Tuesday, October 1, 2013

Babă la 20 de ani



Acum doua zile, pe 29 septembrie adica, a fost ziua mea.  Azi, fiind ploaie cat cuprinde si neputand face mai nimic pe afara, a fost un prilej sa-mi amintesc de unele zile de nastere mai speciale.


Cand am implinit 18 ani, fiindca se obisnuia si multi dintre colegii mei serbasera majoratul cu o petrecere cu invitati, m-am hotarat sa fac si eu una. 
Au venit cam toti invitatii dar si unii in plus, vreo cinci. Pe care n-am avut cum sa-i dau afara fiindca unii erau prieteni cu cei prezenti. La urma-urmei, daca era petrecere, sa fie, mi-am zis.

A doua zi am constatat ca, probabil, unul dintre cei neinvitati avusese alte ganduri. Aveam doua perechi de blue-jeans pe atunci si una dintre ele, care se aflase pe un spatar de scaun, undeva in casa, a disparut... Un  "frumos cadou" de majorat.

************
  
"Ha, ha, ha!" a izbucnit intr-un homeric hohot de ras sora mea, doar cu doi ani mai mica decat mine, cand am implinit 20 de ani. 
De ce a ras? Fiindca i s-a parut ca la 20 de ani cineva este deja batran, fara sa realizeze ca timpul trece pentru toti. 
Am ramas masca, nu numai eu dar si mama, care era de față. De parca ea, sora-mea, ar fi ramas la 18 ani pe viata si doar eu deveneam "babă", asa cum i s-a parut ei atunci.
Despre episodul asta ne amintim si azi si radem cu pofta. Sora-mea nu-si da seama cum a putut gandi in felul acela.

************
 
Acum vreo 7-8 ani, inainte de ziua mea a fost o vreme ploioasa, asemanatoare cu cea de acum doar ca era ceva mai cald. Cum s-a oprit ploaia, am inceput sa culegem via. Era pe 28 septembrie. Hotarasem sa-mi sarbatoresc ziua dupa ce terminam de cules si stors strugurii. A doua zi, pe 29, m-am trezit cu o febra teribila, care m-a tinut la pat. Nu eram capabila sa ma ridic, ma durea aproape tot corpul. Mamei nici nu-i venea sa creada, a avut impresia ca nu prea am chef de cules si ca simulez. In vreo 2-3 ore am constatat ca nu aveam doar febra ci, pe aproape tot corpul, imi aparusera mici puncte, de culoare rosie. O eruptie foarte extinsa. N-am fost buna de nimic in ziua aceea. 

Dimineata urmatoare am plecat la medicul de familie care mi-a dat trimitere la un internist. Medicul de la interne, dupa ce s-a uitat cam urat la mine si i s-a parut ca ma dau desteapta (pentru ca i-am explicat corect simptomele), mi-a facut un EKG (!) si nu mai stiu ce naiba, ca am si uitat. Febra inca aveam, la fel acele mii de puncte rosii, mici cat varful de ac. In final, si-a marturisit nestiinta. Drept urmare m-a directionat la dermatolog. Acolo am primit o perfuzie (!!) dar si un tratament cu niste pastile, o solutie si un unguent, din acelea preparate. In vreo 3 zile mi-a trecut ceea ce parea a fi ceva de natura dermatologica. Mi-am dat seama ca simptomele au trecut de la sine, nu de la tratament. 
Concluzia a fost ca niciunul n-a depistat ce am. Desi le spusesem ca ma dureau si articulatiile, mai ales la brate (coate) dar si la picioare (genunchi).
Am depistat ce-am avut absolut intamplator, cautand ceva pe internet. A fost vorba despre un episod de poliartrita reumatoida care s-a oprit din evolutie in stadiu incipient, din fericire. N-am mai avut probleme niciodata. 
Nu mi-am mai sarbatorit ziua de nastere anul acela...


Am mai avut eu niste zile de nastere "interesante" si in alti ani. Dar poate cu alta ocazie. 



25 comments:

  1. Acum cand te uiti in urma par amuzante, nu?! :) Cel putin asa iti amintesti de ele...

    Eu cea mai interesanta aniversare am avut-o la 19 ani (culmea, nu la la 18), cand absolut toti invitatii erau...hmmm sa zicem intr-o stare avansata de ebrietate :)). De atunci n-am mai dat niciodata petreceri de ziua mea :D.

    Multi ani frumosi draga mea! Pupici!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu neaparat amuzante ci bune de tinut minte. De exemplu nu pot nici azi sa inteleg cum mama s-a gandit ca ma fofilez cand eu zaceam in pat... sau nu inteleg cum sa vii la petrecere in casa cuiva si sa pleci cu "amintiri"...
      Sa stii ca si pentru mine aia a fost prima si ultima petrecere de ziua mea. Nici nu-mi plac, de ce sa zic? Adica nu-mi plac petrecerile facute acasa, cu toata casa data peste cap...
      Multumesc, Larisa!

