http://dragosteoarba.blogspot.com/2014/02/povesti-de-cand-eram-mica-mica.html
|
Ursuletul Knut |
Acum aproape doi ani, novice fiind prin blogosferă, ajungeam absolut aleatoriu pe bloguri
diverse ca factura, neavand predilecție pentru un gen anume. Nici acum nu am, se observa usor din eterogenitatea blogroll-ului. Deci, fiind eu mică, mică prin online, de-ți trebuia lupa sa ma observi, am dat peste un personaj. Unul destul de misterios si extrem de locvace. L-am perceput ca pe un personaj desi, eram perfect constienta ca in spatele avatarului neconventional se afla un om real, cu toate curiozitatile si framantarile universal umane. La el, recunosc, exacerbate.
Stiu si pe unde
l-am intalnit pentru prima data sau, mai bine-zis primele dati. In comentarii exhaustive, uneori mai mult decat competente, alteori ciudate sau chiar batând campii cu multa grație, cu o sinceritate dezarmantă semănând adesea a inocență. Inocența aceea m-a convins ca avatarul ales era perfect. Faptura ursuletului Knut, un fel de Fram nemțesc, a starnit imaginatia si simpatia, nu doar ale copiilor, prin nevinovația sa. Cum bine se observa din fotografia de mai sus. In medalion, stanga jos, este avatarul personajului meu. Recunosc, mi-am repezit personajul de cateva ori, atunci cand ceea ce citeam mi se parea aberant de departe de ideea de pe pagina respectiva. Ceea ce am apreciat intotdeauna e ca nu s-a suparat niciodata. Sau cel putin asa vreau sa cred.
La inceput m-am intrebat unde sălășluiește personajul. Am aflat. Pare-se ca in Portul comercianților, København in daneză. Copenhaga de azi, capitala unei țări pe care o visez din copilărie, inca de la gradiniță, pe vremea cand urechile mele avide ascultau cu uluire "Lebedele" lui Andersen, povestea celor 11 prinți si a surorii lor Eliza, care scriau cu diamant pe tăblițe de aur. Nu doar numele fetei care era tiza mea m-a fascinat ci mai ales dragostea ei fără de margini, puterea de sacrificiu. Si, desigur, acel oraș splendid peste care zburau lebedele.
|
Ilustratie pentru povestea "Lebedele" din propria mea carte aparuta in editura B.P.T. |
Peste secole, Copenhaga a ramas un oras de poveste pe care, daca as avea posibilități, as merge imediat sa-l vad. Ei, nu chiar acum, dar mai la vară da.
|
Copenhaga, desprins parca din povestile lui Hans Christian Andersen |
Dintr-o poveste sau poate chiar mai multe, pare că-i desprinsă și Praga...
|
Praga - Orașul de aur |
"Strada de aur" unde se afla cea mai mică
casă din Europa, la fel si cel mai mare castel medieval din lume, în Praga se
gasesc. Iar in Piata Veche sunt trăsuri...ca-n basme. De cativa ani visez s-o bifez. Praga. Stiu insa ca n-o sa se intample prea curand.
In 2005 am fost foarte aproape sa vizitez o părticică din Spania. Aveam bine înfipt in cap un singur lucru: Barcelona. Pentru culoare, pentru celebritate dar mai ales pentru toate minunățiile dăruite de către Gaudi marelui oraș. Casa Batllo este una dintre ele, unul dintre visele stranii ale lui Gaudi. Se ințelege ca n-am reușit...
|
Barcelona, unul dintre cele mai frumoase orase europene - Casa Battlo de Gaudi, pare o somptuoasă bijuterie din aur și pietre prețioase |
Daca as avea posibilități, oricand as mai da o fuga la Cairo pe care l-am văzut dupa ce-l visasem cu ochii deschisi înca din clasa a cincea... Si l-am vazut, aproape pe negândite: Cairo ziua, Cairo noaptea, Cairo al muzeelor doldora de comori, Nilul sfânt... Cairo e un urias bazar, unde aurul pare să fie prezent peste tot, deși nu-i chiar așa căci există și-un Cairo al săracilor. Un oraș fabulos, as zice, desi cuvantul care sa descrie senzatiile si impresiile despre Cairo inca nu s-a inventat...
