Wednesday, May 30, 2012

O palma pentru Televiziunea Romana


Cred ca am fost printre primii care am comentat ceva despre prestatia trupei Mandinga la Eurovision. S-ar putea sa nu fiu insa printre ultimii pentru ca, dupa editia de anul acesta a Eurovision, inca se mai simte unda de şoc. 
Loreen - Suedia
Desigur ca este exagerat spus. Ceva minuscul, insignifiant, nu poate produce o unda de şoc, cel mult o zmucitură ca si o palma data peste faţă. Palma asta ar fi trebuit s-o primeasca, drept in figura, Televiziunea Romana. La Baku. Sper ca a simtit-o. Din plin. 
Multi se intreaba de ce a fost trimisa trupa aceasta sa ne reprezinte acolo. Se cauta motive care mai de care mai "savante". Cred ca se da prea mare importanta faptului si acum, dupa, cum s-a dat si inainte de...
Presupun ca toata lumea stie ca "Zaleilah" este o creatie (e cam mult spus, nu?) a lui Costi Ionita. Cum, nu stiti cine e Costi Ionita? Geniul manelelor carpatice, as putea spune. Si cum sa nu trimiti la Eurovision sa te reprezinte, tocmai pe geniul muzical al tarii? Cu ceva reprezentativ pentru Romania, caci am aflat acum ceva vreme, din surse prezidentiale, ca poporul roman, in proportie de 90% asculta manele. Deci, sa trimitem ceva reprezentativ. Eurovision chiar acest scop are: de a-si prezenta fiecare tara ce are specific, traditional de-i posibil, deci ceva care sa ilustreze spiritul tarii participante. Si cum se putea mai bine decat printr-o melodie aproape de manea, deghizata pentru Europa in ceva hispano-anglo-leila-la-la? Adica nu stiti ce e hispano-anglo...bla, bla, bla? Graiul nostru din strabuni, ce altceva?
Si cine a decis? Maria-sa, Televiziunea Romana, prin cativa insi dintr-un juriu si niste SMS-uri, se zice. In ceea ce priveste juriul ăla, sunt ferm convinsa ca au facut asta. In privinta SMS-urilor nu mai am aceeasi convingere. 
Si totusi, de ce Costi Ionita? 
Am gasit o explicatie. Pentru ca omul dezvoltase un sindrom Eurovision, in sensul ca, de vreo 10 ani i s-a pus pata ca-i bun de trimis la export, niciunde altundeva decat la Eurovision. Si a tot propus melodii peste melodii, si cate 3 pe an, unele sub pseudonime ciudate (UmbertoTomasi), doar-doar va fi ales. Dupa atatia ani de incercari si nervi, omul cred ca a obosit si a facut un blat cu TVR. Nu cu toata TVR, a fost suficient cu juriul decident. Ca oameni sunt si ei si au nevoi. Si juriul, probabil, si-a linistit constiinta spunandu-si ca "oricum trebuie sa scapam de acest Costi Ionita, caci va continua sa paraziteze la infinit selectiile Eurovision si la anul, si peste 2 ani"...si peste 100 de ani, daca mai exista Romania. Intelept juriul, nu credeti?
Si uite-asa, l-au trimis. Fara sa tina cont ca in banii pe care l-au trimis si au trimis si toata trupa aia, sunt si banii nostri din abonamentele obligatorii. 
Asa a ajuns sa ne reprezinte acolo o "tiganie", caci ce suntem altceva in ochii Europei? Mai ales in ultimii ani. 
Asa am ajuns acolo cu o trupa de muzica asa-zis latino, cu o solista asa-zis cu voce, voce pe care cred ca a uitat-o acasa, n-a pus-o in bagajele pentru Baku. M-am simtit eu jenata de vocea ca un fir de ata a solistei trupei, de rigiditatea ei pe scena, de "coregrafia" aproape penibila a celor din trupa, de rochita fara forma in care a fost imbracata, creata probabil de vreo mare sau vreun mare "creator de moda", de care e plina tara noastra.
Pe cat de triumfalisto-optimist s-a vorbit despre participarea noastra la acest Eurovision, pe atat de virulent se critica acum. Unde ati fost, criticilor, ascunsi inainte? Mie, personal, nu mi-a placut melodia asta de la inceput, dar mi-am zis ca trebuie sa nu fiu carcotasa. Nu de alta, dar n-aveam chef sa-mi ridic blogosfera in cap.
Cu asemenea reprezentare de "calitate" nu va mai mira rezultatul, nu?
Ei bine, pe mine da. Pentru ca mi s-a parut si locul 12 prea mult pentru prestatia lor. Poate TVR invata ceva din asta. Dar asa am crezut ca invata si din ceea ce s-a intamplat anul trecut sau acum cativa ani, vreo 5, cand s-au trimis tot niste aiureli. Ar trebui sa ne resemnam. Rar reusim sa trimitem acolo voci bune iar melodii bune chiar si mai rar.

