Tuesday, September 11, 2012

La cules de vie


A venit și vremea culesului viei. Din cauza secetei foarte prelungite de anul acesta, este vizibil cu ochiul liber că recolta nu va fi una bogată. E adevărat, strugurii sunt destul de dulci, acesta fiind singurul beneficiu pe care îl poate aduce absența apei. 
Am inceput culesul de ieri, de aceea nu am reușit să fiu prea activă pe blog și nu voi putea fi nici azi.
Culesul l-am început bucurându-ne privirile cu florile de ochiul boului, care se află acum în perioada de maximă înflorire. Avem mai multe fire de ochiul boului în marginea viei.
Ochiul boului (Callistephus chinensis)
Nu avem o vie cu struguri de soi, doar soiuri foarte obșnuite, fie de struguri negri (ananas, zaibăr, Nova și unii
necunoscuți), fie de struguri albi (în afară de zaibăr alb și Nova, restul sunt soiuri incerte).
Struguri negri
Struguri albi
Dacă strugurii negri au fost afectați mai puțin de secetă, probabil fiindcă vițele respective sunt mai rezistente, cei albi, în schimb, au fost. Ceea ce am fotografiat este un soi cu struguri de culoare alb-verzui cu tentă galben-rozalie atunci când sunt foarte copți. Le spunem purceluși fiindcă nu știm dacă au o denumire și care este ea. Din păcate ei ajung cu greu să se coacă complet din două motive:
- au perioada de vegetație mai lungă, deci ar mai avea nevoie de timp suplimentar pentru coacere
- cum incep să se coacă, viespile și chiar și albinele nu le mai dau pace, înțepându-le coaja și așa subțire și fragilă.
Mai avem foarte multe vițe din soiul Nova, mai ales cu struguri albi, însă strugurii sunt aproape inexistenți anul acesta sau au rămas într-un stadiu în care lipsa apei i-a transformat într-un soi de stafide. Stafide acrișoare însă.
Spuneam despre secetă. Dacă noțiunea de secetă e destul de abstractă, e bine de văzut ce efecte a avut în via noastră, unde sunt zone cu vițele uscate aproape complet, ca în imagine:
Via aproape uscată
Nu îmi dau seama acum dacă aceste vițe își vor mai reveni pentru că nu am mai întâlnit această situație până anul acesta. Dar culegem ceea ce este bun și gălețile se umplu. Vor fi destul de puține însă...

Până mâine îi depozităm în butoaie de plastic pe care le ținem într-un loc foarte umbros, pentru că nu îi putem stoarce decât atunci când îi terminăm de cules.
Depozitarea în butoi
Trebuie să fug la cules. Vă las, între timp, la umbra părului care se află chiar în vie și care nici el nu este foarte fericit anul acesta. I s-au uscat câteva ramuri, perele sunt mai puține și mult mai mici. În fotografie însă, pare frumos.
Părul (altoit pe un păr sălbatic), este un soi care se coace târziu, la sfârșitul lui septembrie

52 comments:

  1. Mama :))) vreau si eu struguri de aia albi, ce pofta mi s-a facut :D ioi! Si cum nu e de ajuns ma chinui si cu niste pere :)))) ... de-as putea eu sa bag mana prin poza si sa ma servesc :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sunt foarte buni desi inca nu s-au copt destul. Trebuie culesi insa, au dat iama viespile si albinele in ei. Daca poti intra prin monitor...te poți servi :)
      Te pup, am fugit, am intrat doar sa postez articolul, ca sa stiti de ce nu sunt prezenta pe blog :)

      Delete
  2. Ah, ce te invidiez!
    Se vede c-ai o toamna bogata si ma bucur! Sa bei un pahar de must si pt mine

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu e atat de bogata, din pacate. Dar ne multumim și cu ceea ce avem :)
      O sa beau, n-am sa uit. Dar abia maine :)
      Te pup, Hapi, chiar am fugit :)

      Delete
  3. Citind articolul asta mi-am adus aminte de vremea cand strangeam struguri pe la bunici si cand abia asteptam sa fie gata mustul. Ce amintiri ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cand erai in Romania... :)
      De cat timp esti plecat acolo?

      Delete
    2. De 5 ani ... Nu e foarte mult, dar in 5 ani s-au schimbat multe ...

      Delete
    3. Totusi...destui ani pentru tine :) Ai crescut acolo...

