Wednesday, October 17, 2012

Coborâte din Paradis . . . [WW 42]


Smochinul (Ficus carica)

Plantă despre care se vorbeste inca din antichitate, smochinul a insotit omul in toata istoria sa. Smochinul este una dintre primele plante "domesticite" de către om, inaintea graului, orzului si legumelor.
In Roma antică era considerat arbore sfant, Romulus si Remus fiind alăptati de lupoaică sub un smochin. 
In Biblie, in Geneză, după căderea in păcat, pentru a-si acoperi goliciunea, Adam si Eva recurg la frunze de smochin.
Smochinul este pomenit in Coran, unul din capitole purtandu-i numele, iar Budha a ajuns la iluminare sub copacul Bodhi, un smochin sfant. In India, smochinul este arborele national.

In România, smochinul rodeste de doua ori, cea de-a doua recoltă ramânând uneori partial necoapta, ca si anul acesta. In acelasi arbust coexistă fructe verzi lânga fructe coapte, uneori chiar pe aceeasi ramură.







Mult mai multe imagini la WW găsiţi la prietena noastra Carmen, iniţiatoarea acestui joc.

50 comments:

  1. Să înțeleg că e smochinul tău? N-am prea văzut la noi. Dar smochinele...niște delicii! :)
    E târziu, așa că îți spun: seară frumoasă de WW! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am eu de toate, sau pe-aproape, insa smochin nu am :)
      Mi-as dori dar nu am unde-l mai pune si pe el si trebuie si pregatit pentru iarna. Nu, e smochinul unor prieteni de familie.
      Imi plac smochinele sub orice forma ar fi.
      Merci, o seara frumoasa si tie, Mirela!

      Delete
  2. Uaaau! acum stiu ce mananc! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sunt fructe foarte bune, fie ca sunt proaspete, fie conservate. E o alegere minunata!

      Delete
    2. Iti propun ceva: roscovele! :) Am renuntat la cafeaua cu lapte de cand am dat de praful de roscove! stii ce buna e o cana le lapte cu praf de roscove? mai ales cand afara e frig! :)

      Delete
    3. De roscove am auzit, parintii mei spun ca se mancau pe vremea cand erau ei copii. Dar eu n-am vazut asa ceva inca. Presupun ca sunt bune, probabil si praful respectiv. Am sa ma interesez sa vad daca si pe unde pot gasi, sa incerc. Doar de curiozitate. Eu nu beau lapte ;) Il mananc in orice, dar asa, gol, nu beau decat cu cacao si asta extrem de rar. Si in copilarie avea mama probleme cu mine...nu beam :(

      Delete
  3. Da, este frumos si smochinele delicioase. Am vazut si pe aici prin curti. E smochinul tau Elly? Ce norocoasa esti ca stai la curte si poti avea o gradina asa cum vrei...O seara placuta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Din pacate, smochin nu am. Mi-as dori dar n-am.
      Acesta este smochinul unor prieteni de familie. Am fost azi pe la ei si mi-au dat niste smochine, abia s-au copt. Vor ramane majoritatea crude...Cea de-a doua recolta a intarziat mult fata de alti ani...
      Merci, la fel si tie iti doresc!

      Delete
  4. Pentru mine smochinele erau alea uscate cumparate de la elementara. Crantaneau semintele între dinti înca o ora dupa ce mâncai una. Copil fiind, când mergeam vara la mare la "gazda" nu aveam voie sa ma ating de ele ca nu erau coapte.

    Acum am vazut si eu, în sudul Frantei, ce înseamna sa manânci smochine coapte din copac. Nu te cearta nimeni si sunt buneee…

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Da, si pentru altii, nu esti singurul. Asa au fost vremurile.
      Din fericire, noi avem niste prieteni de familie care poseda asa ceva si inca din copilarie am stiut cum sunt :) Am facut si dulceata in vreo trei ani. E foarte buna, dar e totusi mult prea dulce. Sunt fana dulceata de visine, de capsuni sau de caise... :)
      Sunt foarte, foarte bune, ai dreptate :)

      Delete
  5. ai si smochin in gradina fermecata? esti foarte tare!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu Geanina, asta n-am :)
      E al unor prieteni de familie. Te pup!

      Delete
  6. Eeee! Elly, or fi smochinele coborate din Paradis dar tu ma arunci in infern! :)) In infernul poftelor care se declanseaza la una-alta si sunt mereu luata prin surprindere! Acum trebuie sa-mi conving jumatatea sa dea o fuga la "non-stop"! :)) pentru ca mi s-a... smochinit fața!!
    Buneee rau (si) smochinele!
    Seara minunata in continuare!
    Viata fericita!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adevarul e ca sunt foarte bune. Mie imi plac tare mult. Mai ales in starea aceasta, doar culese din pom :)
      Multumesc. Sa ai o zi buna maine!

