Thursday, January 2, 2014

Valsul nr. 2 și telecomanda fițoasă




Măceșe și chiciură...

O piesă muzicală de Ceaikovski s-a terminat... Îi urmează un vals ireal de frumos, compus de Dmitri Șostakovici, Valsul nr. 2. Atat de frumos încât poartă sufletul pe aripi de vis, făcându-l să zboare. Ca atunci cand suntem îndragostiti. 
Pacat ca valsul ține atat de puțin. Cam atât cât unele iubiri...

Pauză de reclame. E noaptea de 1 spre 2 ianuarie 2014 si privesc pe Realitatea TV, dupa miezul noptii. E singurul post TV pe care n-am fost in noaptea dintre ani și nici în prima zi a lui 2014. Canalul e prost plasat, de fapt a ramas izolat undeva printre cele 100 de canale disponibile. UPC a facut modificari in ultima vreme si acolo ajungem mai greu, telecomanda noastra fiind fițoasa. Sau poate doar plictisită, obosită. Uneori ne scoate peri albi. Mai ales mamei mele care e mai putin indemanatica în materie de orice are taste.  

Urmeaza Johannes Brahms, Simfonia III...apoi un dans ungar, apoi altul, nr. 5...ambele de Brahms. Doar piese tulburator de frumoase. Nimic din programele pentru zilele de sarbatoare dintre Craciun si Anul Nou nu m-a incântat cum a facut-o acest Concert de Anul Nou. Nu, piesele nu sunt interpretate de Orchestra Simfonica din Viena, asa cum ar putea părea. Este vorba despre Orchestra Simfonica din Bucuresti, care a făcut un Concert de Anul Nou cu adevarat minunat. 

S-a terminat transmisiunea si eu am ramas in urechi cu valsul lui Șostakovici. Acordurile lui aduc bucurie impletita cu o tristețe dureroasa, trezind emotii profunde si amintiri adânc îngropate în suflet.
Starea indusa imi amintește de ecranizarea din 1997 a romanului Anna Karenina.

Scenă din filmul Anna Karenina (1997) cu Sophie Marceau (Anna) și Sean Bean (Contele Vronski)

Chimia dintre frumusetea delicată, dulce, serafică a lui Sophie Marceau (Anna) si farmecul aproape sălbatic dar in acelasi timp princiar al exceptionalului Sean Bean (Contele Vronski) este perfectă. Îmi pare cea mai buna ecranizare a romanului. Și încă o dovadă că o distribuție inspirată asigură reușita unui film, cu atât mai greu de obținut in cazul unei ecranizări. 
Chiar dacă celebrul Vals nr. 2 al lui D. Șostakovici nu se regăsește în coloana sonoră a acestei splendide pelicule filmata in totalitate in Rusia, multi s-au gandit ca ar fi fost potrivit. Macar in scena de neuitat a balului.




39 comments:

  1. Dacă nu ţi se pare a fi nimic intreresant la televizor, soluţia optimă este să-l roteşti cu 180 de grade.
    Priveliştea dosului e oricum inedită, pe când ce se petrece pe sticlă, nu...
    La mulţi ani!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Faceam o sugestie de muzica sau film. Ori ambele. Lucruri frumoase, pentru suflet. Valsul l-am reascultat azi-noapte. Era in reluarea acelui concert ce fusese, probabil, ziua.
      E de ajuns o telecomanda ca sa nu mai vad nimic. Dar nu era cazul. :)
      Cat despre ideea ta...trebuie muschi, nu gluma, sa fie intors tv-ul meu. Are vreo 40 de kg :)

      Delete
    2. Uită-te încă o dată la "Undeva, cândva" şi ascultă concertele brandemburgice ale lui Bach. Numai orgă. Sunt superbe. Dacă vrei neapărat să plângi, poţi re-re-reviziona "Love Story".

