Monday, October 14, 2013

Roșu - Culoarea lunii octombrie



Ieri s-a mai incheiat o saptamana. N-a fost grozava, as spune ca a fost aproape gri, ciudata, in primul rand pentru ca vremea si-a cam facut de cap osciland: cand ploaie mocaneasca, cand putin vant, cand soare, cand ceata. 
Un bilant? Mai stie cineva ce s-a intamplat timp de o saptamana? Mie adesea imi pare ca am facut de toate si mai nimic. Cumparaturi, rezolvari de diverse mici probleme pe la institutii foarte oficiale, treburi marunte si aparent neimportante prin curte si gradina, ore de bucatareala, putina curatenie, griji de toate felurile. 

Am avut doua-trei zile in care de abia am ajuns pe blog pe seara, ca si azi. Raspunsurile la comentarii din nou sunt in grea suferinta. 
Si fiindca asa sta bine in perioada aceasta, am si racit putin, dar doar de proba, ca sa ma antrenez pentru la iarna. Nu m-am ales decat cu o durere de cap si o iritatie a cailor respiratorii. Probabil vreo viroza careia nu i-am dat prea mare importanta. Am tratat-o doar cu ceai de tei si cu lamaie.  

A fost o saptamana cu mici bucurii... Dupa mult timp, m-am indragostit cand nu credeam ca mai este posibil. 
Dar am avut si unele tristeti. 
Povestile pe care le public, si ma refer acum in principal la cele din care razbate un anume parfum, sunt povesti majoritatea reale sau pornind de la o poveste reala. Ele reprezinta gandurile personajelor acelor povesti, viata lor prin experientele lor, conceptiile lor. Nu ma reprezinta pe mine decat ca autor, ca stil de a scrie. M-a intristat sa constat ca uneori acest lucru nu este inteles astfel...

Inchei cu imagini de octombrie... cand pana si cele mai firave plante ne rasfata privirile cu fructe interesante, toate in frumoase nuante de rosu.
De exemplu, acestea sunt fructe de umbra iepurelui. Trebuie sa stiti ca, in ciuda aspectului gracil si inofensiv, sunt toxice, ingerarea lor ducand la crampe abdominale, diaree, voma.

Umbra iepurelui sau sparanghel sălbatic (Asparagus) are fructe toxice

Acestea sunt măceșe...

Măceșe

Minunatii trandafiri au si ei fructele lor...tot un fel de măceșe...

Fruct de trandafir - o maceașă mai mare

Iar ca sa vedeti cat de mare este diferenta intre anul trecut si acesta...ei, bine, anul trecut pe 10 octombrie, in piata inca se gaseau la tarani pepeni verzi. Pe acesta l-am fotografiat atunci, banuind ca e ultimul. Asa a si fost...dar era 10 octombrie... Acum nici macar amintirea lor nu mai exista...

Pepene verde (lubeniță)

Alte povești din săptămâna de abia finalizată, aici, la Anastasia.



32 comments:

  1. Of, ultima imagine mi-a adus aminte ca nu am mai mancat pepeni de doi ani... Iar eu era abonata la ei in fiecare vara...
    Ce coincidenta, si eu m-am indragostit cand nu mai credeam ca e posibil... Sau reindragostit? :D
    M-am saturat de vremea asta mohorata, abia astept weekendul cand se anunta putin soare. Abia astept sa mai ies putin la fotografiat. :D
    Saptamana frumoasa iti doresc, Elly. :* Cu soare in suflet, daca de pe cer lipseste momentan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma mir cum ai rezistat sa nu mai mananci pepene verde. Erau peste tot in vara...
      Aia cu indragostirea nu e chiar ce-am scris...e un link acolo ;) :)
      Vremea n-o sa se imbunatateasca prea mult, am vazut prognoza pe o saptamana si nu m-a entuziasmat deloc :(
      Multumesc mult, Nice! La fel iti doresc!

