Friday, September 27, 2013

Roșii sau cartofi?



Va plac cartofii? Sau rosiile?
Sau poate va plac amandoua asa cum imi plac mie. 
Undeva, in Anglia, si-au mai pus aceste intrebari niste horticultori si fiindca, foarte probabil, si-au dat un raspuns dublu, cum e si al meu, s-au gandit, s-au gandit si iar s-au gandit...vreme de vreo 15 ani. 
In care nu doar s-au gandit, cum m-as fi gandit eu, fara însă sa fac nimic. 

Nu, oamenii aceia s-au gandit dar au si experimentat. Din experimentul lor a rezultat un hibrid care produce roșii. Dar si cartofi.
Rosii in partea de sus, desigur. Cartofi, in partea de jos. Pe aceeasi planta care poate creste intr-un ghiveci de dimensiuni mari.
Rosiile produse pot fi de ordinul sutelor pentru o singura planta, poate chiar vreo 500 de bucati. Nu va speriati, sunt rosii tip cherry și compania Thompson & Morgan, producătorii, spune ca sunt foarte dulci. Iar cartofii sunt cartofi albi.  

TomTato - asa se numeste hibridul ce produce rosii+cartofi. Se spune ca modificarile genetice nu au nimic de-a face cu planta minune ci doar ca este obtinuta printr-o altoire. 
Nu se știe dacă și cand va ajunge si in Romania si dacă da, nu se știe daca va avea succes. Poate si pentru ca pretul unei plante este deocamdată de 18 dolari. Cam pipărat. Ar insemna cam 50 de lei. Iar cu 50 de lei putem cumpara din piata vreo 30 kg de cartofi, ceea ce TomTato acesta nu cred sa poata produce. Sau mai putem cumpara cateva kilograme bune de rosii cherry, poate vreo 8-10.  Nici aceasta cantitate de rosii nu cred ca poate fi produsa de minunata planta tomato-cartof. Adică nu și-ar justifica pretul. Dar putem s-o avem ca pe-o curiozitate.
Iar până am putea s-o avem, macar s-o admiram:

Minunea TomTato - hibridul care produce atat roșii cherry cât și cartofi albi



40 comments:

  1. De admirat, o admirăm Elly, că nu ne costă nimic. Şi chiar sunt aşa de multe roşioare, şi de dese! Arată foarte frumos. Şi mie îmi plac şi cartofii şi roşiile, ca şi ţie, dar tot rămân la părerea mea despre o mulţime de cercetători, în special cei britanici, că eforturile lor ar putea găsi de multe ori, cauze mai bune decât zăpăcirea oamenilor la cap. Că tot ce a fost bun de secole, anul trecut nu mai era bun, iar acum este din nou bun. Şi cel mai tare sunt oamenii zăpăciţi, referitor la alimentaţie şi cosmetică, din care au făcut o varză totală.
    O zi de vineri minunată, vă urez, că de secole este cea mai frumoasă zi a săptămânii!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Despre cercetatorii britanici si eu am o parere aproape execrabila deci nicio problema :)

      Delete
  2. Ce inovatie simpatica! Cert e ca omenilor le place sa experimenteze. Arata bine hibridul, dar nu stiu cat de mult ma tenteaza rosiile foarte dulci. Cherry nu e tocmai soiul meu favorit, niciodata nu cumpar astfel de rosii. Le prefer pe cele clasice, dar nu foarte parfumate ca nici astea nu-mi plac. :))
    Cartofii sunt ok, atat timp cat nu sunt...batate. :D
    Weekend frumos, Elly. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu sunt foarte dulci, adica asa, ca si cand ar avea zahar. Vor sa sublinieze ca sunt dulci si gustoase fata de rosiile de plastic care populeaza pietele. :)

      Delete
  3. Eu vreau plăntuţa! Ador experimentele şi creativitatea umană!
    Îmi şi imaginez o seră pe mai multe nivele! :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. E draguta, nu zic nu, dar deocamdata ar fi mult prea scumpa, nu s-ar justifica pretul. Nu produce atat cat sa se amortizeze costurile.

      Delete
  4. Originală, utilă și ornamentală, roșiile Cherry fiind aspectuoase și dulci, bune pentru pizza cu busuioc, napolitană! Vezi, ar trebui să aibă cartofi la rădăcină, roșii pe tulpină și frunze de busuioc! Un început fain de weekend, cu spor, dar și relaxare, dragă Elly! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trebuie sa le dam o tema cercetatorilor respectivi,. Poate altoiesc hibridul si cu busuioc ;)

      Delete
  5. :) draguta! O planta SF!
    Cat despre preturi... hm! Doar in Romania este cu susu-n jos :-D In toate tarile UE produsele bio si cele de pe piata sunt mai scumpe decat cele din magazine. Un kg. rosii ieftine ( in supermarket) costa 1,8 - 2 euro iar un kg. cartofi costa 0,5 euro. Pe piata, preturile pot fi duble... Produsele bio mai mult! Deci daca o planta TomTato costa 18 dolari, inseamna 11-12 euro :) nu e exagerat de scumpa :)) dar eu nu -mi doresc, decat atunci cand dupa ce culegi rosiile, cresc pe lujeri trandafiri ;-);-);-);-);-);-);-)
    O zi faina, Elly draga!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu discutam despre pret in relatie cu veniturile din Romania, Carmen. Venituri care sunt cu muuult mai mici ca in Germania. Deci...e foarte scumpa. La noi preturile la produsele de la tarani sunt mult mai mici ca in Germania. 1 kg de cartofi e 0,3 euro... Culmea, preturile la legume sunt ceva mai mari in supermarket aici. Deci nu avem ce paralela sa facem pentru ca nu se poate. Din pacate. :(

      Delete
  6. Ciudata inventie! Dar vorba cuiva mai sus, e de admirat totusi creativitatea si ingeniozitatea celor care au gandit-o.

