Sunday, April 22, 2012

William Shakespeare vs. Miguel de Cervantes



Ziua de 23 aprilie, care in calendarul ortodox este sarbatoarea Sfantului Gheorghe, mai are si alte semnificatii pentru umanitate.

M. de Cervantes
W.Shakespeare
Desi exista unele dubii, se considera ca la 23 aprilie 1564 s-a nascut marele scriitor/dramaturg William Shakespeare. Ca o ironie a sortii, ziua in care acesta decedeaza este de asemenea tot 23 aprilie, dar in 1616.
Coincidenta face ca in aceeasi zi, cultura europeana sa piarda inca un urias scriitor, fiind vorba despre spaniolul Miguel de Cervantes, creatorul personajului Don Quijote, care este considerat primul roman european modern.
Ambii avand o influenta uriasa asupra culturii celor doua tari in care s-au nascut, Anglia si Spania, cele mai mari puteri ale acelor vremi, precum si aasupra culturii mondiale, din anul 1995, cei doi scriitori sint comemorati in aceasta zi care marcheaza si Ziua Mondiala a Cartii si a Drepturilor de Autor. Ideea unui astfel de eveniment, insa, este mult mai veche: ea dateaza din 1924 si i-a apartinut scriitorului si editorului valencian Vicent Calvel i Andrés, directorul Editurii Cervantes din Barcelona.
Este fara sens sa insir aici operele celor doi titani ai literaturii universale. Sunt nenumarate si de o importanta majora pentru cultura umanitatii.



"Este ora 21:14, este Ora MWB!"

Articol publicat pentru "Ora MWB" - un joc interactiv.

22.04.2012

5 comments:

  1. frumoasă ora ta! :) mulţumesc pentru ea.

    ReplyDelete
  2. ce crezi despre teoria cum ca operele lui Shakespeare ar fi fost de fapt scrise de altcineva?

    ReplyDelete
    Replies
    1. eu nu cred in teoriile astea conspirative.
      oamenii sunt mult prea inventivi

      Delete
    2. Am mai citit despre aceasta teorie. Imi vine greu sa cred. Si, la urma-urmei, chiar de ar fi asa, operele exista. Cineva tot le-a scris, chiar daca s-a numit, poate, altfel. Si asupra lui Dante planeaza niste suspiciuni...
      Adevarul e ca oamenilor tare mult le mai plac teoriile conspirationiste :)

      Delete