Monday, July 16, 2012

Sa vina ploaia!


Paparude - Foto de Carol Popp de Szathmáry
Nu mai stiu de cate zile n-a plouat. Daca ar fi fost temperaturi mai "cumsecade" poate ca nu eram cu totii atat de disperati. Nici macar noaptea nu se mai racoreste. Abia spre dimineata aerul devine respirabil in casa. Dorm de saptamani de zile cu ferestrele deschise si aproape complet dezbracata. Norocul mare e ca nu sunt țânțari. Nu stiu de ce nu mai sunt, ma preocupa prea putin acum, doar ma bucur de absenta lor. Cand eram copil imi amintesc ca erau o multime. Tot timpul eram plina de intepaturile lor, nu scapam de ei oriunde m-as fi ascuns. Era de ajuns sa stau afara dupa ora inserarii ca ma atacau.

Nu stiu ce faceti voi, dar eu aproape toata ziua stau in casa. De spaima caldurii, nu de altceva. De la 1 iulie sunt libera de contract asa ca nu mai sunt macar fortata sa ies. In cate-o zi ies in oras doar pentru cumparaturi urgente sau platit facturi. Prin curte si gradina ies abia spre seara, dupa ora sapte, pentru ca e totusi nevoie. Vita-de-vie a luat-o razna si mai trebuie legata, la fel rosiile, castravetii. De bietele legume ma si mir cum inca nu sunt arse de atata soare. Speram sa le mai ajute sa nu moara udatul aproape zilnic. Mai ies si sa pun rufele la uscat, tot spre seara, chiar daca am spalat in cursul zilei.
Nu de soare mi-e frica ci de caldura sufocanta, de faptul ca transpir instantaneu si ma ingrozeste ca zi de zi e mai cald. Acum se anunta ceva schimbari, usoare scaderi de temperatura dar si posibilitatea unor furtuni. Am ajuns sa-mi doresc sa vina furtuna. Absurd.
"Paparudă, rudă,
Vino de ne udă,
Ca să-nceapă ploaie,
Să curgă şiroaie...."
Ce ziceti de incantația asta? Are miros de ploaie? Ar trebui sa aiba...
Cand eram copil, mi-amintesc ca au venit pe strada noastra niste fete, nu cred ca aveau mai mult de 12-14 ani, vreo 4 tigancuse imbracate ca naiba, in mai nimic, decat niste fuste de frunze. Paparude am aflat ca se numeau. Au jucat pe toata strada un dans saltareț, am inteles ca era ceva magic, care trebuia sa induplece ploaia. Si atunci fusese o perioada prelungita de seceta insa nu mai stiu daca era o asemenea caldura. Ca prin ceata imi amintesc ca bateau cu niste bețe in ceva, ca niste vase, si tot cantau cantecelul de mai sus. Era mai lung, mai erau cateva versuri si imi mai amintesc ca lumea arunca cu apa pe ele, apoi li s-au dat bani si cate ceva de mancare. Nu stiu daca chiar dorinta de a ne aduce ploaia le-a manat pe acele paparude pe la noi sau poate doar dorinta de a aduna cativa banuti si cate ceva de-ale gurii. Cert e ca asta era traditia in asemenea perioade de seceta. A disparut de mult aceasta "moda", fetele de varsta aceea acum stau pe Facebook sau cine stie ce altceva fac. 

N-am dormit toata noaptea. Dar adevarul e ca, asa cum mi-as dori chiar si o furtuna, parca si niste paparude nu m-ar deranja sa vad, desi stiu bine ca nu ar avea vreun rezultat. Dar ar fi macar o incercare de chemare a ploilor, un ritual ca de poveste, din alte vremuri. Unul colorat si disperat. 
Totul e disperare zilele astea. Disperarea ne-o alimenteaza si televiziunile care ne-au zapacit cu toate culorile de coduri. Habar nu mai am ce culoare de cod a fost ieri, va fi azi, dar nici nu mai conteaza. Pentru ca e cald, foarte cald, inabusitor de cald si nicio culoare de avertizare nu mai ajuta.
Poate tot incantatia magica a paparudelor ar ajuta: 
"Paparudă, rudă,
Vino de ne udă,
Ca să-nceapă ploaie,
Să curgă şiroaie...."

