Thursday, July 12, 2012

La cort sau la hotel?


foto personala
Daca a merge in vacante la mare sau la munte pare de multe ori o alegere dificila, mai exista un motiv pentru care multi se afla in dilema. Ma refer la cazare. Ca si in privinta alegerii destinatiei si in materie de cazare exista doua variante de baza: cort sau hotel.

O multime de persoane au placerea de a merge la mare ori la munte cu cortul, considerand ca au mai multa libertate. Si in aceasta privinta este o controversa. Eu, personal, nu am aceasta placere, nici macar picnicul nu-l agreez, desi am fost si la cateva picnicuri pentru ca traiesc intre oameni si sunt invitatii ce nu pot fi refuzate. Dar, din punctul meu de vedere, consider ca nu inseamna ca esti mai putin in natura daca te cazezi la pensiune, vila, hotel. As putea spune ca esti chiar mai liber decat la cort pentru ca si camparea presupune o multime de reguli care trebuie respectate. 

Faptul ce eu si altii ca mine alegem hotelul, asta nu inseamna ca a merge cu cortul nu este o varianta foarte buna si distractiva. Pentru cine agreeaza este extrem de placut si simplu. Cunosc grupuri de cate 2-3 familii sau chiar mai multe care adora sa mearga cu cortul, simtindu-se bine si distrandu-se extraordinar impreuna. de asemenea, cunosc o familie, oameni pensionati deja, care de cand se stiu merg in vacanta doar cu cortul, de placere.

Cat de frumos si romantic ar fi la cort eu nu l-as alege pentru ca tocmai de aceea plec de acasa. Vreau sa am tot confortul, sa nu mai fac nimic, sa nu mai am grija aprovizionarii cu alimente, sa nu mai gatesc, sa nu mai spal vase, caci doar pentru relaxare merg in vacanta. Macar o saptamana pe an vreau sa ma simt o rasfatata. Si nu cred ca ma poate nimeni condamna pentru ca prefer hotelurile ori pensiunile cu regim hotelier. 

Am incercat si eu, de-a lungul timpului, tot felul de variante de cazare. Am incercat pana si varianta cazarii la particulari. Nu m-a incantat deloc. Mi-amintesc ca ma stresa impusa relatie cu niste oameni, prietenosi de altfel, dar cu care nu aveam nimic in comun. Faptul ca locuiam pentru o scurta perioada in casa lor nu justifica in niciun fel interesul pe care-l manifestau pentru ceea ce aveam eu de gand sa fac in ziua respectiva sau in urmatoarea. In turism, a fi discret ca gazda mi se pare o calitate mai mult decat necesara. Totusi, cunosc multi oameni care prefera acest gen de cazare. Poate ca au noroc de gazde mai putin curioase ori poate nu-i deranjeaza. 

Ca si controversa munte-mare si cea cort-hotel isi gaseste destui adepti. Atat unii cat si altii vor sa te convinga de justetea alegerii lor. Eu pot sa spun ca inteleg orice fel de abordare a unei vacante din punct de vedere al cazarii. Cu aceeasi intelegere ar trebui sa priveasca toata lumea cele doua optiuni, caci pana la urma, fiecare isi alege ceea ce ii place si ii ofera satisfactie.

Oferta last minute: Am gasit pe Booking.com, ceva care ar putea impaca toate gusturile, macar asa, la o prima vedere. Este vorba despre ceva 2 in 1, Hotelul La Cort.
Hotelul cu acest nume exista, desigur, dar nu e cazul, am facut o gluma fiindca m-a amuzat potrivirea cu tema articolului meu.

48 comments:

  1. Replies
    1. Pot eu sa zic ceva? Tocmai ce-am facut-o ;)
      E cat se poate de bine daca asa iti place. Dar ce-ai sa te faci daca partenera de viata detesta cortul? Asta as vrea sa stiu :)

      Delete
    2. Păi, am să mă adaptez... dacă tot nu pot construi pe loc o cameră de hotel, instalez io cortu' în cameră! =))

      Delete
    3. Nici eu nu construiesc camere de hotel pe unde ma duc :))) Doar inchiriez cate una...
      M-ai facut sa rad. Haioasa "rezolvare"!