Par prea critica, stiu. Totusi au fost si cateva lucruri care mi-au placut la acest Eurovision.
De pilda, m-a fermecat participarea Suediei prin vocea deosebita, coregrafia minimalista si toata acea simplitate, mult studiata, cred.
M-a incantat vocea solistului din Serbia, o voce minunata.
Mi-a placut Engelbert Humperdinck, un ultim mare romantic intr-o epoca super tehnologizata, care la varsta sa s-a confruntat cu tineri ce-i puteau fi nepoti.
Mi-au placut chiar si rusoaicele, ce-au avut curajul de a prezenta ceva (aproape) traditional rusesc, caci Eurovisionului, la origine, asta ii era menirea. Mi-au mai atras atentia si alti cativa...
In fine, Eurovision 2012 a fost o editie mai speciala. La care Televiziunea Romana a reusit inca o data ceva ce-i sta in fire: sa se faca de ras. Nu-i asa?

30.05.2012

18 comments:

  1. Absolut de acord!
    mandingistii erau inmarmuriti de frica sau emotie, "coregrafia" lor a fost... funebra! ca si vocea!
    Si solista locala a fost suficient de statica, dar vocea a fost fabuloasa iar "nemiscarea" a fost compensata de jocul fantastic de lumini, facut pe... rochia ei!

    sa stii ca esti cam... nabadaioasa in text! (asa te-am si cunoscut, la prima "intalnire" aici, pe blogul tau!)
    faci afirmatii care pot fi "paine" pentru avocati... dar de, degeaba esti tu "fata lui d`Artagnan"?
    noapte buna!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu am spus ce am avut de spus. Mi-am spus of-ul. Prea ma enerveaza tot ceea ce se intampla in Romania in legatura cu participarea la Eurivision. Au mai fost ani in care am fost nemultumita, insa atunci nu aveam blog sa-mi manifest opinia :)
      Si pe cei care se simt lezati sa-i vad ca vin sa ma contrazica. Nu cred ca au nici de ce, nici cu ce.

      Delete
  2. Mie nu mi-a pasat de blogosfera si de criticile lor si am avut curajul sa comentez pe toate blogurile unde s-a scris de Mandinga ca nu imi place tigania aia(nu stiam ca a pornit de la Costi Ionita). Cred ca TVR vrea sa intre in randul lumii, invidioasa pe succesele altor televiziuni care ne fac revelioanele de kk cu manelele de doi lei.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inainte de concurs nu m-am apucat sa vorbesc pe blog, desi gandeam la fel. Am zis sa nu fiu Gica Contra. Sigur gaseam vreun fan Costi Costita sa imi sara in cap.
      Pe alte bloguri n-am prea gasit articole inainte de Eurovision. Nici nu am cautat, poate numai daca mi-ar fi atras intamplator atentia.
      Da, Costi Ionita e autorul "tiganiei". Acum intelegi de ce ai avut mereu senzatia ca e asa ceva. Eu chiar cred ca lucrurile stau cam cum am scris. Costi incearca de prea multi ani sa ajunga la Eurovision incat...pare destul de logic ce-am scris.

