Tuesday, September 25, 2012

Instructiuni de instalare - Pasul fatal


Sunt incapatanata. Ma pricep la multe lucruri si imi place sa ma descurc pe cat posibil singura. Nu am chef sa fiu considerata o neajutorata, chiar femeie fiind sau mai ales de aceea. Rar apelez la cineva sa-mi rezolve vreo problema. Ori e vreuna care e peste puterile mele ca efort fizic, ori ceva ce imi depaseste cunostintele si abilitatile. Nu sunt chiar multicalificata. Citind un articol de pe blogul lui Nice, mi-am amintit ceva, o intamplare usor amuzanta, as zice. 

Furnizorul meu de internet este Clicknet, adica Romtelecom. In ziua anuntata au venit oamenii acasa si cu un router SpeedTouch (Thomson) pe deasupra, cadou. Insa unul simplu, nu wireless si doar cu un port LAN. Am vrut sa am macar doua iesiri, pentru cand mai vine careva pe la mine, o prietena cu fiul ei sau nepoata mea. Totusi, pentru inceput am zis sa instalez routerul de la Clicknet. Am luat frumos brosura ce-l insotea si am inceput sa urmez pasii. La un anume pas mi se spunea: "fa pasul acesta!" si eu l-am executat. A fost un pas fatal. Drept urmare mi s-a
dezinstalat total Windows-ul. M-am simtit ca ala care a vrut sa-si puna coarne dar si-a pierdut si urechile.
Era gresit tiparit in brosura pasul respectiv, trebuia sa fie exact invers. Nu aveam un CD cu Windows XP asa ca am mai asteptat o zi pana a venit un amic IT-ist cu CD-ul si mi l-a reinstalat. Impreuna am instalat si routerul. Executand pe dos pasul acela, desigur.  

Intre timp mi-am comandat online un router ADSL cu 4 porturi LAN. A venit in trei zile. Un router ieftin si bun, Edimax AR-7084A/B. Toate bune si frumoase numai ca nu avea instructiuni decat partial valide, in sensul ca le trebuia un update pentru versiunea mea de router. Avea o brosura atasata care nu mai era valabila pentru modelul respectiv de router. Routerul chiar era bun, fapt dovedit ulterior, dar instaleaza-l daca poti! Si asa am fost nevoita sa caut timp de vreo 2 zile pe net informatii de pe site-ul producatorului, discutii pe forumuri, totul in engleza, fiindca modelul respectiv desi importat de piata romaneasca de cativa ani, Edimax nu avea un site in romana,nu avea reprezentanta, nimic. Acum are. 
Pe diverse forumuri, mai ales straine, am constatat ca mai aveau si altii problema mea. Am reusit sa fac din bucatele de informatii un fel de instructiuni de instalare pe care le-am scris, de mana, pe niste coli de hartie. Si am inceput sa-l instalez. Interesant este ca a si mers! Am spus ca sunt incapatanata. Insa in sensul bun, e o incapatanare care ar putea fi tradusa prin tenacitate. 
Poate ar fi trebuit sa caut repede pe vreun baiat care se pricepea la IT, chiar pe Cosmin, amicul meu de mai sus, ca sa incerce sa rezolve el problema. N-o sa stiu niciodata ce ar fi facut... 

Acum aproape doi ani a intervenit un inconvenient. Al meu Edimax nu mai functiona, nu mai vedea netul. Am incercat tot felul de instalari-dezinstalari si nimic! Am trecut din nou la SpeedTouch-ul de la Clicknet. Disperata oarecum, cand am vazut ca routerul parea sa nu mai functioneze, am vorbit la telefon cu amicul IT-ist. Asta se intampla seara. Dupa ce am vorbit cu el am mai scormonit pe net si am constatat ca, intre timp Edimax isi facusera site in limba romana si aparuse chiar un firmware care punea de acord versiunile mai vechi de routere cu noutatile aparute intre timp. A doua zi, Cosmin a venit la mine fara sa ma anunte, doar ce ajunsesem acasa de la serviciu.
L-am lasat pe el, daca tot venise, sa remedieze problema. A incercat, a incercat, iar a incercat. Ii tot spuneam ca am descoperit acel firmware insa el nu pricepea ce voiam ori ce era cu el. Asa ca a incercat pana m-a enervat si l-am rugat sa ma lase sa-i arat ceva. Am descarcat firmware-ul si l-am instalat in laptop. Imediat routerul s-a cuplat la internet, ca trezit din somn.
Ce se intamplase? Clicknet facuse niste upgrade-uri si astfel, Edimax-ul meu nu mai recunostea niste chestii de care firma insa stia si remediase problema. Amicul meu a ramas masca. Mi-a spus ca nu mai intalnise asa ceva si ca a invatat si el ceva de la o fata. Sa asculte. Am ras amandoi. Pentru ca si el e incapatanat.

