Thursday, September 27, 2012

Să fiu o muscă, mică-mică


N-am avut o zi buna ieri. Nu ma simt bine nici acum dar, cat de rau mi-ar fi fost si mi-ar fi, am tot incercat azi sa fac ceva, si mi-am tot facut de lucru pe net si blog, in speranta ca poate mai indepartez starea de rau.
De cand m-am simtit rau, ieri cam dupa ora pranzului, am inceput sa am curiozitatea daca sa cred in spranatural, orice ar fi insemnand asta (fantome, bântuiri, poltergeist, posesii demonice, blesteme, ocult, vrăjitorie, clarvăzători, medium-uri, psychics, miracole, minuni). De pilda sa cred in minuni. O minune care sa faca sa-mi treaca starea de rau aproape continuu. Sau poate sa apelez la un medium, clarvazator, o vrajitoare, cineva care sa-mi spuna cat o sa ma mai simt asa.
Ajungi sa iti doresti tot felul de aberatii cand sanatatea nu e in regula, cand ti se intampla numai lucruri "bune" unul dupa altul. Ajungi, asa, la modul general. Eu nu, desi, cred ca ceva trebuie sa fie si cu supranaturalul asta, sau macar cu o parte, daca exista atata framantare relativ
la el.

De vreme ce tot sunt in dispozitie paranormala o sa incerc sa raspund la intrebarea aproape filosofica daca "Atunci cand ne nastem suntem ca o panza de pictat, goala, pe care totul se imprima mai tarziu, inclusiv good and evil, sau dacă suntem născuţi cu predispoziţie sau predestinaţi spre cele două ? Pe scurt, ne naştem cu natura proprie fiecaruia sau o cultivăm, dobândim ?"  
Avem o mostenire genetica deci nu putem fi in niciun caz o panza goala. Avem niste date de intrare. Abia apoi, alegeri ale celor din jur si/sau alegeri proprii fac din noi ceea ce suntem. 

Poate m-ar ajuta sa ma simt mai bine daca as avea ocazia, doar o data si pentru scurt timp, sa calatoresc in timp doar ca observator. Dar ce as alege, trecutul sau viitorul? Nu stiu daca m-ar ajuta cu ceva. Cred ca nu m-ar ajuta cu absolut nimic. Ce s-a intamplat in trecut, bun sau rau, e deja istorie, ceea ce s-ar intampla in viitor, nu-mi doresc sa stiu. Nu-mi doresc nici una nici alta pentru simplul fapt ca daca as avea asemenea posibilitate mi-as dori sa fie o calatorie activa, nu pasiva. La ce bun sa calatoresc ca un simplu observator?

Continuand sirul imposibilitatilor, inca o intrebare: Dacă tehnologia şi medicina va avansa în aşa măsură încât media de viaţă umană va fi considerabil mai mare decât în prezent, dublu sau chiar mai mult, să spunem, mi-as dori să trăiesc într-o asemenea eră?
Soarele de la miezul noptii - Helgeland - Norvegia
M-ar incanta doar daca imbatranirea ar fi mult incetinita si am fi plini de vitalitate si la varste inaintate. Cica niste soareci cheliosi ne-ar putea ajuta dar sunt atat de urati ca mi-e teama ca genele lor s-ar transmite si-am semana si noi cu ei. Asa ca poate e mai bine, totusi, sa ne multumim cu ceea ce avem.

Din aceasi categorie de intrebari : Un an de continua zi sau de noapte continua? Ce-as alege?
Atat lumina continua cat si intunericul prelungit nu sunt benefice organismului uman. Pentru ca e mai simplu si mai putin costisitor (lucru care nu-i de neglijat) poate as prefera un an de lumina. Desi imi place in mod egal si noaptea.

Azi l-am sarbatorit pe Dumitru Prunariu. A implinit sase decenii de viata. Poate ca ar sti mai bine sa raspunda la intrebarea urmatoare: Ce crezi despre Spaţiu (Univers sau Cosmos)? Ştim că este plin de galaxii, sisteme solare, stele, planete, nebule, etc. dar crezi că în afară de astea mai e ceva ce noi nu ştim? Viaţă spre exemplu, în orice formă. Sau crezi că suntem singurii?
Daca va multumiti cu umila mea parere apoi sa stiti ca sunt ferm convinsa ca nu putem sa fim noi singurele fiinte rationale din acest Univers infinit. E imposibil.

