Tuesday, September 24, 2013

Medic de familie bun


Deocamdata stau bine cu sanatatea. Nici macar racita cat de cat serios n-am mai fost de mult timp. Raceli usoare care m-au indispus o zi, doua am mai avut, prin iarna, cred. Altceva nimic. Ma bucur pentru ca momentan nu am asigurare de sanatate si ar cam trebui sa-mi gasesc timp sa ajung sa platesc contributia la Casa de asigurari. Nu ca mi-ar placea sa ma duc sa stau acolo cu orele dar nu exista alta modalitate. Poate online...dar n-am auzit nimic despre. 
Ideea e insa ca niciodata nu se stie cand poate interveni o problema medicala si asta era sa constat de curand pe propria piele. 

Daca atunci cand am plecat la triatlon mi-as fi fracturat piciorul sau mana ori poate ambele si as fi ajuns intr-o unitate medicala, ar fi fost nevoie urgenta sa platesc asigurarea. 
Din fericire n-am mai fost de ceva vreme la medicul de familie fiindca n-am avut nevoie. 

Am un medic de familie bun.  
Cand ajung in cabinetul lui, mai intai ia ceaslovul in care noteaza tot. Tot despre ceea ce crede ca am. Dar nu crede nimic pana nu se uita intr-un nomenclator medical ca sa caute descrierea si codul bolii. Apoi nu merge mai departe pana nu-si ia aliat si pe asistenta din dotare. Șoptesc acolo, de față cu mine. Se consulta unul cu altul si cad de acord. Gata, boala capata nume. De fapt e doar o suspiciune de boala, deci un diagnostic probabil. Ca vremea.

Va dati seama cata incredere am in el. Dar macar nu se hazardeaza, e cumsecade si corect, recunoaste cu sinceritate dezarmanta ca nu e prea sigur si macar da trimitere la un medic specialist.  Intotdeauna.

Inainte de a pleca din cabinet imi povesteste cate ceva despre fotbalistii lui preferati. Preferații sunt unii de prin anii '80... Da, medicul meu de familie a trait din plin anii '80. Intr-o zi mi-a facut capul calendar cu fotbalistii lui, mi-a aratat si clipuri cu unii dintre ei pe net. Pe unul fiindca avea parul lung și lui nu-i place părul lung la bărbați, pe altul fiindca era bun portar. Eu ma uitam ca mâța in calendar. Nu-i cunoșteam pe niciunul. Ba pe unul parcă, dupa nume. Are peretii cabinetului tapetati cu steagurile echipei preferate, cu fotografiile acesteia, cu alte imagini tot din fotbal. Are chiar si o fotografie cu fetita lui, facuta la a doua-treia tinerete si care n-are decat vreo doi anisori, imbracata, in echipament de fotbalist, cum altfel?!?!

Ei...Si daca nici specialistul la care te-a trimis nu da de capat afacerii (bolii), te intorci la el si procesul se reia. De la capat. Ceaslóv - consultatie nomenclator - sfatuit cu asistenta - trimitere la alt specialist. 

Cum spuneam. Am un medic de familie bun. 
L-as putea schimba insa nu vreau. Pentru că l-as schimba cu altul la fel de bine pregatit minus suflet.
Prefer insa un medic de familie cu suflet. 




27 comments:

  1. Oh! Medicii de familie... Am avut un medic excelent - si profesional si uman, sa zic asa. O femeie nemaipomenita, care avea rabdare cu toti. Despre mine stia ca am incredere oarba in ea si refuzam trimiterile la "specialisti" pentru ca ma incredeam in diagnosticul ei si ii tratament (nici nu isi umple pacientii cu pastile). Plus, stia ca nu inghit pastile si ma intreba daca vreau sa-mi scrie reteta cand eram racita. Nu voiam, evident! S-a pensionat din cauza unei boli necrutatoare si apoi a murit. Nu-mi venea sa cred ca nu mai am medic de familie! Bine, am, de vreun an, dar nu stiu cum arata. Mama zice ca-i ok, doar ca nu se preocupa prea mult de ceea ce e nou, inca mai recomanda unele medicamente care sunt propuse pentru a fi scoase din uz in unele state (in altele fiind deja interzise).
    Multi medici sufletisti am intalnit! De familie numai unul, dar specialisti mai multi... cand cei dragi au avut nevoie de ingrijiri medicale. De fapt, n-am intalnit niciodata un medic nesimtit (stomatologi, da) dar am auzit despre unii.
    Si eu as alege un medic de familie sufletist! :) Pentru investigatii amanuntite avem... specialistii!
    Zile fericite iti doresc! Cu drag! Fie sa ai nevoie de medic numai atunci cand iti trebuie o adeverinta. :)

    ReplyDelete
  2. Am trecut pe la mai multi,pana am ajuns la o doamna,sufletista,bun profesionist,dar tot timpul e lume la cabinet.Ma lua cu fiori cand trebuia sa ajung acolo.Mai nou insa,face programari si e mult mai bine.Ca si noi,toti au cate o pasarica.