      Delete
    2. Ca ziceam de pus blogosfera in cap.
      Pe grupul Braila tocmai ce am primit la articolul acesta un "frumos" comentariu care suna exact asa:
      "bai da e plina romania de bloggeri :)) e usor sa latri de unu si de altu,daca sunteti asa interesanti duceti-va voi la dracu si cantati sau compuneti o melodie sau urcati in ringul de box,oameni ratati ce sunteti....." Cred ca este vorba despre un vajnic aparator al Romaniei si romanismului care locuieste la New York si se numeste Krys George (كريستي)... presupun ca e roman sadea :))

      Delete
  3. Nu doar TVR-ul e de vină ci toată societatea noastră. În al doilea rând eu de muulți ani nu mai urmăresc Eurovision-ul, nu-mi pare ceva interesant, părerea mea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Faptul ca avem o societate bolnava e arhicunoscut. Din pacate, TVR-ul nu face nimic pentru promovarea unor reale valori romanesti, desi ar putea. Prefera tot felul de aranjamente si tot soiul de compromisuri si totul pe banii nostri. Pe mine asta ma doare cel mai mult. Fiindca, intr-un fel, suntem actionari acolo cu totii si nimeni nu ne intreaba nimic.

      Delete
    2. Nu e neapărat pe banii noștrii. Puțini cunosc faptul că TVR are finanțare proprie de peste 70% restul puțin venind de la stat cu zgârcenie și întârziere. Angajații n-au statut de funcționari publici și strict legal, nici instituția și totuși o duce cu programe culturale, de tradiții etc., cu mult mai consistente decât televiziunile private. Dacă ar fi cu finanțare exclusivă de la stat și fiecar român ar plăti vreo 5 euro lunar ca-n țările civilizat atunci aș fi de acord cu tine și tot atunci poate TVR ar scoate cu mult mai bune emisiuni. Reține, aproape 30% doar reprezintă bani de la stat, pe final doleanța telespactorilor e cu mult satisfăcută laaceastă sumă.

      Delete
    3. :) Acum imi dau seama ca stii totusi ceva mai bine. Lucrezi la o televiziune locala, dupa cate imi aduc aminte. Totusi, cotizam si noi acolo si, daca ma crezi, aproape ca nu vad nicio emisiune. Deci degeaba dau niste bani. Eurovisionul e una dintre putinele ocazii cand trec pe TVR. Eu, personal. Mama se mai uita doar la emisiunile Iulianei Marciuc si ale Eugeniei Voda. Doar atat, fiind singurele pe care le agreeaza pentru ca sunt facute cu profesionalism si fiind si cam acelasi gen de emisiuni.
      5 euro lunar in Romania pt. televiziunea publica este enorm. Nici tara civilizata cu adevarat nu suntem, desi am dori, nici veniturile oamenilor din acele tari nu le avem. Deci e un vis. Care deocamdata nu se poate intampla. Din pacate.

      Delete
    4. :)
      Tury, te salut!
      TeVereul romanesc este o hazna. Da, e adevarat, mult mai curata decat cele din zona rurala, autentice.
      O multime de angajati care iau o caruta de bani doar pentru ca sunt angajati prin PCR (pile, relatii, cunostinte).

      TeVereul a devenit un fel de bretea care se agata de putere, iar puterea o foloseste in momentele cand are nevoie sa nu ramana cu pantaloni-n vine.

      Dupa cum au spus astia pe la tembeliziunile particulare, de prin 2005 sau 7 tevereu'merge in pierdere, are datorii la stat cu duiumul, dar plateste un "jurnalist" ca pora cu mii de euro...

      Asadar, eu as vrea ca statu' sa nu mai imi bage mana'n buzunar sa plateasca tevereu, pentru ca eu nu-l mai vizionez de un deceniu si mai bine.
      Eurovizionul daca vreau sa-l vad, il vad pe alte canale straine...

