Tuesday, March 26, 2013

Bentița tricoloră - inspiratoare de recorduri



Pe oricare dintre televiziuni m-aș uita...nu am ce vedea. Ma refer la ceva care să merite a fi privit. Căci toate programele televiziunilor abundă de nimicuri .
De câteva zile, mai precis vreo zece, povestea bentiței tricolore a generat discuții peste discuții. Care mai de care, deontologi sau simpli moderatori plus invitați prin platouri și chiar oameni politici din categoria Vanghelie, C.V.Tudor sau Funar, s-au înghesuit să sprijine destul de ipocrit și cu dorința de a ieși în față, teribilismul unei fetișcane. Care nu mă poate nimeni și nimic convinge că a recurs la acel gest dintr-un profund sentiment patriotic ci pentru că voia, la fel, să fie remarcată și să provoace. Probabil din lipsă de băgare în seamă. Cu toții am fost adolescenți, cam știm ce înseamnă.  


Personal, îmi pare un subiect supralicitat, căruia i se dă prea multă importanță. O puștoaică, ajutată de o media puțin spus iresponsabilă, a declanșat un scandal mai mare decât arborarea steagului secuiesc. Care și el a fost un mic scandal ce s-a dorit să capete amploare. M-am bucurat atunci că, pana la urmă, bunul simț a învins și povestea a intrat pe linie moartă. Dacă cineva se gândește să mă acuze de lipsă de pariotism, nu este cazul. Pur și simplu, nu cred că astfel se dovedește patriotismul. Există multe alte modalități, mai demne și care să construiască ceva. Care să ajute, nu să creeze tensiuni suplimentare și cât se poate de false și păguboase.

Nu mult diferit stau lucrurile cu maimuțărirea gestului lui Traian Băsescu de a-și lua adio de la PDL. Până și pisoii, și jucăriile de pluș sau gonflabile au "învățat" să facă acel gest cu mâna. Mi se pare o altă exagerare a media. Antena 3 e campioană la încurajarea maimuțărelii. După părerea mea nu e decât ceva stânjenitor. Și inutil. Și lipsit de originalitate. Pentru că a imita nu-i deloc original. Și nici grozav de amuzant.

Click pentru mărire
Că tot am amintit de Antena 3, aș mai avea un of. Unul mare cât pentru Guiness Book. După ce ne-au băgat pe gât tricolorul românesc o lună întreagă (toată luna noiembrie, ca să vă împrospătez memoria), Gâdea & Comp. au mai scornit un motiv de a încerca să ne țină cu ochii agățați de ecrane. Probabil că, profitând de dorința românilor de a se arăta patrioți, vor găsi destui fascinați de recorduri complet inutile și, în plus, efemere. Un tricolor românesc cât toate zilele (220x330m), adică vreo șapte ha, cică e tocmai bun să demonstreze Europei că în România e leagănul democrației. Care democrație? mă intreb... 

Click pentru mărire
Și pentru că nu e de ajuns, și mai bine ne va fi dacă ne vitejim și mai croitorim și-un steag al Uniunii Europene, ceva mai mititel, de doar 110x220m. Pare-se că și țesătura albastră e mai scumpă, doar e cu pigment albastru, unul  dintre cei mai scumpi pigmenți.
Presupun că steagurile gigantice nu vor fi create virtual...deci vor costa ceva. Niște bani în speță. Care poate că erau mai utili pentru vreo cauză concretă. Dar ce știu eu?!?!

Tot dau de lucrurile astea pe ecranele tv... O parte din media româneasca a cam luat-o razna...e clar.




38 comments:

  1. Foarte pe scurt spus, SUBSCRIU!

    ReplyDelete
  2. Vaaaai,cum poti sa vorbesti asa de gestul patriotic al micutei romance? O nimica toata,am zis si eu de la inceput.Joaca de copii.Oamenii normali vad care e diferenta in realitate si exagerare.Asa cei de la antena 3.De ce a plecat Ciutacu?La inceput ma mai uitam.Am renuntat la multe programe si emisiuni.Noapte buna!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Nu e decat un gest speculat de televiziuni. Si de altii interesati sa mentina o situatie tulbure. De care nu aveam nevoie...
      Ciutacu nu prea spune de ce a plecat...dar ceva trebuie sa fi fost...

      Delete
  3. Razna e putin spus! Si nu de acum sau de o luna!

    ReplyDelete
  4. Nu-ti vine sa crezi ce-am vazut in curtea unor cetateni bihoreni!!!
    Eram in masina care rula pe sosea,iar la un moment dat vad tricolorul atarnat in curte.Tocmai vroiam sa le arat si baietilor cand...surpriza:erau niste haine intinse la uscat pe o sarma din curte.
    O bluza rosie,una galbena,una albastra.:)
    Patriotism din intamplare...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ba-mi vine sa cred, Angi. Cum sa nu? :)
      Parca mai frumos e asta din intamplare decat unul fortat.
      Ideea e sa fim patrioti fiindca asa simtim, nu sa facem parada doar in anumite conjuncturi.