      Delete
    3. Din intamplare, "Undeva, candva" e in topul meu. Bach ma pasioneaza mai putin desi a scris muzica frumoasa. Despre plans n-am vorbit niciun fragment de fraza in postare. Si am sa te dezamagesc marturisind ca nu-mi place "Love Story". Doar m-a enervat cand l-am vazut. Nu l-as revedea never ever. Am lucruri mai bune de facut :)

      Delete
  2. Mi-ai făcut poftă de Anna Karenina, nici nu știu dacă de carte sau de film. Și cum mai am trei zile de vacanță cred că voi lua măsuri grabnice pentru astâmpărarea ei. Îți mulțumesc. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cartea oricand merita recitita. Filmul despre care vorbesc (versiunea aceasta, din 1997) merita si el macar incercat, daca nu l-ai vazut. Cu multa placere, Sonia! :)

      Delete
  3. Si eu am UPC si ma înteleg perfect cu el! :)
    Eu cred ca am ramas "îndragostita" în timp! Nu pot uita "Mayerling" din 1968 cu Omar Sharif si Catherine Deneuve! Cred ca primul film de dragoste pe care l-am vazut! :)
    pupici Elly, o zi faina!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noi cu telecomanda ne intelegem mai greu ;)
      Multumesc, Minnie!

      Delete
  4. Lasă telecomanda şi fi atentă aici:
    Să ai grijă ca, în întreg anul 2014, să fii sănătoasă şi inspirată întru bloguire!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc mult, Zamfir!
      Sa-ti fie un 2014 asa cum iti doresti!

      Delete
  5. Încântător!
    Ne-am propus şi noi să vedem concertul, dar nu ştiu cum s-a făcut că nu am reuşit.
    Poate-l caut pe net în acest weekend, că tare mi-e dor să-mi amintesc de .. copilărie (făcea parte din bucuriile începutul de an).
    Te pup draga mea, la începutul primului weekend din 2014... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu stiu daca e pe net. Deocamdata exista doar un promo, atat am gasit eu.
      Te pup si eu, Ana! :)

      Delete
  6. Second vals ! Daca e si Andre Rieu pe acolo e minunat! La multi ani!

    ReplyDelete
  7. E vorba de Concertul de Anul Nou de la Viena 2013?

    ReplyDelete
  8. Anna Karenina e una dintre cartile mele preferate, ce inceput de an frumos ai avut! Intr-adevar filmul acesta e superb!Eu nu prea m-am uitat pe la tv, si atunci cand m-am uitat am auzit doar manele si am vizionat umor de cea mai proasta calitate!

    ReplyDelete
  9. IO am devenit dependent de internet. Asta pentru că nu am ce vedea la TV. Nici măcar programele sport nu mă mai interesează. Asta pentru că în sport se întâmplă cele mai mari potlogării și toți sunt "cu mâinile curate".

    ReplyDelete
  10. Valsul nr. 2 al lui Sostakovici este legat indisolubil de un proiect foarte drag mie... numit Flippy. :)))

    In alta ordine de idei, televizorul meu functioneaza, in proportie de 80% din timp drept cinematograf. Conceptul de program TV a cam disparut din acceptiunea casei.

    ReplyDelete
  11. La multi ani, Elly! Sa ai un an nou, minunat si plin de bucurii si...inspiratie iar succesele sa-ti infloreasca la tot pasu!
    Superb vals!

    ReplyDelete
  12. Draga Elly,
    la inceput de an, iti urez La multi ani! toate cele bune...
    programele tv in noaptea dintre ani urmarite de mine au fost cele cu transmisii in direct din piete. A doua zi am urmarit fantastica si glorioasa orchestra vieneza.
    o sa caut si eu valsul la care ai facut referire, ca asa nu imi pot da seama
    daca ai adus in discutie pe anna karenina, nu stiu
    te pup si o sa urmaresc si eu datele pe care ni le recomanzi

    ReplyDelete
  13. La multi ani fericiti, draga Elly! Iaca am ajuns si eu pe aici, dupa atatea zile de petrecut. :-)
    Iti doresc un An Nou plin de bucurii, sanatate si impliniri, alaturi de familia ta. Si multe postari bune aici, pe pagina ta, pe unde vine mereu cu drag.
    Foarte frumoasa recomandarea ta muzicala si filmografica. Ceva...cu totul deosebit.
    Numai bine iti doresc! :-)