      A... emisiunea care face toti banii temebliziunii nationale este "profesionistii", dar pe aceea o vad pe net!
      Poate inregistra doamna respectiva interviurile si putem cumpara dividiurile!
      :)

      Delete
  4. ce nu inteleg eu....de ce acum cativa ani a fost acuzata Andra ca, alaturi de Smiley, a facut plagiat? Avea piesa "Dracula, my love" pentru Eurovision, o super piesa zic eu...si nu au fost acceptati pt plagiat. Asta in conditiile in care in fiecare an la Eurovision vad melodii care suna identic cu unele deja consacrate...vezi "Spune-mi" a noastra....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acuzatiile au fost din cauza unui mic pasaj care parea a semana cu un alt pasaj muzical dintr-o melodie straina, dupa cate cred ca iti aduci aminte. In plus piesa aceea purta in ea un simbol care ne identifica pe noi ca popor (Dracula, adica in fond Tepes) si mai continea si o linie melodica in care se regasea o prelucrare a unei bucati de melodie populare. Din nou ceva care era un plus, pentru ca aducea in prim-plan folclorul nostru.
      Probabil nu s-a dorit participarea lui Moga in anul acela. Sunt tot felul de jocuri ale oamenilor din TVR. Altfel nu se explica.
      Si ai dreptate, anul acesta am recunoscut si eu fragmente, chiar destul de mari, din alte cantece in niste "creatii" prezentate acolo.

      Delete
  5. Sincer nici mie nu mi-a placut cantecul ales de juriu! Ma asteptam de altfel sa o dam cu bita in balta si anul acesta. Nu am fost niciodata de acord ca la Eurovision sa participe o melodie cu versuri in alta limba decat cea romana!
    O rusine!
    Daca nu ne respectam noi sa nu ne miram ca suntem criticati sau chiar ignorati de altii.
    Ar trebui votarea finala sa se faca, ca si la alte concursuri, prin televot si cine castiga sa castige. Abia atunci se poate arunca totul pe poporul manelist, aici juriul doar e de vina.
    Seara placuta Elly!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Corect! Altii pot sa trimita cantece cantate in limba lor, noi nu. Muzica este un limbaj universal, linia melodica este cea care conteaza cel mai mult pana la urma. Cine este cu adevarat interesat sa afle ceea ce exprima versurile, va afla. Acum cand exista atatea posibilitati de traducere si cand toata planeta are internet.
      Nu stiu cum ar trebui facut. Partial se spune ca alegerea melodiei se face si cu ajutorul publicului, dar nu am incredere ca e asa. De fapt, nici in sistemul de votare prin SMS nu am incredere. La noi cred ca si acesta este viciat cumva. Nici eu nu am spus ca e de vina poporul. Juriul acela nu-si face treaba pentru care este platit, si cred ca e bine platit.
      Seara buna si tie, Melly!

      Delete
  6. Melodia Mandinga prezenta la eurovizion a fost "oglinda" noastra.
    Fara sa ne mai ascundem dupa degete.
    O fatuca care si-a evidentiat nurii si picioarele cantand o melodie "adunatura globala", intre manea, dance si etnic.
    Un maglavais cu arome maneliste.

    Nici nu ma asteptam sa ia atatea puncte. Speram sa nu ia niciun punct. Poate asa se vor trezi romanii ca vremea izmenelilor si a manelelor a trecut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma bucur ca mai sunt oameni care au curajul sa spuna ce au pe suflet. Cat despre TVR, sunt mai dezgustata ca oricand. Sa trimiti la un concurs de asemenea anvergura o asa insailare de cuvinte si lalaiala ieftina inseamna sa iti batjocoresti poporul. Nu stiu cand vor intelege.
      Am vorbit serios, la noi in casa se trece pe TVR doar in diminetile cand este Iuliana Marciuc cu emisiunea ei, care e totusi bunicica si in seara de weekend cand este programata emisiunea Eugeniei Voda, aproape fiecare editie fiind un mic eveniment.
      In rest, nu are rost. Emisiunile de divertisment le-au copiat in totalitate pe cele de pe posturile comerciale. Daca nu cumva sunt si mai jenante uneori. mai jenante si decat publicitatea. Daca ar invia Alexandru Bocanet si ar vedea ce se petrece cu divertismentul la noi, ar muri din nou, pe loc.

      Delete
  7. Yes, the voice of singer Serbia can remember the great Engelbert Humperdinck. I liked the Spanish words in the song of Romania.

    ReplyDelete
    Replies
    1. About the Serbian singer...Yes, indeed! You're right!
      But about the Spanish words in our song...I think you're just kidding :)) You know I know a little Spanish :) I think the pronunciation was a mess.
      Saludos!

      Delete