      Delete
  2. Oricum, oriunde pentru că "numai drumul e interesant" ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Intrase la spam :)
      La punctul asta de vedere nu m-am gandit. E ceva nou :)
      Eu de pilda, cand merg undeva nu prea ma pasioneaza drumul, de fapt chiar mi-ar placea sa nu existe, sa am posibilitatea de a ma teleporta :))
      Am facut aproape 24 de ore (de fapt 23,5) pana in Grecia la momentul cand am mers acolo. A fost o conjunctura nefavorabila, era in 2005, nu eram in UE, asa ca a fost un chin in toate vamile, caci se statea cu orele... Nu cred ca asa ceva poate fi numit "interesant" :)
      Macar sejurul la marea greceasca a fost foarte placut, vremea minunata, asa ca am mai reusit sa uit de neplacerile drumului...

      Delete
  3. Cort? Nuuuuuuuuuuuuu! :)
    Categoric, HOTEL!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Eu te aprob intru totul, Tibi :))
      Dupa cum vezi sunt fan hoteluri, eventual pensiuni dar care sa ofere toate facilitatile unui hotel, inclusiv un mic restaurant.
      Macar in vacanta sa nu ne batem capul cu nimic :) Nu?

      Delete
    2. În cel mai rău caz, autorulota. Urăsc să-mi fac toaleta sumar şi să adorm mîngîiat de gîngănii. Merge şi la pensiune dacă nu stai mai mult de o zi sau două. La mîncare nu sînt cine ştie ce pretenţios deşi ştiu foarte bine să apreciez mîncarea şi pileala de calitate superioară. Vacanţa este făcută pentru răsfăţ, ai dreptate. :)

      Delete
    3. Foarte OK si rulota, stiu ca sunt rulote care ofera absolut toate facilitatile. Dar asta presupune sa o ai :) Desigur, pentru cine poseda asa ceva, problema cazarii e rezolvata din start, fara bataie de cap.
      Stii, e ceva mai problematic cand doresti sa oferi o mica vacanta familiei si fondurile sunt destul de limitate. Se rezolva si asta scazand putin din pretentii si incercand sa impaci si capra si varza, cum se spune :) Ca doar de aceea exista atatea variante :)
      Weekend placut iti doresc, Tibi!

      Delete
  4. Cat avem constructii, sa ne bucuram de ele:). Dupa tsunami poate folosim si cortul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Robert, asa este. Mai ales multe hoteluri de categorii bune si nu la preturi exorbitante ofera conditii foarte bune pe care este mare pacat sa nu le probam. Macar din cand in cand, in micile vacante :)
      Probabil, asa cum spui si tu, imi place sa ma bucur de o cladire, iubesc arhitectura enorm. Eu aleg un hotel si in functie de aspectul exterior. Vreau sa ma simt bine si fericita cand stiu ca, macar pentru cateva zile, locuiesc intr-o cladire deosebita prin frumusete si dotari. Ma relaxeaza :)
      O zi placuta iti doresc!

      Delete
  5. A 'otel. Clar asta. Ca mi s-a urat in aia 3 ani cat am mers la minunata vama veche. Cu cortul. De abia ma trezem dimineaya de durere de spate, pe orice as fi dormit. Nu ai niciun confort, si vorba ta, te duci in concediu sa stai cu burta la soare nu sa te chinui sa te odihnesti mai rau cum ma chinui eu la munca sa dorm...
    De cand am vazut 2 seringi in apa si 3 in nisip la vama, m zis ca p-acolo nu mai calc decat batut, si cu bocanci. Altfel nu.
    De altminteri, la cort de x lei camarea. La hotel e xxx lei... Adica de la 1 milion in sus. Pe noapte. Adica pleci la are cu 2 saarii,sa stai cateva zile...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deci esti din cei ce si-au schimbat stilul :) Mi se pare foarte interesant dupa 3 ani in care ai incercat sa te autoconvingi ca-ti place ceva ce s-s dovedit ca nu-ti placea si nici nu ti se potrivea.
      Cat despre preturi...este si asta adevarat, e ceva mai scump la hotel dar merita, totusi.
      P.S.- Macar bine ca poti incerca sa dormi la slujba. Eu nu mai pot...nu c-as fi facut-o pana acum :))

      Delete
    2. mai incerc si la noapte.
      sa vedem daca reusesc. ca e greu al naibii.
      citeste la mine serialul la munca si ai sa vezi de ce :)

      Delete
    3. :)) Sa dormi? O sa vin sa citesc. Poate la noapte, ca sa se potriveasca ;) Azi, de abia acum am ajuns pe blog.

