Friday, September 13, 2013

Am tăiat și carnea de pui de pe listă! Nu e bună.


Daca va gandeati sa mergeti in dimineata asta sa cumparati cateva pulpe de pui sa le preparati la cuptor sau pe gratar sau ca luati chiar un pui intreg din care sa mai faceti si o ciorba, puiul fiind singura carne mai accesibila ca pret, nu va mai duceti!

Cercetatorii lu' Peste, au "descoperit" ca nici carnea de pui nu mai este buna.
Adica nutritionistii, care-s un fel de Dalai Lama ai vremurilor moderne si care ne sfatuiesc sa ne aruncam privirea si spre alt pasaret, care sufera ca n-are vanzare si sta pe rafturi prin magazinele cu cărnuri de fițe, alterându-se pe acolo. 
Motivul pentru care nutritionistii recomanda asta? Cica mai sunt pasari care inca nu sunt crescute industrial si sunt muuuult mai sanatoase pentru organismul nostru. Nu am icon pentru ras de se tavaleste omul e jos ca l-as fi folosit.

Pai...ce mai stati?
Nu va tenteaza niste carne de prepelita deplumata? E doar 30-35 de lei kg. Nu e mult. E si deplumata la pretul asta, de parca carnea de pui am cumpara-o cu pene cu tot. Pret si mai bun are carnea de prepelita afumata cu rumegus de esenta tare. Doar 55 lei/kg. Mie mi se par preturi foarte bune. Eh, mai putin pentru portofelul nostru dar pentru crescatorii de pepelite pe banda rulanta, sunt foarte bune. Nu, cum sa fie crescute industrial prepelitele??? Ia priviti ce vesele zburda pe campuri!

Crescatorie de prepelite

Sau daca prepelita nu vi se pare prea ademenitoare oferta de pasaret crescut "doar cu hrana sanatoasa" este foarte bogata. Poate va tenteaza niste carne de strut. Strutul e maricel, unul adult ajunge la 130-150 kg, functie de sex. Dintr-un struț ne saturam multi. Privindu-l. De ce nu? Si asa te poti satura. Mergi la o ferma de struti, il privesti cum alearga nebuneste prin tarcuri unde sunt crescuti cu furaje concentrate si daca ai noroc isi mai si intand gatul la tine, ca la bâlci... E frumos, sanatos, prilej de a iesi in natura ca sa faci o vizita asa, ca la Gradina Zoologica.
Pretul e si la carnea de strut foarte bun. Doar 20 pe kilogramul de carne. Nu de lei, de euro dar ce mai conteaza? Lei, euro, in România e tot aia.
Unde naiba e, măi, iconul ala??!?

Ferma de struti

Daca nu va place nici prepelita, nici strutul, nutritionistii sunt plini de idei. Ne mai recomanda carnea de porumbel. Porumbeii care se mananca nici nu trebuie sa fie cei pe care-i vedem prin piete, prin parcuri, prin gari, peste tot. Ăia ar fi gratis dacă-i putem prinde. Nu! Sunt porumbei crescuti special pentru carne, in locuri cu verdeata si la aer liber, in natura. Cam ca aici:

Ferma de porumbei pentru carne
Pretul pe kilogram nu-i chiar asa de mare. La noi n-am gasit cat costa un kilogram dar prin Franta e doar intre 15-30 de euro. La lefurile de la noi nici nu pare mult. 
Daca inca nu v-ati speriat mai puteti manca curcan, gasca, rață dar mare atentie! TREBUIE sa respectati portia de 150 de grame de carne la o masa. Si nici nu-i bine sa mancati in fiecare zi acelasi fel de carne. E nevoie de cat mai mare diversitate. Nu de altceva dar ca sa traiasca toti cei care, chipurile, nu cresc pasari industrial. 
Cu imaginile cred ca v-am demonstrat cat de natural și de neindustrial sunt crescute toate aceste pasari... 



