Thursday, March 28, 2013

Ce mai gătim?



foto personală

Într-o dimineață, m-am pomenit cu mama, trecând pe lânga mine, destul de devreme, puțin înainte de ora 7,00. Eu, în fotoliu...tastam ceva pe aici.
- Ce e de te-ai trezit atat de devreme? am întrebat... Afară e întuneric și ninge. Ai treabă prin grădină? Și-am început să râd.
A început și mama să râdă dar cam strâmb.
- Tu știi că am uitat să luăm varză din butoi aseară?
- Wow! Ai dreptate. Am uitat...amândouă. Dacă era vorba doar de mine, nu mă miram deloc.
Așa era, stabilisem că gătește varză călită.
- Și am uitat să scot și o pungă cu carne...a continuat mama complet dezamăgită de noi două. De noi două în ansamblu...
Am început să râd si mai tare fiindcă mama rar uită. Ceea ce nu se poate spune despre mine fiindca recunosc, chiar sunt distrată.
- Ce să facem, să luăm acum varza? m-a mai întrebat mama încercând o rezolvare pe moment.
- N-are rost, varza trebuia lăsată la desărat...nu are timp. 
- Atunci ce vă gătesc? 
Și ne-am apucat să ne gândim rapid ce se putea face. Ceva care ne-ar fi și plăcut. 
- O mâncare de mazăre, am propus eu.
- Dar nici pentru aia n-am carne dezghețată. Mă duc să scot carnea și mă descurc eu.

Peste vreo două ore, în care nu știam ce mai făcuse, mama a trecut pe la mine.
- Ce faci? Cum merge? Vin să deschid cutiile cu mazăre? am chestionat-o.
- Păi nu te-am mai chemat. Nu e nevoie, mi-a spus, cam fâstâcită, mama. 
- De ce? Ți le-a deschis tati? 
- Știi ce-am făcut?
- Nu. Ce? Și m-a fulgerat un gând ciudat.
- Am luat carne dar ce crezi? Am greșit punga... Am luat altceva și n-am observat decât după ce am decongelat-o. 
M-a umflat râsul. 
- Adică? Ce-ai luat?!?
- Carne de pasăre. Și n-a mai putut nici mama. A izbucnit si ea în râs.
- Și? Ce faci acum? 
- Păi...fac o ciorbă de pasăre, abia a mai putut mama să-mi răspundă, printre hohotele râs. 
- Deci...varza noastră călită de aseară astăzi face "cotcodac"!

Am râs amândouă cu lacrimi atunci...râdem și acum, de câte ori ne amintim. Poate că nu povesteam întâmplarea asta dar azi a dat soră-mea telefon să-i scot niște varză murată ca să gătească ce credeți? Varză călită. Și ca să nu se mai întâmple metamorfoze spectaculoase, ca atunci, am rezolvat de urgență comanda. Și ne-am hotărât să facem și noi o varză călită mâine... Am luat deja varza...ca să nu se mai transforme în ciorbă de găină mâine dimineață.





23 comments:

  1. a. Minunat fel de mâncare.Varza îmi place la nebunie sub toate formele sale..."alotropice" :))). Din păcate, de la un timp, nu mai am voie sărat.Aşa că doar gust, dar fără excese...
    b. Ni s-a întâmplat şi nouă asemenea...surprize congelate.Totul s-a rezolvat pe cale amiabilă. Deh, când ai stomacul plin, ai o altă viziune asupra lumii, şi eşti parcă mai înţelegător...Dai la pace mai repede...
    O seară bună în aburi apetisanţi!

    ReplyDelete
  2. Varza face cotcodac :)) asta a fost foarte tare=)) multe prea tare:)) Eu ma amuz tare la fazele de genul mai ales ca si mama mai uita :)) si cand o vad ca pleaca dupa ceva..se intaorce fara..se apuca si face altceva...dupa o perioada..ceva mai mult de juma de ora..o intreb in ce stadiu e x (adica dupa ce plecase initial) si abia atunci isi aminteste ca a uitat:)) Dar cand e in criza de timp cu ceva intra in panica, se grabeste foarte tare si face 10 lucruri de'o data:))

    ReplyDelete
  3. Buna si ciorba de gaina... dar parca mai buna era o varza calita :)

    ReplyDelete
  4. :)))
    Vai, mi-ai facut pofta de varza calita! Yammii, imi place la nebunie.
    Eu aproape intotdeauna uit sa scot seara carnea din congelator pt ce gatesc a doua zi. Si app de punga gresita, m-am invatat minte, scriu cu markerul pe ea de ceva vreme :))
    Seara faina Elly si pofta mare!!!

    ReplyDelete
  5. Astăzi am terminat varza călită.
    Mazărea nu-mi place, dar o ciorbiţă de pasăre e excelentă.
    Altceva? Aştept idei. Eventual şi ceva dulce...

    ReplyDelete
  6. Am ras si eu .Imi imaginam cum va distrati ,ca de la ce ati pornit si ce a iesit.La fel eu cu fica mea,ne puneam pe ras,ca-l enervam pe tatal de multe ori,ca nu era chiar un motiv de ras,dar noi si daca una misca un deget si eram distrate,radeam in hohote.Acum rad cu Thea.E una din cele mai bune terapii.Mancarea e fudulie,rasul e de baza.Noapte buna!

