Monday, October 15, 2012

En vogue


Printre multele lucruri pe care nu le mai fac in ultima vreme este si acela de a citi sau a vedea filme. Nu fiindca nu vreau dar nu am nici starea si nici puterea sa ma concentrez asupra unei carti intregi sau unui film. Timp s-ar gasi daca as dori. Pe de alta parte, multe dintre cartile importante ale literaturii sau filmele reprezentative mi-au trecut deja prin fata ochilor. Unele de mai multe ori. In momentul de fata nu prea stiu cum ar trebui sa fie o carte sau un film ca sa ma mai prinda in mreje. 

Despre unii scriitori stiu doar ca exista, eu inca n-am citit nimic scris de ei desi lumea din jurul meu vorbeste despre cartile lor, ii citeste. N-am citit fiindca asa s-a intamplat ori pentru ca nici nu mi-a picat in mana vreo carte de-a lor. De fapt, se intelege ca nici nu le-am cautat cartile, poate pentru ca mie personal nu mi-au starnit curiozitatea. Deloc. Toate cartile despre care "se vorbeste", sunt carti pe care eu chiar nu le bifez. N-am citit niciodata o carte despre care s-a vorbit mult, de multe ori total nemeritat, o
carte care a creat o "moda".

N-am fost sa vad niciodata un film pentru ca s-a discutat despre el sau pentru ca a luat nu stiu cate premii ci pur si simplu, daca s-a intamplat sa vad un film cand era in voga, a fost pentru ca asa s-a nimerit, asa am avut atunci dispozitie, nu pentru ca se si vorbea despre el.
Cu cat e mai la moda o carte (sau un film), cu cat mai mult se vorbeste despre, cu atat mai mult acest lucru ma indeparteaza de respectivul titlu. Curios, dar asta ma face sa nu le mai acord atentie...poate niciodata. Asa ca n-am citit nimic de Coelho, n-am citit The Hunger Games, n-am citit The Da Vinci Code, n-am citit Sandra Brown, The Twilight Saga, asa, ca sa enumar doar cateva "fenomene". Cred ca se intelege ca n-am vazut nici filmele "inspirate" de unele dintre aceste carti.

Legat de povestea asta, cu cartile la moda, am sa va relatez experienta mea cu una, catalogata ca foarte buna. Cartea respectiva mi-a fost recomandata calduros acum cativa ani, succesiv de catre trei persoane dintre care unul, care m-a intrebat foarte revoltat: "Cum, n-ai citit...?!?", s-a oferit chiar sa mi-o imprumute.

Am luat-o, si m-am apucat s-o citesc temeinic. Lectura n-a mers deloc. Cu mare greutate si dupa multe, foarte multe pauze, am ajuns la pagina 175, tin perfect minte. Am crezut ca innebunesc citind-o, am crezut ca nu-s in stare sa mai citesc o carte, ca m-am tampit, atat era de plictisitoare si de indigesta. Mi-am marturisit neputinta si, dupa mai bine de 3 ani in care aproape ca mi-a fost rusine ca n-am fost capabila sa citesc o capodopera (!!! stiu, e de ras), i-am inapoiat-o omului. I-am spus ca nu mi-a placut si ca nici n-am terminat-o si cred ca si-a imaginat ca nu-s in toate mintile, dupa fața pe care a facut-o.

Deci, o singura data am facut marea greseala sa citesc o anume carte, la recomandare si cu ocazia aceasta, marturisesc si in fata blogosferei, ca nu-mi place Magicianul lui John Fowles. Absolut deloc. 
M-am simtit bine cand cineva din blogosfera (Vladimir), comentand despre literatura, pe marginea unui articol al Vienelei, a scris asa:
"Cand aud de Magicianul ma dor ganglionii si mi se umfla. Daca aud persistent dau in soc anaflilactic si cad secerat! E oribila!". 
Crezusem ca sunt eu nebuna... Am zambit si nu m-am mai simtit atat de vinovata ca nu mi-a placut Fowles.

Ati avut vreodata o astfel de experienta cu vreo carte sau un film?