40 comments:

  1. Pai puii astia din comert( cu mici exceptii) sunt crescuti cu toate mizeriile sa creasca intr-o luna cat altii in 10 si nu numai ... pestii de crescatorie, purceii. Ie lume multa si hrana putina!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sunt crescuti cu tot ceea ce sunt crescuti puii in orice crescatorie in toata lumea. Insa nici prepelitele, nici strutii, nici curcanii nici alte pasari nu-s crescute altfel. Decat tot cu concentrate... Deci nu-s mai grozave niciunele. Atunci de ce nutritionistii trebuie sa ne recomande strut si altele si la ce preturi ?!?!?

      Delete
  2. Chiar pui gatesc astazi :))!
    Eu nu prea iau in seama recomandarile cercetatorilor, in general mananc ce imi place si desigur ce este si accesibil, in general carne de pasare obisnuita: pui, curcan si foarte rar rata. Daca ar fi sa ne luam dupa fiecare decoperire n-am mai manca nimic :)).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Foarte bine, Larisa! Nici eu, pentru ca toate recomandarile astea sunt interesate, directionate intentionat intr-un sens sau altul. Nu sunt decat manipulari. Pofta buna la puiut!
      Corect, chiar ca n-am mai manca nimic. :)

      Delete
  3. raman la pui. daca mor asta e, puiul ramane obtiunea mea :))
    pop!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bine faci, Geanina draga :) In titlu eu glumeam, desigur. Si eu mananc pui cumparat de la magazin chiar daca mai am si cativa pui de curte. Te pup!

      Delete
  4. uf
    nu stiu ce sa zic, am auzit pe la cunostinte ca ar consuma oua de prepelita si ca ar gati si alte soiuri de pasaret.
    ceea ce ai scris de deplumat habar n-am ce inseamna dar sa stii ca uneori mi se face asa pofta de mers la un fast food sa mananc aripioare :)) chiar... nici nu stiu din ce sunt aripioarele alea =)) dar imi plac.. recunosc
    totul e sa fim prudenti cat consumam, ce consumam...
    daca stai sa te gandesti cum au fost crescute si ce contin, n-ai mai manca nimic din comert

    ReplyDelete
    Replies
    1. O solutie destul de buna, vezi cazul Scandia Sibiu. E aceiasi mizerie cu 20% ficat de porc dar pentru ca n-a mai vrut consumatoru' sa manance pate' s-au vazut nevoiti sa scoata din conservanti, E-uri si alte chimicale.

      Delete
    2. @Draga Anca, cine isi permite, poate manca doar oua de prepelita. Eu nu mi-as permite la pretul la care sunt. La fel si diverse alte carnuri gen prepelita, strut si alte delicatese. Am posibilitati modeste, ca majoritatea oamenilor din aceasta tara. De aceea ma amuza "recomandarile" "marilor specialisti in nutritie".
      Deplimarea inseamna jumulire de pene, nimic altceva.
      Aripioarele acelea sunt chiar aripioare de pui si sunt destul de bune. Am mancat si eu de doua ori. Si la fast-food nu zice nimeni sa nu mergem deloc. Grav e daca stam doar acolo :))
      Exact, prudenta si moderatia sunt cheia, ai concluzionat foarte bine. O seara frumoasa!

      Delete
    3. @cartonic... Nu sunt la curent cu ceea de spui despre pateul de la Scandia dar cred ca inteleg. Desigur ca daca consumul scade foarte mult, producatorii incep sa simta ca trebuie facute schimbari. Macar sa fie facute schimbari pozitive.
      Dar aceasta manipulare mai noua in legatura si cu carnea de pui m-a facut sa rad. E mult prea transparenta, se simte toata manipularea din spatele ei incat...mi-e greata.