      Delete
    2. Tocmai,unii simt,altii se prefac,iar unora li se intampla pur si simplu...

      Delete
  5. Subscriu si eu.

    Cand doua etnii sunt nationaliste , mai ales tarile mici si slabe fac scandal din nimic.A mica a facut-o din teribilism, dar a ridicat mingea la fileu pentru toti politicienii, toti au luat pozitie dar nici unul nu a avut decenta de a spune:"Oameni buni, sa nu ne inflamam!"

    Presa romaneasca este din ce in ce mai slba....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fiindca le-a convenit sa se discute despre bentita aia decat despre alte probleme mult mai grave pe care le intampina tara.
      Presa romaneasca nu prea mai exista...e doar un can-can generalizat...

      Delete
  6. Deja nu ne mai mira nimic, nu ne mai socheaza nimic, iar subiectele senzationale raman tot la nivelul lui DD. Asta e...
    Zi frumoasa sa ai!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu m-a socat. M-a scarbit faptul ca se incearca a se transforma in "subiect fierbinte", de importanta capitala, un fapt divers care, intr-o tara normala la cap, putea trece complet neobservat.
      Ai dreptate cu senzationalul. Apropos...cica va emite din nou foarte curand. Multu! :)

      Delete
  7. Fatuca aia trebuia sa-si vada de temele la mate , romana si nu s-aprinda fitilul intr-o scoala cu romani si unguri.
    Ce sa zic , suntem in Eu dar nu ne suportam noi intre noi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cam asa ceva. Insa media e cea mai vinovata fiindca ea a transformat infantilitatea asta intr-o gogoasa suficient de umflata ca sa atraga atentia.

      Delete
  8. Am tot scris pe tema asta în comentarii, dar nu am scos în evidenţă gestul puştesc al fetei, ci reacţia exagerată şi lipsită de sens a dirigintei fetei şi a conducerii şcolii, care tunau împotriva elevei cu pricina şi nu suflau un cuvinţel despre reacţia violentă a puiului de ungur. Cert e faptul că avem o nouă eroină pe firmamentul patriei, care are soclul clădit din rahatul mass media. Si ca orice vine din presă de o bună bucată de vreme, pute.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu am dat peste ele :) La comentarii de-ale tale la subiect ma refer :)
      Eu tocmai de gestul teribilist m-am gasit sa ma iau. Si gestul ca gestul, dar ca oameni mari, care se presupune ca au discernamant, sa transforme respectivul gest in subiect...consider ca e condamnabil.
      Nu stiu cine o vede eroina...eu nu...