Mai am tot felul de intrebari ciudate. Ca si asta: Dacă ai avea ocazia să trăieşti o zi (24 de ore) literalmente în persoana altcuiva, pe cine ai alege : un gay sau lesbi, o persoană de altă rasă, culoare, etnie, o persoană de altă religie, de sex opus, o persoană mai tânără sau mai în vârstă?  Daca tot nu ma simt bine, n-as putea alege sa traiesc in corpul cuiva care sa se simta perfect?  Glumesc. N-am nici cea mai vaga idee. Daca e doar pentru 24 de ore, mi se pare inutil. Totusi, daca as avea garantia ca acea experienta mi-ar permite sa stiu ca sunt in alt trup si am alta constiinta timp de o zi...cred ca as dori sa fiu in pielea unui foarte puternic om politic. Doar ca sa incurc un pic lucrurile, caci altceva n-as reusi in atat de scurt timp.

Dacă mi s-ar fi oferi o putere supranaturală (de natură fizică sau mentală) ce as alege şi de ce ?
Wow, cand eram mica si citeam basme, imi doream sa fiu o musca, mica-mica, care sa poata trece prin gaura cheii, sa para invizibila si sa si auda tot felul de discutii. Ceva gen 3 in 1. 
Nu stiu ce as vrea sa aleg. Gandurile oricum le ghicesc si nu-mi foloseste prea mult, mai mult ma incurca. In plus am si unele premonitii. Insa daca e vorba totusi despre o putere, mi-as dori sa pot, doar printr-o simpla atingere, sa fac oamenii mai buni.

Despre intrebari formulate ca sa te zapaceasca ati auzit? Eu da, si iata, tocmai am mai dat de una, care zice asa: De ce ţi-e teamă mai mult, de ceea ce nu cunoşti şi nu înţelegi, de ceea ce cunoşti, dar nu înţelegi, de ceea ce cunoşti şi înţelegi, dar nu poţi controla sau schimba ?
De parca nu eram eu destul de ametita, intrebarile de aici m-au turmentat si mai rau. Cum sa-ti fie teama de ceva ce nu cunosti? Nici nu se pune problema sa intelegi ceea ce oricum nu cunosti.
Sigur, nu tot ceea ce cunosc, inteleg, dar nici nu-mi fac probleme. De exemplu fotbalul. De regula, ceea ce cunosc si ma intereseaza, caut sa si inteleg. Si sunt perfect constienta ca anumite lucruri nu le pot controla, nu le pot schimba. De ce mi-ar fi teama de asa ceva?
Eu n-am inteles mai mult din intrebarea aceasta. Daca cineva intelege mai mult, sa-mi spuna si mie. 

Stiti ca eu incerc sa fac o leapsa? Sper ca macar doi-trei v-ati prins. Mai am o ultima intrebare lunga-lunga si aiuritoare:
Dacă te-ai afla vreodată într-un scenariu gen Matrix, numai că real, şi ţi s-ar oferi pastila albastră despre care ţi se spune că odată ce o iei vei afla lucruri pe care nu ţi le puteai imagina vreodată, lucruri despre absolut orice în univers, dar că odată aleasă acea cale, indiferent de consecinţe, nu mai există drum de întors înapoi, sau ţi s-ar oferi pastila roşie prin care vei fi transformat într-o persoană care va avea o viaţa foarte bună, lungă, îmbelşugată, fericită, dar nu vei şti niciodată nimic şi vei trăi doar cu curiozitatea şi întrebările existenţiale, universale, ce ai alege?
As alege pastila rosie. Nu ma intereseaza sa detin tainele universului. Asemenea oameni sunt foarte singuri.

Plictisitoare leapsa! Sau lunga. Sau amandoua dar, oricum, tot urata! Nu stiu prin cate taste a trecut (stiu doar ca a pornit de la Anārkalī).
Eu am primit-o de la prietena mea Vienela, careia ii multumesc pe aceasta cale fiindca de fapt, leapsa m-a ajutat azi sa treaca seara mai repede si parca chiar incep sa ma simt mai bine. 
Deci, paranormalul ... chiar functioneaza??!?