      Delete
  5. Puiul de curte crescut fara hrana cumparata din comert, chimizata, cu tot felul de minuni, este bun. Cel din comert... mai rarut ca-i mai dragut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cristi ai dreptate insa pui crescuti in gospodarie doar cu grau si verdeata nu-s suficienti pentru toata lumea. In plus, in foarte multe gospodarii, acesti pui sunt tot rase de carne, crescute in principal tot cu concentrate, la fel cu cele utilizate in crescatorii. E dezamagitor, nu? Poate ca nu stiai ca asa sunt crescuti. Am cunoscuti care asta fac. Deci diferenta e destul de mica... :(

      Delete
  6. Puiul crescut la tara este intr-adevar cel mai sanatos si bun!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asa este, crestem si noi insa eu ma refer la ceea ce se gaseste in magazine.
      Ma deranjeaza recomandarile acestea care ascund foarte clar niste interese.

      Delete
  7. Din păcate carnea de pui permite cel mai uşor "îmbogăţirea" cu apă şi sare.
    Iar mulţi dintre producători nu sunt deloc sfioşi.
    Făceţi următorul experiment:
    Una pulpă de pui luată din comerţ, ulei şi tigaie cântărite toate înainte şi după prăjire.
    Da, nu vă frecaţi la ochi, cântarul indică bine, toată apa s-a evaporat. Iar vizual te întrebi de ce părea aşa mare înainte (pulpa)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si tu acum :) Asa se intampla cu orice carne de pasare indopata cu hormoni. Se stie, eu cel putin stiu acest lucru. Adica vrei sa spui ca pe langa carne cumparam si ceva apa la pret de carne ;) Si asta stiam. Dar asta se intampla si cu anumite mezeluri...sunt injectate special cu saramura si astfel cumparam si putina saramura la pret de mezeluri ;)
      Seara frumoasa, Radu! :)

      Delete
    2. Daca ar fi doar ceva apa si putina saramura tot ar fi bine. Dar cand procentul tinde spre 50%...
      Eu mezeluri mananc doar cand sunt in criza acuta de timp.
      Aici in Dobrogea am descoperit carnea de oaie, carne ce nu permite "imbogatirea" cu apa sau saramura. In plus nu are miros sau gust pregnant asa cum se intampla la suratele lor :)

      Delete
    3. N-o fi chiar atat...poate ceva mai mic. Cumparam ceea ce-i mai putin susceptibil de a putea primi atata apa. Adevarul e ca eu nu prea consum mezeluri, decat pur si simplu accidental. Am mereu un baton de salam in frigider, care uneori se usuca de tot asteptand sa fie consumat.
      Cu carnea de oaie nu prea-s prietena. Noua nu ne prea place. :(

      Delete
  8. Prepelitele si porumbeii sunt deliciosi, daca ai unde sa-i cresti la curte.
    Struti n-am prins inca dar nu-i vremea pierduta...
    Despre pui n-am ce sa mai spun...
    Tot cercetatorii au ajuns la concluzia ca ne cad dintii din cauza pastei de dinti facuta din chimicale, asa ca...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ca sa cresti porumbei si prepelite acasa trebuie sa ai anumite conditii. Voliere, spatiu special. Nu e la indemana si nu se justifica amenajarile respective pentru a creste cateva prepelite...cat de bune ar fi si stiu ca sunt.
      La vanatoare de struti am impresia ca vom merge curand. Crescatorii au realizat ca nu au unde vinde carnea, in Roamania e o carne prea scumpa pentru nivelul veniturilor romanilor. Asa ca s-ar putea sa le dea drumul pe campuri. Poate vom avea si niste struti maidanezi curand :))

      Delete
  9. carne nu, legume nu, fructe nu, ce drq sa mai mancam?!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))) Pai mergem pe camp sa culegem ceva verdeata. Pana cand nu se descopera ca si ea are suflet. Si pana nu apar niste ONG-uri care sa ne dea peste mana cand o culegem.
      Atunci chiar ca nu stiu ce vom mai manca. ;)