      Delete
  2. Mult roșu in aceste zile de octombrie.Parfum de toamnă frumoasă,atât cât mai țin zilele cu soare.
    Multumesc pentru dedicație.:)Am si eu niște bujori...de stimă...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bine-ai venit, Angi! De-ar tine cat mai mult zilele caldute caci la mai mult nu mai pot spera. Prognozele nu-s prea incurajatoare.
      Culorile acelea atat de simple si frumoase m-au inspirat si m-au trimis instantaneu cu gandul la tine :) Apoi, mi-am dat seama ca trecuse cam mult de cand nu mai stiam ce faceti. M-am bucurat ca sunteti bine. Imi plac bujorii in obrajiori. Tare faini mai sunt! Te imbratisez!

      Delete
  3. ce-mi place mie cum ai grija mereu sa ne si inveti ceva :)
    acum, de ex, cu Umbra iepurelui...
    seara buna, Elly!

    ReplyDelete
    Replies
    1. In aproape fiecare postare strecor cate ceva, fie ca e o referire culturala, fie o informatie care poate fi utila. Si eu ma bucur cand aflu ceva nou.
      Te pup, Iustina!

      Delete
  4. la mine azi este rosu, un fir de curcubeu si muuuult albastru :)
    A trecut saptamâna, trecuta sa fie Elly draga! o zicala spune "Cele bune sa se-adune, cele rele sa se spele" - cu apa de ploaie, daca zici ca ploua pe la voi atât de des :))
    La mine in oras este soare si cer senin, dar racoarea se simte. A plouat saptamâna trecuta doua zile - exact când nu ar fi trebuit sa ploua, la Oktobergest :)) Dar... a fost bine si asa!
    E mijloc de octombrie... buna dispozitie trebuie cautata în culorile toamnei, asa cum ai facut tu aici. Foarte frumos selectate petele de rosu :)
    (PS: ca sa iti intaresti sistemul imunitar, iti recomand sauna - o data pe saptamâna; eu nu am mai fost racita sau griipata, de mai bine de 5 ani!)

    ReplyDelete
    Replies
    1. N-a fost chiar o saptamana rea insa poate ca si vremea urata ma face sa fiu mai trista.
      Azi ploua din nou si ieri la fel a fost... Iti dai seama ce chef de viata pe atata ploaie :(
      Sunt o fire mai putin optimista, melancolica si toamna ma aduce aproape de stari de depresie... fiindca am impresia ca nu se mai sfarseste. Deci mai greu cu buna dispozitie la mine.
      Am incercat sa gasesc ceva frumos, mereu incerc, altfel viata ar fi aproape imposibila. Uneori.
      N-am sauna...dar nici nu-i nevoie. Desi imi place. Nu a fost o raceala serioasa, a si trecut. :)

      Delete
  5. Sa stii ca si eu cand am timp mai frecventez second handurile, si intr-adevar gasesti si lucruri bune, si unele chiar noi. Papusica e minunata, iar pozele sunt in ton cu anotimpul. Ai grija de tine!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cand banii sunt atat de putini...un astfel de magazin eu cred ca nu-i nimic rau. Multumesc mult, la fel iti urez.

      Delete
  6. ce rau imi pare ca nu am adunat macese!! sa le usuc, sa le pastrez, minunate!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cami, mai este destul timp. Macesele sunt in floare, ca sa zic asa. E perioada lor.
      Eu, de ce sa mint, n-am folosit niciodata. Am mancat de cateva ori cateva si stiu ca au gust f. bun facand abstractie de puful acela si seminte, care cam incurca degustarea ;)

      Delete
  7. Saptamana trecut...am scapat cu totii de raceala, bebe a inceput s-o rupa la mers, am pus centrala nou pe perete, mi-am schimbat tunsoarea si acum am breton, ne-am plimbat muult pt ca la noi a fost soare....si am blogarit, si am gatit, si trebusoarele casnice au fost l ordinea zilei, si bebe a zis TaTa:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai voi chiar ati facut multe saptamana trecuta, Mona! :) Cele mai dragute realizari sunt cele ale lui bebe. :)
      Noroc ca ati avut si soare. Pupici!