      Delete
  9. Ai perfecta dreptate, cu un singur amendament. In ce priveste situatia cu eleva, eu cred ca nu-i de blamat ceea ce a facut ea, sau media. Si asta pentru daca am trai intr-o tara normala, fara bube inclusiv in societate (nu doar in mass media sau in politica), un gest ca al ei ar trece absolut neobservat, putand fi tratat doar cu dispret din partea colegilor, atata timp cat o pustoaica alege sa poarte tricolorul pe cap.
    Faptul ca noi ii dam o insemnatate mai mare decat merita, ar trebui sa ne spuna multe. Incluzand aici si parerea pe care o putem avea fata de societatea in care traim. Si aici n-are o vina doar media. Pentru ca ei doar au propagat un subiect. Daca publicul nu l-ar fi 'gustat', ar fi fost imediat scos din prim plan. Numai ca alimentarea acestui subiect a facut ca el sa fie mentinut cat mai mult in atentie, aici intrand si Facebook-ul sau alte canale de socializare...
    Spre ex. eu am share-uit-o si am 'asimilat-o' ca si subiect interesant, pentru ca mi se pare de o nocivitate devastatoare, ideea ca un gest ca al ei atrage atentia. Dupa cum am spus-o si pe Facebook, daca vreau pot sa-mi tatuez tricolorul pe fata, sa-mi vopsesc casa in rosu, galben si albastru, si sa-mi schimb numele de familie in "Romania" (daca o fi voie...). Adica n-ar trebui sa mi se para iesit din comun faptul ca arborez drapelul tarii mele, oriunde, in orice zi, cu orice ocazie.
    S-a tot marsat pe ideea ca "Dom'le, a fost un gest de sfidare...ca era ziua nationala a Ungariei...". "-Sa muriti voi!?" le-as spune celor care simt asa... "-Pai in cazul asta, poate n-am voie sa arborez tricolorul in nici o zi dintr-un an calendaristi...pentru ca poate e cate o zi nationala a cate unui stat, in fiecare zi"... Adica, ce relevanta are faptul ca era ziua Ungariei? Eu nu pot sa ies intr-un loc public imbracat in tricolor, pe 4 Iulie, pentru ca mi se urca americanii in cap? Tocmai faptul ca s-a putut gandi asa ceva, inseamna ca noi, in interior, suntem afectati profund...avem o mentalitate alterata. Pentru ca un gest ca al ei ar fi trebuit sa treaca neobservat, daca noi, ca si popor, nu ne-am fi gandit ca arborarea steagului Romaniei, in Romania, de ziua Ungariei, poate fi interpretat ca un gest ostentativ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu nu ma aflu in acel "noi" de mai sus. Am ignorat complet prostia asta gogonata cat am putut, la fel cum am indemnat la ignorare si in cazul steagului secuiesc. Vad doar cum unii incearca sa ofere circ. Nimic altceva. Speculandu-se patriotismul. Iresponsabilitatea mediei este mai mult decat evidenta si e de condamnat. Unde este etica acestor jurnalisti?
      Poate ca nici nu scriam despre joaca aceea ridicata la rang de gest patriotic daca in seara precedenta nu ma scotea din fire initiativa cu steagurile uriase. Alta joaca penibila.
      Uita-te pe televiziuni! Ce vei vedea? Romanii au talent, Master Chef, Romania danseaza, Te cunosc de undeva, Mireasa pentru fiul meu, Happy Hour, Acces direct, Can-can, mai nou, saptamanal, un spectacol de teatru aflat la limita decentei in care actori, unii destul de importanti, se complac in a face niste jocuri (chipurile ne culturalizeaza)...multe telenovele...
      Toate orele unei zile sunt ocupate cu cate ceva, cu cate o felie cu circ pe paine. Multi sunt ocupati sa priveasca prin gaura cheii in casele altora, altii sa-si dovedeasca talentele de orice fel ar fi ele iar cei care nu poseda niciunul stau sa-i priveasca pe cei mai inzestrati... Mi se pare nu ilar...ci grotesc. Eu as zice ca media face toate astea...Nu cred ca ma insel... ;)

      Delete
    2. Media n-ar putea sa faca nimic, daca aluatul celor carora li se adreseaza, ar fi total diferit, contrazicand asteptarile lor. Asa ceva fiind valabil si in cazul pustoaicei cu tricolorul, si in cazul Can-Can tv... Daca au vazut ca tine si ca se cere, merg doar cu asa ceva, pentru ca nimeni, in nici un domeniu, nu doreste sa obtina bani prin munca asidua si creeatie, atata timp cat tot ce-i facil produce banu' gros, fara probleme.

      P.S.: Ciutacu a plecat la RTV. Ma bucur enorm ca se mai sparge din gasca A3, cu atat mai mult cu cat Ciutacu (om pe care-l respect de ani buni), va face ceva gen 'Sinteza Zilei' - emisiune in 5 zile din saptamana, pe acelasi orar ca si Gadea, concurandul pe pianistul cu capu' mare. :)) Oh man, oh man, oh man!!!! I can hardly wait! :D

      Delete
    3. Oamenii sunt si cum sunt "educati". Daca sunt educati gresit...la ce sa te astepti?
      Dar ai dreptate, toti vor sa obtina bani profitand de apetenta oamenilor pentru scandal, mizerie si facil. In plus, patriotisme de-aste ieftine.
      Stiu ca a plecat dar inca n-a lasat sa transpire de ce. Probabil il deranja atmosfera si chestii care i se impuneau... Ma gandesc...
      Nu am RTV...poate o fi pe undeva dar nu l-am cautat in grila. Am UPC, trebuie sa vad daca exista...ca sa il mai vad si eu cum evolueaza pe acolo. ;)

      Delete
  10. nu pot decat sa fiu de aceeasi parere!
    pop!

    ReplyDelete
  11. Eu te sustin! Nu mi se pare nici extraordinar, dar nici chiar la pragul de penibil...fata a vurt atentia si a primit mai mult decat ar fi putut visa:)) Mare faza..s'a dus cu bentita tricolora...vina este a celor care supramediatizeaza treaba asta..pentru ca da , oke a facut un gest patriot...l'a facut pentru ea..de ce eu ar trebui sa o sustin pe ea (cum tot circula pe net "sa o sustinem pe Sabina(sau Sabrina)" )...esti patriot? ok, esti pentru tine nu pentru mine;) Sau nu, o sustin si eu ca sa intru in fata si eu...poate cu putin noroc apar si eu la tv sau fac zeci de persoane fanpage pe facebook cu numele meu, nu?:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. A facut un gest de copil zapacit. Intr-o perioada tulbure si intr-o zona in care nu se cadea sa-l faca.
      Multe prostii am putea face, ai dreptate. Dar majoritatea avem si discernamant... ;)

