din păcate nu mai are cum să-l asculte și să se bucure. Recunosc, chiar și după atâția ani, simt o mare împăcare făcând acest gest.", scrie Nicu Alifantis aici, făcând referire la una dintre piesele de pe noul album care se lanseaza chiar azi, 14 aprilie.
Piesa se numește Σ' ΑΓΑΠΩ / S’AGAPÓ / TE IUBESC și cred că este una dintre cele mai frumoase de pe albumul, foarte inspirat numit MOZAIC

Albumul  va marca o carieră excepțională de 40 de ani și va oferi un amestec de emoții și un superb mozaic de ritmuri pe versuri aparținând unor nume ca Nina Cassian, Maria Mirtiotissa, Dinu Olărașu, Ion Horea, Luís de Camões, George Topârceanu, Laurențiu Ulici, Ion Nicolescu, Cezar Baltag, Nichita Stănescu, Mihai Eminescu...toate pe muzica marca Nicu Alifantis.

MOZAIC este o poveste de dragoste, spusă în diferite feluri şi graiuri, un amalgam de ritmuri și stiluri muzicale, de instrumente clasice și exotice, de sonorităţi neaşteptate, precum o îmbrăţişare deosebit de tandră”, mărturisește autorul însuși despre acest cel mai nou album al său.

Lansarea de azi a albumului va continua cu un dublu concert în zilele de 20 și 21 mai la Opera Națională din București.

Cu ocazia lansării albumului MOZAIC, astăzi i s-a organizat o petrecere surpriză maestrului Alifantis. O petrecere surpriză virtuală la care am ținut să particip și eu. 

La mulți ani cât mai creativi, maestre Alifantis!
 



39 comments:

  1. tare dragut articolul tau! pacat ca nu pot fi la Bucuresti, cu ocazia lansarii albumului, dar cu siguranta am sa mi-l procur cumva. Si mie imi place mult vocea lui calda si plina de emotie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Presupun ca vor mai fi concerte in cursul anului. Acestea sunt acum, organizate cu ocazia lansarii albumului despre care am vorbit si pentru aniversarea celor 40 de ani de cariera. Despre cumpararea albumului sunt informatii pe site-ul indicat de mine in articol. :)

      Delete
  2. Frumos ai scris. Un fel de oda fara versuri. Am un cd cu muzica lui pe care il ascult in masina cand vreau sa ma eliberez din mrejele prezentului de care am obosit. La multi ani Nicu Alifantis!
    Si tie, draga mea, o dupa-amiaza linistita iti doresc!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc, Tina. Am scris din suflet. Asa cum merita talentul si personalitatea lui Nicu Alifantis. :)

      Delete
  3. Desigur ca 40 de ani de activitate nu trebuie sa treaca ne sarbatorit! Desigur eu mi-l aduc aminte tanar si prieten bun cu Florian Pitis!
    Ah ce trec ani.. parca ieri era pe podiumul de la Cenaclul Flacara! :))
    La multi ani maeste, daca asa-ti zice toata lumea :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da...au fost buni prieteni. De altfel, un dintre piesele de pe noul album ii este dedicata lui Florian Pittis... Tot albumul are o conceptie deosebita. Toate piesele sunt gandite ca niste ganduri muzicale, declaratii emotionante de prietenie si de iubire pentru toti oamenii care i-au marcat viata si cariera. :) Da, Minnie...anii trec...

      Delete
  4. Alifantis unul dintre puţinii muzicieni români pe care îi îndrăgesc.

    ReplyDelete
  5. Mi-a placut si imi place Alifantis.Auzisem de noul album,dar e mai bine ca ne spui tu mai multe.Salutari !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Flori, ma bucur ca iti place artistul Alifantis. De fapt...eu nu stiu pe nimeni sa nu-i iubeasca creatia... Pe nimeni dintre cunoscutii mei :) Multumesc.

      Delete
  6. Pot să spun că-mi place foarte mult, dar foarte mult Alifantis! Azi, pe fb erau melodii de-ale sale pe la mai mulți cunoscuți, din fericire, așa că printre picături am mai ascultat, adică reascultat, multe melodii frumoase. Alifantis după ce l-a cunoscut pe Adrian Păunescu, în 1975, a început turneele cu Cenaclul Flacăra unde l-a cunoscut și pe Nichita Stănescu, dar și pe Constanţa Buzea, Ileana şi Romulus Vulpescu, trupa Phoenix, Sfinx, Florian Pittiş, Anda Călugăreanu, Mircea Diaconu, Mircea Vintilă, Valeriu Sterian, Marcela Saftiuc, ce oameni frumoși! Eu cred că îl caracterizează verticalitatea, seriozitatea, punctualitatea, politeţea, respectul pentru sine și pentru cei din jur, profesionalismul, toate dublate de un cert talent. Iată ce spunea chiar el într-un interviu: ” După tot ce-a fost, rămâne Artistul, fir de nisip, cernut cu grijă şi lăsat pe plaja pustie, printre scoici şi alge, pentru a fi găsit, poate anul viitor, poate altă dată, poate niciodată…” La mulți ani, Nicu Alifantis! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma bucur. :) Cred ca erau si pentru ca se stia ca se lansa noul album. Ai dreptate, era o atmosfera eferverscenta in acei ani. O atmosfera extraordinara, propice creatiilor frumoase, sensibile si durabile. Asa cum timpul a si dovedit din plin. Ai dreptate, chiar asa este. Am citit si un interviu foarte bun in care, intrebat fiind, vorbea despre artistii care odata ce canta la un eveniment politic organizat de un partid, sunt asociati cu respectivul partid...si de aceea spunea ca a refuzat intotdeauna asemenea evenimente...