      Delete
    2. stii? poate saptamana asta da soarele peste tine! si la figurat....:)

      Delete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, la la! (am șters) Tare distrată-s azi, dar e bine!! :))
      La Cluj a fost vară weekendul trecut, am fost la Maria în Făget. Acum plouă, dar draga mea, e firesc să plouă toamna, e firesc să mai și răcim câte-o după-amiază, că mai mult nu ne ține și nici nu păreai prea răcită, parol! Și asemeni ție, numai ceai și lămâie am prin casă, nici nu știu cum arată medicamentele și nici nu vreau. ;)
      Ai prins un octombrie roșu de măceșe, mamma mia,ce de tonuri roșcățele!
      Mie fructele începutului de vară mi se par mai roșii, frăguțele, cireșele, căpșunile, așa-i că te-am atins la coarda sensibilă cu vara asta din noi, așa-i?! Eternă! Iar harbuzul tău e yummy de tot! :)
      Fructele toxice mă sperie, le evit. Asparagusul e foarte toxic, unii îl țin prin case...mai bine nu.
      Te las, azi avem bilete la Film Comedy, iar avem festival de film la Cluj, am primit invitații. Să ai (e ordin) o după amiază superbă! Pupăm motanul și stăpâna, miau! :)

      Delete
    2. O fi firesc, Mirela, dar tot nu-mi place toamna :)
      De fapt raceala mea a fost un fel de moft, a trecut repede. Acum s-a mutat la mama dar sub o forma diferita. Tuseste precum un pui de magarus. :)
      Noi luam medicamente decat in caz de forta majora. Asparagusul meu este salbatic, nu-i din acela cerat care e cultivat in casa. Am avut candva unul, s-a uscat dupa cativa ani. Insa cel salbatic traieste fara probleme de ani de zile asa, fara nicio ingrijire. Am vazut ce film ati vizionat. Cred ca fost f. frumos.
      Multumesc mult. Pupam si noi Pikinii si tot ce mai prindem :))

      Delete
  9. Văd că te întristează să constaţi că poveştile pe care le scrii ţi se pun în cârcă.
    Şi eu am constatat că mulţi nu ştiu să discearnă între cel ce scrie şi eroul poveştilor sale.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doar ca nu se intelege ca sunt povesti din care unii dintre noi am putea invata cate ceva. In general scriu povesti de dragoste dar mai e si cate-o poveste de viata. Toate personajele sunt oameni din jurul meu sau pe care i-am cunoscut de-a lungul timpului. Povestea o scriu din punctul lor de vedere, nu din al meu. Doar e povestea lor... Si nu se intelege asta intotdeuana.
      Ce sa facem? Cred ca trebuie sa ne impacam cu ideea. Nu?

      Delete
  10. a. Văzând titlul, crezui că e vorba de vreun semafor cu culorile pe...dos : adică verdele ne arată că e primăvara-vara, galbenul ne spune ATENŢIE că începe toamna, iar roşul că e deja toamna instalată şi că natura (I mean "mama-natură") este oprită la...STOP ! :) Doar până la primăvara ce va să vină...
    b. Toată lumea are probleme : mari, mici, sau chiar...existenţiale.(Dar care oare nu e...existenţială ?!) Uneori, văzând prezentul, nu mai îndrăznim să ne mai facem şi planuri de viitor.Şi de aceea ne mai refugiem în trecut, printre amintirile care, odată trăite, nu au cum să se mai schimbe...
    b. De la mama ştiam că se cheamă "asparagus" sau "umbra iepuraşului".Îl aveam într-un ghiveci suspendat şi mă căzneam cu migală să-i adun acele îngălbenite, uscate, înţepătoare la degete şi împrăştiate peste tot...
    Numai bine !