|
Fotografii din vizita mea in Egipt (au fost facute cu un aparat clasic, cu film) |
... sau as revedea cu alți ochi, la fel de uimiți ca prima dată, Meteora, unde peisajele taie respirația. Și unde, într-un atelier faimos, se manufactureaza cele mai frumoase icoane bizantine decorate cu foiță de aur.
|
Meteora - fotografii personale dupa albumul D. ZERVOPOULOS S.A. Kalambaka adus de acolo |
Si Cairo, si Meteora sunt locuri care merita oricand vazute si revăzute, de fiecare data putandu-se descoperi ceva nou.
Pentru mine, in aceeasi categorie intră Sibiul. Poate ca e cel mai frumos oras al României desi parerile sunt impartite. Eu asa il consider si cine nu l-a vazut, inca nu stie ce a pierdut. E la fel de frumos intr-o zi cu soare ca si intr-o seara ploioasă și rece, când pare a fi poleit cu aur...
|
Sibiu - fotografiat intr-o seara ploioasa de ianuarie |
Aflandu-ma inca in poveste pot si eu întreba: "Oglindă, oglinjoară, care-i cel mai frumos oras din țară?" Multi ar opina ca e altul sau poate Sighișoara că tot spuneam ca parerile sunt mai multe... Sighișoara are, neîndoielnic, un farmec medieval aparte cu al său unic Turn cu ceas cu glob de aur care are o frumoasă legendă si e posibil sa-l vizitez cat de curand spre a face o noua comparație. Deocamdata, dintr-o alta plimbare pe acolo, o imagine, sper atrăgătoare si relevantă.
|
Sighișoara - de cand am fost in Cetate, intr-o frumoasa zi de vara |
Pornisem de la un personaj cu avatar de ursuleț polar. Personajului despre care am vorbit, si care cred ca deja a fost identificat, ii plac lepșele. La nebunie. Eu fug cât pot de ele, el le caută și chiar a creat câteva. Deci e exact opusul meu.
In 2012 mi-a facut o propunere cam ciudățică. Cum trecuse prea mult timp de atunci, in 2014, că anul nu putea sosi fara măcar o provocare, mi-a mai propus o alta, la alegere. A fost sa fie aceasta desi raspunsurile mele, in mare parte sunt valabile doar la nivel aspirational. Un exercitiu virtual pe care l-am facut cu plăcere, totusi, incercand sa raspund simultan si solicitarii Teodorei.
După cum s-a văzut/citit, a iesit o poveste despre orașe de basm și aur. Sper ca nu foarte indigestă.
superb!
ReplyDeleteai trecut in revista toate orasele lumii indemnata de povestile din copilarie in care apar tot felul de personaje si tot felul de locatii pretioase... o calatorie in jurul lumii. si totusi un personaj te face sa redescoperi toate acestea. pare se ca e inca prezent, chiar si in mediul online :)
imi vine sa o recitesc si sa vad ce imi mai spune aceasta poveste
:) As mai fi avut inca multe de trecut pe wishlist dar...deveneam plictisitoare. Personajul m-a ajutat cu adevarat. :)
DeleteEu chiar sper ca povestea mea sa spuna destul de multe. Fiecare poate alege cate ceva frumos din ea.
Iti multumesc, draga Anca!
Indigesta cu locurile mele dragi de langa Cairo si cu lebedele lui Andersen care zboara catre copilaria mea? Nicidecum
ReplyDeleteDespre povestea aceea...as scrie o intreaga postare, atat de mult mi-a placut. Trebuie sa recunosc ca imi plac mai toate povestile lui Andersen. Enorm pentru ca nu sunt niste simple povesti. Oricare dintre ele ar putea fi un film superb si chiar s-au facut cateva.
DeleteIar despre Cairo as vorbi si mai mult... Din pacate nici pana azi n-am reusit sa fac o postare cu diverse de pe acolo. Mereu apare altceva...
Multumesc, Hapi! :)
Excelent! :)
ReplyDeleteAceasta leapsa pare mai mult o pagina dintr-o revista de turism in care se impletesc frumos informatii despre arhitectura, despre atmosfera din respectivele zone, lasand mare "spatiu de manevra" imaginatiei fiecaruia.
