Monday, July 8, 2013

Flori de cucurbitacee. Și nu numai...



Cum arată o săptămână plină dintr-o vară frumoasă dar cam ploioasă? Nici nu mai știu, ca sa fiu sinceră. Prin grădina mea arată cam așa cum vedeți în imaginile de mai jos. Plină de frumusețe, de flori și roade dar și aglomerată de treburi diverse, de jumulit buruieni, de cules fructe de toate soiurile.
Deci, haideți să vă arăt la ce am tot muncit în primăvara-vara aceasta!

Aceasta este o floare de...pepene verde. Nu mă invidiați, n-am decât câteva cuiburi, vreo trei, și doar daca are noroc să ajungă la maturitate micuțul gogoloi oval verzui și vărgat și poate alții ca el, voi reuși să și mânânc vreun pepene verde din grădina mea. Sau lubeniță, cum i se mai spune.

Imaginile pot fi văzute mai mari dacă dați click pe ele.




Pepenii galbeni sunt mai puțin mofturoși. Au flori din belșug și au rodit deja. După cum se vede, până să se coacă e doar chestiune de zile.




Cei care sunteți amici mai vechi ai blogului poate că vă amintiți că de Halloween v-am prezentat niște dovleci uriași. Aparținând unui vecin de-al meu. Acum am și eu un cuib cu un asemenea dovleac. Are un singur dovleac mic-mititel deocamdată. Nu știu încă dacă va ajunge la maturitate. Floarea și dovleacul sunt aici:




De roșiile milităroase vă mai amintiți? Încep să se coacă. În sfârșit! 



Atunci când înfloriseră merii, unii dintre voi ați aflat că există și mere dulci-dulci. De vară. Am promis că le fotografiez când se vor coace. A fost soare puternic când am făcut fotografia și apar cam ca niște beculețe... Cele mai mari ajung la cca. 75-80 mm lungime și au exact forma din fotografie. Poate că le cunoașteți. Sunt foarte bune, verzi-gălbui-rozalii când se coc, devenind chiar mălăioase la apogeul dezvoltării lor. Sunt bune să fie consumate direct sau în compot. Compotul se consumă imediat, nu se pretează pentru conservare.


Cam ăsta este peisajul din grădina mea. Deocamdată.
Cine vine să ne ajute să jumulim toate buruienile? Noi nu le mai facem față.


Alte fotografii și povești aici, la Anastasia.



18 comments:

  1. e clar... vara domneste în gradina ta! frumusetea imaginilor rasplatesc mainile harnice care au îngrijit ca totul sa arate atât de ispititor!
    O saptamâna minunata iti doresc! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. E frumos dar deja toate au crescut peste masura din pricina ploilor :) Nu mai facem fata in ceea ce priveste culesul buruienilor si curatatul de tot felul de lastari care trebuie eliminati.
      Multumesc, Carmen! La fel!

      Delete
  2. Frumoasa florea de dovleac, cred ca acum o vad pentru prima data. La fel se intampla si cu celelalte, cu floarea de pepene verde si cu cea de pepene galben. :) Chiar ieri am fotografiat si eu niste mere verzi, apetisante. Ce coincidenta nice. :D Dar ale mele nu pareau dulci, mai degraba acrisoare. :P
    Super peisajul din gradina ta, Elly. :) Ai cam de toate pe acolo, pana si lubenita... :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu am mai spus de curand pe un blog, poate si la tine, ca toate florile sunt frumoase. Doar sa avem timp sa ne aplecam asupra lor, sa le "vedem" :) Florile cucurbitacelor sunt splendide, se si servesc la unele preparate culinare. Adica se pot manca, fiind foarte fragede. Stiai?
      Da, peisajul e frumos, dar acum e cam plin de iarba si ploua aproape zilnic, nici nu mai putem sa smulgem toate buruienile care au crescut ca voinicul din poveste :))
      Multumesc, Nice!