      Delete
  12. a. Fata a făcut un gest de bravadă.Nenecesar în contextul socio-politic actual.Cred că iubitul ei este (era) ungur.Pesemne că s-a despărţit de el recent, şi, drept "răzbunare, a făcut-o pe vedeta în faţa comunităţii maghiare.Mai cred că fata avea "spatele" destul de bine asigurat ca să-şi permită cu curaj iniţierea acestei provocări.În caz contrar, înseamnă că nu era în toate minţile...Ungurii sunt iuţi la mânie, asta se ştie.A se vedea Marius Dragomir - "Dă-mă, mamă, după Gyuri" : http://www.youtube.com/watch?v=MtfJgo7sFLY :)))
    b. Televiziunile comerciale sunt jalnice.Speculează din orice...ţânţar şi îl face...armăsar...Trebuie privite cu mare discernământ, deşi populaţia vrea "panem et circensis" şi sămânţă de scandal, adică de..."can-can"...
    c. Nu trebuie să răspundem cu provocări, deşi şovinismul, revizionismul şi iredentismul maghiar sunt notorii nu numai la noi în ţară, ci şi la vecini.La niveluri înalte budapestane, se dezvoltă curentul şi opinia anulării Tratatului de la Trianon (1920).Cunosc destul de bine realităţile şi mentalităţile din ţara vecină şi de la noi din maghiarime.Sunt vârfuri iredentiste care militează cu accent ultra-naţionalist şi extremist.Există multe site-uri maghiare neprietenoase faţă de România.Harta Ungariei Mari este editată la mare cinste.Am şi eu în bibliotecă o Istorie a Ungariei, apărută în 1990 la Budapesta.Nu o recomand !
    d. Nu putem rămâne indiferenţi la cele trei culori ale noastre.Dar...mă opresc.Aici nu este un forum de discuţii politice, iar explicaţiile care ar trebui date, cu argumente pro şi contra, ar dura prea mult...Ţara a mers şi merge prost.De aceea, sentimentele patriotice aproape că nu mai există la generaţiile noi care tresaltă doar când se cântă imnul naţional la începutul meciurilor de fotbal.Dar asta e o altă discuţie...
    Numai bine şi..."fără provocări" !


    ReplyDelete
    Replies
    1. a. Posibila si ipoteza cu iubitul desi nu stiu. Nu cunosc amanunte. Eu nu mi-as fi permis asemenea gest, copil fiind. Deci si ideea cu spatele poate fi viabila. Iata un articol interesant si destul de echilibrat aici: http://adevarul.ro/news/societate/pistruiata-harcov-ajuns-sabina-mai-tare-decat-inna-1_514b6a5500f5182b853a8380/index.html
      b. Le privesc cu mare discernamant, cred ca se vede. Din pacate nici cea publica nu ofera nimic interesant. E la fel de jalnica.
      c. Chiar daca sunt suficiente capete infierbantate la ei ca si la noi, destule cat sa se poata declansa un razboi civil, nu trebuie bagate in seama. Eu am tot recomandat ignorarea completa a acestor manipulari. Dar unora le place sa se bage in seama. Au impresia ca participa la ceva "important", ca fac istorie. Daca alte realizari n-au...macar scandal sa faca.
      d. Cine zice sa ramanem indiferenti? Eu am tricolorul arborat acasa :) Unul nu urias dar destul de mare pentru a fi vazut. Are ceva mai mult de 1/2 metru lungime. Deci imi manifest zilnic patriotismul. Asa ar trebui sa procedeze si cei care n-au de lucru. Ar fi un patriotism asumat, firesc.
      La meciurile de fotbal se duc multi tot pentru scandalul care s-ar putea declansa. Nu pentru altceva...
      O zi buna si tie!

      Delete
  13. Solutia ar fi sa nu te mai uiti la programele romanesti. Asa ai reusi sa traiesti in pace, fara sa te enervezi de toate aberatiile... Stii cat imi este de bine mie? Aflu de pe bloguri stirile importante. Daca sunt demne de a fi aprofundate, mai rascolesc netul, daca nu, nu... :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu inseamna ca n-am pace :)) Pur si simplu trebuie sa si vad ce se mai intampla, macar cat de cat. Mai gasesc si pe bloguri, e drept, dar pentru mine nu-i de ajuns. Tu ma stii ca eu sunt mai implicata din acest punct de vedere. ;)

      Delete
  14. Tot trustul antenei o ia razna de la o vreme... seamana pe zi ce trece tot mai mult a copy-paste... si neinspirat pe deasupra...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu numai, Adriana. Din pacate cam tot ceea ce inseamna televiziune ofera doar distractii...

      Delete