Fie sa poti vizita si revedea acele zone pe care doresti sa le vezi. :)
Si mie imi place Sibiu. Adesea, cand vad - in viteza - imagini la TV sau pe aiurea, ma gandesc ca sunt imagini din BV si, de fapt, sunt din Sibiu (se intampla si invers) :)
Ziua minunat iti doresc sa o petreci!
Nu-mi plac lepsele asa ca le transform in povesti. Si o poveste trebuie sa aiba multe ingrediente, inclusiv mister. Nu stiu cand voi ajunge prin acele locuri dar poate candva se va intampla. Da, de cand au renovat Pietele par la o privire superficiala asemanatoare chiar si pentru cei familiarizati. :)
DeleteMultumesc mult, Diana! La fel!
Ei da, în Sighişoara ajungi mai curând.
ReplyDeleteÎţi doresc să le vizitezi şi pe toate celelalte,
inclusiv Praga, deşi tu vrei doar s-o bifezi... :)
Glumetule si ironicule ce esti! ;) :)
DeleteFotografiile din Meteora sunt superbe! Locuiesc oameni ăn casele alea? Ai urcat măcar la una?
ReplyDeleteExcursia care se organizeaza include si vizitarea unora dintre manastiri. Am ajuns la trei dintre cele vizitabile printre care si cea din mijloc, de aici. E fantastic peisajul, ca o padure de stanci...ceva unic, extraordinar de frumos. Merita vizitate locurile. Trebuie sa-ti spun ca erau foarte multi turisti, de toate natiile. Si atelierul care face icoane si nu numai, e deosebit. :)
DeleteOo ! Pai intr-adevar am ramas cu gura cascata ! Ce frumos ai imbinat fotografiile si cu textul despre acele locuri asa de interesante si poleite cu reflexele unui aur deosebit de frumos, asa cu patina veche. Chiar imi pare bine ca am avut ocazia de a revedea acum si ce minunat ai raspuns si atunci de mult la leapsa cealalta cu tablouri si imagini...ma rog, si eu poate am avut imaginatie mai multe acum 2 ani sa alcatuiesc acea leapsa asa mai interesanta. Insa zau, cred ca mi-ai dedicat o portiune cam excesiva in cadrul acestui articol, blogul meu nereprezentand un loc turistic chiar asa de interesant, dar noroc ca urmeaza si partea de fond care e cu adevarat spectaculara !
ReplyDeleteP.S. Si mie mi-a placut ff mult povestea cu Lebedele plus de fapt si toate povestile scrise de dl HC Andersen. Cred ca m-au fascinat si pt ca mi se parea ca povesteau si alte chestii decat cele din miturile cu care eram mai obisnuit, plus erau desigur si scrise intr-un stil deosebit de antrenant, jucaus, dar in acelasi timp asa ff didactic, zau, ca si spiritul jocului Lego intr-un fel. Abia recent am aflat ca dl HC Andersen a scris si povesti de calatorie gen amintiri personale din Turcia pt cititori
Deleteadulti...dar nu am citit inca nici una. Chiar as fi curios !
Rudolph, pentru tine nimic nu-i excesiv. Stiu ce spun. Chiar daca uneori comentariile tale sunt departe de subiecte, ele sunt interesante. Daca nu-s exagerat de lungi :)
DeleteMa bucur ca ti-a placut modul de rezolvare. Stii ca eu lepsele incerc sa le transform in ceva placut. Multumesc!
