Thursday, November 28, 2013

Cel mai mare prim ministru din lume



Zeci de ani romanii au așteptat să vină americanii. N-au venit. Adică au apărut câțiva după '90...prea puțini pentru așa o mare așteptare. Și nici n-au venit să facă vreo minune pe aici. Mai mult cu șopârle, politică adică.

Când toată România se resemnase și nimeni nu mai aștepta să vină ceva interesant, adică își luase gândul de la vizita providențială...acum câteva zile a picat bomba-bombelor. 

Cu surle și trâmbițe s-a anunțat apariția fabricanților de izmene și cămăși de piele de dinainte de '89. Sau de prosoape, gume parfumate, muzicuțe și jucării drăgălașe cu cheiță, din care am avut și eu una. Bine, n-au apărut chiar fabricanții. L-au delegat pe prim-ministrul lor. Care după părerea mea, la cât e China de mare, e cel mai mare prim-ministru din lume. După înălțime aș fi zis că Victor Ponta este cel mai mare. Iar privindu-i pe amândoi cu atenție, nu știu care-i mai chinez. 


Am, așa, o impresie că, la câtă slugărnicie se găsește pe meleagurile noastre, foarte curând vom avea în școli, ca limbă străină, chineza. Tot așa, am o intuiție că vom afla care sunt cei mai importanți actori chinezi, vom fi la curent cu ultimele videoclipuri chinezești...iar revelioanele, vacanțele de Paște ori de 1 Mai le vom petrece călare pe Marele Zid, ca să fim cool. Da, China e foarte departe și ăsta chiar e un impediment, însă sunt sigură că fac ei chinezii cumva, ceva, o manufactură, o invenție și așa cum au inventat orez de plastic ori ouă false, așa vor face undeva, pe-aproape de România, o întreagă Chină, cu Zid cu tot și cu Armata de teracotă...doar ca să putem ajunge și noi să facem turism pe la ei. Ori, în sfârșit, inventează teleportarea. Ceea ce nici n-ar fi rău.

Nu m-aș supăra să fie bine. Să dea Domnul să fie foarte bine și China chiar să ne scoată din foame. La urma-urmei, suntem, ca număr, cam cât un oraș mai serios de-al lor, deci n-ar fi prea complicat. Ori să ne ia de suflet, acolo, la ei. Se aude că ar avea un întreg oraș liber, cu de toate, chiar și cu mall-uri, unul ca pentru vreo 10 milioane de oameni. Există însă o foarte mică problemă. Cică asigură și locuri de muncă și noi nu suntem atât de mulți care să muncim...



41 comments:

  1. Elly, te iubesc pentru articol si pentru analogiile facute :)))
    Am ras bine (chiar daca n-ar trebui)

    Si eu sunt curioasa ce-o sa ne aduca chinezii .In afara de comunism si genti de plastic

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc, Hapi! :)
      Nu-i nimic daca ai ras, de-aia l-am si scris, e un pamflet. Exact de la poza celor doi m-a pocnit ideea. Am intors cumva lucrurile pe dos si nici nu par aiurea asa. Se pupa perfect cu realitatea noastra.

      Delete
  2. Păi chinezul a venit ca să-i scoatem noi pe ai lui din foame.
    Noi asta exportăm, de-ale gurii.
    Un prim lot de vaci e pregătit pentru export.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ii scoatem noi pe ei din foame cum ar scoate furnica pe elefant :))
      Cred ca mai inainte ne colonizeaza (adica ne impiedicam noi) si... mai vedem dupa ;)

      Delete
  3. Nu stiu daca trebuie sa rad sau sa plang!
    Pana una alta zic doar Doamne ajuta ca nu mai sunt acolo!
    pup Elly si zau, va doresc tot binele din lume!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minnie, unora nu ne e deloc bine pe aici, (nici mie), cum nici altora de-ai nostri pe afara. E relativ.
      Trebuie sa razi, fiindca e un pamflet, lucrurile sunt asa si-asa. :)
      Multumesc, draga mea!