36 comments:

  1. imi place ca te ambitionezi, indiferent de stare si implinesti sarcina :)...
    daca te simti mai bine, clar functioneaza. poate ca trebuie sa faci cate o leapsa in fiecare zi??! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. M-am simtit rau de ieri de la pranz (acum deja de alaltaieri).
      Abia de vreo ora parca mi-am mai revenit. Toata ziua mi-am facut de lucru cu o multime de chestii si ca niciodata am postat 3 articole intr-o zi...
      Nu vreau ambitie din asta, Geanina! :)
      Nu mai zice de lepse, ca imediat vin peste mine altele :)) Si nu fac decat extrem de rar, deja toata lumea stie.
      O noapte buna, draga mea!

      Delete
  2. ..."dar crezi că în afară de astea mai e ceva ce noi nu ştim? Viaţă spre exemplu, în orice formă. Sau crezi că suntem singurii?"

    a. Răspunsul logic pe care îl dau imediat este că nu suntem singuri.
    b. Cazul cel mai tulburător ar fi : da, suntem singurii din Univers cu această înfăţişare, gândire, creier, fiziologie, patologie, etc...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am spus ca ar fi alte fiinte rationale. Nu indraznesc sa ma gandesc si nici sa-mi imaginez cum ar arata ca aspect fizic. Poate chiar e bine sa arate altfel. Desi, ma indoiesc ca sunt mult prea diferiti. S-ar putea sa umble printre noi si sa nu stim... :)
      O noapte buna, Calatorule!

      Delete
    2. Mersi mult, dragă Elly, şi ţie asemenea! Să te faci bine cât mai repede!

      Delete
    3. Multumesc mult! Sunt spre bine :)

      Delete
  3. esti o persoana extrem de lucida...poate aici e punctul tau sensibil...
    nu tot ce vezi e frumos si bun...inevitabil asta te afecteaza...
    oricum,daca leapsa te-a facut sa te detasezi de starea ta deloc buna e clar ca a meritat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probabil...dar ca si in cazul personajelor lui Camil Petrescu...asta nu e decat un handicap.
      Aproape tot ce vad e cum nu as vrea sa vad...Totusi mai e si bunatate, mai e si frumusete in lume. Altfel chiar si fi pierduta.
      M-a ajutat putin...Mama insa m-a tot intrebat de ce ma tot chinui pe net daca nu ma simt bine? :)) Ca mamele :)
      Noapte buna si tie, draga Pandhora!

      Delete
  4. Nu cred eu ca ai sa cazi tu asa repede în "paranormal" :))
    Leapsa asta am facut-o si eu si a fost ok, atat timp cat nu deviezi de la subiect ptr ca uneori chiar ai tendinta de fantazie, de "supranatural"! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Normal ca nu, sunt doar ironica in articol :)) Absolut deloc nu ma pasioneaza paranormalul.
      Adevarul e ca m-am chinuit de ieri cu o stare oribila. Am incercat sa mai glumesc, cat s-a putut. M-am luat pe mine peste picior.
      Stiu ca ai facut-o si tu :)

      Delete
  5. Off, si tu esti virusata? Mie mi-a trecut dar nu cred ca de la mine te-ai molipsit, ca am tastat cu gura inchisa.Si nici n-am vrut sa ma razbun pentru herpes :)).Sper sa te simti mai bine si sa ai o zi cat mai normala.Paranormalul e doar pentru nopti :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu, n-am fost racita, asta fusesem deja si n-am recidivat. Altceva am avut.
      Bine ca ti-a trecut!
      Voi ati cam luat de buna asta cu paranormalul :))

      Delete
  6. Ce de intrebari :-? Cred ca nu as reusi sa raspund la nici una :| mi-a placut raspunsul tau: "sa fiu o musca mica-mica, sa fiu invizibila si sa ascult tot felul de discutii", dar din nefericire aceste "vietati" nu sunt prea adorate :)) iar imaginea care mi-a venit in minte cand am citit cuvantul "musca", era a unui personaj care arunca dupa musca sa o ucida! Stiu, a sunat poate ciudat, dar personal, imi displac :)))
    O zi minunata si sa te faci bine! >:D<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu-i asa ca-s foarte multe si alambicate?
      Multumesc, Alina! Deja mi-e mai bine. O seara frumoasa!