54 comments:

  1. Da, aseara fara sa am în plan am vazut Hachi (2009) cu Richard Gere si un Akita, caine de rasa Japoneza! Mie, desii patesc ca si tine rabdarea de a vedea un film sa evaporat acest film ma înduiosat teribil, mai ales ca este facut dupa o întamplare adevarata! Daca ai ocazia sa îl vezi ti-l recomand este reconfortant si te uimeste dragostea unui animal! Te pup si o dupa amiaza faina!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, Minnie, stiu filmul, e transpunerea unei povesti adevarate din Japonia si am auzit ca e un film foarte sensibil. Dar stiind povestea, nu as mai avea rabdare sa vad un intreg film. Desi imi place Richard Gere cum joaca. Multumesc!

      Delete
  2. Da, dar nu odată... De aceea mă feresc de a mă lua după alții! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. E mai bine asa. Nu, doar cu Magicianul am facut asta, fiindca omul s-a oferit sa mi-l imprumute. Altfel nu incercam. Eu citesc ceva decat daca am un feeling bun in ceea ce priveste cartea respectiva...:)

      Delete
  3. Doar nu-ti formezi parerea in functie de ce zic altii. Asa era si in ''Hainele imparatului'':)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu, Robert, nici nu voiam sa spun asta. Tocmai, ca o data am zis sa incerc o recomandare si n-a iesit bine. Deloc :)
      Eu chiar nu citesc si nu fac nimic cum e trendul. Nu sunt la moda :))

      Delete
  4. Auzisem la niste prieteni despre un film cu chinezi, ca ar fi o capodopera. Intr-o zi i-am gasit uitandu-se (a cata oara? ) la acel film si am ramas alaturi de ei, sa vad ce are deosebit. Nu am retinut decat niste imagini fugitive, cu oameni care se luptau plutind in aer, la inaltimi destul de mari si finalul, cand pamantul din jurul unui copac era plin de petale rosii. Prietena mea, pictorita, era extaziata de costume, de culori, de atmosfera. Nu o interesa actiunea filmului, actorii sau muzica. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, stiu despre acel film, dar era ceva cu arte martiale vazute ca un balet, ca o levitaie aproape...am inteles ca vizual este interesant. Dar nu ma pot uita la astfel de filme, nu-mi spun nimic. Ei se uitau la el din punct de vedere profesional si ca baza pentru inspiratie. Probabil placandu-le mult si arta chneza, care este deosebita prin delicatete, gratie, trebuie sa recunoastem. Interesant ce spui :)

      Delete
  5. Eu recunosc, in ultima vreme am citit din ce in ce mai putin. Eu pentru a pune mana pe o carte trebuie sa fiu vrajita de titlu sau ... de un comentariu picant la adresa cartii. Cat despre filme, nici atat ... rar mai ajung si la cinema, nu prea mai am timp in ultima vreme de nimic.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei, tu ai mai mult timp sa citesti. Eu am citit foarte mult si cand spun foarte mult chiar asta inseamna. Mii de carti...:) De tot felul de scriitori. Cand m-am inselat eu si am citit ceva care nu mi-a placut, macar am facut-o pe barba mea. Dar cand am primit calde recomandari si am fost atat de dezamagita...asta m-a cam intristat. Mi-am dat seama cat suntem de diferiti, noi, oamenii. :)