      Delete
  4. Chinezii au umplu țara aceasta de marfă proastă, de kitsch, de porcării grămadă, iar cele mai nasoale magazine au apărut odată cu ei și cele mai suspecte mărfuri.
    Dar articolul tău e tare de tot. ;)
    Există totuși un alb care-i bate pe toți galbenii. Știi care?! Orezul! :))))))))))
    Seară faină îți doresc! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Din pacate, da, e o invazie de marfa foarte proasta de la ei. Desi, sunt sigura ca fac si marfa de calitate.

      Delete
  5. mirela, chinezii au umplut toata europa de marfa proasta nu doar pe noi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si mai rau. Au umplut tot mapamondul, Marius.

      Delete
  6. Elly, draga mea...iti doresc să mai scrii astfel de minunatii. In lentoarea in care ma aflam am sarit ca arsa, am ras, desi stiu ca-i de plans, si m-am amuzat teribil de tare. Latura asta ti-o stiam putin de tot. Esti plina de surprize. Placute! Felicitari!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma bucur ca ti-a placut, Adriana. Mai scriam cand si cand cate-un astfel de pamflet. Sunt cateva pe blog, dar rare, in ultima vrem chiar deloc. Trebuie sa ma si inspire intamplarile.
      Multumesc mult!

      Delete
  7. Ei, genul asta de postari n-am prea vazut la tine, dar ti se potrivesc manusa. ai scris fain de tot si am si ras, pana mi-am amintit unde am migrat eu sa locuiesc:)) Ma bate gandul sa merg la solar sa ma bronzez un pic ca sa fiu mai din piesaj, iar voi acolo va arcuiti ochii de nici n-ai zice ca nu sunteti din tablou.
    La cat mai multe pamflete, ca ne place;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. M-ai amuzat din nou cu "India" ta. Noi l-am rugat pe primul ministru sa se deghizeze in chinez. Nu-i asa ca-i sta bine? In foto pare ca are aparenta unuia...de aici mi-a venit si ideea pamfletului.
      Am sa mai incerc...daca ma inspira faptele :) Multumesc, Tina!

      Delete
  8. Simpatic textul.... n-am prea inteles ultima fraza. Sper ca nu ne dai de inteles (asa cum incercau multi sa ne inoculeze) cum ca romanii sunt lenesi ca nu prea tine. Sigur procentul de nemti lenesi ar fi mai mare daca ar trai in Romania cu toate conditiile de aici. daca ne referim la bugetarii din administratii e posibil sa fie asa, dar cand e vorba de bani adusi la bugetul de stat toti se refera la privati unde nu prea se doarme.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cristian, suntem foarte harnici pe-afara, ca nu merge altfel si pentru ca macar avem satisfactia ca suntem mai bine platiti desi mai prost decat cei de acolo. Desi unii nici pe acolo. Mai mult cu alte invarteli. Asa ca...nu stiu daca am exagerat. Despre privati ce sa zic?...sunt firme si firme.

      Delete
  9. Da ! Mai în urmă cu ceva ani am primit un set de cadouri din USA, sau SUA, su cum vreți să-i ziceți Americii de Nord și Centrale. Toate acele produse purtau pe etichetă Made în China. Deci, nu sumtem noi ultimii "fraieri".
    Prin anii '60 jucam baschet. Atunci preferam să folosesc ghete de baschet și tricouri fabricate în China. Ghetele aveau burete pe talpă și tricourile erau din bumbac, iar de ținut mă țineau 2 - 3 ani ghetele. Era o plăcere să le folosesc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pentru atletism, la antrenamente, foloseam doar tenişi chinezeşti! Dar cine mai ţine minte?

      Delete
    2. @Liviu...ai dreptate. Marfa chinezeasca de dinainte de '89 era de o cu totul alta calitate. Azi traim intr-o societate de consum care nu mai tine prea mult cont de calitate. Si, da, produsele chinezesti de acum sunt destul de proaste.