Sa stii ce exact aceleasi calitati le gasesc si eu la povestile lui Andersen. UIte ca aici ne potrivim. Perfect :)
DeleteMi se pare fascinantă postarea ta. Pot spune că am călătorit alături de tine! :)
ReplyDeletePoti spune. Cum sa nu? :)
DeleteSper sa se implineasca cat mai curand visul nostru comun, acela de a vizita Orasul de Aur al Europei, medievala Praga... :D :) Iti dai seama ca nu ne-am mai satura sa facem fotografii... Am ajuns in Barcelona si mi-a placut chiar daca mi-au ramas multe de vazut, iar Meteorele m-au impresionat si pe mine, din pacate nu am facut poze acolo, pe atunci nu prea eram pasionata, dar in schimb am o amintire de aur, o bratara tare frumoasa pe care i-am daruit-o in cele din urma mamei, care o poarta cu drag. Din pacate am ratat Sighisoara, dar poate, cine stie, intr-o zi voi ajunge si acolo. Din Romania imi doresc sa fotografiez niste castele celebre, stii tu care. :D
ReplyDeleteSa speram, Nice, ce sa facem? :) Vad ca suntem interesate cam de aceleasi locuri. Sighisoara e si ea frumoasa, desigur. Merita vazuta neaparat. Stiu, stiu si-ti doresc sa-ti implinesti visul :)
DeleteCredeam ca te-ai angajat la o firma de turism si faci un traseu.Eu as fi prima care s-ar inscrie cu tine ca ghid.Imi dau seama ca ai fi unul foarte bun.Eu iti doresc din suflet sa-ti poti indeplini acele vise ale copilariei. Noapte buna!
ReplyDeleteImi plac calatoriile chiar daca acum le fac mai mult virtual :) Or veni si vremuri mai bune. Nu stiu cat de buna as fi dar imi face placere complimentul :)
DeleteSuper frumoasa postarea ta! Chiar e pacat ca nu vrei sa scrii o carte! Macar încearca! :)
ReplyDeletepupici!
Minnie, draga mea, sunt atat de multi care scriu carti si nu le publica nimeni. Si daca le publica, nimeni nu le citeste. Sau aproape nimeni. Nu am iluzii, sunt altii care o fac mult mai bine ca mine. Dar iti multumesc pentru apreciere :)
DeleteIn 2012 am vazut Danemarca vs Germania (CE) in Tivoli Gardens/ Copenhagen. In general nu sunt foarte impresionabil (putin spre deloc) asa ca mi-a placut dar plateste tribut unui cosmopolitism aproape barbar! Din pacate majoritatea destinatiilor turistice mai pastreaza foarte putin din farmecul indigen nealterat! De la Copenhaga la Munchen, din Amsterdam la Madrid, de la New York la Beirut sau Kabul :) globalizarea a produs o diluare dureroasa a culturilor locale! Orase, altfel frumoase, sunt astazi pline cu cetateni cel putin din alt film, cu origini respectabile dar din culturi profund diferite, care nu au cum sa se integreze armonios in mediu indiferent cat s-ar stradui! Londra sau Brussels sunt orase care nu mai apartin originii iar "abundenta" de hijab, niqab sau... kebab este atat de agresiva incat cultura locala pierde enorm!
ReplyDeleteParfumul originar al culturilor respective se (mai) pastreaza (cu greu insa) in orasele mici si (mai ales) mediul rural!
Marile orase, atractive altfel prin promovare, sunt (de cele mai multe ori) si un permanent santier de parca intentionat ar vrea sa le saboteze cineva!
Orice tara, orice oras se modernizeaza, este ceva cat se poate de normal. Tu imi vorbesti despre ele ca si cand eu m-as gandi sa merg sa locuiesc acolo. Nu, ma intereseaza doar sa le vad, sa le simt spiritul, fie el si acesta modern. Ma intereseaza sa vad monumente importante, cladiri deosebite si in general, sa vad ansamblul. Chiar daca totul e atins de globalizare. Sa stii ca orasul Cairo nu-i cu nimic mai putin fascinant, chiar daca e un mozaic uman si o aglomerare extraordinara si eterogena de lux orbitor si saracie lucie. Asta ii da unicitate. Si sunt convinsa ca fiecare destinatie din aceasta are ce oferi cuiva ca mine care nu e neaparat o persoana impresionabila ci cauta sa vada dincolo de chestiunile acestea oarecum neimportante din punctul meu de vedere. Cele despre care vorbesti. :)
Deletesfinte sisioe... cum au construit casa aia acolo in vf muntelui :))
ReplyDeleteCe ti se pare de ras? Sunt mult mai multe stanci cu constructii mai mici sau mai mari pe ele :) Sunt impresionante, sa stii.