      Delete
  10. Până acum aveai ce aveai cu psihologii şi sexologii.
    Acum ţi s-a căşunat pe nutriţionişti.
    N-ar fi mai bine să scrii o propoziţie de genul
    "toţi doctorii sunt câh" şi am lămuri problema definitiv?
    Îţi mai propun şi "specialiştii, experţii,
    oamenii ştiinţă, cercetătorii sunt impostori", ca să n-avem discuţii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))) Nu vad cu ce te deranjeaza. N-as avea nimic cu ei cata vreme ar vorbi ce trebuie si si-ar face meseria onest. Dar si unii, si altii, nu fac decat sa ne manipuleze in ce parte vor ei. Si am aceeasi parere despre orice cercetator care manipuleaza masele. Adica aceeasi parere proasta. Asta pentru ca nu sunt proasta. ;)

      Delete
  11. Carnea de curcan este chiar delicioasa :). Porumbei nu aș sacrifica, doar sunt simbolul păcii :)). Cât despre struț, nu sunt prea curioasă. O zi plăcută, Elly!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depinde de gusturi. Mie, carnea de curcan, imi pare putin cam prea uscata pentru gustul meu.
      Sincer, am mancat si porumbei, am mancat de toate, mai putin prepelite si strut. Dar daca as avea ocazia as gusta. Insa daca mi-as permite ceea ce nu cred sa se intample prea curand :)
      O seara placuta, draga Irina!

      Delete
  12. Nu mâncați zahăr alb, dar aveți grijă și la îndulcitori, deoarece creează depresii! ;)
    Elly dragă, au am tăiat de tot carnea la un moment dat, dar asta până am ajuns în Grecia și am dat de moussaka și de tzatziki cu souvlaki (frigărui), iar în Thessaloniki peste Spetzofai, niște cârnați savuroși. Aproape toate având în componență și carne de pasăre, așa că, mai bine mănânc ce-mi place, decât să joc așa cum încearcă (fără succes) să-mi cânte alții. Îi las să-și facă numărul, amuzată, fără să le arunc mai mult decât o privire și să fluiere singuri, în pustiu. A trecut vremea în care scriam după dictare! :))
    Un start perfect în weekend, draga mea! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Mirela, asta e cea mai buna atitudine. Si eu gandesc exact ca tine. Am dat peste un articol atat de prost scris si atat de interesat in ceea ce ne recomanda incat mi-a venit sa rad. Ceea ce e neplacut e ca imi dau seama ca sunt si persoane dispuse sa ia foarte in serios aceste "recomandari".
      Multumesc mult. La fel! :)

      Delete
  13. Nici o carnita n-are gustul pe care-l gasesc eu in tocanita de pui (de curte) a mamei...

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Cata dreptate ai, Hapi! Si eu apreciez mult carnea de pui crescut in curte la mine. Dar mai mananc si pui de la magazin fiindca nu avem noi atat de multe pasari ca sa mancam tot anul.
      Eu glumeam in titlu, desigur. :)

      Delete
  14. Cand am ajuns la paragraful cu porumbei mi s-a pus un nod in gat. Cateva zile nu mai mananc zburatoare. Vorba aia, cel mai bun pui tot porcul ramane :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu indemnam la mancat porumbei in articol. Acestea sunt recomandarile nutritionistilor :)
      Respect orice parere si orice retinere, caci nu esti singura care nu se poate atinge de porumbei. La fel, multe persoane nu pot concepe sa manance unele animalute foarte dragalase cum ar fi mieii, iepurasii. Si inteleg perfect acest lucru. :)
      Eu mananc si carne de porc, si de vita si de orice se mananca. :)

      Delete
  15. Da, de cand s-a mutat mama la ţara, si sor-mea, nu eu, o vizitează regulat, m-am dezabonat de carnea din comert. Acum, pieptul de pui pentru bunătăţuri sau niscai aripioare tot cumpărăm, că şi puii mamei câte aripi să aibă? Prepeliţele-s bune, dulci, dar carne pe ele găseşti mai putină decat zic nutriţioniştii ăia să mâncăm. Lângă Braşov e o crescătorie de struţi. Bună carnea lor, n-am ce zice. Cam scumpă.Eu nu mă sfiesc să cumpăr ce ne place indiferent de cât de bio am primi de la mama. Ah, şi să te amuz niţel, am dat la pisică lapte adus tot de la tara. Nu i-a placut. Tot pe cel din cutie il prefera.