Sau cantecul lui Nadine:

34 comments:

  1. A plouat noaptea la noi, fulgerele luminau cerul. In casa nu se simtea nimic, ventilatorul a mers tot timpul. Desi nu am alregat prin casa, dimineata aratam ca cei din Prison Break cand erau in inchisoare in America de Sud.
    Inca sunt nori pe cer. O zi buna iti doresc!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tot e ceva, Robert. Poate dupa ploaia de azi-noapte, ziua de azi a fost mult mai suportabila. Eu ajunsesem la disperare ieri si azi-noapte nu am dormit nici macar o clipa :(
      Multumesc, a fost o zi mai putin caniculara, desi destul de calda. Abia acum e mai bine. Numai bine si tie!

      Delete
  2. La mine a plouat, ce-i drept, 20 minute. Rezultatul final? O serie de legume distruse, nişte copaci căzuţi şi curentul mort pe toată durata nopţii.
    Pff, numai la noi e posibil ca jumătate dintr-un oraş ca Iaşi să stea 6-7 ore în beznă.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adica la voi a fost o mica furtuna care v-a adus numai necazuri. Si la noi cand se intrerupe curentul, cam la fel se intampla. Dureaza ore intregi pana se remediaza defectiunea.
      Dar macar la voi acum nu mai e atat de cald ca in sud. Aici abia azi a fost aerul ceva mai respirabil.

      Delete
  3. Si in Brasov a plouat toata noaptea, tunete, fulgere, tot repertoriul. Dar aici a plouat mult nu gluma, bine ca am ajuns acasa exact inainte sa inceapa ploaia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am vazut deja :) Robert e tot in Brasov. Deci a fost o ploaie de vara tipica. Insa pare ca nu a reusit sa racoreasca locuintele asa repede. Era si greu, a fost multa caldura acumulata atata timp. Ai avut noroc nu-i deloc placut sa te prinda ploaia torentiala si fulgerele pe drumuri...
      Numai bine!

      Delete
  4. La mine inca de aseara a ploua zdravan, a mai racorit pamantul asta batut de soare si de soarta :). O zi faina sa ai :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Norocosilor! Si tu si Meanbrake :)
      El spune ca n-a fost mare lucru mai ales ca a ramas fara curent electric :( Multumesc! Numai bine si tie!

      Delete
  5. Pe mine m-au trezit noaptea trecuta niste fulgere si tunete de ziceai ca o sa ploua de-o sa ne inece. Ma si gandeam daca sa ma dau jos din pat sa-mi pun butoaie la umplut ca sa am cu ce uda nanogradina zilele urmatoare. Bine am facut ca nu m-am obosit pentru ca nu a cazut nici macar un strop de ploaie. Dimineata am udat gradina si am vazut deja crapaturi in care incapea o palma de om, crapaturile astea au "furat" mare parte din apa ce am pus-o rosiilor, nu stiu cat a mai ajuns si la radacinutele lor. Mie mi se pare nedrept sa ai vacanta, sau concediu sau pur si simplu sa fii liber pe vara si sa nu poti face altceva decat sa te ascunzi de canicula. Timp pierdut! Dar asta e, cu cine sa ne batem?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cea mai rea e pacaleala :) Deci dupa ce ca ne fierbe fara apa...natura isi mai si bate joc de noi.
      Aici e un vant usor care a mai detensionat putin atmosfera. Deja mai era putin si credeam ca va exploda ceva. Crapaturi in pamant sunt si la noi, intra mana, la fel, in ele. Ud la 1-2 zile si abia se cunoaste.
      Eu am avut o vara atipica. Mi s-au intamplat multe, nimic bun insa. Asta e, poate va fi anul viitor ceva mai bun. Cu natura e greu sa ne luptam.
      Poate avem noroc si ploua curand! Am adus paparudele ;)

      Delete
  6. Sa ploua sa ne mai racoreasca, dar sa am si eu parte de vreme buna in weekendul asta la mare :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sa ploua! Ce bine ar fi! Eu am facut tot ce-am putut :) Am adus si paparudele :)
      Cred ca vei avea vreme buna. Nu se "arata" ploi la mare. Distractie placuta!

      Delete
  7. Imi plac perioadele de seceta prelungita, combinate cu calduri extreme.

