Smochinul (Ficus carica)
Plantă despre care se vorbeste inca din antichitate, smochinul
a insotit omul in toata istoria sa. Smochinul este una dintre primele
plante "domesticite" de către om, inaintea graului, orzului si
legumelor.
In Roma antică era considerat arbore sfant, Romulus si Remus fiind alăptati de lupoaică sub un smochin.
In Biblie, in Geneză, după căderea in păcat, pentru a-si acoperi goliciunea, Adam si Eva recurg la frunze de smochin.
Smochinul este pomenit in Coran, unul din capitole purtandu-i numele, iar Budha a ajuns la iluminare sub copacul Bodhi, un smochin sfant. In India, smochinul este arborele national.
In România, smochinul rodeste de doua ori, cea de-a doua recoltă ramânând uneori partial necoapta, ca si anul acesta. In acelasi arbust coexistă fructe verzi lânga fructe coapte, uneori chiar pe aceeasi ramură.
In România, smochinul rodeste de doua ori, cea de-a doua recoltă ramânând uneori partial necoapta, ca si anul acesta. In acelasi arbust coexistă fructe verzi lânga fructe coapte, uneori chiar pe aceeasi ramură.
Să înțeleg că e smochinul tău? N-am prea văzut la noi. Dar smochinele...niște delicii! :)
ReplyDeleteE târziu, așa că îți spun: seară frumoasă de WW! :)
Am eu de toate, sau pe-aproape, insa smochin nu am :)
DeleteMi-as dori dar nu am unde-l mai pune si pe el si trebuie si pregatit pentru iarna. Nu, e smochinul unor prieteni de familie.
Imi plac smochinele sub orice forma ar fi.
Merci, o seara frumoasa si tie, Mirela!
Uaaau! acum stiu ce mananc! :)
ReplyDeleteSunt fructe foarte bune, fie ca sunt proaspete, fie conservate. E o alegere minunata!
DeleteIti propun ceva: roscovele! :) Am renuntat la cafeaua cu lapte de cand am dat de praful de roscove! stii ce buna e o cana le lapte cu praf de roscove? mai ales cand afara e frig! :)
DeleteDe roscove am auzit, parintii mei spun ca se mancau pe vremea cand erau ei copii. Dar eu n-am vazut asa ceva inca. Presupun ca sunt bune, probabil si praful respectiv. Am sa ma interesez sa vad daca si pe unde pot gasi, sa incerc. Doar de curiozitate. Eu nu beau lapte ;) Il mananc in orice, dar asa, gol, nu beau decat cu cacao si asta extrem de rar. Si in copilarie avea mama probleme cu mine...nu beam :(
DeleteDa, este frumos si smochinele delicioase. Am vazut si pe aici prin curti. E smochinul tau Elly? Ce norocoasa esti ca stai la curte si poti avea o gradina asa cum vrei...O seara placuta!
ReplyDeleteDin pacate, smochin nu am. Mi-as dori dar n-am.
DeleteAcesta este smochinul unor prieteni de familie. Am fost azi pe la ei si mi-au dat niste smochine, abia s-au copt. Vor ramane majoritatea crude...Cea de-a doua recolta a intarziat mult fata de alti ani...
Merci, la fel si tie iti doresc!
Pentru mine smochinele erau alea uscate cumparate de la elementara. Crantaneau semintele între dinti înca o ora dupa ce mâncai una. Copil fiind, când mergeam vara la mare la "gazda" nu aveam voie sa ma ating de ele ca nu erau coapte.
ReplyDeleteAcum am vazut si eu, în sudul Frantei, ce înseamna sa manânci smochine coapte din copac. Nu te cearta nimeni si sunt buneee…
:) Da, si pentru altii, nu esti singurul. Asa au fost vremurile.
DeleteDin fericire, noi avem niste prieteni de familie care poseda asa ceva si inca din copilarie am stiut cum sunt :) Am facut si dulceata in vreo trei ani. E foarte buna, dar e totusi mult prea dulce. Sunt fana dulceata de visine, de capsuni sau de caise... :)
Sunt foarte, foarte bune, ai dreptate :)
ai si smochin in gradina fermecata? esti foarte tare!! :)
ReplyDeleteNu Geanina, asta n-am :)
DeleteE al unor prieteni de familie. Te pup!
Eeee! Elly, or fi smochinele coborate din Paradis dar tu ma arunci in infern! :)) In infernul poftelor care se declanseaza la una-alta si sunt mereu luata prin surprindere! Acum trebuie sa-mi conving jumatatea sa dea o fuga la "non-stop"! :)) pentru ca mi s-a... smochinit fața!!
ReplyDeleteBuneee rau (si) smochinele!
Seara minunata in continuare!
Viata fericita!
Adevarul e ca sunt foarte bune. Mie imi plac tare mult. Mai ales in starea aceasta, doar culese din pom :)
DeleteMultumesc. Sa ai o zi buna maine!
Am avut smochin, eram tare incantat de el. Frumoase poze, imi place mult si forma frunzelor.
ReplyDeleteDa, forma frunzelor a foarte speciala. Si mie imi plac. Si frunzele :)
DeleteImi aduc aminte ca un vecin din romania avea smochin în curte si iarna îl înfasura în paie si cartoane sa nu înghete! Sunt tare byne smochinele!