      Delete
  6. Cea mai bună variantă: închirierea unei cabane cu o capacitate de 10-15 persoane pe durata a 3 zile (majoritatea oferă a 4-a zi gratuită). Avantaje? Cost redus, îţi alegi oamenii de încredere, discreţie şi multă distracţie.
    Am stat la cort la greu. Nu toţi sunt făcuţi pentru aşa ceva... E frumos, dar riscant. Hotelul? Cah... not my style. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Este si asta, pe care o spui, o varianta pentru cine vrea sa plece cu gashca. Si la munte. Care stii ca nu-i alegerea mea. Unde si daca ajung tot la hotel ma duc, eventual la o cabana care are suficiente facilitati.
      S-ar putea sa-ti mai schimbi stilul in timp ;) Mai ales daca vei fi silit cumva, intr-un mod placut :)

      Delete
  7. Tocmai vorbeam cu cineva despre asta acum ceva timp. Eu nu pot sa merg cu cortul. Pur si simplu ma sperie gandul. N-as putea dormi linistita stiind ca ma desparte de un pericol (la mine si o ganganie cataratoare este motiv de suparare) doar o bucata de material. Imi place mult natura,dar fara sa merg cu cortul.
    Pana acum am ales cabane, vile sau persoane care inchiriaza camere pentru ca este potrivit buzunarului meu si ma simt confortabil.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si pe mine ma sperie cortul. Dar nu neaparat din punct de vedere al nesigurantei. Am o problema teribila cu confortul. Desi sunt o persoana care in cazuri extreme as sta si intr-un cort sau as dormi si pe-o piatra sau pe iarba ori intr-o scorbura. Dar a pleca intr-o vacanta cateva zile nu-i aventura extrema, nu? E altceva, inseamna putina relaxare. :)

      Delete
  8. Si eu prefer usa cu cheie nu cu... fermoar, dar ce zic eu, am imbatranit, cand eram mai copchila stateam la cort fara probleme...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mi-a placut exprimarea: "usa cu cheie nu cu... fermoar:. Tare frumos! :)
      Numai bine!

      Delete
  9. On topic, articolul a fost propus pentru Blogstorming 16!http://www.mostwantedblog.org/2012/07/12/blogstorming-16/

    ReplyDelete
    Replies
    1. ps: -nu inteleg de ce apare asa comentariul, imi cer scuze!

      Delete
    2. Buna, Liviu!
      Nu stiu ce s-a intamplat, cum ti se pare ca apare comm-ul. Eu zicca apare bine. Asa e pe blogspot, nu intra link direct... Era mai bine.
      Iti multumesc ca ti-a placut articolul si l-ai propus spre dezbatere la Blogstoming. E cea mai buna dovada ca articolul spune ceva si trezeste interes. Am sa vad, dupa ce termin de raspuns la comentarii, ce-ati dezbatut pe marginea lui :) Si a celor care au mai fost propuse.
      Numai bine!

      Delete
  10. cort!! nu. hotel!! da :)))
    tocmai ce am fost un weekend la firente. am stat la hotel frumos fara sa-mi bat capul. personal dragut, zambitor, mi-au dat harta :)) mi-au zis ce sa vizitez, cum ajung, cum ma intorc...
    vorba ta, mergem sa ne relaxam nu sa spalam vase :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) Mi-am dat seama ca ai fost la Florenta!
      Azi n-am prea fost pe blog, dar cred ca de dimineata, cand am postat articolul pe Life in Pictures, pe fuga, am observat ca ai postat o imagine cu Ponte Vecchio. Deci, Firenze :)
      Ma bucur ca-ti place ce-am zis ;) Am fost doar sincera.

