MORT DE PE URMA ALEGERILOR -- Marin Niţă, din Dobridor, în ziua alegerilor comunale, a fost crunt bătut de consătenii lui Ion Procopie Niţă, Ion Marin şi Gg. şi Dumitru Ilie.
Din cauza acelei bătăi Marin Niţă a căzut la pat şi de atunci nu s'a mai sculat. Luni a murit.
Cei care-l bătuseră, aflând de acest desnodământ, au dispărut din comună.
Staţi liniştiţi! Această relatare jurnalistică este
dintr-un jurnal vechi. Vechi de aproape 80 de ani. Este vorba despre un ziar, mai
precis un fragment de ziar, pe care îl am acasă şi care s-a păstrat miraculos,
în spatele unei icoane înrămate. Numai
curiozitatea mea, de a vedea ce este în spatele icoanei, a făcut să descopăr
această vestigie a trecutului, o bucată dintr-un ziar din 16 martie 1933.
Nu ştiu câţi îşi mai amintesc de la lecţiile de istorie despre perioada 1929-1933, care a fost extrem de dificilă pentru Europa, ca de altfel pentru întregul mapamond, numindu-se Marea criză economică mondială. O criză cum este şi acum.
Pentru Europa, anul 1933 a însemnat începutul ascensiunii nazismului prin faptul că preşedintele Germaniei de atunci, Paul von Hindenburg, l-a numit în funcţia de cancelar (primi-ministru) pe Adolf Hitler, preşedintele partidului NSDAP (partidul nazist).
În acelaşi an, 1933, România era la a doua guvernare naţional-ţăranistă, începand din decembrie 1932, când au avut loc alegerile comunale şi parlamentare amintite de jurnal.
În timpul perioadei electorale aferente acestor alegeri s-au intâmplat fapte de genul celei relatate de Universul. Da, este o bucată din faimosul ziar Universul, iar articolul prezentat se găsește la rubrica "Faptul divers".
07.06.2012
Câte comori, vestigii ale trecutului, ai în casă! Ambalaje de ciocolată și parfumuri vechi, rare, ziare vechi, străvechi...Mi-ar plăcea să am un pod mare-mare, unde să păstrez tot ce mă intersează și să mă bucur peste ani.
ReplyDeleteReferitor la articol, chiar dacă e veche, știrea e cumplită. Și rămâne de actualitate. Dacă nu gândești ca unii (mai puțin zdraveni la minte), ajungi să fii înjurat, făcut de ocară, poate mai rău...Din păcate, chiar se întâmplă, indiferent dacă mediul e real sau virtual. Suntem campioni la intoleranță, ar trebui să mai aruncăm o privire la americani și să ne punem întebarea ”cum de ei pot”? Toaleranța aduce după sine pace, care aduce cu sine progres și trai bun. Nu gândești ca mine, aste este, fiecare cu treaba lui, în banca lui, nu ne dăm în cap, nu ne înjurăm... Și punct
Când oamenii traversează o criză economică, devin săraci și zdruncinați de angoase, de teama zilei de mâine, devin mult mai agresivi și intoleranți decât în mod obișnuit.
Și uite ce se poate întâmpla...
Un articol cât se poate de interesant, te felicit!
O zi cu reușite îți doresc!
Cautand si rascautand ceea ce tot caut de vreo zi (stii la ce ma refer), am dat si peste un plic mare in care tin fragmentele din acest "Universul". Mai are vreo doua-trei comori acolo, in el, pe care le voi publica, daca le gasesc o forma de prezentare potrivita.
DeleteDa, intoleranta aduce cu sine numai nenorociri. Ca si saracia, de altfel. Oamenii devin fiare. E crunt, dar e adevarat. "Fapte diverse" infioratoare se intampla si in ziua de azi.
La momentul cand am gasit ziarul, cu cativa ani in urma, intamplarea asta, tin minte ca m-a cutremurat si pe mine. Aproape ca uitasem de ea, de el...
Multumesc mult! O zi la fel sa ai!
Mirela spunea că atunci "când oamenii traversează o criză economică, devin săraci și zdruncinați de angoase, de teama zilei de mâine,..."
DeleteEu spun că nu toţi. Unii dintre oamenii ce traversează o criză economocă se îmbogăţesc. Şi nu aşa oricum, ci peste noapte.
Oamenii devin mai agresivi şi intoleranţi din varii motive cum ar fi: lipsa de cultură, propagarea violenţei prin filme şi alte programe TV, propagandă politică. Un ins lipsit de educaţie nu-şi poate educa urmaşii decât cu o amplificată lipsă de educaţie.