    Imi plac si rosiile si cartofii, dar parca prefer varianta clasica, adica sa le cultiv separat :).

    Pupici si weekend placut Elly!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si eu tot pe cea clasica dar eram curioasa cum vi se pare acest hibrid. Deja eu am facut cu aceasta ocazie un sondaj. Cercetatorii ar trebui sa ma plateasca pentru el :))

      Delete
  7. Replies
    1. Pai asta zic si eu, buna ca o curiozitate :)

      Delete
  8. Interesanta aceasta inventie. Poate ca daca s-ar produce pe scara larga, ar deveni rentabila. Si mi-as pune si eu una pe balcon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Corect. Rentabilitate e cuvantul potrivit La veniturile noastre anemice...imediat ne gandim la acest cuvant si pe buna dreptate.

      Delete
  9. ce recolta frumoasa! :)
    ce mai conteaqza ca e sf sau nu...
    ma mama, da iti strici unghiutele... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oho, daca era planta mea...mai ca ar fi meritat sa-mi stric putin unghiile ;)
      Chestia e ca tipa aia doar pozeaza. Nu poti lucra la asa ceva si ai asemenea unghii, ca scoase din cutie :))

      Delete
  10. Interesant hibrid. Pe când un hibrid ţelină + căpşuni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bag de seama ca te gandesti la un hibrid afrodisiac ;)

      Delete
  11. parca tot varianta de baza, de la mama-natura o prefer! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si eu. Dar uite, numai dupa reactiile la articol si merita sa postez. Sunt destule pareri :)

      Delete
  12. Nu stiu cat de ciudat mi se pare sau cat de interesant, dar mergand pe tema cu planta...cred ca ambele, facem totul 2 in 1 :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai e cum spui: si ciudata dar si interesanta. Poate va aparea in realitate si pe la noi...

      Delete
  13. nice... asa economisesc spatiu :)

    ReplyDelete
  14. Sunt interesante aceste altoiri ....Asa nu te mai ocupi de 2 loturi diferite de pamant din gradina ta, ci de un singura cu 2 in una (planta)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deocamdata se zice ca s-ar cultiva doar in ghiveci, ca asa se recomanda. :)

      Delete
  15. Deci „se iegzicstă” ”ștruțo-cămila” :)) Interesant! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, „se iegzicstă” :)) Desigur ca este interesant. Nu stiu si cat de fiabila altoirea asta...

      Delete
  16. Bună Elly!
    Foarte interesantă planta,am văzut la TV!
    Sper să apară și la noi!
    Un weekend excelent draga mea îți doresc!
    Cu mult drag!

    ReplyDelete
  17. Ce chestie interesantă! Sunt curios dacă va rămâne la stadiul de "ciudăţenie" sau se va trece la cultivarea ei. Arată bine şi roşiile şi cartofii. Şi mie îmi plac mult amândouă. Mi-ar prinde bine la bloc vreo câteva ghivece cu aşa ceva! :-)
    Weekend frumos, dragă Elly!

    ReplyDelete
  18. Eu raman la rosii ,cartofii nu ma tenteaza sa-i cultiv. Te pup,

    ReplyDelete
  19. E scumpa caci e o noutate, o raritate, deci isi justifica pretul. Daca s-ar produce la scara larga pretul ar cadea simtitor si ar deveni accesibila tuturor. Pana una alta, prefer clasicul cartof si si rosiile asa cum le stiu crescute.
    Pupici, draga mea!

    ReplyDelete
  20. eu zic sa ne apucam de treaba si de incrucisari. poate cine stie, reusim sa producem noi cu costuri mult mai mici si in balcon, spre ciuda cercetatorilor. ca doar romanii sunt inventivi si pot ce nu poate nimeni.

    ReplyDelete
  21. Asta-i chiar buna! Si-i o performanta! Cartofi prajiti si salata de rosii din acelasi ghiveci! :) Mama are in balcon cateva fire de rosii cherry; in fiecare an avem cel putin 50 de rosii mititele - si au gust excelent!
    Zile fericite sa ai! Cu drag!

    ReplyDelete
  22. Doar tu puteai găsi aşa ceva! Interesantă idee. Sotul meu ar fi fericit cu o astfel de minune. Dar oare se fac amândouă odată?Hmmm...

    ReplyDelete
  23. Mie rosiile imi plac mult in combinatie cu branza de oaie sarata. Crezi ca ar tine cont de dorinta mea acesti cercetatori? Tare mult mi-ar placea sa imi creasca in bucatarie o planta care sa imi ofere si rosia, si branza, si piperul, si uleiul, eventual gata amestecate. :)))

    ReplyDelete
  24. Rosiile ca rosiile, dar cartofii rezultati arata chiar bine... totusi e foarte scump...

    ReplyDelete
  25. Splendida ideea! Dar sa stii ca nu-i bun calculul tau. Si stii de ce? Pentru ca odata cumparata planta, poti pastra seminte de la acele rosii, plus cartofi de rasad. Fiind astfel modificata genetic, sunt convins ca plantand fie rasaduri cu seminte de la acele rosii, fie cartofi incoltiti, obtii noi si noi plante TomTato... ;) Adica dai odata banu', iar apoi, daca te tii de trebushoara, intr-un an sau doi, scoti seminte de vreun pogon de roscarfoti, sau...cartoshii...cum s-or numi. :D

    ReplyDelete