      Delete
  6. "Cu cat e mai la moda o carte (sau un film), cu cat mai mult se vorbeste despre, cu atat mai mult acest lucru ma indeparteaza de respectivul titlu." Sunt placuta surprinsa ca nu sunt singura care reactioneaza astfel. :D Din acest motiv(si nu numai) nu am putut sa ma uit la Titanic. La fel s-a intamplat cu cartile lui Coelho si M. Eliade(autor pe care eu nu l-am studiat in liceu).
    In schimb, de vreo doua articole, un blogger de-al meu tot recomanda filme interesante, pe care le caut si le vizionez repede. Astfel am vazut Triangle 2009 si Devil 2010. Si mi-au placut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai cred ca e o reactie fireasca. Eu sunt contra curentului intotdeauna :) Chiar si cu blogul. Scriu multe lucruri despre care n-ar trebui sa scriu :))
      Am vazut totusi Titanic pentru DiCaprio, care pe vremea aia era foarte tanar si dulce. Nu mi-a parut rau, e totusi frumos si filmul.
      Despre cartile lui Coelho nu vreau sa stu, am vazut tot felul de citate de doi bani din ele. Lucruri mai destepte decat alea am debitat eu si aici pe blog, sunt sigura.
      Eliade e greu, am citit Maitreyi dar desi e interesant cumva, nu prea mi-a placut in ansamblu si m-a pierdut de client. ;)
      Pai omul ala recomanda filme mai vechi vad, nu filme la moda. Deci, cred ca trebuie avut incredere. Macar cat de cat :)

      Delete
  7. Nici eu nu ma uit la filme doar pt ca le recomanda lumea! si cu cartile fac la fel! daca e sfatul unui expert in domeniu, da! iau in calcul!..Insa mie mi-a placut"Magicianul"! am citit-o chiar de 2 ori! prima data a fost intr-o vacanta de iarna geroasa, citeam doar noaptea si rontaiam clementina "zilnica". A doua oara a fost dupa vreo 2 ani, intr-o toamna ploioasa! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nici nu cred ca trebuie. Dar sa stii ca multe persoane vad un film doar daca are o recomadare buna. Ceea ce nu poate fi rau, dar nu e stilul meu :)
      Eu nu voiam sa stiu daca Magicianul n-a mai placut cuiva ci doar daca mai exista si pentru voi experiente dezamagitoare :) E foarte OK ca ti-a placut. Multora le-a placut, dar mie nu si totusi nu sunt singura. Deci mai sunt si ciudatei ca mine ;) M-am chinuit cu el si eu sunt cititoare de foarte multe genuri de literatura si multa chiar grea. Pur si simplu nu a fost pe sufletul meu, pe gustul meu :)

      Delete
  8. Carti nu prea citesc in general:)) e greu pana ma hotarasc sa citesc o carte si daca primele pagini nu ma prind inchid si termin:)) la filme in schimb am vazut foarte multe;)) dar majoritatea vechi nu cele din top 10 noutati. Si nu neaparat in domeniul cartilor sau filmelor actionez asa, ci in general...daca aud la toata lumea ca este foarte "true" si "cool" si la moda sa faci ceva anume numai din ambitie din adins nu fac lucrul respectiv! Chiar daca este ceva ce face toata lumea...eu ma pun invers si nu fac la fel ca toata lumea, zic NU:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. La tine nu ma mir, asta e tendinta la varsta voastra. Noi, cei care avem ceva mai multi anisori am prins alte vremuri, canad a citi era la moda. Se vedau sifilme, dar cartea ne era mult mai la indemana. Deci contra curentului si tu esti :)) Suntem niste rebele ;) E bine si asa!

      Delete
  9. eu sunt de parere ca pentru fiecare carte exista un timp potrivit fiecaruia pentru a fi citita...
    am citit Magicianul in anii 80 si chiar daca nu eram nici mare nici mica acea carte m-a impresionat pentru ca impleteste atat ideea de libertate cat si ideea de iubire...in contextul acelor ani cartea era un strigat spre libertate si in plus eu am incredere ca intotdeauna exista speranta...
    tin si acum minte citatul cu care se incheie cartea si pe care multa vreme l-am pastrat ca si semn de carte: "Mâine să iubească cel care n-a iubit niciodată şi cel care a iubit să iubească mâine..."

    in schimb m-a dezamagit si nu m-a emotionat sub nicio forma "The English Patient"...
    filmul m-a facut sa plang cu sughituri...cartea nu are nicio legatura cu farmecul,forta,frumusetea acestui film...de obicei se intampla invers,filmele nu se ridica la nivelul cartilor dar iata ca se poate si contrariul...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Posibil sa fie si asa, Pandhora, insa am incercat timp de 3 ani sa tot citesc la ea :) Nu mi-a placut si pace! Si eu sunt, ma rog, am fost cititoare pasionata de beletristica. Am citit foarte, foarte mult. Din pacate Fowles m-a pierdut de client, nu voi mai incerca nimic de el. Stiu sigur.
      Pacientul englez...nu. n-am citit cartea. Sa citesc o carte si sa vad un film, mi s-a intamplat. Invers nu vreau sa fac experienta. :)) Ca sa nu fiu dezamagita si mai rau...