      Delete
  2. La mulți ani Elly. Frumoși și sănătoși și fără evenimente care să-ți destabilizeze aniversările. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc mult, Sonia. :)
      Eh...anul asta n-am avut timp de sarbatorire. Nici eu, nici cei din familie. Toti cu treburi... Asa ca a trecut mai mult neobservata la mine acasa. Mai mult pe blog am sarbatorit-o ;)

      Delete
  3. La multi ani, Eli! :) Am tinut sa-ti zic si pe aceasta cale...sa fie oficial. :D
    Stii cum e treaba cu trecerea anilor? Din felul in care ai scris, abordand gradual treptele pe care nimeni nu le poate evita (cronologic vorbind), masura in care unii dintre noi reusesc sa invinga trecerea anilor, este data de...reflexia in oglinda (ca tot e joculetul asta prin blog-uri ;) ).
    Asa ca daca ar fi sa analizam acest aspect, mi se pare foarte oportuna alegerea titlului acestui articol...cu o mica ajustare. Avand in vedere varsta pe care o ai, poti sa treci 'baba' in ghilimele, insa tinand cont de felul in care arati, poti lasa 'ca la 20 de ani' in afara ghilimelelor. Si ti-o spune un obsedat sexual, libidinos si foarte pervers ;) , care a fost extrem de placut impresionat de ultimele tale reflexii din oglinda (cele facute la Constanta). Poliartritei reumatoide ar trebui sa-i fie rusine ca te-a vizitat... Asa cum si primelor mele fire de par alb din barba (aparute prin coltul mandibulelor), ar trebui sa le fie jena ca au sosit nepoftite :P (aidoma acelor cinci invitati de-ai tai de la majorat)...
    Iar apropo de cantecul lui 'Votaj', tin minte si acum vara-toamna in care se difuza in nestire, fiind anul in care am cunoscut-o pe Mada, numai ca eu am preferat dintotdeauna sa alterez putin sensul acelui refren, facandu-l sa sune mai aproape de realitatea proriei mele persoane. :D -> 'Ca la 20 de ani, foarte prost si cu multi bani'... :))

    P.S.: Abia astept sa mai treaca vreo 15-20 de ani, ca sa pot incepe sa-ti spun ca ai inceput sa imbatranesti frumos. Deocamdata esti doar un Milf apetisant. ;)

    ReplyDelete
  4. Eu putine aniversari le-am facut cu bairamuri, de cele mai multe ori, asteptam sa treaca Pastele ca sa pot sarbatori, caci bunica credincioasa si mama ocupata nu prea avea cine-mi organiza. Nu pot, insa sa uit, aniversarea de la 18 cand o prietena mi-a organizat o petrecere surpriza. Si diriga a complotat, desi n-avea treaba cu aniversarea mea. Cred ca vreodata o sa povestesc pe blog episodul, ca tare haios a fost.
    Inca o data iti doresc multi ani fericiti!

    ReplyDelete
  5. Frumos! Să-ţi fure invitaţii hainele de ziua ta,
    a un cadou de ţinut minte, într-adevăr.
    La mulţi ani şi mulţi blugi, că ai prieteni buni!

    ReplyDelete
  6. :))) Blugii furati sa fie singura ta paguba!
    Cat despre "baba la 20 de ani" stiu o multime de femei care-si spun "gata, de acum sunt batrana!" Ce-o fi in mintea lor, nu stiu, dar sunt chiar demoralizate unele!
    Pana la varsta de 25 de ani - fara exceptie (deci si la implinirea unui an ;) ) am avut petreceri cu invitati. Imi plac foarte mult astfel de petreceri. Mai apoi, am ales sa "punem mana de la mana si sa bem pe datorie". :) Iar acum... daca vrem sa fim impreuna cu amicii ar trebui sa... alegem o tara in care sa ne intalnim, dar ne intalnim numai vara - si, uneori, iarna - cand fiecare vine "acasa".
    E fain sa iti amintesti despre astfel de petreceri! Tare fain! La multi ani cu bucurii! :)

    ReplyDelete
  7. :) eu m-am trezit la nuntă cu prietenii prietenilor, fără de care nu puteau veni... :)
    sigur, nu au considerat că este necesar să mă şi anunţe...! :)

    ştii, majoritatea oamenilor nu-şi amintesc zilele de naştere, decât la modul "am petrecut.."
    tu, însă, nu le vei uita! :) şi, oricum, sunt delicioase, mai ales ca amintire!

    ultima mea descoperire în materie de reacţii ale apropiaţilor a fost că m-am amăgit singură crezând că... Reaşezarea sufletească de după şoc mai durează, însă, şi acum (trăznet roşu ce-nfăşoară o natură fără scop! - Macedonski) Deci, se poate şi mai rău!

    te-mbrăţişez cu mare drag băbuţa mea, o zi minunată! :)

    ReplyDelete
  8. la multi ani frumosi, chiar si cu intarziere! :)
    eu nu pot sa-ti povestesc, sunt prea multe aniversari, dar unul din cele mai frumoase cadouri l-am primit la 35!

