Friday, October 25, 2013

Cariatidele beau Coca-Cola?


..



In Sibiu, pe strada Mitropoliei nr. 13, se afla o casa spectaculoasa prin prezenta celor doua cariatide ce strajuiesc intrarea si in acelasi timp sustin balconul cu balustrada din fier forjat. Casa Bethlen (sau Casa cu Cariatide) a fost ridicata in anul 1786 de catre vaduva lui Bethlen Gergely, un nobil maghiar, fiind un mic palat, in stil baroc tarziu, Casa e celebra in Sibiu si a mai fost denumita de-a lungul timpului Casa Vaduvelor sau a Doamnelor Cariatide cu picior mare. Azi in Casa cu Cariatide se afla internatul liceului german.

==========================================================================

Postarea participă la provocarea "Reflexii în oglindă" venită de la SorinN.
Dacă dorești să participi, poți publica pe blogul tău, o imagine sau un clip cu imagini tip reflexie, chiar și cea dintr-o oglindă retrovizoare.


18 comments:

  1. Vezi, greutatea e pe capul femeilor...

    ReplyDelete
  2. Și după ce beau Coca Cola, lasă sticla la picioare, că au de susținut un capitel și o arhitravă, așa că nu pot părăsi postul!
    Dar oare cine a băut acolo răcoritoarea, a stat un pic de vorbă cu frumoasa cariatidă?! Minunat e Sibiul, mi-e dor! Weekend bun să înceapă, Elly dragă! :)

    ReplyDelete
  3. Se pare ca beau si ele Cola, numai eu Pepsi:)) E o casa superba, intrarea cel putin. Ma duce cu gandul la Grecia antica sau Roma antica.
    Multumesc, Elly draga si pentru informatii.

    ReplyDelete
  4. Pai poti sa rezisti tentatiei? Doar ca ele degusta doar si asta cand trecatorii nu sunt atenti...:)

    ReplyDelete
  5. Sigur nu beau Coca-cola. Le face rău la stomac! :)

    ReplyDelete
  6. Superbă casă, păcat că nu-i întreţinută...!

    ReplyDelete
  7. Propun "forurilor abilitate" sa le puna la picioare un cos de gunoi...sa vadem daca ne civilizam si noi...intr-o suta de ani...

    ReplyDelete
  8. =)) e bine ca beau cola si nu bere sau alta bautura pe baza de alcool...ca dupa li se inmuiau picioarele :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))))) Ralu, atat am ras ca am uitat ce voim sa scriu! :)

      Delete
    2. Excelenta replica, Raluca! :)) :))

      Delete
  9. Buna ziua,
    Va deranjez pentru doua minute venind la d-voastra cu rugamintea de a posta cateva randuri despre mine.Am nevoie de sprijinul d-voastra pentru a trece peste acest obstacol care a venit in viata mea acum doua saptamani.Mai multe detalii despre mine le gasiti pe pagina de blog:http://nicupavil.blogspot.ro/ sau pe pagina de facebook:https://www.facebook.com/NicuPavil?ref=hl

    ReplyDelete
  10. 1. Imi place cladirea, asa cum ai fotografiat-o tu, iar cutiile de Coca Cola mie nu mi se par deosebit de enervante.
    2. Te invit la o Leapsa.

    ReplyDelete
  11. Imi plac astfel cladiri,strajuite de statui!
    Weekend placut!

    ReplyDelete
  12. De trei ori m-am uitat si nu vedeam decat frumusetea cum ai fotografiat-o tu. Abia mai apoi am zarit si cutia cu pricina. Asta spune multe...

    ReplyDelete
  13. Frumoase ele.. pacat de unii ca isi lasa resturile pe unde nu trebuie :D.. chiar daca e marca inregistrata...

    ReplyDelete
  14. Cum am zarit fotografia, am tresarit, caci pe langa aceasta casa, acum 20 de ani treceam in fiecare zi. Ce de ani au trecut...
    Frumos ai surprins "batranele doamne", incremenite in timp, in fata acelei case. Cat despre potolirea setei...cred ca vreun setos de la internat s-a gandit si la "doamnele" de la intrare!
    Numai bine, draga Elly! Mersi ca mi-ai adus aminte de Sibiul drag!

    ReplyDelete
  15. Superb!
    Oare ce-o fi patit unii de-si ridica azi niste viloaie de un prost gust... demential?! Daca tot au bani ar putea sa-si permita ceva deosebit, ceva frumos! Stii ce-am constatat? Cei mai multi dintre cei care au casoaie de prost gust sunt romani (exista, evident, si exceptii - cei care isi au radacinile in familii stravechi, in special)! Pe cei care au "palate" nu-i pun la socoteala pentru ca acela e "stilul" lor. Casele elegante, cu arhitectura deosebita, apartin - e un fel de regula - cetatenilor romani de alte nationalitati sau cetatenilor straini. Pentru "urateniile" de prin orase sunt vinovate si autoritatile, care au permis orice stil in orice zona a orasului, fara a se pretinde obligativitatea unui stil dat, deja existent in cartierele vechi si foarte vechi sau in centrele asa-zis istorice ale oraselor.
    Gata! Mi-am dat oful! :)

    ReplyDelete