      Delete
  10. Daca nu-mi place nu ma uit,nu citesc.Punct!

    in schimb imi place sa recitesc unele carti.Acum le percep in alt mod.Imi place sa revad unele filme,chiar daca aproape stiu fiecare replica..."Pe aripile vatului":).
    Nu pot citi sau viziona orice este legat de razboaie,catastrofe naturale,...
    In rest ,ascult muzica:)).
    Are romanu' o vorba:"Nu-i frumos ce-i frumos,ii frumos ce-ti place!"
    Seara frumoasa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai asa s-a intamplat si la mine. Nu mi-a placut, am lasat-o, dar sa stii ca faptul ca o imprumutasem, ma facuse sa incerc si iar sa incerc...de parca omul astepta si o recenzie la inapoierea cartii :)) Ma simteam cumva responsabila...
      La fel, nu pot vedea nimic legat de razboaie...mintea mea le respinge automat.
      Am si eu filme revazute, si de 4-5 ori :) Dar si carti citite de si mai multe ori :))

      Delete
  11. Nu stiu daca m-a deceptionat vreun film sau vreo carte pe care mi le recomandasera fie critica, fie, mai calduros, prietenii. In mod sigur am fost dezamagita, pur si simplu, de filme si de carti. Magicianul nu se numara insa printre ele :D Fara suparare :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dana, eu nu cautam pe cineva care sa fi avut experiente cu Magicianul. Aceasta carte s-a nimerit sa ma dezamageasca pe mine. Probabil putea sa fie oricare alta. Eu va intrebam daca ati patit asa ceva, la modul general. Constat ca da :)
      Macar ceea ce-mi "recomand" eu, e greseala mea si mi-o asum. Dar nu ma voi mai lua dupa nimeni, pentru ca gusturile sunt foarte diferite.

      Delete
  12. :))
    filmele mi le aleg singura. sunt momente in care am chef sa stau sub patua si sa vad filme. unul dupa altul. am criteriul meu propriu si personal in a le alege. trebuie sa fie din anul in care ma aflu si sa aiba nota mare (de la 7 in sus) altfel nu ma itereseaza. daca ii intrebi pe altii iti recomanda filme vechi din 1900 toamna. ei bine mie nu-mi plac filmele vechi, exceptand cateva...trebuie sa fie nou, cald, abia iesit din productie si sa aiba nota mare :P
    in ceea ce priveste cartile marturisesc ca nu prea am citit in tineretle mele insa cu trecerea anilor m-a prins dragul. si cartile le aleg dupa un criteriu cand le cumpar, dupa coperta :))). privec coperta si daca simt o atractie launtrica scot banii, daca nu, nu. marturisesc ca ii citesc un pic si pe cei e si-au dat cu parerea vizavi de carte, aia de pe la sfarsit, de pe coperta :P
    am citit carte la moda, evident "alchimistul". unde te intorceai auzeai de alchimist. toate pitzi pe la tv citeau alchimistul. am zis ca trebuie sa intru si eu in rand cu lumea. am citit-o! mi-a placut...:)). dupa au urmat alte carti a domnului "coelu" care zic aici, mie imi place :)
    hai te pooop!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu, nu mai iau dupa acele note. Niciodata nu coincid cu parerea mea :))
      Chiar prefer filme vechi, cele noi au prea multa tehnologie, jocul actoricesc e pe planul 3 sau 4... Pe mine tocmai arta actoriceasca ma atrage la un fim...si, desigur, povestea. Efectele nu ma dau pe spate deloc.
      Habar n-am de ce, mereu m-am ferit sa citesc cartile la moda. Dupa cativa ani, cand balonul s-a dezumflat, am aflat ca n-am pierdut nimic :)
      Eu n-am spus ca Coelho nu-mi place. Nu l-am citit si nici nu-l voi citi. Am o problema cu ceea ce este asa-zis "comercial"...
      De altfel se vede ca suntem foarte diferiti ca oameni, ceea ce e extraordinar, altfel lumea ar fi foarte plictisitoare.
      Te pup si eu!