    ReplyDelete
  14. Inca odata, An nou cu sanatate si iubire, Elly draga! La multi ani!
    Noi am inceput anul tot intr-o distractie, din care n-a lipsit concertul de Anul Nou de la Viena. Doar in anii cand am fost la munte, la schi, la cabana, l-am ratat. Oricum, se poate asculta, pentru cine nu l-a prins in direct, pe youtube, unde e postat integral.
    http://www.youtube.com/watch?v=b1X2nkxMmIs
    http://www.youtube.com/watch?v=HsVmhiQrg6Q

    Multumesc frumos pentru mesaj, de la foarte bine in sus iti doresc anul acesta! :)

    ReplyDelete
  15. La multi ani, Elly! Sa ai un an nou, minunat si plin de bucurii! Si sa iti mai aduca anul nou o iubire luuungaaa...:))
    Te pop!
    Zi faina!

    ReplyDelete
  16. Schimbati bateria la telecomanda :) la noi a functionat! :)

    ReplyDelete
  17. Eu mai am de citit cateva pagini din carte si apoi ma voi uita si la film

    ReplyDelete
  18. La multi ani Elly! Am cam ramas in urma cu blogosfera, dar sper sa recuperez curand! Iti doresc un an nou plin de sanatate, bucurii si fericire! Te pup si te imbratisez cu drag!

    ReplyDelete
  19. La multi ani in Noul An! Sanatate, fericire si spor la "blogarit" in timp ce asculti Ceaikovski!

    ReplyDelete
  20. La mulţi ani din nou, Elly!
    Am trecut acum să-ţi urez o săptămână uşoară şi frumoasă şi să te anunţ că ţi-am transmis o leapşă, dacă îţi place ideea şi ai timp şi dispoziţie.
    Zilele trecute m-am gândit că aş reciti Anna Karenina. Cred că aş privi cartea altfel, acum.

    ReplyDelete
  21. "Second waltz" ... este dincolo de cuvinte când cel care ascultă are peste 60 de ani ! Dumnezeire sau păcat omenesc, sau amândouă în acelaşi timp, dar.. mai bine renunţ la a descrie starea de levitaţie în care mă aruncă acest vals.
    Iată un scurt istoric al acestei minuni:
    In 1938 Dumitru Şostakovici a compus Suita pentru Orchestra de jazz nr.2, o lucrare în trei părţi care cuprinde şi celebrul Vals nr.2, dar abia spre sfârşitul mileniului 2 această lucrare a fost redescoperită şi valsul devine în scurt timp hit.
    In 1994 Andre Rieu lansează albumul „From Holland with Love” şi una din piesele albumului este tocmai „Waltz No.2 from Jazz Suite No.2”, dar la propunerea soţiei sale îl trece pe album cu numele „Second Waltz”, nume sub care astăzi este mult mai cunoscut decât cel original. Succesul albumului a fost fulminant. Aş spune că Second Waltz şi Andre Rieu şi-au dăruit reciproc celebritate.
    In 1999 regizorul Stanley Kubrick îl include pe coloana sonoră a filmului „Cu ochii larg închişi” (Eyes Wide Shut) – cu Tom Cruise şi Nicol Kidman –
    In 1995 l-am ascultat prima dată şi de atunci îi ascult de câte ori găsesc răgaz pentru a trăi câteva minute de graţie celestă.



    ReplyDelete
  22. La multi ani !Desi am intrat des pe blogul tau,nu am facut comentarii;dar acum,descoperind ca am urmarit acelasi minunat program de muzica celesta si impresionata de preferinta pentru Valsul Nr.2 si pentru ''Anna Karenina''(roman si film),nu m-am putut abtine sa-ti spun ca imi plac deosebit de mult si mie !
    Naica

    ReplyDelete
  23. La multi ani!
    Snow!!! Unde-i Elly?! Ce-ai facut cu ea? :)

    Macesele par a fi... capsuni date prin zahar!
    Anna Karenina cred ca e singurul roman scris de un autor rus si pe care l-am citit. :( Mi-a placut si filmul - nu stiu in ce an era facut. Si imi place vals! :)
    Numai bine! Pupici!