    ReplyDelete
  16. Carnea de gasca e delicioasa. Nici de rata n-as da-o intr-o parte. Trebuie, insa sa mentionez, ca imi place mult carnea pasarilor crescute acasa, in curte. Gustul ala bun nu-l gasesc in nici un magazin. Si carnea de porc taiat acasa de Craciun are un gust atat de bun. Inca n-am gasit carne atat de gustoasa prin supermarket.
    "Care n-are vanzare si sta pe rafturi..", asa cum ai spus si tu asta e scopul studiilor si "cercetarilor". La mine, pe o ureche intra si pe alta iese, vorba aia. Nici nu le dau atentie. Eu mananc exact ce-mi place.
    Bravo Elly, ai punctat bine.

    ReplyDelete
  17. Foarte haios articolul, nutritionistii astia vor sa ne faca ori vegani, ori sa ne dam toti banii pe mancare "sanatoasa". Chiar ieri am servit un snitel de pui delicios. Eu nu stau sa ma iau dupa sfaturile lor, mananc in functie de buget. :P

    ReplyDelete
  18. Ooooo! Sigur ca da! Sunt hranite cu hrana 100% naturala... Poate, dar m-as mira! Oricum, faptul ca stau inchise ar fi ok, daca sunt hranite fara chimicale, dar destul de putin probabil. Ouale de prepelita imi plac! Dar nu cred ca as putea manca si carnea - habar n-am ce gust are, e drept, dar... m-am obisnuit cu puiul :( Cat despre rata... prefer umbra de rata pe miros de varza! ;) La struti sau porumbei evit sa ma gandesc! Or fi delicatese, dar ii las pe altii sa le savureze! Gusturile mele sunt modeste! :)
    Articolul imi aminteste de nebunia din perioada asa-zisei gripe aviare, cand oamenii se comportau de parca ar fi mancat carne de "vaca nebuna"! Si ce stupizenie! Aviara se transmite la om, dar daca frigi bine carnea - sau o fierbi bine - nu e nicio problema! Si-atunc: de ce or fi intrat asa in panica? Oricum, mancam pui si ma mai intrebau unii daca nu mi-e frica! Ba da, imi era frica! Mi-e o frica nebuna de prostia omeneasca!
    Succes in toate cele bune! Pupici!

    ReplyDelete
  19. Că bine zici, Elly dragă! De când visez eu la... un copan de struţ în farfuria mea, dar ce mă fac că nu ştiu dacă încape în... Dry Cooker, că-i cam mare păsăroiul! :-)
    Ha, ha! Şi mersi că m-ai lămurit ce înseamnă "deplumată"! Deh, dacă nu mai e "cool" să zicem "jumulită"... :-)
    Numai bine îţi doresc!

    ReplyDelete
  20. Interesante informatii ;) puii din curtea bunicii raman in amintirea mea ca cei mai deliciosi pentru supe si fripturi :-D
    Ce cumparam din magazine... nici nu vreau sa aflu in amanunt :))))

    O saptamana buna iti doresc, Elly draga! Cu sau fara friptura de innaripate ;-)

    ReplyDelete
  21. Sincera sa fiu, eu prefer pulpele de pui din magazin, orice gripa aviara ar mai veni peste noi si oricat de nenatural ar fi crescuti. Dar ieri ma intrebam unde as putea gasi cateva pene mici si dragut colorate (sau puf), sa imi fac si eu niste ceva-uri pe post de bijuterii. Primul gand mi-a zburat la crescatorii de prepelite si mi-am dat seama ca nu cunosc nici unul. :)))

    ReplyDelete
  22. Pai daca si eu la tara le dau concentrate, ca din porumb se fac mari in doi ani, ce sa mai zic de producatori?! =))
    Superb stilul de scris... ;) :)

    ReplyDelete