    ReplyDelete
    Replies
    1. a. Ma amuza ideea cu semaforul. Nu m-am gandit asa, se vede :)
      b. Oare cine n-are probleme? Cu totii cred ca avem. Mai scriu si eu despre ele, asa, mai mult aluziv...ce sa fac? :)
      c. Acesta e asparagus salbatic, diferit putin de cel care se cultiva in ghivece. Acesta creste destul de inalt, pana la 1,5 metri inaltime... in slabaticie. Eu am cateva fire in gradina.
      Numai bine si tie!

      Delete
  11. La mine cica de maine vine vara. Temperatutile vor creste cu vreo 10 ° ,cica!
    M-am saturat de ploi si intunecime...:)
    Tu te-ai indragostit, zici?; ) Pai la asa veste eu nu pot decat sa mai bucur pentru tine!!
    Te pop!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inseamna ca se inverseaza vremea intr-o parte de Europa
      Cu indragosteala e o gluma...acolo e un link :))
      Si eu!

      Delete
  12. :) fie ca sunt povesti ale tale sau ale celorlalti... spuse de tine sunt minunate...
    Frumoase imaginilie.. macese am si cules.. sunt foarte sanatoase...
    O saptamana usoara Elly... sa ai...

    ReplyDelete
  13. Mă bcur că eşti bine, dragă Elly. Şi îţi doresc să fii şi mai bine, aşa cum îţi doreşti. Frumoase poze ai cules din peisajul autumnal. Să sperăm că ne vom bucura de mai multe zile frumoase de toamnă.
    O noapte frumoasă îţi doresc! :-)

    ReplyDelete
  14. La ora aceasta banuiesc ca raceala de proba a trecut! :) Iti doresc sa fie istorie!
    Rosu-rosu macesele - si "gâdilicioase" semintele! :)
    Despre roata de pepene ce sa scriu...?! Astept vara!
    Ziua frumoasa sa iti fie!

    ReplyDelete
  15. Ai scapat usor cu raceala inseamna daca a trecut doar cu ceai de tei si cu lamaie. La mine a aparut peste noapte (la propriu, o sa scriu un articol cred ca maine despre asta) si nu ca o forma usoara :))
    Hmmm la tara inca mai sunt cativa pepeni verzi in curte, adusi de cand s'a spart bostana, nu stiu daca mai sunt si buni, dar stiu ca sunt existenti :))

    ReplyDelete
  16. Elly, sa faci si ceai de maceses pentru raceala si neaparat sa incerci si ceai de soc :) Tare frumoase sunt petele de rosu acum, la mijloc de toamna. La mine predomina galbenul si liliachiul :) Spor la treaba, draga mea !

    ReplyDelete
  17. Eu întotdeauna încep toamna cu melancolie şi tristeţe, Elly. Pe parcurs însă, mă mai acomodez la ea şi încep să-i să-i apreciez şi părţile frumoase. Paleta aceasta de culori, în care roţul ales azi de tine, are un rol atât de important, că şi bogaţia de recolte, mă binedispun, în final.
    Nu ştiu dacă Balanţele au o uşoară tendinţă spre depresie, dar şi mie mi se întâmplă. Iarna trecută am consumat multă drojdie, căci este plină de B-uri şi Mg şi pe cuvânt că mi-a făcut mult bine.
    Ştiam postarea cu păpuşa, căci mi-a plăcut mult.
    Te îmbrăţişez cu drag!

    ReplyDelete
  18. Tu găseşti în fotografii ce nu găsesc altii in cuvinte. Dacă mai adaugi şi o poveste succesul e garantat. Mi-ar plăcea să astern ganduri despre saptamânile mele. Oare de ce nu o fac?

    ReplyDelete