      Delete
  11. Cat de bine ma regasesc in gandurile exprimate de tine in articol( absolut toate motivele enumerate se potrivesc si pentru mine).Ca si in precedentul de altfel. Nu am fost niciodata cu cortul, si nici nu voi merge. Pur si simplu nu e stilul meu.
    Nici mie nu-mi place sa dau socoteala cuiva, sunt o persoana discreta si asta cer si de la ceilalti. Se pare ca lumea functioneaza altfel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai se pare ca avem cate ceva in comun, poate chiar destule. As fi curioasa ce zodie esti :)
      Sa stii ca n-am facut decat sa fiu sincera in articol(e). Insa respect orice alegere. De aceea si exista atatea variante de cazare, pentru toate gusturile. Si, da, chiar urasc a da socoteala cuiva pentru orice miscare pe care o fac. Cata vreme eu am toata intelegerea pentru cei din jur si tolerez multe, astept reciprocitate. Adevarul e ca daca n-o primesc, am "nesimtirea" de a atentiona pe cei bagaciosi. Tolerez, tolerez pana nu mai tolerez :))

      Delete
    2. Eu balanta :)
      Nu stiu ce compatibilitate exista intre zodii. Horoscoapele dau doar compatibilitatea barbat-femeie ;)
      O seara frumoasa!

      Delete
  12. Depinde. La mare- prefer hotelul. Cand urcam pe munte si nu erau cabane - atunci cortul(numai vara- clar, iarna alegeam trasee cu final la cabana). Fiecare optiune are avantajele sau farmecul ei !
    Acum mai incerc trasee de o zi, asa ca nu-mi mai fac probleme de cazare ci numai de transport ! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. E foarte OK. Daca e vorba de trasee montane, ele nu se gasesc chiar pe langa hoteluri, nici macar pe langa cabane :) Asa, de nevoie, cortul e chiar singura solutie.
      Am facut si eu cateva trasee la viata mea, numai ca din acelea de o zi. Fara innoptare pe munti.
      Numai bine si spor la trasee! :)

      Delete
  13. oriunde dar hotel sa fie :)
    sunt comoda spre lenesa cand vine vorba de confort...
    recunosc,nu am avut niciodata curiozitatea sa stau la cort,nici macar in adolescenta dar sunt sigura ca si cortul are, daca nu avantaje,farmec :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exact asta spuneam, Pandhora, ca trebuie sa aiba si el farmecul si romantismul lui, pe care poate ca nu-l vad eu. Altfel nu l-ar aprecia atat de multa lume. Insa nu-i deloc stilul meu.
      Dar ceea ce nu inteleg eu si ma revolta putin este de ce cineva caruia ii spun ca eu nu pot sta la cort ma priveste ca pe-o ciudatenie si incepe sa-mi aduca argumente pro. N-ar fi cel mai bine sa accepte ca suntem diferiti? :)

      Delete
  14. Na,uite ,Elly,nu esti singura "ciudatenie".:)Nici mie nu-mi place cortul,chiar daca in grupul meu de prieteni am si asa ceva...isi iau familia ,corturile si pleaca.Atunci noi ramanem acasa.Noroc ca ai mei ma inteleg.:)
    Nu-mi trebuie nu stiu ce confort,dar ma simt mai bine cu un acoperis de-asupra capului,sau vorba Inei,"cu cheie nu cu fermoar".:)

    Ne-am ales destinetia,ne-am si cazat,sa inceapa distractia!...cel putin cea virtuala:))...
    Zi frumoasa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Suntem destui din cei care aleg hotelul, cum bine se observa ca exista printre noi si multi adepti ai cortului. Este foarte frumos ca suntel foarte eterogeni, ca oameni si ca placeri proprii si ma bucur ca aceasta dezbatere ad-hoc nu s-a lasat cu intristari sau cu mici iritari. Mai vad pe unele bloguri, la unele articole care au structura de sondaj, ca oamenii se infierbanta uneori cam mult si incep sa iasa scantei atunci cand vad ca nu toti sunt la unison ca pareri.
      Da, asa de frumos s-a exprimat Ina...mi-a placut grozav.
      Da, sper si eu ca la anul sa plec un vacanta. Anul asta o petrec cu voi, pe blog :) E un an mai special. Primul meu an in care am un blog si in care vacanta mea are alta "forma".
      Multumesc de urare. La fel!

      Delete
  15. Te salut,elly !
    Interesant articolul tau !
    Nu am un raspuns categoric pt ca depinde de totalitatea factorilor de ordin obiectiv și subiectiv, de condiții și de împrejurări care exercită o influență asupra evoluției starii celor din anturaj (familia).
    O zi pe placul tau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nici nu trebuie neaparat sa dai un raspuns. Ma bucura nespus ca articolul ti se pare a fi interesant. Asta conteaza cel mai mult. Interesant este ca am "cules", cu ajutorul lui, o multime de pareri, unele cu puncte de vedere la care nici nu ma gandisem atunci cand am scris aceste randuri.
      Multumesc! O zi frumoasa si tie!