ReplyDeleteO seara frumoasa Elly!
Tocmai procedeul asta de a il proteja pentru iarna ma face sa nu pun, desi mi-as dori. E o grija in plus si nu e foarte usor...am destule de facut si asa :)
Deletesunt innebunita dupa smochine...sa nu-mi spui ca ai unul in curte ca te trezesti cu mine la poarta :))
ReplyDeletedulci imagini :)
Nu am, Pandhora, chiar scriam la un comentariu, doua, mai sus. :)
DeleteDesi mi-ar fi placut sa am :)
Merci.
Am mancat de cateva ori smochine, dar nu am vazut "face to face" un smochin
ReplyDeleteEi, nu e de speriat :)
DeleteE inofensiv ;) Glumesc, desigur. E doar un arbust, cu ramuri destul de fexibile.
Beautiful photos, I like figs, wonderful catch. Greetings.
ReplyDeleteCe frumos!! Si strabunicii aveau ! ce amintiri placute!!
ReplyDeleteMa bucur ca ti-am amintit lucruri placute. :)
DeleteMultumesc.
Grozave smochine. :) Se potrivesc în fel și fel de combinații culinare. :)
ReplyDeleteDa, am auzit insa eu doar in dulceata sau uscate am mancat preparate, ca sa zic asa. Dar stiu ca se fac diverse preparate cu smochine.
Deletegrozav! arată foarte bine!
ReplyDeleteo seară frumoasă!
Multumesc, Anastasia! Numai bine!
Deleteam avut unul dar... a ost greu de protejat impotriva gerului.
ReplyDeleteSmochine gustoase mi-am cules in fiecare zi, in concediul la Lago di Garda :) Acolo e spre exemlu, clima care le place!
Happy WW! :)
Nici aici nu e usoara procedura de a-l acoperi cu coceni si altele...Asta ma si opreste sa pun si eu :)
DeleteSunt foarte bune, dezhidratate, crude sau facute dulceata. Iar pozele... super!
ReplyDeleteExact, sunt bune in toate felurile :)
DeleteMultumesc!
frumoasa poveste:)
ReplyDeleteM-am gandit ca n-ar strica si povestea lor...pe langa imagini.
DeleteMultumesc...
Splendide fotografii și interesantă poveste. Mie îmi plac la nebunie smochinele conservate prin uscare. Alea înșirate pe rafie.
ReplyDeleteSmochinul merita sa aiba aici si povestea :)
DeleteMultumesc, Zina!
Bună Elly!
ReplyDeleteSuperbe pozele tale!
Ador smochinele crude!
O zi excelentă îți doresc!
Cu mare drag!
Multumesc, ELENA!
DeleteZi frumoasa si tie!
Iata cum mai invat cate ceva si despre smochin. :D Frumoase fotografii, parca este o poveste.
ReplyDeleteIti doresc o zi frumoasa.
In fiecare zi invatam cate ceva unii de la altii. Asta e farmecul, ne imbogatim spiritual.
DeleteMerci. La fel iti doresc!
delicioase fructe, frumoase fotografiile. felicitari
ReplyDeleteIti multumesc mult, Mircea!
DeleteAstfel de smochine nu am mancat inca, am gasit in Muntenegru, dar tot la struguri imi fugeau ochii. Acum regret ca nu mi-am cumparat cand am avut ocazia, toti turistii si-au luat cateva.
ReplyDeleteIn schimb dupa cele uscate nu ma omor.
Trebuia sa le incerci, macar 4-5 bucati. Ti-ar fi placut. Au un gust unic, special.
DeleteCele mai bune sunt crude...adica in starea naturala. Cele uscate devin exagerat de dulci, la fel si dulceata e foarte dulce, desi buna.
Eheee... la noi tot nu este clima potrivita pentru smochin...
ReplyDeleteAm fost acum doi ani in Spania.. si acolo.. smochini la tot pasul cu niste fructe cat pumnul de mari.. si coapte coapte....
Asa este dar totusi in jumatatea de sud a tarii noastre se cultiva in gospodariile personale, insa e mai greu cu pregatirea pentru iarna. Din acelea mari as vrea si eu sa vad.
DeleteAm avut ocazia de a manca smochine atat de coapte, ca plesnisera. As fi fost in stare sa mananc si albinele care nu se dadeau duse de pe ele.
ReplyDeletePlesnisera mai rau ca asta din fotografie? Adevarul e ca bine coapte sunt excelente. Din pacate n-am avut niciodata atat de multe ca sa mananc sa ma satur. Mi-ar trebui cam 1 kg doar mie ca sa se intample asta :))
DeleteSi cu albine..nu cred. Azi eu am luat un strugure cu o viespe pe care n-am vazut-o. Am mancat strugurele si simultan viespea m-a intepat. Asta pe la pranz. Si acum, la ora asta, am degetul umflat si partial paralizat...amortit...
Anul asta abia am avut ocazia sa mananc si eu smochine proaspete cand am fost in grecia... de altfel mancasem doar din alea uscate de prin magazine. Is extrem de dulci :D
ReplyDelete