Buna, Liviu!
DeleteSigur ca nu toti. Sunt convinsa cu Mirela nu a dorit sa faca o generalizare. Facea doar o conexiune intre conditiile economico-sociale si nasterea tragediilor.
Cat despre cei ce se imbogatesc profitand de legile bune doar pentru dulai ...e prea mult de vorbit.
Cum e mult de vorbit si despre epocile in care lipsa de cultura devine cronica. Pana la urma radacina raului se afla tot in perioadele tulburi, cum sunt cele de criza.
Sa stii ca nu degeaba am facut o mica fresca a epocii in care se intampla drama acelui om. Era mai mult decat necesara. Pentru cei foarte tineri care pot citi acest articol :)
Multumesc pentru comentariu! Zi faina sa ai!
@Liviu, un om înfometat e mult mai ușor de manipulat față de unul care are o slujbă, e priceput și pasionat de ceea ce face, câștigă cinstit și suficient, are activitate, are familie, ocupație. Nu are timp să studieze ”fenomenul crizei” în van și să se lase asmuțit de cei interesați să-l manipuleze. Pentru că nemții erau înfometați și umiliți după un război pierdut, Hitler a avut toate condițiile să se așeze pe tronul puterii. La fel Lenin, Stalin, etc... Bazându-se pe gloata analfabetă, isterică, needucată. Erau vremuri fără televizor, aproape fără radiouri, și totuși atunci a fost posibilă o violență fără seamăn. Să fim atenți...Pentru că nu, nu există ”despoți luminați” sau dictatori cu față umană, există doar profitori, nebuni, criminali. Există.
DeleteE groaznic sa ti se intampla asa ceva!Oare au fost pedepsiti pentru asta?..ma gandesc!Iti place sa faci colectie de lucrusoare vechi Elly?:D
ReplyDeleteCine poate sti? Sunt aproape 80 de ani de atunci. La momentul acela fugisera din localitate si a cauta si urmari pe cineva atunci era un lucru foarte dificil, nu ca astazi.
DeleteNu fac colectie, numai ca se aduna tot felul de lucruri fiindca nu prea se arunca :)
Ori poate ca tin la ele, ma atasez de ele...chestia asta am mostenit-o de la tata. Lui ii place sa pastreze tot felul de lucruri care i se par frumoase, valoroase...
Noi credem ca doar in prezent se intampla ce se intampla. Mereu a fost asa. Omul mereu a avut spiritul de competitivitate, de invidie si a fost dintotdeauna egoist, si-a dorit sa fie cel mai cel. Ca sa ii fie lui bine, ii calca pe altii in picioare. Probabil ca nu au fost prinsi acei oameni care au comis crima, insa viata cu siguranta le-a intors "favorul". Cu ce mana dai, cu aia primesti.
ReplyDeleteAi mare dreptate. Totusi, cu unele exceptii. Sunt si persoane ce n-ar calca pe altii in picioare pentru nimic.
Delete...Si eu cred ca n-au fost prinsi. De fapt atunci era si greu, cine stie pe unde au fugit batausii respectivi! Vad ca si tu crezi intr-o pedeapsa, asa-numita "pedeapsa divina". Cred la fel. Si am si vazut multe intamplari de genul in viata incat proverbul ce-l mentionezi imi pare foarte adevarat.
Asta demonstreaza ca pe vremea aceea oamenii mai aveau incredere in partide! :)
ReplyDeleteDaca asta ar insemna faptul ca oamenii aceia s-au batut cu adevarat pentru acele principii. Dar parca nu as crede... :)
DeleteIeri am primit o sacosica de la actualul primar, care continea o cana, un tricou si cateva publicatii in care erau descrise excesele pe care le-au facut politicienii in campania de anul asta. Erau descrise bataile pe care le-au incasat cei care militau pentru campania domnului primar. Deci nu este nimic nou sub soare! :((
ReplyDeleteCe sa mai spun? Cam asta se intelege in Romania prin campanie electorala. Si, iata cum, de 80 de ani, mai nimic nu s-a schimbat. Probabil ca au grija sa-i bata cat sa nu se ajunga la situatii dramatice, ca aceea descrisa de micul articol. Mi-e teama ca nu vom ajunge sa vedem curand alt gen de campanii.
DeleteAm inteles ca i-ar fi batut si ar fi tras in ei cu gloante de cauciuc.
DeleteMda...gloante de cauciuc...cat sa le faca rau dar sa nu moara nimeni. Bine macar ca se gandesc un pic... Dar oricum e urat ceea ce se intampla...
Delete