      Delete
  7. Replies
    1. Multumes, Mihaela. Am citit si postarea ta :)

      Delete
  8. Cred că este singurul cuvânt grecesc pe care îl ştiu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. E bine si atat :) Cred ca il stim cu totii :) Dar asta inseamna mult. Oricum, limba greaca e o limba grea pentru noi dar cre ne place cum suna muzical. Fiindca este muzicala :)

      Delete
  9. Pe Alifantis îl ştiu de atunci, de-acum 40 de ani.Piesele lui sunt aparte : prea muzicale, prea elegante, prea umane, şi prea filozofice pentru vremurile de azi.Melodiile, textele, vocea lui sensibilă şi delicată, plus chitara sa, se întrepătrund într-o revelaţie artistică unică, cred că imposibil de egalat.
    Cunosc foarte bine spiritul elen (de un secol încoace, tot avem prieteni greci...) şi îmi place tare mult muzica grecească, pe aceea mai veche, de pe vremea Melinei Merkouri ş.a...Se pare însă că artistul brăilean nu este numai pe jumătate grec, ci, în egală măsură, şi...aromân.Chiar azi am reascultat cu mare plăcere "Piaţa Romană nr.9", dată la RRA...
    Mulţi ani rodnici, cu sănătate şi cu mult succes maestrului !
    Ευχαριστω πολυ, αγαπητέ Eλλy !
    Ολα τα καλύτερα !
    Cu bine şi...audiţie plăcută !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prea... :) Posibil. Intr-o lume mereu grabita, preocupata de efemer, un artist adevarat precum Nicu Alifantis, pare deja straniu ca inca isi gaseste locul. Ai dreptate. Este grec dupa tata si aroman dupa mama.
      Nu ne ramane decat sa-i dorim multa sanatate si cel putin la fel de multa inspiratie :)

      Delete
  10. ah, ce am uitat!
    ştiam de campanie şi îmi propusesem să particip şi eu, dar...

    La mulţi ani, maestre!
    Mi-ai prins în păr cununa de sori... cu mulţi ani în urmă
    şi-am rămas îndrăgostită!

    te pup, Elly.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Creatia sa muzicala este minunata. Cum spuneam in articol, desi eu nu ascult folk, muzica sa, chiar daca pare sa apartina genului...mie nu imi pare. E altceva...multa emotie si sensibilitate. Ceva ce m-a cucerit.
      Merci, Anastasia!

      Delete
  11. Mă bucur că dragostea de muzica lui Alifantis ne apropie. Succes la concurs!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc. Insa m-a preocupat cel mai mult sa aduc un omagiu binemeritat. Am tinut neaparat sa fac acest lucru. :)

      Delete
  12. Alifantis si a lui voce...mi s-a facut dor de el...
    pup Elly!

    ReplyDelete
  13. Si eu ajung la Bucuresti pe 22!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poti inca sa mai gasesti bilete online. Mai sunt, insa destul de putine :)

      Delete
  14. Sunt mare fan Nicu Alifantis şi ascult deseori melodiile lui. Îi doresc o viaţă şi o cariereă muzicală cât mai lungă!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Frumoasa urare! Iti multumesc in numele artistului :)

      Delete
  15. Cine o sa ne incante cand vor disparea artistii astia din generatia cenaclului Flacara? ca de muzica pe sintetizator sunt cam satula...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu stiu ce as putea sa iti raspund, Adelina. Cred ca este o intrebare retorica... :)

      Delete
  16. La multi ani, unui mare artist din muzica romaneasca! Frumos ai punctat aceasta aniversare. Si ai mare dreptate, ca pe muzica acestui om, plus alti cativa artisti adevarati, am invatat poezii ale unor mari poeti romani.
    Numai bine, draga Elly!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc pentru vorbele tale, Alex. Cel putin pentru mine asa a functionat. Daca poezia este "imbracata" intr-o muzica frumoasa, inspirata...eu o vad altfel :)

      Delete
  17. Ii doresc maestrului, inca multi ani de muzica! Pot spune ca il iubesc !
    Imi pare rau ca am ajuns abia astazi aici si ma bucur ca tu ai participat la petrecere!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sunt sigura ca a auzit. Posibil sa fi si citit acest articol. Ceea ce m-r bucura. Nu-i nimic. Tot anul acesta e sarbatoare :)

      Delete
  18. Felicitari... nu am mai vazut demult scris asa frumos despre un OM ca el...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc, Adriana.
      Am luat locul 2 pe Blogal cu acest articol. Si un CD cu autograf. De abia il astept sa ajunga la mine :)

      Delete
  19. Exceptional material...incepind de la reviewul tau pina la continutul site-ului Maestrului!
    Multumesc Elly...si zic si eu ca si el..S'agapo! O melodie care te trimite cu gindul la soarele si caldura Greciei si cu inima catre marea cea mare a unui sentiment atit de perfect ca forma si esenta!

    ReplyDelete
  20. Esti o fericita, bravo Elly, ai castigat un CD. Ai avut un articol minunat, plin de emotie!Si ai avut dreptate, vocea maestrului este inconfundabila....

    ReplyDelete
  21. Felicitari pentru articol si pentru premiu, Elly!
    Nicu Alifantis chiar merita toate elogiile ce i-au fost aduse, pentru toate bucuriile pe care nu le-a oferit de-a lungul timpului, pentru cele pe care ni le va mai oferi...

    ReplyDelete