      Delete
  13. Foarte multe...Cartile lui L.Rebreanu..Oribile..Mie unu nu imi plac...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu zic sa insisti cu ele, poti incerca altceva ;)
      Mie imi place Rebreanu :) Doar Padurea spanzuratilor nu mi-a placut...

      Delete
  14. Draga mea, bine ai făcut că n-ai citit anumite cărți citate chiar de tine în articol. Maculatură în proporție de 90%. Mai mult nu comentez la acest subiect. (Despre S. Brown, cineva spunea și subscriu: ”nu e scriitoare, ci scriitOROARE”).
    Dacă un cititor nu are baza de lecturi care să-i permită să aleagă, să trieze, să facă deosebirea (și mă refer la literatura clasică), nu poate decât să se lase ghidat de cei care cunosc și sunt apți de a face recomandări (și mă refer la criticii literari). Dar și aici apare subiectivismul, așa că tot baza de lecturi obligatorii, care sunt cele mai importante și mai de calitate, rămâne cea care te ajută în viitoarele selecții personale de autori și titluri. Orit tu ai această bază, deoarece i-ai citit pe clasici și recunoști o frază scrisă bine.
    Cât despre John Fowles, nu tot ce-a semnat el se numește Magicianul. Chiar dacă e o carte bună și aceea. Postmodernismul literar îi datorează mult. "Colecționarul" e o capodoperă, ”Turnul de abanos- nuvele”, de asemenea. A fost și un subtil estetician. Nouă, însuși profesorul de Estetică din facultate ni l-a recomandat. Și ne-a plăcut mult.
    Filme…Tot de la clasici se pornește. Nu mă pot plictisi de filmele bune, devenite clasice. Am revăzut Out of Africa ( de Sydney Pollack , cu Robert Redford și Meryl Streep), a nu știu câte-a oară. Dar nu consider că e prea mult. Uite-așa! Îți recomand Casa spiritelor - The House of the Spirits 1993, cu Meryl Streep, Glenn Close, Jeremy Irons. Se difuza pe Cultural…Ei da, l-au desființat... Dar s-ar putea relua pe II. Sunt sigură că ți-ar plăcea. Îți fac o recomandare ”inversă”: cartea care a stat la baza ecranizării extrem de reușite (unii spun că e la fel de bună ca și cartea): Casa spiritelor, de Isabel Allende.
    Succes la citit și vizionat, știu că știi ce să alegi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mirela, din pacate Fowles m-a pierdut definitiv. Nu voi mai incerca nimic de el. Stiu asta atat de bine cum stiu ca maine va rasari soarele. :)
      Cat despre filme...eu sunt chiar o clasica. Pentru mine cinematografia a inceput prin anii '30 si cred ca din anii '80 a tot regresat, chiar daca s-au mai facut cateva filme bune, nu neg. Ca sa vezi cat suntem de diferiti ca persoane, pot spune ca Out of Africa nu m-a incantat... cat a fost de laudat si premiat. In schimb Casa spiritelor e interesant. In materie de film eu am cam vazut tot ceea ce era de vazut :) Carti dupa ce am vazut un film nu citesc. Din principiu. Am si eu cateva filme pe care le-as revedea oricand, dar nu sunt prea multe.
      Multumesc pentru urare dar nu mai vad filme, nu mai citesc, nu ascult muzica. Decat ceea ce se intampla sa aud fara sa vreau. Am un motiv... mai special. Nu pot. De doi ani nu mai pot. Daca e postat un clip si mi se cere parerea, fac un sacrificiu :) Din respect pentru cel ce cere acea parere. Poate cand voi iesi din pasa proasta in care ma aflu... Cine poate sti?