18 comments:

  1. :)) Si eu probabil as fi facut la fel ca el:)) adica imi bagam eu nasul la ce stiam si daca nu mergea si nu mergea...desfaceam router ca poate s'a ars/dezlipit vreun fir ceva:)) si daca tot nu reuseam il sunam pe fratemiu si probabil imi zicea ca imi trebuie altul la cate i'am facut:"> :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu cred ca m-as fi gandit niciodata sa desfac routerul :)) Esti grozava :))
      N-avea cum se dezlipi, nici nu se misca de pe locul lui.
      M-ai amuzat.

      Delete
  2. si eu imi bag nasucul tot pe motiv ca imi place sa fac eu, fara sa cer ajutor. insa nu-mi iese tot timpul :)). le mai incurc, le mai zapacesc si cand nu mai pot sa scot camasa, strig dupa ajutor...
    seara faina!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu poate sa iasa bine chiar tot timpul! Important e ca avem ambitia de a ne descurca singure. Eu cam stiu cand nu pot face fata...Pe Cosmin puteam sa nu-l mai chem...dar am uitat sa-l mai anunt :)) Nu ma mai enervam atata, dar poate nici nu mai aveam ce va povesti voua :)
      Multam, Geanina!

      Delete
  3. Tocmai am învatat si eu ceva de la o fata, saru'mâna!

    ReplyDelete
  4. Eu când repar ceva mereu îmi rămân piese care nu își mai găsesc vechiul loc :))
    Bine că a recunoscut că a învățat ceva de la o fată! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) Am patit o singura data o chestie asemanatoare cu tine. De la ceva demontat mi-a ramas un surubel. N-am reusit niciodata sa-mi dau seama de unde era... Ca am mai desfacut inca o data smecheria aia ;) Dar a functionat, n-au fost probleme.
      A spus-o din proprie initiativa. Poate pentru ca era pe terenul meu ;)

      Delete
  5. Ce bine e sa fii maritata cu un IT-ist...... ☺
    Pana si baietii mei fac parte din "branse"!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. E bine, e bine :)
      Dar sa stii ca mie chiar imi place sa stiu sa fac eu singura multe lucruri, sunt o fire foarte independenta, poate exagerat chiar :)

      Delete
  6. Super intamplare, s-a legat perfect de articolul lui Dragos, nu pot sa cred ca au facut acea greseala uriasa, eu sunt exact inversul tau, nu ma ating de nimic electronic din casa, nici nu ma pasioneaza si nici nu m-as descurca. Chestiile astea ma plictisesc de moarte. :)) Plus ca daca pateste ceva calculatorul meu intru in panica si nu mai sunt in stare de nimic. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, o greseala care pe mine m-a costat o multime de nervi si a trebuit sa-l deranjez si pe Cosmin.
      Ba eu imi bag nasul in toate :)) Imi plac enorm provocarile :)

      Delete
  7. Well Done! :)
    La noi Xaba face totul în domeniu, dar promit să învăț! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daca are cine...e pacat sa mai pierzi si tu timpul, Mirela! :)
      Ai altele de facut, altele pentru care ai talent :)

      Delete
  8. Soluția? Kubuntu, o variantă Linux care te va scuti de multe bătăi de cap, asemănătoare windows-ului,.dar MOCA Recunoaște orice gadget și/sau periferic. Îl poți utiliza în paralel cu windows până capeți încredere. Un dezavantaj e că nu permite setări pentru Yahoo Messenger pentru apeluri audio și video chat... În rest... e destul de simplu și minimalist! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu e chiar vreo solutie minune. Stiu despre ce e vorba, are multe neajunsuri. Nu cred de fapt ca s-a inteles foarte bine ce mi s-a intamplat. Routerul meu este de tip miniserver, nu functioneaza ca un simplu gadget. Nu ma tenteaza, am discutat despre S.O. cu cineva. Tot Windows e cel mai bun. Deocamdata. Si nu e cumparat, de aia am si eu prieteni ;)

      Delete
    2. Deci nu e neapărat să-l schimbi, ci să îl încerci în paralel...

      Delete
  9. Si eu imi bag nasul peste tot, mai ales daca am la indemana o brosura cu instructiuni. De multe ori apar conflicte la noi in casa, din acest motiv. Baietii mei accepta cu greu faptul ca vreau sa ma bag peste ei, peste ceea ce considera ei a fi treburi barbatesti. :))

    ReplyDelete