Friday, May 25, 2012

Cronică de ţară extraordinară (2)


Eu sunt fascinată în ce ţară extraordinară trăiesc. Tot ceea ce se întâmplă mă face să nu încetez să mă minunez. Zilnic. 

Saptamana 18.05-25.05 a debutat pe zgomotul de fond al discutiilor aproape interminabile despre noul sistem de vot. Ma refer la votul uninominal. Organizatiile din societatea civila, in frunte cu Cristian Parvulescu, au spus ca „sistemul majoritar cu un singur tur ar avantaja în mod incorect USL” și au cerut stoparea inițiativei pe motiv ca electoratul n-ar fi reprezentat corect. Posibil, dar parca eu imi aduc aminte ca si in sistemul de vot cu doua tururi de scrutin s-a intamplat la fel. Oare cetatenii romani care nu l-au votat pe cetateanul T. Băsescu s-au simţit reprezentaţi în vreun fel de respectivul din 2009 incoace? Cum-necum, uninominalul a trecut la Camera Deputatilor. Ca distractia sa fie completa, PDL anunta atacarea la Curtea Constitutionala a uninominalului. Baieti, nu va lasati!

Dupa deja ingrijoratoarea tacere care nu-i statea in fire, intr-un interviu, dl. Basescu a facut niste aprecieri despre noul guvern al Romaniei. Nu le-a facut aici, ci tocmai la Chicago, de parca vorbele i-ar cantari mai mult de acolo, direct proportional cu distanta fata de casa. "Aprecierile" au fost doar o repetare a nemultumirii ce il incearca in privinta coabitarii cu guvernul Ponta. Ca sa-l parafrazez: Ponta nu e ca Boc.
"Sigur, nu este un guvern convenabil pentru mine. Pentru ca trebuie sa privesc cu atentie la ce face acest Guvern in raport cu ce spune. Ca una e sa spui, alta e sa faci. Dar eu cred ca drumul Romaniei e ireversibil indiferent de cine este la putere. Nu se mai poate da ceasul inapoi" a spus Basescu, ca si cand te astepti ca noul guvern sa ciordeasca ceva, orice, la o simpla intoarcere a capului domniei sale in alta directie (eventual ceva legi: a Educatiei, noul Cod al Muncii, etc.). Fiti vigilent, domnule presedinte!

Razboiul Ponta-Basescu. Care e mai potrivit sa ne reprezinte la summit-ul de la Bruxelles, la Consiliul European? 
Fiindca cei doi vor cu tot dinadinsul sa ne se reprezinte amandoi, separat, la summit, Parlamentului ii revine o sarcina ingrata. Sa faca pace intre doua... Sa speram ca asa se vor incheia ostilitatile. Vom afla saptamana viitoare. De fapt, o problema este cu Constitutia care nu prevede chestiuni de gen, fiind foarte vaga.
Eu as avea o solutie, cel putin la fel de buna, cred. De ce, naiba, nu dau cu banul?

Razboiul Campeanu-Anastase. Fiindca nu ne ajungea un singur "razboi", saptamana aceasta avem parte si de unul feminin. Dupa ce ministrul Mariana Campeanu a cerut (mai bine se abtinea!) Robertei Anastase sa explice provenienta unor bani pentru nimicuri de Craciun, plimbari parlamentare prin Antalya si biciclete electorale, Roberta Anastase a ripostat. Si nu oricum, ci punand diagnostice. Psihiatrice. “Constat o tulburare psihică a Marianei Câmpeanu. Aceasta este pradă unor pusee grave de delir”, a spus presedinta Camerei Deputaţilor. Parca stiam ca Roberta Anastase are studii de sociologie. O fi studiat in secret si medicina? 

Impozitarea marilor averi mai asteapta
Proiectul de lege initiat de UNPR referitor la instituirea unei taxe de solidaritate din impozitarea averilor mari a fost respins, marti, de Camera Deputatilor. Desi cat s-au aflat la guvernare parlamentarii PD-L se declarau "pentru", ajunsi in opozitie au votat "contra". UNPR-ul le-a reprosat ca i-au folosit ca manta de vreme rea. UNPR va insista cu legea aceasta. Fie vremea cat de rea, noi nu ne vom lasa, a declarat Nicolicea. Cam suna a poezie...sper ca nu si a minciuna.

Electorale.  Negoita vs.Negoita (Liviu vs. Robert, adicatelea)
Invitat intr-o emisiune si intrebat cate panouri electorale are afisate in sector (Sectorul 3), dl. Liviu Negoita a raspuns, cu seninatate, ca are 7 bannere, mari si late. Inspirati de originile umorului romanesc si de Pristanda al lui Caragiale, niste reporteri curiosi au numarat afisajul. Rezultatul: 24 panouri si 31 de prisme (cuburi rotitoare). Fara bannere, care sunt mizilic. O prisma costa "doar" 756 de euro iar afisajul cca. 1500 euro/luna. Un calcul elementar da sume frumoase...nu pentru alegatori. In cazul asta situatia e invers. Daca Pristanda nu stia cum sa-i iasa mai multe steaguri (lucra, saracu', pe cont propriu, deh!), aici omu' se mira cum sa le ascunda. Aroganta, populism, dispret fata de alegator. Care inca este prostit. 
Curios ca Liviu Negoita are contracandidat la primarie pe Robert...ati ghicit!, tot Negoita. Ciudata coincidenta! Eu ma intreb ce va face alegatorul mai putin avizat. Cati vor sti care e Negoita primarul si care Negoita aspirantul la primarie??