      Delete
    2. ”nu mai vad filme, nu mai citesc, nu ascult muzica...”
      Azi vară ascultai ceva, ai și scris despre...dar toamna. M-am abținut să comentez. Din principiu!
      Sper că nu ai impresia că ”Out of..” mi-a plăcut doar pentru că a fost premiat...Îmi place Federico Fellini enorm, dar chiar nu vreau un răspuns referitor la pasiunea mea pentru Fellini. ;)

      Delete
    3. Nu, Mirela, faptul ca postez ceva pe blog, cate un clip, nu inseamna ca ascult, nici macar atunci nu-l ascult. :(
      Este doar muzică pe care o stiu, e veche... Am cateva postari muzicale...intr-adevar...dar totul e dintr-o alta viata. Stiu, e greu de inteles... Cand am ales pentru doua povesti parfumate doua melodii, am trait un fel de cosmar. A trebuit sa ascult cateva melodii cap-coada si sa aleg pe cele potrivite...
      Un singur film am vazut din 2010 incoace...acela despre care am scris acum, de curand. Nu-l vedeam nici pe acela, a fost ceva care m-a provocat si am vrut sa vad daca e ceea ce banuiam. Din fericire a fost ceva care rezona aproape perfect cu starea mea, altfel nu stiu cum as fi putut sa-l vad. Probabil ca nu. Intr-o alta postare, tot in vara, scriam cum ma deranja o melodie pe care o auzeam la un radio...
      Doamne fereste, nu am acea impresie :) Mie filmul acela nu mi-a placut, dar asta nu are legatura cu faptul ca a fost premiat. Din punctul meu de vedere multe filme premiate nu par a merita premiul. Chiar filme de Oscar... E doar parerea mea, asta nu desfiinteaza un film sau o carte. In niciun caz :) Si "nebuni" ca mine mai sunt, chiar printre criticii de film sau carte. Ele, acele filme sau carti, nu-s pentru mine, pur si simplu. Chiar am scris la unele comentarii ca asta e si frumusetea lumii, ca suntem foarte diferiti. Cum ar fi sa ne placa tuturor exact aceleasi lucruri? Cred ca ar fi destul de ciudat...si plictisitor. :)
      Imi plac foarte multe lucruri...dar am dreptul si sa nu-mi placa altele...

      Delete
  15. Si eu am pus uneori pe o carte si n-am avut puterea sa o termin :D Iar Magicianul, cu fluturii lui cu tot a intrat in aceeasi categorie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Interesant. Suntem in acelasi club ;)
      Bun venit pe blog! :)

      Delete
  16. Daaa.. chiar zilele trecute un prieten a venit pe la noi foarte incantat de un film din 2011, pe numele lui Thor, ca mama sa vezi ce actiune... zeitati in lumea moderna etc... l-am pus si... dupa 10 minute eu am adormit... nu stiu ce au facut ei.. dar nu m-a incantat deloc...:D
    Pana la urma fiecare cu gusturile lui.. si astea nu se discuta... nu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai...te cred. Normal ca gusturile ne sunt foarte diferite. In general barbatilor le plac altfel de filme decat noua. Si invers.
      Celor foarte tineri le plac, din nou, alt gen de filme...la fel celor mai in varsta... gusturile sunt extrem de variate, asta e clar. :)