    De fapt, mai bine zis, imi place sa observ efectele asupra oamenilor. Unii devin nervosi, iritati, altii cad fizic si psihic, altii devin visatori, altii cauta cu orice pret sa evadeze...

    Si imi place sa observ misticismul pe care il capata orice manifestare de amploare a naturii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu-mi prea plac asemenea perioade. N-au cum sa-mi placa. Locuiesc la casa, am gradina si sunt agasata de problemele pricinuite de seceta.
      Efectele asupra oamenilor nu prea le vad. Daca nu mai ies decat de nevoie din casa...nu prea am cum. Am iesit acum cateva zile si am pierdut mai mult de o ora numai cu discutii pentru ca m-am intalnit cu multe cunostinte. Si pentru ca sunt destul de sociabila am vorbit despre una-alta si asa s-a facut ca in loc sa ajung acasa in jur de ora 11,30 cum aveam in plan, am ajuns aproape de ora 13...m-a prins caldura cea mai mare.
      Nici sa evadez nu caut, nici visatoare nu devin, doar sufar din cauza caldurii. Imi place vara foarte mult dar sa nu fie temperaturi peste 33 de grade. Acolo e punctul in care incep sa urasc caldura pentru ca urasc sa transpir. De evadat n-am unde...
      Azi-noapte fiind fara somn, mi-am amintit de paparudele vazute in copilarie. Le-am evocat...asa, din motive nostalgice :) Nu sper in nimic magic...doar sunt om cu mintea intreaga. Dar mi-a placut sa scriu despre... :)

      Delete
  8. se pare ca eu sunt norocoasa :)
    la mine azi la 11 erau 24 de grade ....
    o vreme extraordinara pentru orice! cum pot sa te ajut? pot sa cant si sa sar impreuna cu tine :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Esti, Geanina! Un pic te invidiez :) Temperaturile de la tine sunt idealul meu. Te poti imbraca cum doresti. Probabil ca e mai racoare seara si dimineata...dar e bine.
      Daca doresti si vrei sa ne imbracam in fuste din frunze...cred ca ma poti ajuta.
      Din pacate, se spune ca paparudele ar trebui sa fie nu mai mari de vreo 14 ani :) Cred ca nu ne prea mai incadram ;) :))
      Merci oricum pentru intentie!

      Delete
  9. eu sunt rea de caldura, ma laudam ca adorm pe la 12, acum am inceput sa nu mai pot dormi din cauza caldurii :(( sper sa ii traga o ploaie sa ne racoreasca:D pana atunci iti doresc o seara cu grade mai putine:D si in continuare fara tantari :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Esti ca mine. Eu oricum dormeam putin noaptea dar in ultima vreme n-am ma dormit mai deloc. Ca noaptea trecuta sa ajung sa nu inchid ochii nici macar o secunda. Am bolit din cauza caldurii si mi-am adus aminte de paparude :)
      Azi e ceva mai bine, bate un vant usor care a mai racorit aerul putin.
      Multumesc pentru urare. Tot racoare iti doresc :)

      Delete
  10. "Paparudă, rudă,
    Sari in sus si uda,
    Uda cu cofita,
    Ca sa creasca vita..."
    Poate ne ajuta!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. O, ce bine ar fi ca acest cantecel sa aduca ploile! Din pacate ceea ce se anunta la meteo nu e prea incurajator pentru sudul tarii.
      Dar, cine stie? Poate ne ajuta ;)
      Multumesc. O noapte buna!

      Delete
  11. Ei bine se pare ca incantatia ta magica a avut efect, chiar daca nu a plouat in toata puterea cuvantului, parca s-a mai racorit. Au cazut cativa stropi razleti, vantul mi-a daramat un ghiveci cu o floare draga in balcon, dar macar acum putem respira cat de cat.
    Si eu sunt libera de contrat de la 1 iulie si agreez temperaturile moderate de 23 de grade... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asa m-am gandit si eu azi, mai ales cand a inceput acel vanticel care a adus putina racoare in fierbinteala ingrozitoare de pana acum. Stropii razleti sunt si ei buni dar eu am sa ma mai gandesc la paparude zilele astea. Ai vazut, Geanina si Foto de inginer s-au oferit sa ajute...deci suntem deja trei care cantam si la nevoie, la cererea publicului, putem sa si topaim putin :))
      Aceea e temperatura ideala, ceva intre 23-25 de grade e si idealul meu. Cand mi-a spus Geanina ca are 24 de grade mi-a venit sa plang.
      Daca nu ploua...ne mai ascundem in casa o vreme. Eventual iesim seara...oleaca de viata sociala trebuie sa avem ;) Noapte buna! :)