    ReplyDelete
  3. Primul medic de familie a fost necioplit. Nu l-am ales eu, ni l-au impus de la faccultate, eram studenti straini. Te duceai cu o problema si te lua in zeflemea. Am evitat mult timp drumurile la el. Noroc cu asistenta ca era mai buna. Apoi mi-am schimbat medicul de familie. Era o doamna. Am fost o data la ea, in urma cu vreo 3 ani. Am mai avut tentative, dar ba era in concediu, ba isi mutase cabinetul. Si nici n-am mai avut nevoie.
    Si eu prefer medici sufletisti, decat neciopliti, ca la categoria pregatire, medicii de familie sunt cam toti la fel.

    ReplyDelete
  4. Doctoriţa mea e minunată! Mă tratează prin telefon şi nu dă niciodată greş.
    De altfel, aşa am şi ajuns la ea - după ce mi-am făcut "n" feluri de analize, suspectată fiind de tot felul de boli şi tratată cu antibiotice (cu nemiluita), m-am plâns la ea. M-a întrebat 2-3 chestii, mi-a pus diagnosticul, mi-a dat reţeta (avea în geantă tot ce-i trebuia..) şi .... în câteva zile deja mă simţeam mai bine.
    Vă daţi seama cu ce viteză mi-am schimbat medicul?
    Ca să nu mai spun de faptul că încrederea mea în medicii de la privat a scăzut vertiginos (nu că cei de la stat ar fi mai buni, dar...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dar ce naiba shaman e aceasta medic, care stie sa te trateaza asa doar dupa cum iti suna vocea...zau, asta credeam ca numai o mama fata de copilulei se pricepe asa sa ghiceasca imediat ce il doare si daca a mancat sau daca a iesit afara cu capul ud de la dus...pe bune, mama mea stie tot numai si daca zic Alo ! Si ea chiar poate sa imi dea imediat un diagnostic, imediat imi zice, "se aude ca ai nasul infundat", (chiar si daca rostesc doar o silaba cu vocale fara a scoate nici un pufait pe nari !), sau "aoleu, se vede ca nu ti-ai pus fularul si ai iesit cu capul ud, numai" si daca raspund asa Alo, lungind un pic litera A, (ca am verificat + o ! dar TOT nu am reusit sa o pacalesc, nici daca foloseam codul Enigma sa imirecifrez mesajele la loc !). Pe urma imediat imi zice, "stiam eu ca ai uitat sa te speli pe maini", (ca ESTE adevarat ca totusi spalatul pe maini poate preveni chiar virozele respiratorii, desi poate unora le-o suna contraintuitiv, dar nu e), si "vezi sa bei un ceai de tei sau de musetel, si sa nu uiti sa iei macar 1 paracetamol, si daca te dore capul rau ai voie un Ibuprofen, dar nu ai voie aspirina", (pt ca copii sub 12 ani cu unele viroze pot dezvolta o complicatie rara de la Aspirina, si uneori si oamenii mai mari, deci e mai bine sa se evite). Si eu o intreb asa cu speranta de pacient ipohondru, "dar vitamina C din aia efervescenta, am voie ?". Si ea inceppe sa rada de ipohondria mea, asa cum a facut de cand aveam 4 ani, de eu nu as indrazni sa fiu ipohondru in viata mea fata de un medic adevarat, fie ca ar fi sufletist sau nu, si zice, "ma rog, treaba ta, daca esti din aia care vor neaparat sa ia vitamina C, ai voie si Orangina, dar mai bine un ceai asa caldut."

      Delete
  5. Majoritatea medicilor de familie sunt slab pregătiţi. O fată povestea pe blogul ei că s-a dus la mai mulţi doctori în ţară, dar niciunul nu i-a pus un diagnostic corect. A trebuit să meargă în străinătate pentru asta. Acum ne întreba pe toţi dacă ştim un generalist bun. E în stare să-i plătească acestuia salariul lui pe o lună, numai s-o consulte, să-i dea un diagnostic corect şi o reţetă. Medicul tău e tocmai bun, nu-i aşa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Un generalist mai tare decat toti specialistii, chiar si aia din strainatate, ca desi zici ca i s-a dat un diagnostic, ea totusi mai vrea inca unul, deci nu a fost multumita de primul, zau ! Poate in zilele noastre sa fie un specialist patolog, ca ala se mai cheama si "doctorul doctorilor", ca totusi Hipocrate si Maimonides au decedat cam de mult ! Sau poate un psihiatru, cu mama frantuzoaica si tata britanic asa combinat, ar mai reusi sa-i dea de capat, desigur si unul roman ar reusi, dar aia nu au timp de asa ceva, si unul neamt probabil, dar aia nu au suflet, si exista risc ca neamtul sa-i mai faca si punctura lombara !

