Wednesday, February 15, 2012

Cine e vinovat pentru zapada din Romania


De cateva zile se cauta vinovati pentru incapacitatea autoritatilor de a reactiona in timp util si corespunzator in cazul unor situatii exceptionale cum este aceasta iarna din sud-estul tarii.
Dupa ce s-a aratat demonstrativ cu degetul in cateva directii, desigur "gresite", si dupa o joaca rizibila si absolut penibila cu scuze romanesti, in sfarsit, marele vinovat pentru iarna Igaşiană care a cotropit sud-estul Romaniei, a fost gasit.
Stim ca sunt oameni foarte competenti, undeva, acolo sus, unde nimeni nu ne iubeste, pe noi, romanii.
Atat de competenti incat au reusit, intr-un final, sa descopere ca nimeni altcineva nu poate fi vinovat pentru iarna cu care ne-a cadorisit natura si partial, inconştienţa unora dintre semenii nostri, decat institutia numita A.N.M. - Administratia Nationala de Meteorologie. O institutie de vreo mie de profesionisti care nu are timp de jocurile zilei, adica din acelea politice, si care se ocupa cu chestii absolut neinteresante cum ar fi stabilirea de prognoze. Si care emite avertizari de cod galben, portocaliu, rosu...atunci cand se impune.
E o imensa si, dupa parerea mea, absurda discutie daca aceste coduri au fost emise corect de catre A.N.M. Daca nu cumva in loc sa vada rosu in fata ochilor, A.N.M. a suferit de un soi de daltonism si a vazut doar portocaliu, emitand avertizarea de cod corespunzatoare.
Rastignită pe toate televiziunile, A.N.M. este de acord ca, in cazuri speciale, asa cum pare sa fi devenit zona de sud-est a tarii, criteriile dupa care se dau codurile ar trebui reevaluate. Sau chiar ca ar trebui stabilite criterii strict pentru Romania. Insa doar atat.
Punctul de vedere al A.N.M. este corect, profesionistii de acolo nu puteau fabula si imagina scenarii care sa fi indus groaza in populatia si asa coplesita de necazurile aduse de criza ce pare fara de sfarsit. A.N.M. este una dintre putinele institutii din tara care, in ciuda subfinantarii, isi face datoria.
A.N.M. nu avea de unde sti ca se va produce acea viscolire absolut spectaculoasa dar aducatoare de nenorociri pentru o parte din Romania. Stratul de zapada prognozat pe criterii stiintifice de catre A.N.M. era unul normal, de cca. 55 cm...insa conditiile speciale ale zonei au dus la cresterea acesteia, in spatiile viscolite, la o medie colosala de 4-5 metri...
In principal, sunt de parere ca vinovata este natura. Care a primit un "ajutor" nesperat de la chiar cei napastuiti...care candva, in trecutul nu foarte indepartat, au recurs, cu un zel demn de o cauza mai buna, la despaduriri. Pentru cativa arginti...care nu le-au adus bunastarea nici atunci, iar acum se razbuna amarnic.
Totusi, asupra A.N.M. sunt presiuni mari. Ca sa fie decretată "acarul Paun". Asa cum se intampla mereu in Romania.
La fel cum, la Maternitatea Giulesti, cea mai de blamat persoana pentru tragedia mortii bebelusilor s-a descoperit, in prima faza, a fi doar o asistenta. Care trebuia sa supravegheze un numar de cateva ori mai mare de bebelusi decat era norma medicala clar stabilita, care nu avea voie nici macar sa aiba necesitati fiziologice, care poate ca trebuia, in plus, sa fie si un electrician priceput, un lacatus meserias...care...care trebuia sa fie un fel de Superwoman, probabil...
De ultim moment este o alta discutie: daca nu cumva A.N.M. ar trebui sa emita avertizare de inundatii in zonele acum inzapezite. Raspunsul A.N.M. este ca institutia da prognoze de care pot fi siguri, nu se umbla cu scenarii.
Cred ca in loc sa se caute vinovati fara vina, autoritatile ar face foarte bine sa intervina cum se cuvine in acele zone, sa mai dreaga ce se mai poate, inclusiv propria imagine.
Tot autoritatile ar mai trebui ca "maine" sa nu uite ce s-a intamplat "azi" si sa treaca, de urgenta, la implementarea unui plan de reimpadurire care sa impiedice producerea unor alte catastrofe in viitor. E adevarat, copacii cresc greu. Dar cresc si pot creste frumos si, mai ales, cu folos. Cu conditia sa fie lasati. Iar cei ce i-ar putea tăia sa fie aspru pedepsiti daca o vor mai face.

15.02.2012

6 comments:

  1. Da, dar stii cum e vremea..acum e rosu , acum e portocaliu , acum e galben . vremea e schimbatoare, si poate nici ei nu au prevenit aceea stare de alerta din timp..oricum ceea ce e important, e ca oamenii care sunt in dificultati sa poata macar avea acces la o paine, si o cana cu apa..caci caldura, cred ca doar caldura sufletului o mai au si speranta in Dumnezeu!

    ReplyDelete
  2. Voi mai reveni cu un articol fiindcă mă mănâncă deștele să mai scriu pă blog! :)
    http://bciprianmp.wordpress.com/2010/07/27/dezastrele-naturale-cauze/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cauzele dezastrelor suntem si noi...actiunile umane asupra planetei...

      Delete
    2. Am mai scris, precum promiteam! :D
      http://bciprianmp.wordpress.com/2012/02/16/incalzirea-globala-zapada-si-avertizarile-meteorologice/

      Delete
  3. La noi oricum se poarta aruncatul pisicii moarte peste gardul altuia... Parerea mea este ca A.N.M. si-a facut treaba, a dat acel cod rosu autoritatilor, care au stiut cum stau lucrurile, dar s-au facut ca nu-l vad si ca-i porcaliu. :) daca se inventa violetul la coduri, cu siguranta ar fi fost acesta...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cei ce decid in tara asta aveau/au alte lucruri de facut...mai importante pentru ei decat lupta cu zapezile...sau cu orice alta nenorocire...

      Delete