      Delete
  4. Spor la cules Elly draga si cand ai sa ai must proaspat fa o fotografie si pune-o pe blog! Ne vom îmbata privind-o!
    pupici!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc, Minnie. Am avut, am si terminat dar am cazut franta de oboseala. Am dormit putin. O sa postez si must, bineinteles :)
      Te pup si eu!

      Delete
  5. Replies
    1. Da, Robert, chiar nu mai e nicio indoiala :)

      Delete
  6. Spor la cules Elly!!! Vorba lui Minnie..sa pui o poza cu mustul proaspat pe blog cand e gata ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc si tie, Larisa! Sigur ca pun! Nu cred ca maine fiindca stoarcem dupa-amiaza si pana il tragem se face seara, dar poimaine sigur :)

      Delete
  7. Spor sa ai! Iar la must sa stii ca vin si eu:)
    Pop fata harnica.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am avut, multumesc!
      Geanina, la must va invit pe toti nu maine, poimaine :)
      Si eu te pup!

      Delete
  8. spor la cules si anul viitor sa fie ma bun!
    pana se face mustul am furat un ciorchine din cei albi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poate ca anul viitor va fi ceva mai bun. Macar putin.
      Ma bucur ca ai gasit ceva sa iti placa. Sunt buni si parfumati, n-ai facut o alegere gresita :)

      Delete
  9. Ce frumos este toamna, la cules de vie. Am atâtea amintiri frumoase din copilărie şi adolescenţă... Toată familia se reunea şi era atâta veselie şi mustul delicios cu care ne îndulceam şi atâţia struguri gustoşi... De câţiva ani n-am mai reuşit să ajung la cules şi tare mi-e dor de această frumoasă îndeletnicire de toamnă...
    Şi acum îmi amintesc cum cânta bunica mea: "vine toamna cea bogată, la cules de vii/ Mustul fierbe, vinu-i dulce, ah, ce veselii!"
    Tare frumos ai scris, dragă Elly! O seară frumoasă!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Este...dar e si multa mizerie, intr-un fel. Eu urasc faptul ca la cules mainile devin imediat lipicioase. E inevitabil. Bunica ta era o femeie careia ii placea viata :)
      Multumesc. Ma bucur ca ti-a placut la cules de vie :)
      O noapte buna sa ai, Alex!

      Delete
  10. A venit vremea recoltei, chiar daca anul acesta a fost cam compromisa.
    Ce ne-ai expus, arata destul de bine cu exceptia unor butuci, imi pare rau sper sa nu ii fii pierdut de tot.
    Wow si ce grozavenie de must o sa iasa! vorba lui Minnie o sa ne imbatam numai cand o sa il privim :)
    Spor la treaba!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai dreptate, Anca. Toate au avut de suferit. Arata binisor ce e prin vie, dar acele vițe uscate nu știu dacă își vor mai reveni. Suntem puțin îngrijorați, fiindca nu sunt singurele.
      Strugurii sunt foarte dulci, ar trebui ca mustul sa iasă bun. Macar de v-ați îmbăta privindu-l! :))
      Mulțumesc mult, am avut!

      Delete
  11. Sambata am fost si eu la cules la vie la bunicii din partea tatalui..cantitativ au iesit saci, dar cand i'a zdrobit a ramas mai mult boasca decat must:)) Sper ca sambata asta cand merg la cules la bunicii din partea mamei sa iasa ceva mai mult
    Pana atunci spor la treaba :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) Inseamna ca si la voi au fost cam uscativi strugurii. Dar depinde si de soiurile de struguri. Sa ne povestesti cum a fost ;)
      Multumesc, draga mea!

      Delete
  12. am culeso si eu la tara..numai ananas ..doamne ma lingeam pe degete :X:X

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ananasul e un soi bun pentru vin si e favoritul barbatilor. Te inteleg :) Vinul iese rosu inchis si mai sec, exact pe placul vostru ;)