      Delete
  3. Mere dulci de vara avea bunica, dar era cam ciudat copacul ei. Avea patru crengi mari si numai o creanga facea mere dulci exact ca in poza, restul se coceau tarziu si erau foarte acre.
    Pozele parca sunt din cartea de botanica, adica e prezentata planta, floarea apoi fructul. Ar fi bine sa ne arati mai tarziu si fructul la maturitate. Sper sa-ti creasca mare atat pepenele verde cat si dovleacul.
    Pupici si imbratisari.
    P.S. Legat de link, eu il copiez exact cum apare cand deschid pagina blogului tau si la mine apare cu "co.uk". Insa am observat ca, oricum, linkul, chiar si cu co.uk in loc de .ro duce la pagina ta. Nu stiu daca are vreo importanta cum apare, insa pe viitor voi avea grija sa adaug manual .ro

    ReplyDelete
  4. Simt de aici mirosul de rosii proaspete de gradina!!!
    Ahhh...ce frumos! Chiar ca ai de toate acolo in gradina.Dar stiu ca este si mult de munca la o astfel de gradina.
    Saptamana usoara iti doresc!

    ReplyDelete
  5. Asta e gradina ta, a ta perosnala???? mamaaaa, cata mai invidia pe mine!!!!! nici macar nu stiam ca florile de cucurbitacee sunt atat de frumoase!! eu vin la curatat buruieni oricand, daca mai pui si o cafea in oferta..:)

    ReplyDelete
  6. am veni daca le-am dovedi pe ale noastre :)

    ReplyDelete
  7. pai de-asta sunt asa bune roadele gradinii! pt ca va rasplatesc munca si grija! :)

    ReplyDelete
  8. vin eu, vin eu... :)
    şi-mi place pepenele galben mai mult decât cel verde :)
    pup şi spor!

    ReplyDelete
  9. Pepenele tău glaben e foarte bun, mi-l amintesc din vara trecută. ;)
    Chiar îi spuneam și Zinei, admirându-i grădina cu trandafiri, că în vara viitoare sper să povestesc și eu despre o grădină! Până atunci, admir grădinile voastre, hărnicuțelor și inspiratelor, unde vara face minuni din ficare floare, din fiecare pom și fiecare fir de iarbă! Cred că e perfect de acord cu mine și Snow, scumpițul! Miau pupici pentru -și de la- pisici și îmbrățișări de la noi, cu drag! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Să nu uit, desigur că vin să te ajut la plivit, am mai făcut asta și-mi place, grădinăritul mă destinde și de aceea voi avea propria grădină! :)

      Delete
  10. Roadele muncii tale incep sa se parguiasca.
    Cat sunt de pufosi poepenii!:))
    Merele de vara sunt dulcute si-ti fac limba galbena?:))
    Pupici!

    ReplyDelete
  11. Foarte frumoase poze! Numai bunătăţi în grădina ta! Să te bucuri din plin de toate.

    O zi frumoasă, dragă Elly! :-)

    PS. Uite că şi eu tot din-astea, "grădinăreşti", am postat!

    ReplyDelete
  12. Frumos si ...molipsitor!
    Acum ma gandesc sa caut la toamna puieti de mar mălăiet; aveam acest soi "de secere" in gradina parintilor.

    ReplyDelete
  13. Pentru asemenea frumuseti as veni cu siguranta cu tot cu piticul meu....

    ReplyDelete
  14. Ha, ha, abia astept toamna cea roditoare, pentru a vedea si in gradina ta un dovleac urias. Uneori te invidiez pentru gradina ta, pentru faptul ca iti poti bucura ochii doar privind pe geam sau facand un pas in afara casei. Apoi imi amintesc cat trebuie sa muncesti pentru a avea o gradina cu de toate si imi trece. :)))

    ReplyDelete
  15. Ce gradina productiva! :) Vazandu-ti pozele, imi amintesc cu nostalgie de gradinuta mea de acasa. In fiecare primavara - vara stateam ceasuri intregi pe langa legume, flori, copacei, sa surprind frumusetea si simplitatea lor.
    Spor la gradinarit si la cules roadele!

    ReplyDelete