      Delete
  6. Iubitul meu are un medic de familie de vreo 80 de ani, care refuza sa iasa la pensie, ca zice ca nu vrea sa manace banii statului degeaba cat mai poate munci. Orice ai avea, indiferent de motivul care te-a adus la el, iti prescrie antinevralgic. Daca in cateva zile nu iti trece, orice ai avea, atunci iti da trimitere la specialist. E previzibil. Dar asa ca si al tau, plin de suflet.

    ReplyDelete
  7. Eu sunt in cautarea unui medic de familie bun deoarece mereu cand merg la actualul medic de familie mi se face greata cum vorbeste cu mine. Am fost acum o saptamana pentru o adeverinta medicala (cu programare), trebuia sa platesc 20 de lei pentru ce? Ca sunt minor, elev si scot bani de pe mine?

    ReplyDelete
  8. Medicul de familie al meu e o...ea, ambitioasa si unsa cu toate alifiile! o stiu de multi ani si am vazut cum s-a transformat de la doctorita care isi primea pacientii cu o cafea pe terasa casei batranesti la doamna care te tne la usa cabinetului cu orele! si casa batraneasca s-a transformat in vila..Mi s-a pus pata cand m-a chemat la vaccinul de 2 luni al bebelului si desi am ajuns ininte de ora programata m-a tinut in plus inca 2 ore cu bebe, in sala de asteptare neincalzita, in care erau si alti bolnavi majoritatea tusind si stranutand pt ca era iarna si toti erau acolo pt raceli urate! Cand am intrebat-o daca e ok sa stau asa cu bebe mi-a zis ca are acte de pregatit! 2 ore? cu pacienti la usa? de atunci i-am facut lui bebe abonament la Regina Maria si astept sa dea drumul serviciului de medic de familie ca sa ma transfer tot acolo....

    ReplyDelete
  9. Sunt fara cuvinte! La prima citire am crezut ca textul este o poveste fictiva si nu intelegeam ce te-a inspirat, la a doua citire am trecut in revista si comentariile lasate la acest articol si atunci am realizat ca tu povestesti aici despre un caz real. ..... nu imi vine sa cred ca asta inseamna medicina in Romania! Asa ca, nici nu mai spun nimic.... Dar iti doresc din suflet sa ai parte de sanatate!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sa vezi cum e aia din Norvegia ! Mai ales nascutul obligatoriu cu moase si 1/3 din femeile peste 40 de ani cu incontinenta. Toti turcii prefera sa plece la ei acasa sa se trateze atat pe ei cat si pe familiile lor.

      Delete
    2. Probabil exagerez, cred ca e peste 45 de ani, dar desigur ca statistica era luata din massmedia generala de scandal local, nu asa din vreun studiu statistic cat de cat riguros.

      In legatura cu presa proasta, zau, am fost recent lao sedinta in Danemarca in care s-a prezentat cum ca pe anumiti parametri de sanatate Danemarca sta mai rau decat Sudanul...ma rog, nici nu cred ca in Sudan se masoara acel parametru de sanatate, sau aia la care ar trebui masurat acest parametru sunt de mult decedati oricum, as aca normal ca iese ca nimeni nu are aceasta problema !

      Delete
  10. Din câte am mai înţeles vorbind cu unul-altul, chiar au o groază de hîrţogăraie de scris. Dar să te consulţi cu asistenta ca să pui acel diagnostic prezumtiv sau să ţii un bebe la uşă două ore, într-o sală neîncălziţă, plină de adulţi răciţi..îţi vine să fugi, nu alta. Să te duci învârtăndu-te şi să nu te mai întorci!
    Înainte de pensionarea medicală, soţul meu a fost medic. Până să ne cunoaştem, mergeam ca o floare la orice medic, cu încredere oarbă, dar ce-i drept că lucrurile nu stăteau aşa de rău ca acum. După ce am auzit nenumărate discuţii între ei şi după ce am văzut cu câtă grijă a ales el orice medic de care am avut nevoie pentru noi sau băiatul nostru, încrederea mea în medici a scăzut dramatic iar în medicii de familie şi mai mult, dacă există ceva mai rău ca dramatic.

