Tuesday, November 26, 2013

Bâlbâiala



Nu-mi place bâlbâiala. Oamenilor care o au le provoacă un deranjant complex de inferioritate iar mie compasiune. Am avut un coleg de liceu bâlbâit: Fă-Fănică. Îl chema Ștefan, desigur, însă al lui îl alintau Fănică. Și-a purtat alintul-apelativ, așa bâlbâit, toată perioada liceului.

La el se adăugase și Făfănel dar și Fanfan. De la Fanfan la Tulipe, celebra peliculă din 1952, cu Gérard Philipe și Gina Lollobrigida. 

Fanfan la Tulipe (1952)                                         Fanfan la Tulipe (2003)  

Versiunea din 2003, cu Vincent Perez și Penélope Cruz, nu era nici măcar în proiect pe atunci. Ca o paranteză, pe Vincent Perez l-a urmărit acest nume. A mai jucat in 1993 într-un film numit Fanfan, o comdie romantică, fără legătură cu Fanfan la Tulipe. 

După terminarea liceului nu l-am mai reîntâlnit pe Fanfan. Așa că nu am idee dacă mai are sau nu problema respectivă dar știu că era foarte jenat că nu reușea să-și spună nici măcar numele fără a produce o bâlbă. Posibil să fi recurs la numele întreg, Ștefan.

Afară este o vreme pe care n-o pot numi decât bâlbâită. După ce vântul și-a făcut de cap, gata să plece cu toate acoperisurile și chiar e posibil să fi plecat cu părți din unele mai sărmane, azi lupta s-a dat, pe viață și pe moarte, între ploaie și zăpadă. Nu s-a hotărât dacă să plouă sau să ningă și încă se bâlbâie. Poate părea absurd dar eu aș vrea să mă trezesc mâine cu soarele în geam, să mă hărțuiască, da' s-o facă rău, să nu mă lase să mai dorm, și asta cât mai devreme. Adică nu m-aș supăra ca soarele sa mă orbească dis-de-dimineață, chiar și de la ora șase. Sau cinci. 
Da, aproape că urăsc zăpada... Nu știu de mai trebuia s-o spun.

Anul trecut, exact la această dată (26-27 noiembrie), vremea era altfel. Încredibil de frumoasă. Pentru conformitate, atașez câteva imagini. 

27.11.2012 - Soare de dimineață - ora 10,22

Am admirat porumbeii drumari care tasau pământul - 27.11.2012, ora 10,51

Se umbla la talie și eram în campanie electorală- 27.11.2012, ora 11,26

Afișele concertului Loredanei de la Sala Palatului, 25.11.2012, ora 20:00 - (deja jumulite pe 27.11.2012, ora 11,29)  - Între noi fie vorba și afișul acesta pare bâlbâit...

Copaci în soare - 27.11.2012, ora 11,43

26 comments:

  1. În urmă cu o lună ieşeam numai cu un tricou pe noi...
    N-am avut toamnă anul ăsta. Ai apucat să te plimbi prin frunze uscate?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu zic ca a fost si toamna cat de cat destula dar eu nu voiam decat vara. Si acum voiam sa vina primavara :))
      Daca nu-mi place toamna ce sa caut prin frunzele uscate? Adica, inteleg, asa, de-un moft... Dar tu stii cat de multe frunze uscate am maturat acasa? Puteam sa ma scald in ele, nu doar sa ma plimb :)

      Delete
  2. Aveam si eu in "gasca de prieteni" prin adolescenta un baiat care era balbait. Nu ma deranja, dar pentru el clar era un complex, mai ales ca toata lumea facea glume pe seama lui :D. App, tot Stefan il chema, ce coincidenta!
    Cat despre iarna si frig, am auzit ca vremea e rece in Romania, chiar azi imi zicea mama ca a fost lapovita in Bucuresti. Si aici e frig, iar soarele nu l-am mai vazut de multa vreme. Si nici nu cred sa-l mai vad pana la primavara. Zapada...daca ninge la voi, trimite-o la mine pe toata, nu ma supar :)).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se fac inevitabil glume pe seama balbaielii si pe multi ii complexeaza destul de rau...
      Aici e destul de frig, e iarna. Ma crezi ca eu inca astept sa se topeasca zapada? Macar inca 2-3 saptamani mi-as dori sa dispara. De fapt as vrea sa dispara de tot :))
      In ce sa ti-o trimit? Autofrigorifice mi-ar trebui. Multe ;)

      Delete
  3. Aşa bâlbâită cum a fost, toamna aceasta ne-a oferit multe zile frumoase. O să le ducem dorul. Deja Coana iarnă bate la uşă cu hotărâre.
    Foarte frumoase fotografii.
    Numai bine, dragă Elly! :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu m-m suparat pe ea fiindca in octombrie ne-a tras o mare sperietura. Iar acum a venit cam devreme iarna.
      Fotografiile sunt exact de atunci, de cand scrie acolo, la fiecare. Nici nu gandeam cand le-am facut ca le voi posta pe blog :)
      Multumesc, Alex!