    ReplyDelete
  9. pai daca la 20 erai baba acum la 18 ce ce esti? :)
    vreau un raspuns de la sora !! :)

    ReplyDelete
  10. Vai Elly, dar ce "frumos" mai petreci tu!

    Nu stiu cum se face, dar nu arati de varsta ta (oricare ar fi aceea) pentru ca ai sufletul tanar si asta se vede.
    Stiu ca ti-am trimis un "La multi ani!" atunci, dar nu mai strica unul. Asadar: .... "La multi ani frumosi!" ... cu sanatate, neaparat ... si multe bucurii. Pupici :*

    PS: Macar de anul acesta sper sa fi avut o zi a la normal :))) hihihi

    ReplyDelete
  11. Ei, si sa mai zici ca nu suntem surori gemene, am patit-o si eu(faza cu "disparutul", s-o spun bland) la o aniversare importanta(parca 19 ani). :)) De atunci m-am lecuit de astfel de bairame cu invitati dubiosi. Mai bine mai putini, dar siguri. :(
    E foarte neplacut sa fii bolnav tocmai de ziua ta. Asa mi s-a intamplat mie anul trecut. Nu mai stiu exact cauza, de fapt cred ca nu o voi afla niciodata.

    ReplyDelete
  12. Tu imi aduci aminte de ce nu vreau...de multe ori. M-am trezit şi eu fără multe lucruri dupa vizite ad-hoc. Acum mă bucur, pentru că am căpătat fobie fata de prietenii ce vroiau in vizita la mine doar pentru că locuiam singura. Cat despre zile de nastere: nu am tinut prea multe din multe motive. Acum nici nu mai simt că am ce sarbatori. Chiar devin...babă...încet, încet...hahaha...

    ReplyDelete
  13. La multi ani, fata frumoasa si inimoasa! - daca sunt ultima pe anul astas, poti considera foarte bine ca sunt prima pe anul care vine. :)

    ReplyDelete
  14. Dar de ce ai facut trecerea in revista doar cu "acele" evenimente? sigur au fost altele si mai bune! acele sunt de rememorat!:)
    Cea mai frumosa aniversare a fost cea de anul asta cand am stat la nu stiu ce aparat si timp de o jumatate de o ora il auzeam pe bebel, cu o inimioara de iepuras care rasuna tare in tot salonul!:) 3 zile mai tarziu am nascut:)

    ReplyDelete
  15. Pai ce, doar eu sa imi petrec zilele de nastere cu medici la cap? Si anul trecut, si anul acesta, in jurul zilei de nastere am chemat salvarea... :))))
    Stii cat am ras cu Mihai cand i-au facut EKG pentru ca ii iesisera niste bubite pe piele? Vad ca se poarta... Sau poate ca nu stim noi exact ce si cum...

    ReplyDelete
  16. La multi ani sanatosi si frumosi draga Elly !! :*

    ReplyDelete
  17. Ce frumos te-ai gândit să strângi aici amintiri de la aniversările tale. Unele amuzante, altele... mai puţin. Faza cu blugii este aiurea de tot, dar nesimţirea unora este fără margini şi nu se dau în lături de la nimic.
    Iar cu (ne)priceperea doctorilor, te umfli de medicamente inutile, doar-doar s-o brodi vreun "diagnostic" bine gândit de ei. Noroc că nu sunt toţi aşa, dar şi când nimereşti la de-ăştia....

    Încă o dată îţi urez mulţi ani cu sănătate şi fericire, dragă Elly!

    ReplyDelete
  18. Soramea la fiecare zi de nastere a mea imi zice ca am imbatranit.. ea fiind cu aproape 4 ani mai mica :)

    ReplyDelete
  19. sa ai multi ani de acum in colo!

    ReplyDelete
  20. La multi ani, cu intarziere! te pup, sa ai parte de tot de-i mai frumos :*

    ReplyDelete
  21. La Multi Ani! cu sanatate si fericire alaturi de cei dragi!!!
    Am intarziat fiind "retinut" din cauza unui examen stresant la serviciu(proba scrisa, ca mai urmeaza si "praftica", la Bucuresti).
    In rest, o toamna frumoasa si tot ce-ti doresti...

    ReplyDelete
  22. La multi ani cu bucurii !
    PS.De cativa ani, tinerii din familia primara a sotiei mele editeaza si distribuie un calendar de perete cu pozele neamurilor aniversate; sunt actualizate anual telefoanele si adresele...Mai greu e cu innoirea pozelor.
    Anul acesta au fost distribuite in cca 100 (una suta) de case din toata lumea...

    ReplyDelete
  23. Nu sunt un fan zodii si clar nu horoscop dar am fost convins de ....Balanta!
    Still searching!

    ReplyDelete