      Delete
    3. Da, Radu, si eu imi amintesc de tenisii chinezesti din copilarie. Cred ca am avut si eu o pereche...

      Delete
  10. Nu-mi place Ponta ca prim ministru. Nu sunt de acord cu cele mai multe acţiuni ale lui.
    Dar să nu uităm, China este principalul creditor SUA! Dolarul american, luna trecută a scăzut cu mai mult de 150 de puncte pentru că o agenţie de rating chinezească a retrogadat SUA, prima dealtfel care a avut curaj s-o facă.
    Elly, de data asta, cred că greşeşti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Radu, asta e un pamflet. Nu e o analiza politica. Doar un articol care daca era publicat pe timesnewroman toata lumea lesina de ras si se dadeau 100 de distribuiri. Cel putin. Asta a fost si scopul: amuzamentul. Imi pare rau ca v-am obisnuit pe aici doar cu chestii serioase. ;)

      Delete
  11. O singura greseala au facut organizatorii nostri chinofili: ar fi trebuit sa scoata si steagul nostru, nu doar al UE.

    ReplyDelete
  12. Elly, chinezii astia cu marfa lor proasta si kitschoasa, uite ca au cucerit lumea. Peste tot e plin de ieftinaturi chinezesti, si aici sunt o multime de magazine si cred ca au vanzare, ca altfel ar da falimet, zic eu, ca sa nu mai zic de restaurantele lor, care au devenit extrem de populare sau de marile companii care-si muta activitatea in China. Radem noi radem, dar ei se imbogatesc pe seama noastra :)).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu ma dau in vant nici dupa marfa chinezeasca, nici dupa restaurantele chinezesti. Am mancat o singura data la unul, ca sa fiu sincera, si n-am fiost deloc data pe spate. Pai acum era cazul sa radem. Orice fapt are si o latura amuzanta. :)

      Delete
  13. Pe mine una m-a dezamagit teribil vizita asta a chinezilor. Prea i-am pupat in dos ca sa le dam niste vaci...
    Erau in stare ai nostri sa mai construiasca un corp la Casa Poporului, asa peste noapte, doar sa fie chinezii satisfacuti...
    E plina lumea de chinezarisme. Ma uit ca si pe la mine magazinele chinezilor apar ca ciupercile dupa ploaie iar produsele lasa de dorit...
    Pop, Elly!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai cam asta ma supara si pe mine. Faptul ca nu putem sa fim demni, asa cum se cuvine. Cu totii ne-ar respecta mai mult.
      Merci, Geanina!

      Delete
  14. In zilele noastre cu politica asta, nici nu stii ce sa mai zici
    Oricum, sunt multe lucruri care nu depind neaparat de noi, referindu-ma la leaderii politici...
    In tot cazul, ar trebui sa se tina cont de interesele natiunii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asa este, daca am vorbi foarte serios. Aici insa...e doar un pamflet. Am incercat sa vad doar latura amuzanta a povestii.

      Delete
  15. Cred ca din foame nu ne mai scoate nimeni, eventual sa vina vreun conducator din afara, si sa aduca cu el si politicieni, si poate asa ne-o fi mai bine!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am si eu un mare pesimimsm. Vom trai si vom vedea. O avea si ceva bun vizita aceasta a chinezilor. Eu chiar sper sa ne folosim sansa asa cum trebuie. Ca daca nu...ajungem ca in pamfletul meu si e pacat.