      Delete
  13. Cred ca te-ai spetit muncind, daca ai avut timp si de facut poze :)) In curand voi face si eu acelasi lucru, desi nu prea sunt amatoare, ca nici vin nu beau.Bine ca nu avem vie multa! Iar vinul de anul trecut e neatins :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))) Cum vezi tu mereu partea amuzanta a intamplarilor! Nu mi-a luat decat max. 10 minute sa fac pozele, mai mult mi-a luat sa le aleg cand a fost sa le postez la articol. Am facut peste 20 de fotografii. Nici eu nu prea beau, abia de il gust. N-as zice ca e neatins cel de anul trecut...dar e destul. Noroc ca sta bine, nu s-a acrit. Si anul asta va iesi destul de putin asa ca nu-mi fac griji ;)
      Sa-ti mai spun ca vinul de acum 5 ani a ramas tot cam nebaut si pentru ca nu mai aveam in ce sa-l punem pe cel de acum 3 ani...a trebuit sa-l facem un fel de vinars, adica coniac? :))

      Delete
    2. Si noi facem la fel cu vinul ramas peste ani.Noroc cu prietenii, ca ne mai scapa de productie :))DEci recunosti ca ai chiulit 10 minute de la cules!

      Delete
    3. Ce sa fac acu'? Tre' sa recunosc, am recunoscut! :( :)))

      Delete
  14. Poate recolta nu va fi bogata, dar vinul o sa fie tare!
    Spor la treaba!

    ReplyDelete
  15. Eu vin nu beau, dar ador strugurii, chiar si aia mai acri. Spor la cules! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. A, pai cei albi nu raman acri, numai ca nu rea se coc la maxim. Si ai dreptate, si mie imi plac cei mai acrisori. De fapt, eu mananc struguri mai mult in perioada cand se afla in parg :)
      Multumesc, a fost!

      Delete
  16. mi-ai facut o pofta incredibila de struguri :) delicioasa postare :P

    ReplyDelete
  17. Ce poftă mi-ai făcut şi mie de struguri! :)) Dar mi s-a făcut şi dor de vremurile când mă duceam şi eu la cules la vie. Să ai spor! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. E frumos la cules...
      Deja s-a terminat, e istorie :)
      I-am si stors aseara :)

      Delete
  18. Are si mama mea in curte struguri negri, din acelasi soi cu ai tai. Sunt atat de dulci... Dar nu are decat o buturuga batrana. Iar nepotelul meu ciuguleste toata vara din ei, chiar inainte de a se coace. :))
    Spor la treaba!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sunt buni, cat de putini ar fi :) E altceva sa le simti gustul si parfumul, asa, in curtea ta. Sunt mult mai gustosi parca decat cei cumparati. Mie asa mi se pare. Merci, deja am terminat. Azi o sa va servesc cu must ;)

      Delete
  19. Spor la cules! Ai nevoie de ajutor?
    Macar la must! Cu pastrama vin eu !

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) Nu prea am avut nevoie. N-au fost multi. Poate la anul :)
      La must...s-ar putea. Must dau astazi ;)

      Delete
  20. Am niste amintiri foarte frumoase de la culesul viei. Cu boabe dulci, must delicios, nuci grozave si o friptura de prin ograda cu oratanii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai la voi culesul se transfoma in petrecere :)
      Iti dai seama ca la mine nu e asa...e mai mult sau mai putin o corvoada, nu-s invitata "la cules" :))
      E la mine acasa ;)

      Delete
  21. O sa aveti un vin tare bun!
    Perele sunt numai bune pentru compot.Ochil boului...in vaza.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asa speram, chiar de va fi mult mai putin. Asta este, ne multumim cu ce a dat natura, mult mai zgarcita de anul acesta :)
      Perele...sunt cam gloante acum. Dar o sa fie si cum spui pe la sfarsitul lunii asteia :)

      Delete
  22. Beautiful colors, I love those flowers brilliantly captured. Greetings.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks, Leovi, but this posta is not for WW ;)
      Greetings too! :)

      Delete
  23. Chiar si dupa o vara secetoasa, strugurii arata minunat ! Sper sa-si revina radacinile cu lastarii uscati ...
    Spor la treburi !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu au aratat chiar la fel de bine toti. Dar, avand in vedere calamitatea, ne-am mirat ca nu s-a uscat toata via.
      Multumesc pentru urari!

      Delete
  24. In sfarsit las si eu un comentariu dupa ce mi-ai dat linkurile :x
    scuze de intarziere...
    cand vad pozele imi amintesc de copilaria mea. mergeam cu parintii la tara sa culegem via, eu ma asezam la umbra si mancam struguri...in timp ce ei si oamenii din sat munceau. Ce frumos era pe atunci cand omenii veneau sa ajute pentru ca la randul lor erau ajutati. Azi, trebuie platiti...

    ReplyDelete