    ReplyDelete
  7. Elly dragă, văzând fotografia aceea superbă, credeam că ați gătit clătite cu dulceață de trandafiri! Dar lasă că și varza călită cu mazăre de pasăre e foarte bună! ;) Poftă bună și o mie de gânduri frumoase! :)

    ReplyDelete
  8. faina patania voastra! :) bine ca macar ati manacat! :)))
    eu aseara am avut ceva spor, am umplut aragazul de oale si in mai putin de o ora am facut: spanac, sote de morcovi, pilaf cu mirodenii si porumb si o mancare de vinete cu ardeo si rosii, cu mult oregano si busuioc. Acum le combinam :)

    ReplyDelete
  9. Ma recunosc in modul acesta sanatos de gandire.:))
    Fac alteva,improvizez pe loc .
    In fiecare zi umplu "oala de serviciu" cu un fel desupa/ciorba,iar apoi pornesc spre felul al doilea...De,ce sa fac,familie mare,mancatori multi...:)
    Maine vopsesc oua rosii.:)Mancare fac de post,asa ca traiasca domnul cartof.

    ReplyDelete
  10. Varza calita!! Ce pofta imi veni!
    Cu problemele astea ma confrunt si eu zilnic....
    Nu mai stiu ce sa fac cum sa fac si parca m-am plictisit de toate.....
    Noroc cu pastele. Ma ajuta sa ies din inpas....;)

    ReplyDelete
  11. Imi place varza de bitoi.. paote daca le-ar fi pregatit separat ar fo oesot o masa okay...

    Personal, nu imi placea carnea , doar pestele, daca as putea sa mananc doar legime, fainoase, sau orice altceva in afar de catne. In loc de carne mananc nigdale, caju, alunele, seminte de dovleac...

    ReplyDelete
  12. :) ce bine că vă distraţi!
    Şi noi ne propunem de multe ori ceva şi iese altceva.
    De două zile mâncăm cartofi copţi, amestecaţi cu: cu sfeclă coaptă, hrean, sare şi puţin ulei. E delicios! Şi consistent!
    Iar micul dejun - amestec de: migdale, caju, seminţe de dovleac şi de floarea-soarelui, goji, merişoare, miere de albine şi cafea, bineînţeles :)
    Iar seara - fructe.
    Te pup, draga mea, O seară minunată!

    ReplyDelete
  13. am ras si eu :) Dar si noua ni se întâmpla cateodata sa programama sa gatim ceva si sa ajungem sa punem pe masa un cu totul si cu totul alt meniu :) ce fain este, nu? doar disciplina... e plicticos! un pic de alandala nu strica!

    ReplyDelete
  14. Foarte comica intamplarea. :)) Adevarul e ca varza calita se numara printre mancarurile preferate ale romanilor. La mine mama o gateste din doua in doua saptamani, deci extrem de des. Deci, zic eu, oricand e binevenita o mica schimbare in meniu. Varza tot va fi la un moment dat. :P :D

    ReplyDelete
  15. La mine sunt la ordinea zilei astfel de intamplari, doar ca la mine e mai grav, eu chiar le combin intre ele, de iese o mare varza, dar buna:) Odata am vrut sa fac pilaf cu carne si pentru ca am uitat sa pun carnea la dezghetat, am facut sarmale lenese (asa se numeste in Basarabia varza cu orez), alta data am amestecat in ciorba de fasole, orez si cartofi si a iesit...nu stiu ce a iesit, dar stiu ca am vrut sa repet reteta, dar n-o mai tineam minte:)

    Principalul e ca burta n-a fost goala in ziua aia.

    ReplyDelete
  16. Ha, ha! Amuzantă întâmplarea. dar ce mai contează? Bine că a ieşit tot ceva bun! :-)

    ReplyDelete
  17. Vai ce pofta mi-ai facut cu varza calita... Si cu mazarea. :)) Doar cu ciorba nu le am. In rest, mmmm...suna delicios.
    Sa stii ca am transfer bun la net. Poti sa-mi uploadezi o portie dubla de varza calita, dupa ce gateste sora ta....am download bun. :D

    Apropo, cum adica pusa la desarat?! Eu fac varza calita cu varza direct scoasa din butoi, si stoarsa de zeama. Se mai face si altceva?!

    ReplyDelete
  18. Să faceţi cât de curând nişte fasole ca su mai uitaţi :)

    ReplyDelete
  19. =))) Asta e! Se mai intampla! Dar totusi a fost foarte amuzanta intamplarea. Si acu ma gandesc ce-o gati mama pentru diseara... :D
    Un sfarsit de saptamana frumos sa ai!

    ReplyDelete
  20. Mi-ai facut pofta de varza calita... dar cum butiul meu cu varza e la vreo 20 km distant...aman pe duminica cand ajung la bunici dupa varza....

    ReplyDelete
  21. si eu sunt cu varza...una ca la Cluj nu am facut de mult :)

    ReplyDelete
  22. Am patit si eu o data asa. L-am pus pe Mihai sa scoata o punguta din congelator, sa o gasesc dezghetata cand ma intorc de la serviciu. Am gatit porc in loc de pui... Asa e cand pui barbatii sa faca treburi de femeie. :))

    ReplyDelete