Thursday, August 30, 2012

Promenada


Cum ar putea arăta noul centru al Bucureștiului
Zilnic, oamenii aleargă de colo-colo cu diverse probleme. În toată lumea aceasta largă. La fel în Romania. La fel în București.
În majoritatea timpului, așa cum este și firesc, bucureștenii aleargă de colo colo prin marele oraș când mai veseli sau mai triști, când îngrijorați sau mai avântați, când agitați sau mai liniștiți. Aleargă pentru rezolvarea diferitelor probleme, unele foarte stringente, de câte unele depinzându-le poate chiar viața.

În fiecare zi, în București, oamenii se și plimbă. Mai ales în zilele de weekend.
Acum, că vremea caniculară pare să se fi îndepărtat oarecum de România, pe seară, în București, chiar și daca nu e zi de weekend, este vreme potrivită pentru plimbare. 

Bucureștenii se plimbă prin parcuri, se plimbă pe bulevardele largi, se plimbă prin hipermaket-uri, prin mall-uri. Sunt atâtea locuri tocmai bune pentru o plimbare, pentru o promenadă, așa cum se spunea mai demult, în secolul trecut.

Între timp am mai descoperit, în draga noastră capitală, încă un loc potrivit pentru o promenadă la ceas de seară. Locului respectiv i se făcea reclamă la televiziune într-un mod cât se poate de inedit acum două zile.
Împreună cu un alt domn, destul de stingheri ambii, prin fața Palatului Cotroceni, se plimba domnul Ghișe, vechi politician liberal, actual senator. Cu niște pancarte tip sandwich pe ei. Gestul mi s-a părut inițial cam penibil, acum două zile. Nu pentru mult timp, acum nu mi se mai pare. Și nu numai mie.

Azi, în fața Palatului Cotroceni, seduși de ideea unei frumoase plimbări la ceas se seară, mai multe sute de oameni au umplut trotuarul. Plimbându-se. Fluturând tricolorul câte unii, cu cate o mică pancartă alții, ori îmbrăcați cu câte un tricou cu mesaj(e). Îi însoțeau, ici-colo, și câțiva oameni de ordine. Să nu cumva oamenii să se înghesuie, să nu se răneasca, poate.

Nu știu sigur de ce au ales pentru promenadă exact acel loc. Mie mi se pare destul de potrivit. E un loc important. Poate exact din acest motiv l-au și ales. Sau poate dintr-un motiv care mie-mi scapă. De vreme ce este inițiat de către un parlamentar, să fie cumva un gest politic?

Gestul lui Ghișe este un gest sofisticat. Inițiativa, curajul de a ieși "la plimbare" de unul singur, pare ceva incredibil pentru un politician român. Nici nu știu dacă gestul acesta va avea umări. Nici nu mai contează.

28 comments:

  1. Lasandu-l la o parte pe domnul Ghise si motivele sale, mi se pare ca zona aceea a Bucurestiului este foarte frumoasa. Pe de alta parte , mi-ar place sa vad si centrul vechi al capitalei refacut, cladirile renovate..

    In afara de agitatia specifica bucurestenilor, orasul imi placea.Mama mea este din Bucuresti, imi petreceam o parte din vacante in Bucuresti, singurul fapt care nu imi placea era faptul ca eram considerat "provincial"...

    De fiecare data le raspundeam si nu prea le convenea cand spuneam ca "Nu sunt provincial, vin din vechiul Imperiu"...Cred ca acum nu se mai pune problema astfel :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bucurestiul are, intr-adevar, zone foarte frumoase, la nivel de capitala europeana.
      Sa speram ca lucrarile de conservare, modernizare si restaurare vor aduce si centrul vechi al Bucurestiului tot la un nivel european.
      Ai dreptate in ceea ce priveste considerarea tuturor celorlalti de catre bucuresteni ca fiind provinciali. Asta e. Un mic "pacat", foarte usor de iertat insa :)
      Imaginea pe care am postat-o la articol face si ea parte din planurile de modernizare a centrului Bucurestiului.
      Cat despre Ghise...si eu l-am lasat :) Dar totusi, gestul a meritat semnalat prin ineditul lui.

      Delete
  2. E frumoasa zona. Gradina botanica, Leul, Cotrocenii, mi-au placut întotdeauna. Am si locuit pe aproape cam 20 de ani. Eu ma plimbam de placere, altii au sarcina de serviciu.
    Iar centrul vechi este grozav, abia astept sa mai fac un tur!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sigur ca zona e foarte frumoasa. Asta e, unii cu placerea, altii cu banii ;)
      Cand va fi complet finalizat, centrul vechi va fi chiar grozav.

      Delete
  3. sunt intru totul de acord cu Dan doar ca eu nu am locuit atat de aproape...
    mie imi place sa merg la Gradina Botanica mai ales toamna...are atat de multa culoare...mai blanda,mai calda...
    cand vine frigul Centrul Vechi este populat pe dinauntru...cafenelele si pub-urile sunt pline...timpul trece fara sa-l simti...
    daca vei trece prin Bucuresti Cartim sunt sigura ca vei vedea toate astea cu ochii tai :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, gradinile botanice sunt niste oaze de frumusete si liniste. Eu, din fericire, am foarte multa natura in jurul meu, stand la casa.
      Va vedea cu ochii lui dar daca din nou ii spune cineva ca e provincial? Ii diminueaza bucuria :)

      Delete
  4. Eu stau destul de aproape de locul de promenada...:) Si inteleg ca acum plimbarile noastre pe acolo, demonstrative sa nu, sunt mai pline de rost...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sigur, mai pline de rost...mai ales ca vor continua. Devin rutina ;) :)

      Delete
  5. am fost in bucuresti de cateva ori. nu stiu ce am vazut, nu avea cine sa-mi explice. :(
    din ce vad eu azi la televizor, bucurestiul pare tare frumos! iar centrul vechi, e fantastic! :) poate ajung si eu...candva...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dar macar ai vazut :) Pacat ca nu ai avut niciun ghid. Data viitoare sa ai grija sa gasesti pe cineva. E mult mai bine. Este destul de frumos, mai ales in zona centrala si centrul vechi. Dar si zona pe care a mentionat-o eu e frumoasa.