      Delete
    2. Mie-mi pare interesanta leapsa, nicidecum plictisitoare
      De exemplu mie nu-mi plac lepsele despre carti, filme....dar cele care imi "ofera" o alta viziune asupra autorului unui blog si o bucatica din felul in care gandeste...imi plac

      Delete
    3. Mie nu-mi plac lepsele, Hapi! :)) Toata lumea stie deja. Si nu le pasez la nimeni. Niciodata!
      Dar ma accept cate una, de la prieteni, cate una la care consider ca pot aduce ceva interesant si/sau diferit. Foarte rar insa accept. Am facut doar 5 lepse in 9 luni ;)
      Asta a avut intrebarile atat de lungi si aiuritoare...incat m-am gandit ca poate nu o sa vrea nimeni s-o citeasca :))
      Daca ti-a placut, ma bucur.

      Delete
  7. Interesante raspunsuri. Sper sa te simti mai bine azi si sa radem mult de Happy Wkd :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deja ma simt mai bine, Luiza. Am reusit sa ies din casa la cumparaturi.
      Sa radem, sa radem. Sa vedem de ce o sa radem, ca deocamdata n-am nicio idee :))))

      Delete
  8. Doamna mea chiar crede, fiind si psihiatru poate are motivele ei clare. Eu tot spun ca nu cred, am si eu mandria mea, dar se pare ca are dreptate...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doamnele au intotdeauna dreptate ;)
      Nu stiu, nu cred dar, cum am spus, ceva ar trebui sa fie. Prea multa lume, foarte serioasa, se ocupa de aceste lucruri, incearca sa le descifreze si nu cred ca degeaba. Cat priveste chestia cu premonitiile...eu chiar am asa ceva...n-am glumit.

      Delete
  9. Fata de anii copilariei mele, tot ce se intampla acum in jurul nostru, ar putea fi descris ca...paranormal. :D
    Imi place mult ca ai ales pastila rosie, am vazut ca multi din cei care au rezolvat leapsa au raspuns ca si-ar dori-o pe cea albastra, iar eu sunt de acord cu tine. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. N-as fi ales niciodata pastila albastra. La ce mi-ar folosi sa stiu toate secretele universului? Sigur la nimic, desi, aparent, in primul moment, pare tentant... Nici macar n-as putea sa le spun cuiva, n-as fi crezuta. :))
      Merci, Nice!

      Delete
  10. http://simplyuniqueword.wordpress.com/2012/09/28/709/ Te provoc! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi veni sa vad despre ce este vorba. Putin mai tarziu :)

      Delete
  11. Interesante raspunsuri.
    Speri sa-ti revii cat mai repede.>:D<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, asa gandesc eu... Daca ti se par interesante, ma bucura :)
      Sunt mai bine, am iesit azi la cumparaturi :)

      Delete
  12. Sper sa te simti mai bine, Elly. Sper sa-ti treaca starea asta :(.
    O zi frumoasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma simt mai bine, Denis! Multumesc pentru vorba buna :)
      Numai bine si tie!

      Delete
  13. Te imbratisez in speranta ca te vei simti mai bine. >:D<

    ReplyDelete
  14. Sper ca esti bine acum, draga Elly.
    Iti multumesc pentru raspunsuri. Ma asteptam sa fie lucide, dar pe alocuri pareau chiar taioase. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pntru putin, Vienela!
      Eram mai bine atunci, cat de cat, acum sunt chiar bine :)
      Nu taioase, ci sincere. Cam asa reusesc eu sa fiu sincera. Nu se supara nimeni, insa. Pentru ca cei ce ma cunosc stiu ca sunt consecventa :)

      Delete
  15. Bună dimineaţa!
    Sper ca în weekend să te dregi, draga mea.
    Te îmbrăţişez.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asa a fost, Anastasia. M-am facut bine. Multumesc din suflet. Numai bine! Te pup si eu!

      Delete
  16. Așa e multe dintre răspunsuri ni se aseamănă, ai avut dreptate. Cred că orice am vrea să facem noi, și în blogosferă acționează niște legi, printre care și ”cine se aseamănă, se adună” !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai ti le-am citit bine :) Si m-a surprins placut sa constat ca semanam in unele privinte :)
      Ai dreptate, asa este. Am ajuns sa fiu inconjurata de oameni foarte dragi mie.

      Delete