Sunday, April 1, 2012

Serghei Rahmaninov - Somewhere in Time


Serghei Rahmaninov (1873-1943), compozitor si pianist rus, a fost numit "ultimul romantic" pentru ca incheie sirul compozitorilor ce reprezinta acest curent muzical.
Pe 1 aprilie 1873 se nastea in Novgorod, Rusia, Serghei Vasilievici Rahmaninov, al patrulea copil al familiei, care, asa cum era traditia, era destinat unei cariere militare (tatal militar in rezerva, mama, fiica de general).
Talentul muzical de exceptie, insa, si spiritul aventuros al capului familiei, ii vor schimba definitiv cursul vietii. Astfel ca, de la varsta de sase ani, micutul Serghei incepe primele lectii de pian la Sankt Petersburg .
Apoi, la scurt timp, baiatul este trimis la Moscova, pentru a studia cu Nikolai Zverev, un eminent pedagog si om de cultura, a carui severitate il va disciplina pe tanarul zbuciumat, dezordonat si extrem de melancolic, predispus la depresie. Absolva Conservatorul din Moscova cu medalia de aur.
Originea genealogica
Mai putin se stie ca Serghei Rahmaninov provine, pe linie paterna, din domnitorul Stefan cel Mare. Fiica lui Stefan cel Mare, Elena, a fost data in casatorie cneazului mare al Moscovei. Plecand in Rusia, Elena a fost insotita de Vasilii Rahmanin, un nepot al lui Stefan cel Mare, de la care a pornit neamul rusesc al Rahmaninovilor.
Creatie
Rahmaninov, care a trait mare parte din viata in America unde a si murit, bolnav de dorul Rusiei natale, a creat muzica orchestrala, muzica concertanta, vocala, muzica de camera, piese pentru pian, muzica religioasa.
Datorita celebrei pelicule "Somewhere in Time" (tradus in Romania ca "Undeva, candva..."), lucrarea sa "Rapsodie pe o Temă de Paganini, pentru pian şi orchestra" a devenit, la randul sau, celebra in toata lumea, fiind folosita ca tema a filmului. Filmul, una dintre cele mai minunate povesti de dragoste din toate timpurile, i-a avut ca protagonisti pe Jane Seymour şi Christopher Reeve.

Va invit sa urmariti doua minunate clipuri ce sigur va vor face sa iubiti muzica lui Rahmaninov, chiar daca, poate, pana azi abia ati auzit de acest compozitor.




In plus, Polca italiana o mai puteti asculta in doua versiuni inedite, care dau noi perspective lucrarii lui Rahmaninov.   AICI   si     AICI


"Este ora 21:14, este Ora MWB!"

Articol publicat pentru "Ora MWB" - un joc interactiv.

01.04.2012

16 comments:

  1. Interesante informatii, Elly! Multumesc :) O seara frumossa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma bucur ca ai gasit ceva interesant in articol. Mi s-a parut ca a vorbi despre descendenta lui Rahmaninov din Stefan del Mare ar putea sa ne intereseze si bucure, pe noi, romanii.
      Multumesc si eu :) Numai bine!

      Delete
  2. Oh da, muzică clasică... afrodiziac pentru urechile mele. Mulțumesc!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rahmaninov a compus o muzica divina. Bucatile prezentate aici demonstreaza din plin acest lucru.
      Multumesc si eu ca ai gasit interesant articolul :)

      Delete
  3. Foarte interesant articolul! Imi place ca data nasterii sale coincide cu ziua in care l-ai postat (si stiu ca nu e tocmai o coincidenta). Nu stiam ca are radacini romanesti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Desigur ca asa cum ai ghicit nu e o coincidenta. Era programat :)
      Da, genealogia sa e ceva mai putin cunoscut.
      Multumesc pentru apreciere!

      Delete
  4. Excelente informaţii, Elly! Mulţumesc frumos pentru muzică; chiar dacă o ascult abia acum, bucură nu doar urechile mele. Am "îmbrăcat" biroul în Rahmaninov, astfel că am un început de săptămână minunat! Zile cu soare îţi doresc :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma bucura ca ti se par binevenite randurile scrise aici. Muzica este foarte frumoasa...eu mai am si un cult pentru filmul acela. Am facut vorbire despre ambele...de mult imi doream, dar am asteptat o ocazie... :)
      Iti doresc o zi minunata in continuare!

      Delete
  5. Replies
    1. Stiu...
      Ma bucur ca-ti place. Sunt postate trei versiuni ale Polcii italiene... :)

      Delete
  6. Una dintre piesele mele favorite, alaturi de Fantasie Impromptu a lui Chopin! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, ai dreptate. Si aceea e o piesa extraordinar de frumoasa! Pasajele alerte sunt de vis...ori nu stiu...poate chiar ceva mai mult :)
      Multumesc!

      Delete
  7. ar mia fi si Borodin, de care lumea nu prea stie. Una dintr eoperele sale de geniu http://www.youtube.com/watch?v=Sw1weml0-r0

    prince igor care i-a luat cam 18 ani sa o termine. pff...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai dreptate. Uitasem de ea. Am mai ascultat fragmente. Nu stiu de ce, intotdeauna mi-a trezit niste sentimente de tristete, de regret, desi muzica e superba. In plus, reuseste sa ma transporte in alte vremuri...
      Nu, nici macar n-a reusit sa o termine, a fost terminata de Nikolai Rimsky-Korsakov si Alexander Glazunov. Merci!

      Delete
  8. ;) cu placere. btw, cand te incearca lenea, arunca-t ein pat cu laptopul si citeste-ma. mai ales cand ti-e barbatul plecat de acasa, mai umplii timpul :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu ma pasioneaza genul literar pe care il practici :)
      Daca ai citi blogul meu, mai pe la inceput, ai intelege ce e si cu acest blog, ce e si cu mine. Doar ce am trecut putin mai inainte pe la tine. Am vazut despre ce este vorba. Nu am fantezii de genul.

      Delete