DeleteFrumos, interesant și odihnitor! Ce-și poate dori mai mult cine te citește? Plus că imaginile completează briliant textul. Sunt atât de prinsă cu muncile și activitățile, încât mă bucur că aici am găsit oaza de relaxare prețioasă, pentru care îți mulțumesc.
ReplyDeleteFrumoasă ilustrația la Lebedele, am ilustrat și eu basmul acesta pe un format mic, o cărticică de buzunar, ca cele din Traista cu povești.
În câteva locuri de-aici am fost și noi, pe altele am dori să le vedem. Te pup, după amiază frumoasă! :)
N-am vrut sa semene cu o leapsa, stii cat le urasc. Asa ca ma bucur imens ca povestea despre vizite facute sau poate imposibile pe moment, ti-a placut.
DeleteAm o carte din BPT cu mai toate povestile lui Andersen. Mi-a incantat copilaria. Nu are multe ilustratii si nici grozave nu sunt dar sunt sugestive,macar. Sa stii ca am o cartulie din acea colectie de care spui. O cartulie descoperita prin casa cand eram copil. Cine stie de cand o aveau? Era fara coperte si destul de prapadita. Am reconditionat-o :)
Merci, Mirela! Te pup si eu :)
Elly eu iti doresc din suflet ca intr-o zi sa ajungi sa vizitezi (sau sa re-vizitezi) toate aceste locuri!
ReplyDeleteFotografia cu acele casute colorate din Danemarca este superba, desi recunosc eu n-am fost niciodata tentata de tarile nordice. In schimb mi-as dori foarte tare candva sa ajung in Egipt, sa vizitez piramidele, templele si restul obiectivelor turistice.
Din Romania, Sibiul, Sighisoara si Brasovul cred ca sunt cele mai apreciate orase, din cate am observat, si pe buna dreptate, sunt chiar superbe. N-as sti sa-ti zic care-i preferatul meu, probabil ca Brasovul pentru ca am avut ocazia sa-l colinde de mai multe ori...
Sa ai o zi frumoasa!
De fapt orice tara nordica merita vazuta. E o dorinta mai veche a mea dar nu cred sa se indeplineasca vreodata.
DeleteEgiptul trebuie neaparat vazut. Eu am ramas cu impresia ca am fost intr-un fel de vis. A fost superb si recomand oricui sa-l viziteze daca poate.
Merci, Larisa :)
Uneori nici macar cuvintele nu pot exprima totul...dar fara cuvinte ce ne-am face? Superb, citind am simtit ca sunt acolo...in acele locuri...
ReplyDeleteDaniel, tu iti faci reclama sau chiar ai citit articolul? Sunt doar curioasa...
DeleteCe calatorie frumoasa, ma faci acum sa visez cu ochii deschisi. In Praga as vrea si eu sa ajung, iar Meteora am avut si eu sansa sa o vad acum cativa ani cand am fost in Grecia.Mi-a placut articolul tau, sa ai o seara minunata!
ReplyDeleteMultumesc, Fairy :)
DeleteCât de frumos ştii să transformi o leapşă într-o poveste caldă şi romantică! Şi eu aş merge cu tine ca ghid prin locurile despre care ne-ai povestit, căci aşa ghid cu suflet, nu găseşti prea uşor.
ReplyDeleteAm găsit preferinţe comune pentru Sibiu şi Sighişoara iar Meteora va rămâne şi pentru mine, unul dintre cele mai spectaculoase şi impresionante locuri ale lumii. Îţi doresc să vizitezi cât mai multe dintre locurile despre care ne-ai scris şi îmi doresc şi mie acelaşi lucru!
Adevarul e ca mai tot timpul am simtit ca ghizii nu-si fac treaba. Fiindca sunt grabiti, plictisiti sau, pur si simplu, n-au har. O singura data mi-a placut un ghid, exact cand am fost la Meteora. Era un student pe jumatate roman, jumatate grec, foarte simpatic prin felul de-a fi. Se vedea ca-i place ce face.
DeleteMultumesc pentru urare, Miha draga! :)
Pot sa spun ca Barcelona, alturi de Sighisoara au fost si raman doua orase de poveste...asta pentru ca le-am vazut mentionate de ine aici...