    ReplyDelete
  24. Ai zis ca faci schimbari in noul an! dar chiar sa dispari??

    ReplyDelete
  25. Intamplator Sean bean este unul din actorii mei preferati :) cat despre frumusetea Sophiei Marceau cuvintele palesc.Pot spune ca etse un cuplu reusit .

    Am citit romanul, am vazut cateva ecranizari dar sunt retinut in privnta povestii.Nu imi place Anna , datorita faptului ca am disecat-o prea mult in facultate ca fiind o personalitate istrionica...

    In rest ,Brahms imi place ,mai ales acel Unagrishe Tanze de care amintesti.Spre rusinea mea am pierdut condut concertul din acest al Filamonicii din Viena.

    Si pentru cacineva amintea de "Undeva, candva" acela este un film pe care l-as revedea oricand.Jane Seymour a fost o prezenta care greu poate fi uitata iar actiunea filmului a fost incitanta.

    ReplyDelete
  26. Haide, Elly, a început weekendul cel vesel ! Unde ești ? Te așteptăm demult !

    ReplyDelete
  27. O iubire ca-n inceputurile povestii de dragoste dintre cei doi- m-as bucura sa-ti aduca asta noul an

    ReplyDelete

  28. Multumesc pentru placutul prilej de rememorare.
    Asadar, Șostakovici este autorul acestei melodii; eu am auzit-o prima data in copilarie, prin anii 60, in satul meu satmarean; o cantau muzicantii tigani cu nume unguresti la baluri.
    Am cautat biografia lui D. Șostakovici si mi-am amintit de Radio Erevan:
    „Un ascultator din Moscova ne intreaba cum se pronunta corect, Schubert sau Schumann?
    Raspunsul nostru este urmatorul: noi credem ca se pronunta Sostakovici!“
    PS. Azi am aflat ca in vreo doua perioade celebrul compozitor a fost interzis de catre Stalin; chiar si muzica poate avea culoare politica...


    ReplyDelete
  29. Anna Karenina ma intristeaza in orice ecranizare ar fi, iar cartea nu-mi mai trebuie, ma deprima cumplit. Anul acesta n-am vazut nici transmisia concertului de la Viena, n-am ascultat absolut nimic simfonic, dispozitia mea n-a fost tocmai spre lucrurile care imi faceau placere candva.

    ReplyDelete
  30. Elly, aş vrea să ai un 2014 perfect, sănătos, fără incidente, cum frumos spuneai tu, să continui cu scrisul oricât de puţin timp vei avea , chiar de ar fi o postare pe saptamână, dar vezi nu în miercurea fără cuvinte, pentru că exact pe acelea le vreau. Undeva, cândva e şi preferatul meu. L-am văzut prima dată la Scala, în Bucureşti, iar acum m-am uitat cu Mihai. Am auzit că ecranizarea din 2013 a Kareninei e spectaculoasa. N-am văzut-o. Asta cu Sophie Marceau..da. Te pup şi te imbraţişez cu drag!

    ReplyDelete
  31. Noi nu am deschis televizorul in zilele de sarbatoare. Am preferat sa facem orice altceva. Chiar si acum, ca au trecut sarbatorile, televizorul sta deschis doar pe Discovery, si rar pe vreun program de filme... In nici un caz nu folosim telecomanda pentru a muta pe posturile romanesti, pline de fufe dezbracate, de oameni fara caracter si de mizerii pe care imi e rusine sa le stiu ca exista.

    ReplyDelete
  32. După căsătorie, viața mea a fost atât de grea, încât soțul meu a început să urmărească alte femei pentru că nu i-am dat un copil după ce am așteptat câțiva ani. Mi-am văzut căsnicia dispărând. Am făcut tot posibilul pentru a schimba situația, dar nimic nu a funcționat până l-am întâlnit pe Dr. DAWN, un vindecător spiritual. Dr DAWN mi-a salvat viața și căsnicia. acum am 3 copii. Sunt recunoscător Dr. DAWN și de aceea îmi las mărturia oricărei persoane care suferă de probleme conjugale și de fertilitate. E-mail de contact: dawnacuna314@gmail.com
    Whatsapp:+2349046229159

    ReplyDelete