Aflam metode de furat voturi - deja "omologate" prin utilizarea cu succes de-a lungul anilor. Ar cam fi:: metoda "suveica"cu buletin alb, furtul de buletine de vot, stampile false folosite la numararea voturilor pentru anulare, stampile cu elastice, profitarea de neatentia celorlalti din comisie.... Cata imagintie! Suntem extraordinari! Intr-o tara la fel.

Dumnezeu exista!  Cel putin in saptamana asta a existat. Dupa ce in 2009 a ingrozit o tara intreaga cu crima faptuita pentru care a primit 20 de ani de inchisoare, Carmen Bejan, studenta criminala, ramasa insarcinata cu un detinut, a nascut un copil cu "plurimalformatii la creier, membre si plamani", care n-a supravietuit. "Dumnezeu i-a blestemat...Sunt mulţumită că Dumnezeu m-a ascultat. Dacă în ţara asta nu este lege, să ştiţi că există o judecată divină. Legea lui Dumnezeu. Ţucu-i slava Lui", a spus văduva barbatului transat, Lucretia Schroth. 

Cristian Mungiu cu actritele din "Dupa dealuri"
Dl. Grajdan, numit acum cateva zile de catre prim-ministrul Ponta sef la ISC, a retras ISC din dosarul "Trofeul Calitatii" in care este inculpat Adrian Nastase. Motivul: "Se implinesc 150 de ani de cand Al. I. Cuza a infiintat aceasta structura". Pentru care Ponta i-a cerut demisia. Lui Grajdan. Halucinant si amuzant deopotriva. Trofeul declaratiilor saptamanii se acorda d-lui Grajdan.

Revenind la normalitate:
Din nou la Eurovision... Marti seara, 22 mai, trupa Mandinga a reusit sa se califice in finala pentru Eurovision 2012. Melodia lor, "Zaleilah", compusa de Costi Ionita, pare sa fie una dintre favoritele festivalului. Sambata, 26 mai, vom afla cat de favorita.

Din nou la Cannes... Cinematografia romaneasca e reprezentata de pelicula "Dupa dealuri" de Cristian Mungiu si scurtmetrajele "Orizont" si "Family Dinner", semnate Paul Negoescu si Stefan Constantinescu. 
Filmul lui Cristian Mungiu a zguduit Festivalul de la Cannes, impartind presa in doua: critici dure de o parte, ploaie de elogii de la alta parte sau huiduieli si aplauze. Va lua sau nu Cristian Mungiu Marele Premiu, va lua măcar un premiu, sau, dimpotrivă, premiile il vor ocoli? Duminică, 27 mai 2012, vom afla raspunsul.

Sperand intr-o clasare cat mai buna a trupei Mandinga la Eurovision 2012, va las in compania clipului oficial:

 
25.05.2012

5 comments:

  1. La capitolul politica nu ma bag, ca ma enervez.
    In schimb ma crucesc de ceea ce inseamna Eurovision si de cei care au ajuns anul acesta acolo ca si participanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si politica am ajuns sa o vad foarte relaxat. Nu ma mai deranjeaza niciun fel de pareri. Fiecare ared reptul la o parere, cata vreme traieste in tara asat si plateste taxe.
      Iar gusturile in materie de muzica evolueaza...s-ar putea sa nu intelegem noi trend-ul intotdeauna :)

      Delete
  2. Cu adevarat avem o tara minunata,de aceea nu am plecat:)...
    Anaf a blocat conturile TVR,e o premiera...

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) Asa este. E minunata in toate sensurile ;)
      Stiu si despre ANAF si TVR, insa erau deja prea multe evenimente, articolul devenise deja cam lung...isi pierde lumea rabdarea citind :))

      Delete
  3. Semnalele pe care le dau politicienii romani si "cel mai cinstit guvern" in doar o luna de la "epurare" sunt foarte slabe si suna a contrast in declaratii si putinta (ca sa nu-i spun coruptie), iar cele mai grave mi se par:

    1. prin blocarea conturilor TVR se va reusi subjugarea politica a TVR (media vorbeste despre altceva, dar e evident si se intampla pe banii nostri)
    2. retragerea ISC din dosarul Nastase si numirea lui Titus Corlatean la justitie, in conditiile in care acesta se antepronuntase in dosarul Nastase in termenul "nevinovat"
    3. numirea la Agricultura a lui Daniel Constantin, "fantosa" lui Felix, ce are cu acest minister un proces in care i se cer daune de 60 mil euro (mai rau este ca media nu vorbeste decat sporadic despre acest subiect)
    4. delimitarea lui Basescu de actiunile executivului
    5. scandalurile de plagiat in care vezi ca se vorbeste foarte lejer despre a-ti insusi ceea ce nu-ti apartine, ceea ce ma duce cu gandul ca astia chiar cred ce spun si nu fac diferenta intre o conduita normala si furt (atat pot)

    ReplyDelete