Sunday, March 17, 2013

În trecere pe lângă Curtea Domnească...



                   Curtea Domnească sau Curtea Veche                  

Biserica Curtea Veche

Vas de ceramică

Capete de coloane, lespezi de mormânt și intrarea în catacombe

Lespede de marmură

Bustul lui Vlad Țepeș (2003)

Ruinele Curții Domnești

Curtea Veche (sau Curtea Domnească) este prima curte domnească din București, ridicată, pare-se, de către însuși Mircea cel Bătrân, la sf. sec al XIV-lea. În 1718 are loc marele incendiu care distruge Bucureștiul. După încă 20 de ani, în 1738, are loc și un cutremur care o face complet inutilizabilă. Ansamblul Curții Domnești însemna un palat (Palatul Voievodal), Biserica Buna Vestire (Biserica Curtea Veche), casele cu saloanele de primire, cancelariile domnești, anexele (grajduri, magazii, grădini). Acum, vechea Curte Domnească este amenajată ca sit arheologic protejat (Muzeul Curtea Veche). Întreg ansamblul care a reprezentat Curtea Domneasse află pe Str. Franceză, Nr. 25-33. 




21 comments:

  1. Fain!
    Cunosc locul, treceam adesea pe langa, cand mergeam in centrul vechi. Am vizitat si catacombele candva, mai demult, sa fie vreo 7 ani cred.
    La biserica am fost chiar la cateva slujbe. S-a restaurat de curand.
    Oricum toata zona veche a Bucurestiului este frumoasa si incarcata de istorie. Mici restaurari mai lipsesc doar...
    Duminica frumoasa Elly!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si mie imi place. E un loc unde te intalnesti cu istoria...la fiecare pas :) Sigur ca se mai pot face destul de multe.
      Multumesc, Larisa! La fel!

      Delete
  2. Da, aveam redacţia le etajul 1, de cealaltă parte a trotuarului mărginit de cealaltă parte a sa de gardul cu ruinele. Au trecut mulţi fotografi pe la noi, să le permitem să facă poze.

    ReplyDelete
  3. M-am chinuit să-ţi redau foarte exact locul şi a ieşit o frază de un umor involuntar monumental...

    ReplyDelete
  4. Pe orişiunde ai trece,
    ţi-o spun eu acum,
    că eşti destul de blondă
    dar nu orişicum...

    Indiferent,
    pe unde treci,

    ReplyDelete
  5. Fotografiile excelent realizate rivalizează cu cele din vechile ghiduri turistice cu Bucureştiul, adică acelea din anii '60...'70 (Anul 1967 a fost declarat "Anul Internaţional al Turismului", şi la noi au fost editate multe pliante turistice cu frumuseţi din ţară.Încă le mai păstrez...)
    În postarea extrem de interesantă pentru mine, Elly se întrece pe sine cu combinaţia dintre imagine şi text istoric :
    "Iară Elly şterge colbul de pe cronice bătrâne,
    Căci pe mucedele pagini stau domniile române..." (apud Eminescu)
    Cu bine!

    ReplyDelete
  6. Daca altii aveau ruinele astea ce le mai reconditionau si le introduceau in circuitul turistic! Noi ne uitam la ele cum cad si le uitam si povestea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Subscriu. Păcat că nu renovăm locurile astea vechi şi să le deschidem pentru turişti.

      Delete
  7. Cand am vazut titlul- Curtea Domneasca,am crezut ca ai fost pe la Targoviste.Apoi m-am lamurit ca e vorba de alta curte.Pana si istoria ne apropie zic eu.Pozele sunt de un nivel superior.Incerc sa te ajung.Numai bine!

    ReplyDelete
  8. Minunat arata,parca-i tapetata pe dinafara biserica aceea

    ReplyDelete
  9. Si eu care am crezut cå ai fost in weekend la Targoviste :-) Dar este fain si pe strada Francezå ;-) Acolo am trimis si o colegå norv. pt. a vizita ruinele, dar pt. cå locul nu este pus in valoare cum trebuie, nu a fost asa de entuziasmatå precum a fost de restul centrului vechi :-)
    Felicitåri pt. reusitele fotografii
    O såptåmanå frumoaså

    ReplyDelete
  10. Fotografiile sunt reusite! Pacat ca nu se restaureaza la modul serios si nu pe bucatele. Detestabilul - pentru mine si pentru altii - primar brasovean ne-a plantat N sensuri giratorii (avem cele mai multe din tara) si acum umbla vorba ca le vor strica sa faca... exact ce a fost inainte: intersectii semaforizate, dar are un MARE merit: s-a straduit - la concurenta cu cei din consiliul judetean - sa restaureze o multime de cladiri, de zone etc. Concurenta - politica - dintre presedintele liberal al C.J. si primarul portocaliu s-a dovedit benefica pentru oras (si, cred/sper, concurenta lor va continua) :) Ar fi excelent daca si cladirile de prin Bucuresti ar fi restaurate - cele cu valoare istorica, mai intai... sigur, in multe cazuri exista problema unui proprietar incert sau necunoscut... Si ruinele sunt frumoase, dar cand au cateva mii de ani. Zic si eu!
    Saptamana minunata sa iti fie!

    ReplyDelete
  11. :)
    Frumos! Ma bucur ca mi-ai aratat. Eu inca nu am ajuns pe acolo...
    O saptamana faina sa.ai!

    ReplyDelete
  12. Superbe imaginile, sper sa ajung si eu pe acolo... cand va creste al mic :D

    ReplyDelete
  13. Frumoasa plimbare pentru inceput de saptamana... ma bucur ca "am iesit" de aici, din biroul prafuit si luminat artificial. Multumesc :-D
    Sa si o saptamana minunata!
    ☆★☆★☆★☆

    ReplyDelete
  14. Imi plac la nebunie zilele cand invat cate ceva nou. Nu stiam ca prima curte domneasca din Bucuresti a fost Curtea Veche. Si nici nu stiam ca este atat de veche! :) Multumesc pentru informatii!
    Zi cu soare sa ai! :)

    ReplyDelete
  15. Nu am reusit niciodata sa vizitez Curtea Veche, dar e bine ca ai prezentat-o tu si mi-ai trezit interesul pentru ea. Poate si altora care vor merge sa vada aceste frumoase ruine... Rand pe rand incerc sa trec in revista toate obiectivele turistice interesante ale Bucurestiului. Pana cand nu-mi va mai ramane niciunul. :P
    Saptamana minunata sa ai, Elly. :)

    ReplyDelete
  16. Sa stii ca mie tot mi se pare una dintre cele mai frumoase biserici, chiar si vazand ce ascunde... Cu siguranta data viitoare cand ajung in Bucuresti imi fac timp sa o vizitez...

    ReplyDelete
  17. O minunata lectie de istorie. Monumentele acestea sfidand timpul iti creeaza o stare aparte. dar unde sunt craii de Curtea Veche? :)

    ReplyDelete
  18. Am senzatia ca timpul sta pe loc cind vad astfel de locuri sau asezaminte!

    ReplyDelete