      Delete
  16. Am fost multi ani cu cortul, la mare, la munte, in strainatate, dar asta a fost in copilarie cand mergeam cu ai mei si avea cine sa gateasca, sa intinda cortul.... Acum nu as mai merge, nu mai vreau roboteala, vreau confort si sa fiu servita. Costa mai mult, dar pentru o relaxare totala chiar merita sa merg la hotel!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am sa fiu sincera si am sa spun ca intr-adevar, cel mai mult ma incanta sa-i descopar printre cei ce citesc articolul, pe "ai mei", cum se spune:)
      Adica pe cei ce prefera totusi o camera de hotel, oricat de aventuroasa, de plina de farmecul naturii si de iz de libertate ar fi varianta "cu cortul".
      Deci sa inteleg ca ai fost atat de mult cu cortul incat ai ajuns la o suprasaturatie ori ca acum, ca adult, ai simtit ca nu asta ti-e stilul :) Si asta e interesant. Cu fiecare nou comentariu aflu o alta fateta, un nou aspect al dorintelor in materie de cazare.
      Multumesc pentru comentariu. Weekend placut!

      Delete
  17. depinde de om, buget, preferinte. In tinerete, buget mic, mare doritoare de munte, natura, singuratate. Pt asta e bun cortul - la mine vacanta era pt drum, nu pt dormit.
    Am dormit si la cabane, dar cam multa lume, agitatie, si mai scump. Aveam sac de dormit de calitate, izopren, cort ce rezista la 10 mii mm coloana de apa pe cm2 etc. Ce vremuri. Cortul imi dadea libertatea de a merge pe unde vreau - drumul era liber.
    Acum, cu copil, prefer si confortul. E mai comod. Dar cam 'boring'pt stilul meu Sper ca va mai creste si vom reincepe plimbarile cu cortul.

    Cred ca cea mai frumoasa mare care am vazut-o a fost din cort.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mai e cineva aici care a spus asa: "Oricum, oriunde pentru că "numai drumul e interesant"" ...Iata ca si tu esti in acord cu acest punct de vedere. Tocmai raspundeam mai sus ca am aflat atatea pareri, versiuni. Tare mult mi-a placut sa aflu aceste lucruri.
      Facand trasee montane, am mai raspuns undeva, e firesc sa umbli cu cortul, nu prea s-ar putea altfel. In ceea ce priveste cabanele montane adevarate, si stiu ca la ele te referi, ai dreptate. E ingramadeala in sensul ca sunt o multime de paturi intr-o singura incapere ori lavite...e agitatie, numai odihna nu poate fi. In ultimii ani au aparut si cabane cu toate facilitatile, insa cu mult mai scumpe si nu in zonele cele mai salbatice, cele cu adevarat gustate de adevaratii iubitori ai muntelui.
      Pai ce sa spun? Iti doresc ca visul sa ti se implineasca cat se poate de repede si copilul sa-ti imbratiseze stilul ca sa puteti pleca cu cortul prin munti :)
      Weekend placut!

      Delete
  18. Nu contest avantajele pe care le ai alegand hotelul, dar eu prefer cortul, chiar si cu riscul de a spala vasele. La cort te simti una cu natura, poti alege sa dormi in fiecare zi in alta parte.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cum am si spus, dupa cum ii place fiecaruia si dupa cum se simte confortabil. Stiam ca mergi cu cortul, am retinut dintr-o postare de acum ceva timp.
      Dealtfel cele doua fan-cluburi au aproximativ la fel de multi membri. Deci e un echilibru. Si e bine asa, pentru ca daca dam cu totii navala fie in hoteluri, fie in natura...cred ca n-am avea loc ;) :)

      Delete
  19. Replies
    1. :)) Iata o alta varianta, la care nici macar nu ma gandeam!
      De multe ori, da!
      Pentru ca e cel mai confortabil, nu ne mai trambalam de colo-colo ca sa plimbam niste lucruri, facem si economii ;) :)

      Delete
  20. Eu am fost 10 zile cu cortul(asta se intampla in liceu) .. dar mai mult pentru miscare, faceam expeditii in fiecare zi. Acum as merge pt maxim o noapte.. in rest prefer hotelurile ..

    ReplyDelete