      Delete
  6. Citind articolul, m-ai facut sa-mi aduc aminte ca la zona aceea ii ziceam Cotrosoir:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Frumos si amuzant supranumita! Dar si elegant, semifrantuzit :)

      Delete
  7. Mi-ar place să merg la Grădina Botanică , cu atât mai mult cu cât și noi avem una frumoasă!Pentru comparație și pentru culori!
    Mă tentează ce spune Pandhoraa despre Centrul Vechi, care este populat pe dinăuntru, în cafenelele si pub-urile pline, odată cu venirea toamnei!
    Mi-e dor de București, ultima dată am fost acum 4 ani. Să ai o zi minunată, Elly! :)

    Răspundeţi

    ReplyDelete
    Replies
    1. E foarte frumoasa si vestita si Gradina Botanica din Cluj. Am trecut pe langa ea, cand am fost in Cluj, din pacate nu am avut cu cine intra. Cei cu care eram nu au fost interesati :( Macar pe fuga si tot merita vazuta.
      Da, centrul vechi incepe sa fie ceva deosebit si un punct obligatoriu de vizitat atunci cand cineva ajunge in capitala.
      Multumesc, Mirela! Sa fie si la tine la fel!

      Delete
  8. Povestea are un pic de politic si un pic de cunostinte despre Bucuresti..... iar eu în momentul asta stau prost la ambele capitole!
    Chestia cu plimbarea nu se practica pe aici, daca te plimbi o faci în natura nu în centrul capitalei. Ma rog, locuri si obiceiuri!
    O vineri frumoasa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna, Minnie :)
      Este cu un substrat, ai dreptate. Am vorbit despre doua lucruri intr-unul. Despre Bucuresti si eforturile care se fac sa devina mai frumos merita vorbit. La fel, despre cate o idee interesanta.
      In Romania asta e traditie. In toate orasele se intampla. Desigur, exista parcurile dar exista si locuri speciale de promenada, in zonele centrale :)
      Multumesc! La fel iti doresc!

      Delete
  9. Eu sunt pentru un oras frumos.
    Restul ma depaseste: Bucurestiul (pe care eu il detest), politica etc.

    Dar daca si Bucurestiul are o sansa la frumusete, de ce nu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bucurestiul e un oras foarte mare, cu bune si rele. Poate deveni mai frumos insa, asta e clar si de dorit. Proiecte sunt pentru infrumusetarea sa. De bani si determinare este nevoie. De politica, vrand-nevrand, ne izbim. Chiar si cand mergem la o promenada :)

      Delete
  10. Nu am mai fost de vreo cativa ani in Bucuresti, nu stiu exact despre ce loc este vorba.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Strada din fata Palatului Cotroceni, la ea ma refer in articol. Articolul are doua "fire"...Dar banuiesc ca ti-ai dat seama.

      Delete
  11. N-ar fi rău ca restul de 255 de parlamentari care l-au suspendat pe Băselică să facă același gest! :) Ar fi ceva extraordinar! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ar fi. Dar nu cred sa-l faca. L-au lasat asa, sa fie un gest singular. Oricum, ideea e interesanta. Si mi-a prilejuit un articol neconventional.
      Merci.

      Delete
  12. Nu am fost niciodata in Bucuresti, dar din ce am auzit si am vazut pare frumos:D:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trebuie sa-l vezi. Macar o data! :)
      Are si zone foarte frumoase dar si mai putin, ca toate orasele foarte mari. In orice caz, sunt foarte multe locuri ce merita vazute.

      Delete
  13. Ca in orice loc din lumea asta, orice mic "avantaj istoric" pus bine in evidenta va atrage multe priviri si de multe ori priviri invidioase. Cum toti stim, Bucurestiul este unul din cele mai frumoase orase de pe lumea asta, insa ca de obicei, asa cum se practica in Roamnia, atentia celor de sus este indreptata spre binele lor si nu al tuturor. Acum ca vrea sa se schimbe totul si sa faca eu stiu ce privelisti nemaipomenite care sa puna in evidenta ceea ce are mai frumos orasul, e bine ... dar de la a vrea la a face .. e cale lunga, o cale pe care majoritatea se pierd cand vad cum banii stralucesc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cum spuneam, planuri sunt. Mai ramane sa fie puse in aplicare. Ceea ce pare cel mai greu. Greu, ca orice lucru care se face in Romania ultimilor 20 de ani.

      Delete
  14. Eu am fost in Bucuresti dar cu mult timp in urma, iar de centru nu-mi mai amintesc aproape deloc.
    Insa vad multe imagini frumoase de-acolo (nu la stiri!!!!) si sper sa il revad curand live

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niciodata nu este prea tarziu sa-l revezi :)
      Mai ales ca s-a schimbat mult.

      Delete