      Delete
  4. Eu grrrraseiez si am o mare problema, nu pot vorbi la telefon fara sa fiu recunoscut! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sa inteleg ca vrei sa pacalesti oamenii la telefon? ;) :)

      Delete
  5. Mie mi-a părut frumoasă toamna asta, per ansamblu. Mi-a trebuit ceva până să mă obişnuiesc cu ea, dar în octombrie au fost multe zile frumoase. Acum, că a venit iarna, mă bucur mai mult de bucuria lui Mihnea. Aseară stătea doar la geam. Numai bine, draga mea! Revin cu un mesaj zilele acestea. Mulţumesc tare mult!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cei mici se bucura intotdeauna de iarna, de zapada. Nu au griji si e foarte firesc asa :)
      Multumesc, Miha. Cand poti tu. Te pup!

      Delete
  6. Stiu eu pe cineva care se bâlbâie în direct si n-are niciun complex, poate de superioritate...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ? Dane, chiar nu stiu cine este. Inteleg ca-i cineva foarte cunoscut dar nu-mi dau seama cine-i. Zi-mi si mie :)

      Delete
  7. si ce zapada e acum la noi.................

    ReplyDelete
    Replies
    1. Parca doar la voi.... :)
      E cam peste tot si daca mai ninge asa...ne ingroapa.

      Delete
  8. Te simt putin(mai mult) nostalgica dupa zilele frumoase si caldute de altadata... Eu una sunt. :D Recunosc, nu-mi place ce se intampla afara acum. Poate daca eram la munte era altceva, dar in oras e un peisaj dezolant. A inceput nebunia iernii. Aseara viscolul mi-a taiat obrazul, azi parca s-a mai domolit gerul, dar inca ninge. :((
    Ce bine era anul trecut pe vremea asta. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mi-e rau in fiecare dimineata cand ma uit pe geam si vad vremea in ultimele zile. :(
      Sa stii ca in fotografii exact acele ore si acea zi erau. Cum spuneam si mai sus, nu le-am facut in ideea de a le posta vreodata. Vazand insa iarna de afara mi-a venit ideea paralelei intre zilele din cei doi ani.

      Delete
  9. Mie balbaielile mi se par tare amuzante! Si balbaitii! Saracii, ma gandesc ca lor nu le e tocmai usor...:)
    Cat despre vreme, eu nu am avut toamna frumoasa. A plouat incontinu. Acum e frumos, e soare dar e un ger ca de iarna!
    Faine amintirile de de anul trecut....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu le e usor, asa este. Cel putin colegul asta al meu era destul de necajit.
      Asa este, daca a plouat n-a fost prea bine. Am o verisoara in Genova. Ea totusi zicea acum cateva zile ca vremea la voi e oricum mai calda ca la noi, ca nu aveti ceea ce se cheama iarna. Abia astepta sa se intoarca, a fost acasa in concediu.
      Multumesc. :)

      Delete
  10. Balbaiala sau nu, a venit iarna! Nu ma omor dupa iarna, nu pentru ca nu ar fi frumos cand ninge, dar dupa...este mizerie si polei! :) Tot primavara ramane favorita!!! :)

    ReplyDelete
  11. Sa vezi vreme bâlbâită la Braşov. Plumburiu, ger, a îngheţat zăpada pe jos. Deja. Nici urma de soare si nici nu cred ca-l voi vedea curand. Devenim sigur noi...bâlbâiţi de frig. Nu ne vor sta dintii apropiati in gura. Şi..da, imi amintesc anul trecut de o vreme superba. Asta e!

    ReplyDelete
  12. Balbaiala-balbaiala! M-am balbait si eu! Cum de-am omis acest articol?! :( De balbaita ce sunt! Cand sunt in graba... am vederea balbaita!
    Mi-a placut filmul Fanfan la Tulipe! varianta din '52; pe cea din 2003 n-am vazut-o...
    Ce galben lamai si-au tras oamenii aceia pe bloc! O fi vopsea fosforescenta, sa nu rateze blocul noaptea?! ;)
    Seara linistita sa iti fie!

    ReplyDelete
  13. Sa stii ca m-am gandit la articolul tau cand am vazut chiar acum vreo 2 zile o carte cu titlul Secolul Balbait, despre istoria culturala a secolului 19 american, prima oara publicata in 1928 ! http://www.nybooks.com/books/imprints/classics/the-stammering-century/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uite si biografia autorului, http://en.wikipedia.org/wiki/Gilbert_Seldes

      Delete
  14. ai dreptate cand 0 grade cand 15, cand 6 cand 20!!!

    ReplyDelete
  15. Unul dintre cei mai buni prieteni pe care i-am avut vreodata este balbait. Cel mai bun prieten al baiatului meu este balbait. Sogur, pura intamplare, insa inclin sa cred ca a contat foarte mult si tactul de care am dat dovada la inceputul prieteniei noastre, si faptul ca nu mi-am tratat prietenul niciodata ca fiind un handicapat.
    Cat despre toamna, habar nu am daca a fost sau nu, ca nu am iesit din casa cat a durat superblogul. :)))))

    ReplyDelete