      Delete
  17. http://simplyuniqueword.wordpress.comTue Oct 16, 01:15:00 PM 2012

    Buna, Elly. Eu ma uit la filme aproape in fiecare seara. Daca as fi stiut ca voi vedea N filme, as fi facut o lista si m-as lauda cu ea. :D Am avut multe ore pierdute cu filme pe care nu numai ca le vizionam cu speranta ca intr-o clipa va incepe ceva interesant, dar ma si chinuiam sa inteleg despre ce este vorba. Cat despre carti, citesc numai de la Allan si Barbara Pease. Sunt carti despre om, despre cupluri…in general psihologia. Ma atrage pentru ca totul este scris intr-un fel de a intelege foarte repede, intr-un mod amuzant si foarte, foarte interesant. Carti gen: de ce barbatii se uita la fotbal si femeile in oglina, el cu minciua ea voreste-ntruna, de ce barbatii au nevoie de sex si femeile de dragoste, de ce barbatii sunt neglijenti si femeile prevazatoare etc. Au o serie foarte bogata si foarte interesanta. In rest…nu mai am cu ce sa ma "laud" pentru ca nu am citit nimic din ce mi se recomanda, gen romane si alte carti pe care nici nu le privesc intr-o librarie.
    Simply, unique

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna, Luiza!
      Cu filmele asa e. Daca nu te prinde si nu te prinde...il lasi.
      N-am auzit despre acesti autori. Oricum nu mai citesc nimic. Am sa ma laud sa spun ca nu citesc nimic ca sa nu ma influenteze. Cica unii mari scriitori fac sau faceau asta. Ca sa nu le influenteze scrisul. Am si eu o chestie din asta, dar nu din acest motiv nu mai citesc. Glumeam. :)

      Delete
  18. Deci nu sunt singura "retardata" care n-a citit Coelho!:)) Cand n-o sa-l mai citeasca nimeni, poate o sa incerc si eu. Am citit Shogun acum multi ani pe nerasuflate intr-o zi si o noapte,nu numai ca era la moda ci pentru ca m-a captivat.De filme ce sa mai vorbesc, oribilitatile astea subtile de Oscar nu sunt de mine, nu le inteleg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu esti, stai linistita! :)) Sper ca-ti face placere compania ;)
      Eu n-am citit nici Shogun, uite ca acum imi dau seama...am impresia ca nu mi-ar fi plac, nu ma fascineaza intr-atat Japonia si nu-mi place razboiul ;)
      Cat despre filmele de Oscar...multe castiga premiul doar conjunctural si nu au de fapt cine stie ce valoare. La fel si actorii care castiga Oscarul... despre unii nu se mai aude nimic, niciodata ;)

      Delete
  19. Normal ca am avut....aici e valabila chestiunea conform careia este frumos ce-ti place tie , nu ceea ce place altora
    Pana si cele mai bine cotate carti sau filme pot sa nu fie pe gustul unora

    Ori faptul ca tie nu-ti place o carte sau un film nu inseamna implicit ca aleanu sunt "bune". Sunt, dar pentru altii :)

    Cum ar fi sa ne placa aceiasi barbati, tuturor ? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asa este, Hapi! Nici nu am vrut sa spun ca acea carte n-o fi buna. Am si spus ca mi-a fost recomandata o carte buna...dar care s-a intamplat sa nu-mi placa deloc. Ce sa fac? Nu pot minti :)
      Si unele filme bine cotate nu-s in gratiile mele...iar altele, poate mai putin apreciate, mi se par foarte interesante, implicit bune.
      Chiar...cum ar fi sa ne batem vreo mie de femei pe acelasi barbat?!?! :)))
      M-ai facut sa rad :)

      Delete
    2. Iti dai seama? Sa ne placa brusc tuturor indiferent de varsta numai cei cu varsta cuprinsa intre 33 si 55, 1, 80, 82 kg, bruneti, ochi albastri, par scurt dar nu periuta
      Am ajunge sa ne batem intre noi . Oferta ar fi foarte limitata si numarul de cereri fooooarte mare ;)

      Delete
    3. Hai sa-i punem si pe cei rasi in cap! Ca sa mai marim plaja ;) Unii arata bine asa :)
      Poti sa fii sigura ca am ajunge sa ne batem.
      Cred ca atunci ar inventa si ei, instantaneu, niste criterii de selectie, ceva. Ca sa ne potolim :)) O fi magulitor sa fii cautat, dar parca nici chiar asa! :)))

      Delete
    4. :))) dar scenariul e interesant
      rasi in cap - perfect!