ReplyDeleteMa bucur ca avem preferinte comune :)
DeleteLa multi ani de Martisor! Iti doresc o primavara minunata si vesela, draga Elly! Numai bine sa-ti fie! :-)
ReplyDeleteMultumesc, Alex! La fel! :)
DeleteFrumos răspuns la leapșa lansată de ursulețul... Rudolph ! Păcat că omul de după numele ăsta scrie comentarii uneori lungi și dezlânate, având remarci cu o tentă neortodoxă, uneori. Sunt sigură că înțelegi la ce mă refer. Dar, ce să-i faci, fiecare cu crucea pe care o are de dus.
ReplyDeletePrimăvară fericită, dragă Elly ! Îți urez să reușești să ajungi pe unde dorești tu ! :)
Multumesc mult, Zina draga! Poate, vreodata... Eu sper :)
DeleteIn prag de Primavara, Martisorul sa alunge spiritele rele si sa-ti umple sufletul de bucurie si speranta. Prinde-l pe rever si razi in soare ca totul sa infloreasca in jur! ╭•⊰✿╭•⊰✿╭•⊰✿ :)
ReplyDeleteAsa sa fie, Kristi! Multumesc. Numai bine si tie! :)
DeleteMununat articolul tau ,am visat cu ochii deschisi!
ReplyDeletePrima zi de primăvara sa-ti aducă-n suflet soare!
La, fel si tie, draga mea! Multumesc! :)
DeleteO fi el un tur aspirational, dar este unul magic. Cat de frumos ar fi sa ti se indeplineasca dorintele si sa poti sa vizitez toate aceste orase si inca multe altele.
ReplyDeleteAr fi, dar nu prea cred. Cel putin in viitorul apropiat. Dar sper :)
Deletefrumos!
ReplyDeletedin toata povestea ta, nu am vizitat decat Barcelona. o zi, atat! am vazut atat cat s-a putut si am ramas fascinata....:)
azi, cu vazul meu atat de dezvoltat :)) cu siguranta as vedea mult mai multe....dar cine stie, poate mai ajung vreodata....
si tie iti doresc la fel! visele sa-ti devina realitate. nu toate o data, ashe pe rand....:)
sa ai o seara faina!
Sunt o parte dintre orasele frumoase ale lumii si pe care doresc si eu sa le vad. Mie imi place Cuba si imi doresc foarte tare sa ajung acolo pentru ca ma pasioneaza dansul de mult, iar ceea ce prefer eu s-a nascut acum ceva timp in Bermude si acolo, bineinteles. In rest imi doresc sa vad Praga foarte mult, mai vreau sa vad Viena, vreau sa calatoresc mai mult prin Italia si Germania. E frumos cum ai scris despre amintirile tale.
ReplyDeleteDupă căsătorie, viața mea a fost atât de grea, încât soțul meu a început să urmărească alte femei pentru că nu i-am dat un copil după ce am așteptat câțiva ani. Mi-am văzut căsnicia dispărând. Am făcut tot posibilul pentru a schimba situația, dar nimic nu a funcționat până l-am întâlnit pe Dr. DAWN, un vindecător spiritual. Dr DAWN mi-a salvat viața și căsnicia. acum am 3 copii. Sunt recunoscător Dr. DAWN și de aceea îmi las mărturia oricărei persoane care suferă de probleme conjugale și de fertilitate. E-mail de contact: dawnacuna314@gmail.com
ReplyDeleteWhatsapp:+2349046229159
Lucrurile nu funcționează doar până când faci alegerea corectă în viața ta. Am făcut alegerea corectă în viața mea când l-am contactat pe dr. DAWN, omul care este specializat în restabilirea relațiilor și căsătoriilor rupte. Sunt din București și sunt pe acest blog pentru a-i mulțumi Dr. DAWN pentru munca bine făcută. S-a asigurat că soțul meu a oprit planurile de divorț după câteva luni și a cerut să vedem un consilier și să ne rezolvăm diferențele. Nu mi-aș avea familia intactă astăzi fără ajutorul doctorului DAWN și de aceea îi las emailul: ( dawnacuna314@gmail.com )pentru a-ți restabili căsnicia sau relațiile rupte îl poți Whatsapp la: ( +2349046229159 )
ReplyDelete