      Delete
  7. Am avut smochin, eram tare incantat de el. Frumoase poze, imi place mult si forma frunzelor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, forma frunzelor a foarte speciala. Si mie imi plac. Si frunzele :)

      Delete
  8. Imi aduc aminte ca un vecin din romania avea smochin în curte si iarna îl înfasura în paie si cartoane sa nu înghete! Sunt tare byne smochinele!
    O seara frumoasa Elly!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tocmai procedeul asta de a il proteja pentru iarna ma face sa nu pun, desi mi-as dori. E o grija in plus si nu e foarte usor...am destule de facut si asa :)

      Delete
  9. sunt innebunita dupa smochine...sa nu-mi spui ca ai unul in curte ca te trezesti cu mine la poarta :))
    dulci imagini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu am, Pandhora, chiar scriam la un comentariu, doua, mai sus. :)
      Desi mi-ar fi placut sa am :)
      Merci.

      Delete
  10. Am mancat de cateva ori smochine, dar nu am vazut "face to face" un smochin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei, nu e de speriat :)
      E inofensiv ;) Glumesc, desigur. E doar un arbust, cu ramuri destul de fexibile.

      Delete
  11. Beautiful photos, I like figs, wonderful catch. Greetings.

    ReplyDelete
  12. Ce frumos!! Si strabunicii aveau ! ce amintiri placute!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma bucur ca ti-am amintit lucruri placute. :)
      Multumesc.

      Delete
  13. Grozave smochine. :) Se potrivesc în fel și fel de combinații culinare. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, am auzit insa eu doar in dulceata sau uscate am mancat preparate, ca sa zic asa. Dar stiu ca se fac diverse preparate cu smochine.

      Delete
  14. grozav! arată foarte bine!
    o seară frumoasă!

    ReplyDelete
  15. am avut unul dar... a ost greu de protejat impotriva gerului.
    Smochine gustoase mi-am cules in fiecare zi, in concediul la Lago di Garda :) Acolo e spre exemlu, clima care le place!
    Happy WW! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nici aici nu e usoara procedura de a-l acoperi cu coceni si altele...Asta ma si opreste sa pun si eu :)

      Delete
  16. Sunt foarte bune, dezhidratate, crude sau facute dulceata. Iar pozele... super!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exact, sunt bune in toate felurile :)
      Multumesc!

      Delete
  17. Replies
    1. M-am gandit ca n-ar strica si povestea lor...pe langa imagini.
      Multumesc...

      Delete
  18. Splendide fotografii și interesantă poveste. Mie îmi plac la nebunie smochinele conservate prin uscare. Alea înșirate pe rafie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Smochinul merita sa aiba aici si povestea :)
      Multumesc, Zina!

      Delete
  19. Bună Elly!
    Superbe pozele tale!
    Ador smochinele crude!
    O zi excelentă îți doresc!
    Cu mare drag!

    ReplyDelete
  20. simplyuniqueword@wordpress.comThu Oct 18, 10:03:00 AM 2012

    Iata cum mai invat cate ceva si despre smochin. :D Frumoase fotografii, parca este o poveste.
    Iti doresc o zi frumoasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. In fiecare zi invatam cate ceva unii de la altii. Asta e farmecul, ne imbogatim spiritual.
      Merci. La fel iti doresc!

      Delete
  21. delicioase fructe, frumoase fotografiile. felicitari

    ReplyDelete
  22. Astfel de smochine nu am mancat inca, am gasit in Muntenegru, dar tot la struguri imi fugeau ochii. Acum regret ca nu mi-am cumparat cand am avut ocazia, toti turistii si-au luat cateva.
    In schimb dupa cele uscate nu ma omor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trebuia sa le incerci, macar 4-5 bucati. Ti-ar fi placut. Au un gust unic, special.
      Cele mai bune sunt crude...adica in starea naturala. Cele uscate devin exagerat de dulci, la fel si dulceata e foarte dulce, desi buna.

      Delete
  23. Eheee... la noi tot nu este clima potrivita pentru smochin...
    Am fost acum doi ani in Spania.. si acolo.. smochini la tot pasul cu niste fructe cat pumnul de mari.. si coapte coapte....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asa este dar totusi in jumatatea de sud a tarii noastre se cultiva in gospodariile personale, insa e mai greu cu pregatirea pentru iarna. Din acelea mari as vrea si eu sa vad.

      Delete
  24. Am avut ocazia de a manca smochine atat de coapte, ca plesnisera. As fi fost in stare sa mananc si albinele care nu se dadeau duse de pe ele.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Plesnisera mai rau ca asta din fotografie? Adevarul e ca bine coapte sunt excelente. Din pacate n-am avut niciodata atat de multe ca sa mananc sa ma satur. Mi-ar trebui cam 1 kg doar mie ca sa se intample asta :))
      Si cu albine..nu cred. Azi eu am luat un strugure cu o viespe pe care n-am vazut-o. Am mancat strugurele si simultan viespea m-a intepat. Asta pe la pranz. Si acum, la ora asta, am degetul umflat si partial paralizat...amortit...

      Delete
  25. Anul asta abia am avut ocazia sa mananc si eu smochine proaspete cand am fost in grecia... de altfel mancasem doar din alea uscate de prin magazine. Is extrem de dulci :D

    ReplyDelete