    ReplyDelete
  11. Da, ce sa zic, conteaza si cum te trateaza, ca daca e ca al meu, sa ma repeada si sa strige la mine sa plec din tara daca nu-mi convine, atunci iti inteleg perfect punctul de vedere. Acum, nici sa fie total pe dinafara parca nu e bine... Eu nu am avut de-a face prea des cu medicii in general. La cel de familie mergeam in general pentru adeverinte... Macar atata lucru stia sa dea. :)) Contra cost, evident.
    Eu vreau sa cred ca acesta este totusi un pamflet. :P

    Sa ne pastreze Dumnezeu sanatosi cat mai mult timp, zic. Ca daca incapem pe mana medicilor...

    ReplyDelete
  12. ce as putea sa mai spun..!
    nimic nu pare sa mearga in tara asta!
    te pop si sa ai zi faina!

    ReplyDelete
  13. ...sunt cu noroc. Doamna doctor a noastră e pregătită in x specializări. Nu de multe ori pune diagnosticul corect, inainte de a veni rezultatul medicului specialist...in acte. E omenoasă, inca tanara, bună şi sufletista. Are sot chirurg şi fac pasiune din meseria lor. Dar sunt rari...ştiu...

    ReplyDelete
  14. Parca eu mai simt mai bine cu asigurarea privata.
    Medicul de familie nu l-am schimbat, e ok, nu merg la medicul de fam pt consultatii . Cand sunt in tara trec pe la ea sa scot retetele pt mama, bunica, etc

    ReplyDelete
  15. Medicul de familie este pentru rețete compensate, adeverințe, trimiteri pe baza diagnosticului. Pentru consultații trebuie mers la specialiști buni, în clinică. Noi avem o doctoriță drăguță.Eu n-aș schimba-o, e bună. Seară frumoasă, Elly dragă! :)

    ReplyDelete
  16. Frumos ai povestit despre doctorul tău. Este minunat când întâlneşti un om cu suflet, lângă care te simţi bine şi îţi inspiră încredere.
    Numai bine, Elly! :-)

    ReplyDelete
  17. In ultima perioada cam asta e traseul cand te duci la un medic de familie, consult-ceaslov-asistenta-trimitere la medicul specialist
    Atunci cand dai de oameni care iti ofera incredere, interes si pana la urma sfaturi din tot sufletul, parca e cu totul altfel
    Doctorul tau, in schimb e si sugubat :)
    :)

    ReplyDelete
  18. La mine doctora de familie acctuala este chiar ok...nu prea imi da ea scutiri pentru liceu, dar ca si pregatire medicala este ok :)) Insa cea la care am fost cam 7-8 ani....cand ma ducea mama la control doctora o intreba pe mama ce pastile ar vrea sa'mi dea:))

    ReplyDelete
  19. Nici nu mai stiu cum arata medicul meu de familie, ca au trecut cativa ani de cand nu am mai trecut pe la cabinet. Dar imi aduc aminte cu placere de vesnicele antibiotice si algocalmine pe care mi le recomanda, la fel cum imi aduc aminte de antibioticul pe care i l-a dat anul trecut lui Ionut, de mi l-a bagat pentru o saptamana in spital, dupa ce a intrat in soc anafilactic.

    ReplyDelete
  20. Medicul meu de familie a iesit la pensie anul trecut... pana de curand nici nu imi venea sa calc pragul policlinii unde isi avea cabinetul... parca nu mai era acelasi lucru...
    Medicul care i-a luat locul este ok.. insa, toate analizele pe care le poate face el in cabinet ti le face chiar si atunci cand ai nevoie de o simpla adeverinta ca esti apt.. e ok dar.. nu e la fel...:| asa cum ai spus si tu... nu e cu suflet...

    ReplyDelete
  21. Stiu ca sunt foarte vechi comentariile, dar poate ma ajuta cineva. Am si eu nevoie de un medic de familie in Bucuresti cat mai urgent.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna. Abia acum vad comentariul, nu prea intru pe aici.
      Nu stiu cum sa te ajut, nu sunt din Bucuresti.
      Daca insa ai profil pe FB, fa un apel acolo. E foarte posibil sa te poata ajuta cineva.
      Multa sanatate!

      Delete
  22. Articolul meu (acesta) a fost preluat in data de 25 sept. 2013 de site-ul www.amfms.ro (Asociatia medicilor de familie Mures).
    Exista inca link-ul: http://www.amfms.ro/din_presa/5833.html
    Sub titlu e trecuta chiar si sursa articolului.

    ReplyDelete