      Delete
    5. :)))
      Adica nu esti contra ;)

      Delete
  20. eu sunt mare fan Zola , tare as vrea sa recitesc toate cartile , in ordinea anilor in care le-a scris , le-am citit cum am apucat si chiar daca pareau ca nu au continuitate , aveau !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai...cred ca daca iti faci timp le poti reciti, desi sunt destul de multe. Sigur ca au continuitate, urmaresc destinul unor familii :)
      N-am citit decat doua...atat s-a intamplat.

      Delete
  21. Depinde de persoana care face recomandarea. Dacă este cineva cu care am gusturi comune, atunci încerc să citesc sau să văd filmul. În ceea ce îl privește pe Fowles, mie mi-a plăcut ”Daniel Martin”

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asa este, Zina. Sa stii ca tocmai de aceea mi-am zis sa incerc. Pentru ca omul ce mi-a recomandat-o are multe gusturi asemanatoare cu ale mele in privinta literaturii beletristice si chiar si in materie de muzica. Mi-am zis sa merg pe mana lui. Ti-am zis, altceva n-am mai incercat si nici nu stiu daca voi mai avea curiozitatea. Acum zic ca nu. Dar de fapt nu se stie... Eu cred ca daca multora le-a placut Magicianul, trebuie sa fie buna, dar sa nu mi se potriveasca mie deloc. De exemplu, imi e foarte greu sa citesc Sadoveanu. Doar Baltagul si Venea o moara pe Siret mi-au placut. Restul, desi am mai citit, nu m-au incantat deloc... Dar macar le-am citit din proprie initiativa :)

      Delete
  22. :) eu înca mai citesc si imi place si sa merg la cinema din cand in cand. In general accept recomandari de la prieteni pe gustul carora stiu ca ma pot baza - pana acum asteptarile nu mi-au fost inselate :))
    Cu moda trebuie sa tinem cumva pasul - de altfel, atunci cand spatiu creat între noi si "grosul societatii" este prea mare, atunci e semn ca am imbatrânit! Acum en vogue este sa ai cont pe FB! :)) nu ca am avea neaparat nevoie dar... cine nu are?! pensionarii... :))
    Fiecare generatie are chestii inovatoare dar si ciudatenii! exista un echilibru intre bun si prost si atata vreme cat predomina "bun" este bine ;))
    PS: Steve Frayne o fi de cativa ani en vogue si la unii le-o fi greata sa-l mai vada - eu abia saptamana trecuta, am vazut intamplator un videoclip de 3 minute si mi-a placut :) Poate ca am gusturi proaste, nu zic nu... in fond- "alles ist relativ" :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. La mine e ceva mai complicat, Carmen...Nu pot...Nu ca nu vreau.
      Au si unele dintre persoanele la pensie cont pe FB si mi se pare OK :)
      N-am nimic in fond cu ceea ce e foarte la moda. Doar ma interesa daca si voi ati avut vreo experienta asemanatoare cu a mea :) Cum sa ai gusturi proaste?
      Oricum, eu nu am incercat sa desfiintez acea carte, nici pe departe!. Eu m-am bucurat ca a mai fost totusi cineva caruia nu i-a placut pentru ca ea, avand numai cronici bune, ca sa zic asa, am crezut ca s-a intamplat ceva cu mine :)
      Desigur ca totul e relativ si ce-mi place mie celuilalt poate sa i se para oribil :)) Si invers :)

      Delete
  23. Mie mi-a placut la nebunie "Magicianul". Regret acum ca nu mai gasesc timp ca sa reiau caramida aia de carte.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Foarte bine :) N-am nimic cu cartea doar ca mie nu mi-a placut.
      Chiar caramida, dar am ai citit eu carti mari...nu asta era problema.

      Delete
  24. Oricum, în ultima jumătate de an nu s-au mai lansat filme care să atragă spectatorii, cel puțin în România...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mie chiar de cativa ani mi se pare ca se intampla asta...
      Ori poate ca filmele care se fac nu ma mai sensibilizeaza pe mine. Probabil ca am vazut cam tot ce putea fi vazut. De acum voi intalni variatiuni pe aceeasi tema...

      Delete