      Delete
  16. Tare de tot pamfletul, felicitari, Elly. :) Chiar detest produsele chinezesti care ne-au invadat piata, nu imi place cultura si civilizatia asiatica, dar am vazut aseara (parca) un fragment dintr-un interviu luat lui Ponta in care acesta vorbea despre vizita omologului chinez. El parea entuziasmat, zicea ceva de un tren de mare viteza, mi-am parut rau ca nu am prins de la inceput emisiunea.
    Esti foarte potrivita pentru astfel de articole, iti ies minunat, sa mai scrii, ca le iubim. :D

    ReplyDelete
  17. Chinwzii sunt peste tot! in Padova concurau cu magazinele mari, in care lumea-vizita-iesea! dar de la chinezi...ii vedeai tot cu plase iesind! uimiti am fost sa dam si in Venetia de ei! :) in Budapesta la fel! :) am poposit insa doar in bucataria lor! :) cred ca treptat-treptat isi extind granitele! :)

    ReplyDelete
  18. Concluzia este geniala :)) Sa stii ca nu ar fi asa rau daca s'au introduce chineza in scoli ca limba straina...mai bine chineza decat germana. Un roman ce stie chineza este foarte bine vazut de marile firme si chiar cautat si simplul fapt ca stie limba chineza ii ofera un avantaj la salariu de +25% sau +50% ...mai rare sunt cazurile cu +100%, dar am auzit ca exista si ele

    ReplyDelete
  19. :)) Super!!!
    Pe la sfarsitul anilor 1990 vine o amica din SUA (era stabilita acolo de cativa ani) si imi aduce in dar o pereche de cercei pe a caror eticheta scria "made in china". Eu, cu bun simt, n-am comentat, dar o alta amica - primise o esarfa pe a carei eticheta scria la fel - a luat-o in râs - mai in gluma mai in serios: "Tu cu d'astea vii la noi?! Nativii americani nu mai au produse la vanzare?"
    Daca au umplut piata americana cu produsele lor, cum ar putea scapa RO?
    Da, avem un mare prim-ministru si noi. :)
    Seara linistita sa iti fie!

    ReplyDelete
  20. Superb scris! :D
    Totusi nu-ti impartasesc pe deplin circumspectia cu care-i privesti, sau mai bine zis, cu care privesti noua apropiere a noastra fata de ei, sau a lor fata de noi... ;)
    Mi s-a cam acrit de americani, rusii mi se par pe camp rau de tot, asa ca daca nici pe asiatici nu i-am mai primi, n-ar mai ramane multe variante... :P
    In legatura cu ultima fraza din articol, cred ca speranta noastra (majoritara ;) ), ar fi sa munceasca tot ei in locul nostru... =))

    ReplyDelete
  21. I-am pupat in fund si pe "vestici" ca sa ne ia in U.E. si pan-acum ne-am luat *ue. Vacile dau lapte dupa cat vor ei, gainile n-au voie sa fie stresate ca fac oua patrate si porcii nu mai au voie sa guite cu cutitu-n beregata si cu paiele pe ei, ca polueaza psihicul fandositilor. Sa nu mai vorbim de tuica stramoseasca facuta doar pentru "uz personal".
    America-i plina de marfa chinezeasca, da' ei le-au facut cartiere in fiecare oras. Lumea a devenit de mult o societate de consum, cumperi de unde poti(dupa buzunar) si vinzi cui cere sau da mai mult. Daca toate produsele ne-ar tine o viata, in cativa ani am putea sa desfiintam toate fabricile. Sincer, prefer sa arunc o pereche de "adidasi" dupa o vara, decat sa-i mai incalt si la anu'.
    Si cine se teme de comunism sa nu uite ca in Europa "canta" fostii nazisti...
    La urma urmei, decat sa ma rog de vaca sa nu dea mai mult de 10L pe zi mai bine sa vina aia s-o ia cu totul.
    Din foame nu ne scoate teoria anticomunista ci practica pietei.
    Parerea mea...

    ReplyDelete
  22. Sa ne scoata chinezii foamea din gat? Cand ei sunt mai prapaditi decat noi? As fi spus ca e un banc nu prea bun, daca nu s-arr fi facut atata tam-tam pe marginea subiectului.
    Dar nu pot uita guma lor de sters mirosind a capsunica si stilourile cu cap de ursulet dragut. :))))

    ReplyDelete
  23. Daca n-am spus ma repet!
    Merita!
    Outstanding 2!

    ReplyDelete