      Delete
  12. La noi s-a mai racorit putin, a plouat doua nopti la rand cate putin. Am vazut si eu odata niste fetite care invocau ploaia. Eram la o colega, intr-un sat uitat de lume. M-a impresionat spectacolul lor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. La voi e alta lume :)
      Dupa cum am mai spus mai sus, ceva mai respirabil e si la noi, probabil ca o urmare la ceea ce s-a intamplat pe la voi.
      Si eu tot impresionata am fost atunci, in copilarie. Mi-aduc aminte din timp in timp, cand e seceta, ca acum...

      Delete
  13. Am zis eu bine ca trebuie sa ne adunam cu totii si sa fac incantatii online. :)) Ieri p-aici a inceput sa ploua, doar in anumite parti ale orasului, in cartierul meu daca au fost 10 stropi ( numarati!! ). :)) Azi e atat de bine si racoare, exact cum imi place mie. Sper doar ca norii sa se enerveze si sa planga un pic! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aste a o idee si mai grozava :))
      Da, azi e putin mai bine, deja de aseara se mai racorise. Vreo doua zile ne mai lasa sa respiram si-o va lua de la capat, din pacate. La caldura ma refer :)

      Delete
  14. Replies
    1. Nu-l stiam. Dragut...adica mie mi-a placut femeia din clip, care e superba fara a fi siliconata ;)
      http://www.youtube.com/watch?v=YesGtyiAgnE
      Ploaia...asa cum a vazut-o o legenda punk-rock... :)

      Delete
  15. Prin tara se pare ca a fost dezastru si prapad...la mine a fost caldura foarte mare :)) Daaar ...exista un dar:)) azi a fost putin mai racoare. Daca de obicei la 9-10 erau deja 30 si ceva de grade azi au fost 24 la soare

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai dreptate, a fost o idee mai racoare si la mine, aerul mai respirabil insa totusi peste 30 de grade. Dar asta pentru ca a plouat pe la munte.

      Delete
  16. Am citit de trei ori până la "Dorm de săptămâni de zile cu ferestrele deschise și aproape complet dezbrăcată.". A 3-a oară am reușit să trec peste (gândindu-mă la fotbal) și am putut să finalizez lecturarea articolului.:)) Glumesc.:)
    Detest căldura. Urăsc soarele. O să-mi iau tălpășița în curând în țări cu o clima rece: Swe, Uk, Canada... Nu mai suport să nu ies din casă 2-3 luni pe an. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))) Trei hohote...pentru simetrie ;) Stiu ca glumesti dar am apreciat gluma.
      Nici mie nu-mi place caldura asta. Ma simt ca-n iad...sau, ma rog, cum presupun eu ca ar cam fi.
      Chiar asta ti-e planul? Interesant :)
      Ieri n-am fost acasa, am umblat cu treburi aproape o zi intreaga si m-am indopat cu pepsi rece. Altceva n-am putut face. Azi abia am iesit prin curte de dimineata si de atunci sunt inchisa in casa unde e un fel de alt cuptor. Stau momentan si cu ferestra inchisa din cauza unor vecini cheflii la care urla muzica. Manele...daca esti curios :(

      Delete
    2. Ok, recunosc. Pe manele și eu stau dezbrăcat. Măcar din semn de protest, dacă nu din cauza căldurii. :))
      Eu am o terasă acoperită de vreo 7 metri și la toate ferestrele am lipit folie reflectorizantă să nu mai pătrundă soarele. :))) Arată ca naiba, dar las orice fel de rușine deoparte când vine vorba de căldură. Și chiar și așa, am 29 grade C în casă, pentru că eu de 3 ani răcesc vara ca prostu' și n-am cum să dau drumu la aerul condiționat. Funny, eh? :(

      Delete
    3. s-o ia dracu de seceta si sa-l ia dracu de soare sa ne dea dracu ploi si furtuni de vara violente si sa ne dea numai coduri de inundatii ca sa se transforme toata planeta in apa de ploaie

      Delete